КОЗУНАЦИ - 1 тема

  • 90 262
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
и затова сложих още шепа брашно.

 Питай Джемма колко е топло у тях като започне с козунакоправенето напр.


hahaha Дааа, ставам много зла, ако някой отвори вратата или си позволи да коментира температурата в стаята. newsm29

# 46
  • Мнения: 224
Знам, че козунак се прави на много топло, баба едно време не ни даваше да влизаме в кухнята и цялата беше вир - водичка милата , но..... ние се топлим на климатик, който усилих на 30 гр и цял ден беше така, но определено не е като толината от печка на дърва и въглища. Липсата на конци може ли да е от това? Сега прочетох на 1 стр, рецептата ми 1:1 с "Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара" само че го правих с 1 п. жива мая и стафидите не ги слагах вътре на руло а ги замесих и после нараязах парчетата за фитилите. а първото втасване задължително ли е докато се удвои обема на тестото, да не би маята да е изгубила силата, защото при солените пити първото втасване ми е много малко.
Ох лигите ми изтекоха докато ви гледах козунаците bowuu

"

# 47
  • Мнения: 2 521
Хм,като една от грешките ми тогава отчитам температурата на стаята Thinking.Преди 2 часа и повече замесих козунак,но нито втасва..нищо.Ама го месих на хладно и след това го внесох на топло.Дали изобщо ще стане или..на боклука Confused

# 48
  • Мнения: 685
хиххии  Joy аз съм готова с моето Козуначно недоразумение  ooooh! не, че трябваше да имам кой знае какви очаквания, като се знам  Crazy
Вкъщи хапнаха по парче и беше определен като: "Сладък тутманик" и "Купешки козунак, на който са му спестили захарта" и дипломатичното "по-диетичен е станал"  hahaha ...с кафе и мляко как ще си отива мммм...утре ще го пробвам, ако остане до следобяда.

Ще чета да видя къде какво не съм направила както трябва, може и Т да е, не беше студ в кухнята, нормално, термометър нямам, за да кажа, но...едва ли е било по-малко от 20-20инякой градус.  Embarassed
Такива работи като "конци" направо си липсват при моето нещо.  Confused И пълнежът ни се видя с щерката малко, вероятно 2 шепи стафиди е малко, а уж слагах плътно навсякъде, но поне бухна и се получи двойно по-висок.

# 49
  • Мнения: 7 091
Дрийм, аз имам съмнения, че освен допълнителното слагане на брашно си и превтасала козунака. Няма нужда да го чакаш да си удвои обема преди да е в тавата. За човек, който не е правил досега такова тесто не е много лесно да се прецени колко точно е твърде много, затова моя съвет- по-добре малко по-малко, отколкото повече. Когато вече го сложиш да втасва в тавата, тогава може да го изчакаш повечко, за да си сигурна. Казали са ти вече- брашно не се добавя при измесването с олио, не си го оставила да отпочине достатъчно м/у добавянето или не си го измесила правилно.

Да не ви развалям илюзиите, но 20 градуса е СТУДЕНО за козунак. Миналата година като измерих температурата у нас беше 30 градуса. Аз обаче пека над 15 козунака ( тук няма от къде да се купи) и съответно е оправдано да вдигна температурата толкова в цялата къща. Ако ще печете по един козунак, може просто да затворите вратите на кухнята, да включите печката на 150 С и да оставите вратата( на печката!) отворена. После сложете козунака или в/у вратичката на печката или в/у печка ОТГОРЕ ( не вътре).  Когато се надигне на 2/3 от това, което искате, просто намалете температурата на най-слабата степен и сложете козунака вътре. След първите 10 мин вдигнете температурата на нормалната за печене без да отваряте вратата.  Peace

# 50
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
Досега не съм се престрашявала да меся козунак Сега обаче с машинката си мисля да пробвам. Ще следя съветите  в темата.

# 51
  • Мнения: 734
Честита Баба Марта!
С машината козунаците се месят добре, но аз ги пека във фурната.

# 52
  • Мнения: 1 020
...
Вкъщи хапнаха по парче и беше определен като: "Сладък тутманик" и "Купешки козунак, на който са му спестили захарта" и дипломатичното "по-диетичен е станал"  hahaha ...с кафе и мляко как ще си отива мммм...утре ще го пробвам, ако остане до следобяда.

...
Ани ако остане, можеш спокойно да направиш един крем карамел с козунак... мммм  Rolling Eyes

# 53
  • София
  • Мнения: 8 500
Така... аз пък днес пробвах една нова рецепта за козунак. Тоя тя всъщност си беше само за козуначени кифли ама ся кой ще си играе с такива дребни работи.

Кое е особенното ?

Малка част от брашното (около 5 % от общия му обем) се прави едва ли не на брашнена каша. Значи туря се половината от течността да заври после се изсипва туй брашно и се бърка енергично докато се получи гладка консистенция и сравнително рядка каша. Сетне това се маха от котлона и се оставя да изстине.

Другата особеност е добавянето на натурално пшеничено нишисте (пак така осоло 5-6 % спрямо теглото на брашното.

Третата особенност е ... че се гони лепкаво тесто. Което обаче след първото втасване си става еластично (явно нишистето не спи).

Значи интересна консистенция на козунака и като че ли малко по особен (но страхотен) вкус. Сега се чудя дали да му гоня конците аз или да си го оставя така както си е вкусен.

# 54
  • Мнения: 11 607
Дядо Хаджи, драго ми е да те видя.......Сподели рецептата си, не се знае на кого може да потрябва......

Джемма ме върна и в близкото минало, за едно панетоне с натурална закваска......Около мен днес миришеше на козунак, но виртуално от приятелки.......Та да не остана само със слюнката в устата, в 20ч. реших да забъркам едно обикновено панетоне......Ето и резИлтата ми, да ви е сладко......

# 55
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
Маме, ама много хубаво това панетоне - рецепта има ли?

# 56
  • София
  • Мнения: 1 377
Много хубаво панетоне, браво!!!  Peace

# 57
  • Мнения: 11 607

Благодаря, момичета!  bouquet Само заради миризмата му мога да го правя постоянно......Ето и рецептата, точна е, печен е в тенджера - http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … et=%CF&id=474

# 58
  • Мнения: 399
Маме,с какви размери ти е тенджерата?Страхотно изглежда  а и вкусно предполагам,ще  се прави задължително.

# 59
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
Днес и аз ще правя козунаците на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара, няколко години вече ги правя и мога да кажа че рецептата е много сполучлива. Искам само да попитам понеже имам два вида стафиди - едните по дребни, другите доста по едри, кои да сложа (притеснявам се по едрите да не натежат на тестото  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт