КОЗУНАЦИ - 1 тема

  • 90 351
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 70
Ако от два часа стои във фурната и още не се е надул....мисля че няма шанс!!! Да не си забравила маята?

# 541
  • Мнения: 74
         Момичета , здравейте! За втори път се опитвам да правя козунак и провала е пълен. Опитвам се да направя руло-е, не, че не се изяде, но ми се разля плънката от сладко. Една моя позната, която се слави като добра кулинарка ми обясни, че когато се прави руло, след като се разстеле готовото козуначено тесто се намазва с яйце, после се поръсва с галета и тогава се слага сладкото и ядките и чак тогава се навива на руло.Някой от вас пробвал ли е тази технология?
             Още един въпрос имам, тестото ми се получава доста лепкаво и меко.Меся и втасвам в машината, но излиза едно такова много шуплесто, меко и лепкаво??????!!!!!!!  Къде бъркам?
 
Извинете ме, че втори път пиша моите питания, но никой не ми отговори и .......

# 542
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Самоцитирам се, за да видиш, че съм отговорила:

Една моя позната, която се слави като добра кулинарка ми обясни, че когато се прави руло, след като се разстеле готовото козуначено тесто се намазва с яйце, после се поръсва с галета и тогава се слага сладкото и ядките и чак тогава се навива на руло.Някой от вас пробвал ли е тази технология?

Аз Peace.

Само поръсвам тестото с галета обаче, без яйце, за да "обере" млагата от сладкото и да не остане глетав, недоопечен козунакът отвътре.


# 543
  • sofia
  • Мнения: 177
Ако от два часа стои във фурната и още не се е надул....мисля че няма шанс!!! Да не си забравила маята?

  Laughing Ох, то аз верно съм разсеяна, но съм сигурна че сложих половин кубче. Даже ми се стори много. Надуло се е , но не изглежда като в снимките на Вени.

# 544
  • Мнения: 74
mari_eta, благодаря за отговора и извинявай, че не съм видяла поста.Нещо по втория ми въпрос можеш ли да ми кажеш?

# 545
  • София
  • Мнения: 2 649
Ако от два часа стои във фурната и още не се е надул....мисля че няма шанс!!! Да не си забравила маята?

  Laughing Ох, то аз верно съм разсеяна, но съм сигурна че сложих половин кубче. Даже ми се стори много. Надуло се е , но не изглежда като в снимките на Вени.
да не би да ти е много топло във фурната? Маята се пресича от по-висока температура. Като си сложиш ръката нали не ти е много горещо?

# 546
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
mari_eta, благодаря за отговора и извинявай, че не съм видяла поста.Нещо по втория ми въпрос можеш ли да ми кажеш?

Без да знам точната рецепта, по която си го правила, не мога да ти дам отговор...

# 547
  • sofia
  • Мнения: 177
Ако от два часа стои във фурната и още не се е надул....мисля че няма шанс!!! Да не си забравила маята?

  Laughing Ох, то аз верно съм разсеяна, но съм сигурна че сложих половин кубче. Даже ми се стори много. Надуло се е , но не изглежда като в снимките на Вени.
да не би да ти е много топло във фурната? Маята се пресича от по-висока температура. Като си сложиш ръката нали не ти е много горещо?

Не, съвсем леко е топличко. Вече  е по-добре - надигнало се е доста. След малко го почвам.

Очаквайте продължение. Laughing

# 548
  • София
  • Мнения: 2 518
Имам питане към Мама Цоцоланка, мога ли да направя Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара, но понеже не съм сигурна дали ще стане нещо /за първи път ще ми е/ искам да направя по-малко количество, т.е. всички продукти трябва да са 1/2 от това, което е в рецептата или нещо трябва да е в пълната доза  Rolling Eyes

# 549
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Имам питане към Мама Цоцоланка, мога ли да направя Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара, но понеже не съм сигурна дали ще стане нещо /за първи път ще ми е/ искам да направя по-малко количество, т.е. всички продукти трябва да са 1/2 от това, което е в рецептата или нещо трябва да е в пълната доза  Rolling Eyes
май става дума за моя козунак Simple Smile
Случайно отворих темата Laughing редуцираш продуктите като за половин козунак и готово!

# 550
  • София
  • Мнения: 18 685
Не знам каква е тази каръщина, която ме е налегнала Sad След пълния ми провал с козунака на Вени, снощи пак пълна излагация с този на Бродовски, който е само с посладител. Пак ми стана като кекс Confused Нещо този път превтаса. Месих го два пъти в машината, като на втория път видях тестото, че става такова...шуплесто, не гладко, нали знаете как изглежда превтасало тесто? Защо така се получи, идея си нямам...Досега не бях се проваляла с месени неща, сега за един месец - два пъти! Започвам да се питам какво става newsm78
Ще взема за вВликден да карам на купени козунаци, писна ми да се ядосвам Crossing Arms

# 551
  • София
  • Мнения: 2 518
Имам питане към Мама Цоцоланка, мога ли да направя Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара, но понеже не съм сигурна дали ще стане нещо /за първи път ще ми е/ искам да направя по-малко количество, т.е. всички продукти трябва да са 1/2 от това, което е в рецептата или нещо трябва да е в пълната доза  Rolling Eyes
май става дума за моя козунак Simple Smile
Случайно отворих темата Laughing редуцираш продуктите като за половин козунак и готово!


Сърдечно благодаря!   bouquet

# 552
  • Мнения: 74
  mari_eta , рецептата по която действах е следната:
за тестото:

250 мл. прясно мляко
2 яйца + 1 белтък
110 гр. захар
40 гр. разтопено масло + 25 мл. олио
щипка сол
1 капсула есенция ром
1/2 капсула есенция лимон
1 ванилена захар с аромат на лимон
1 к.л. сушени лимонови корички на Котани
3/4 кубче мая Юва
680 гр. брашно
Това всъщност е прекрасното руло на Мина, но при мен не се получи прекрасно  Sad  еликсир  беше изключително мила и тя да ми обясни как се прави, но моето тесто стана едно лепкаво и като пяна чак шупна в машината.Къде пак бъркам? Cry

# 553
  • Мнения: X
Не знам каква е тази каръщина, която ме е налегнала Sad След пълния ми провал с козунака на Вени, снощи пак пълна излагация с този на Бродовски, който е само с посладител. Пак ми стана като кекс Confused Нещо този път превтаса. Месих го два пъти в машината, като на втория път видях тестото, че става такова...шуплесто, не гладко, нали знаете как изглежда превтасало тесто? Защо така се получи, идея си нямам...Досега не бях се проваляла с месени неща, сега за един месец - два пъти! Започвам да се питам какво става newsm78
Ще взема за вВликден да карам на купени козунаци, писна ми да се ядосвам Crossing Arms

Правила съм с подсладител и с малко захар, но мисля, че и без захар ще стане. Опитай с брашното за козунаци на София Мел (разбухва много добре), суха мая saf-instant (френската) и опитай  по моя начин. В Панасоника нямам проблем изобщо. В Мулинекса има повече въртене около продуктите, но също ми се получи. Ето моите проби (#262, рецептата е комбинации от нета, книжки, импровизации и т.н.). Само да вметна, че с брашното за козунаци сухата мая може да е 1,75 ч.л. (френската имам предвид). Ако искаш да намажеш с жълтък с олио и поръсиш със захар, можеш да го направиш преди печене или по време на печенето (пробвах и двата варианта, като Ердинч препоръчва втория). Не сплитам тестото, защото това е просто един мързелив вариант за козунак.

П.П. Понякога цветът на козунака става сив и мисля, че нарязаната ябълка го оцветява така. Може да се пропусне ябълката, макар че тя помага за по-хубавото втасване.

# 554
  • Мнения: 1 313
Арлина, извинявай че пиша рецептата чак сега (тези дни нямах много време)! Hug

Много благодаря, задължително ще пробвам  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт