КОЗУНАЦИ - 1 тема

• 91 452
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
  • ГОре на черешата...
Буба Докева, разкошни козунаци Peace!

Ето ти идея за цели три вида плънка - Козунак с три вида плънка

А тук само орехова плънка - Козуначен венец с орехова плънка

Скоро правих и с макова плънка, а днешният също не е за изпускане  Crazy ...

# 316

страхотен козунак - ще се пробвам. Супер е, че е за машина. Не ми се меси на ръка.  Mr. Green

# 317
Поздравления на всички козунакотворящи в темата!

Шушу, Мариетка, Марабу  bouquetразкошни! Ухае чак при мен.....

Откакто ми казахте за начупения шоколад в кифличките - моите друго не искат да им правя.....Благодаря ви!

Показвам част от първата тава кифлички и бягам за да не изгорят другите, които са във фурната.....

# 318
  • Австрия

Здравейте майсторки на българския козунак!!!

При мен подготовката за Великден също започна, за сега мога само да се проявя с козуначените кифлички на mimosaw

Виенските кифлички на natalyna. Направих ги с пълнеж нутела.

и захарните възелчета на Аелис.

Страхотни сте. Искам също и да ви благодаря за страхотите напъдствия и съвети.   bouquet

# 319
  • Балчик
mari eta, козунакът е много апетитен.

Маме, а твоите кифли са като по учебник

Не ви е срам, пък,  Crossing Arms да изкушавате така народа.  eat

# 320
Направих го! Истински - ухаещ, златист, пухкав, на конци!  newsm44 По рецептата на Макс Мама, че е половин доза, да не правя големи съсипии.  Laughing Само захарчицата му недостигаше като че ли. Явно цаката е  в това да се схване какво трябва да е тестото - в смисъл, ако човек не е виждал през живота си козуначено тесто, макар да чете обяснения, е по-трудно. Благодаря на всички, които са писали в темата, без вас не само че нямаше да успея, ами едва ли бих се и пробвала. Сега нямам търпение да забъркам друг вид.  Embarassed

# 321
Има ли някаква хитрост при завиване на кифличките, когато са с плънка от конфитюр или шоколад? Правила съм отдавна, но си спомням, че плънката се беше разтекла.

# 322
   Благодаря за похвалите , момичета  Blush , като за първи опит в живота ми да направя нещо месено и козуначено се справих горе долу добре .... само нещо друго ме претиснява , днес сутринта 3 те кифлички , които бяха останали , бяха доста сухички,  макар че веднага след изстиването ги прибрах в плик ... та въпроса ми е има ли хитрост, с която да предотвратя това изсъхване ?

mari_eta, понеже в къщи шоколада е на почит , съпруга видя снимките и започна да се облизва , може ли само едно уточнение , замесването на тестото в машината за хлаб на коя програма го правиш и за колко време става това едно втасване? 

Последна редакция: пн, 21 мар 2011, 10:21 от mmmshushy80

# 323
  • При децата ми
Момичета, страхотни сте!  bouquet
Мама Цоцоланка, nudel33, може ли рецептите за кифличките? Аз незнам, защо, но си мисля, че да напрвиш козуначени кифлички е по-лесно, отколкото козунак. Crazy

# 324
  • ГОре на черешата...
    mari_eta, понеже в къщи шоколада е на почит , съпруга видя снимките и започна да се облизва , може ли само едно уточнение , замесването на тестото в машината за хлаб на коя програма го правиш и за колко време става това едно втасване? 

Програма 9 при мен е "Тесто" - месене - 30 мин, втасване - 1 час.
После вадя, оформям, слагам във формички и втасвам във фурната - на долен реотан само, на 2 степен от 4 - печката ми е Раховец  Embarassed. Втасват втория път за около 30 мин - зависи колко е студено и после само увеличавам градусите, като покривам отгоре първоначално да не изгорят...

# 325
Фреза,Дитсан,Хриспа,Нас-извинете,момичета, за забавянето,но тези дни не остана ред да вляза в тази тема,добре,че Ангелчето ми писа на лични днес,че питате за съветите.Ще ги копирам в края на поста си,само ще поясня,че това са цитати от това,което съм изчела по предишните теми,освен това има дадени линкове към тях още в началото на темата , ето съветите на Пина - превъртете малко надолу още в първия пост са , ето ги и на Джемма.

Искам да напиша нещо и на Red- не знам другите обърнаха ли внимание,но на мен ми направи впечатление,че си пуснала козунака да се прави на програма с продължителност 2.30ч.Ако съм разбрала правилно,имай предвид,че това е твъъъърде малко за козунак,независимо,че сме завишили количеството на маята спрямо това,нужно за хляб.Аз правих моя на програма за сладък хляб,която е 3.40ч. до 3.50ч. в зависимост от големината на козунака.Предвидено е месене,ако се не лъжа,около 28-30 мин.,което общо взето е достатъчно.Така че,виж коя програма ти е предвидена за машината за печене на сладки теста-те са с повече захар и мазнини и им трябва повече време да втасат.
Освен това за пореден път препоръчвам да ползвате мая Юва,ако имате избор на такава,защото е двойно по-бърза от Йоткера например/никак не я харесвам маята им/.И разни други български съм ползвала,да ме извиняват,но нямам време да бая цял ден на един козунак.
Ето,вчера правих руло по рецептата на Мина,втаса по-бързо,отколкото го пекох. Mr. Green
Снимки обаче ще покажа по-натам,че съм много бавна със сваляне и т.н.,а и днес единият ми  бъбрек много настоятелно държи да ми покаже как е в ада  TiredClose.

На последните страници страхотни козунаци и кифлички,комплименти за всички!  bouquet

ето и съветите:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Брашното се пресява със щипка сол 2-3 пъти, за да се насити с кислород-аз го пресявам един път,без сол.
2. За да са пухкави козунаците всички продукти трябва са топли, не от хладилник. Така че ги извадете от вечерта от хладилника.
3. Яйцата се разбиват добре.
4. Не бързайте, въоръжете се с търпение при втасването.
5. Лимоновият сок убива миризмата на св. мас, ако я използвате разбира се в рецептата си.
6. Много добре се измесват на ръка, когато тестото се разтегля и събира на топка.
7. Колкото повече се меси, толкова по-хубави стават.Поне две месения в машината.
8. За да са по-осезаеми конците усуквайте фитилите.
9. Като се оставят да втасат на топло отгоре се мажат с мазнина, за да не хванат кора.
10. В тавата не трябва да заемат обем по-голям от 1/3.
11. Пекат се около час при 180 градуса.
12. За да не прегорят и изсъхнат на дъното на фурната се слага купичка с вода.
13. Изваждат се топли и се покриват с кърпа.
14. За да не превтасат едните, докато се пекат другите, не месете твърде голяма доза, по-добре докато втасва едното тесто,замесете второ.
15.Като втаса тестото първи път се оформят на намаслена,а не на набрашнена повърхност.

Как процедира мама Цоци:
След измесването се оставя да втаса.
Моя любим е с плънка от какао, захар, стафиди.
След втасване разделяме тестото на 3 топки, разточваме всяка от тях на правоъгълна кора, посипваме  със сухи захар и какао, стафиди. Завиваме на руло и оставяме настрана. Следващата топка по същия начин ( аз понякога правя трите топки с различна плънка, става много интересно при нарязването). Сплитаме на обикновена плитка и слагаме в намазнена кръгла тава. Оставя се да втаса докато козунака удвои размера си. След като втаса се намазва с белтък отгоре, поръсва се със захар, бадеми, стафиди, сусам, каквото предпочитате.
Слага се в леко загрята фурна на 100гр., и постепенно се пече до 180 градуса. Отгоре се слага парче фолио още отначало, защото козунака може много да се надуе и да ви загори.
Първите 20 мин НЕ СЕ ОТВАРЯ ФУРНАТА! Пече се средно 40-45 мин, зависи от големината на тавата и т.н.Накрая се маха фолиото и се допича отгоре.Във фурната се слага купичка с вода,за да не се изсушават козунаците.
След като се изпече се изважда веднага от тавата. Покрива се с парче плат и се оставя да изстине. Не се реже преди да е изстинало!!Особено ако е кранч или руло със сладко!
Рецептата й:
500гр. брашно;щипка сол;3 яйца/белтъка за намазване/;
150гр.захар;125мл.пр.мляко;125мл.мазнина-олио+масло 50/50
2 ч.л. суха мая или ½ кубче жива мая

Дядо хаджи за печенето:

правя второто втасване след оформянето във фурната.  Слагам тавата на най-високото ниво и пускам фурната само отдолуна 50о. Аз вече си имам интуиция и когато тестото наближи до удвояване, вадя мажа и ръся захарта и тавата се премества на второто ниво отдолу нагоре а фурната се пуска пак само отдолу на 150о. След 10-15 минути фурната се пуска отгоре, а след още толкова дигам на 180о.

Пина за печенето:

първо на 100 С да бухне и после на 160 С да се допече(за печене с вентилатор). Става идеално.Без вентилатор 180 С.

Дядо хаджи за конците и втасването:

в началото втасването е много бавно и след като маята се засили веднъж (щото тя се е преборила вече със захарта и мазнините в тестото) към края вече тя работи по ускорено и втасването е по бързо - та и това имайте в предвид и затова не следете време, а наблюдавайте тестото.

Сега за конците аз продължавам да твърдя, че те са резултат от месенето (разкъсване на глутеновата нишка и разделянето и от мазнината - затова козунаците може би се месят най-дълго) и от оформянето (леко разточваме тестото на кора омазняваме хубаво и така мазнината разделя допълнително тестото на слоеве и после като разчупим точно тези слоеве правят влакната).

Направете експеримент. Разчупете козунака и ще видите конците, а сега го нарежете и ще видите че няма конци. Защото при разчупване чупите слоеве и конците се появяват, а при рязане с нож имате разрез, който кара "по права линия" и филиите са общ пласт. Чак после като разчупите нарязаната филия козунак се появяват конците, защото вие вече разчупвате отделните слоеве тесто.

за козунаците за укрепване на скелета и структурата се слага лимонов сок или витамин С. Взимам си в зависимост от количеството тесто от 1 до 3 таблетки и си ги счуквам на прах и после ги разтварям в течността.

# 326

Програма 9 при мен е "Тесто" - месене - 30 мин, втасване - 1 час.
После вадя, оформям, слагам във формички и втасвам във фурната - на долен реотан само, на 2 степен от 4 - печката ми е Раховец  Embarassed. Втасват втория път за около 30 мин - зависи колко е студено и после само увеличавам градусите, като покривам отгоре първоначално да не изгорят...
благодаря , тази събота ще бъде пробван   bouquet

# 327
  • При децата ми
Елексир, голямо благодаря за съветите!  bouquet
Питах и в другата тема, но да попитам и тук: Моля за рецепта за козунак, като за начинаещи? Blush За пръв път в живота си ще правя козунак и много искам да ми се получи!

# 328
  • ГОре на черешата...
Елексир, голямо благодаря за съветите!  bouquet
Питах и в другата тема, но да попитам и тук: Моля за рецепта за козунак, като за начинаещи? Blush За пръв път в живота си ще правя козунак и много искам да ми се получи!

За начинаещи, за напреднали - то рецептите са все същите - хващай една "за ушите" Wink  и пробвай. Пък после ще разискваме.

# 329
  • Австрия
Момичета, страхотни сте!  bouquet
Мама Цоцоланка, nudel33, може ли рецептите за кифличките? Аз незнам, защо, но си мисля, че да напрвиш козуначени кифлички е по-лесно, отколкото козунак. Crazy

Hrispa
Аз също смятам, че кифличите по-лесно се правят, въпреки че имат повече игра. Това с офомянето трябва още да го упражнявам. Може би си има някаква тънкост. Би ли се заел някой да ми я обясни?

А ето  рецептите :

Козуначени кифлички на mimozaw

4-5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. мас (маргарин)
1 кубче мая
настъргана лим. кора на 1 лимон
брашно колкото поеме ( някъде около 1 кг)

В купа изсипвам малко пр. мляко, 1 куб. мая и брашно колкото да стане на кашичка и оставям настрана да шупне. С миксер разбивам яйцата и захарта до побеляване. Прибавям разтопената мас и разбивам. След това добавям прясното мляко, което трябва да е затоплено ( не много топло). Добавям лим. кора и шупнала мая и разбърквам. След което започвам да сипвам постепенно пресятото брашно. Сменям бъркалките с тези които изглеждат като навити куки ( бъркалки за месене на по тежко тесто) и продължавам да добавям брашно. След това омесвам на ръка до средно твърдо тесто и го оставям да втаса на стайна температура около 2ч. във висока тенджера увито с дебело одеяло. Като минат двата часа го изваждам премесвам го и го разделям на 4-5 топки. Взимам 1 топка и я разточвам на кръг с дебелина около 5 мм и разрязвам на 8 триъгълничета и в края слагам мармалад. Аз използвах сладко от дюли стана супер и много ароматни. Оставям ги да втасат наново, след което ги мажа със жълтък и пека до зачервяване.

Виенски кифли на наталина (natalyna)
Продукти за 12 кифлички:

175 мл. прясно мляко,
 1 жълтък,
70 гр. разтопен маргарин или масло,
щипка сол,
настъргана лимонова кора(по желание),
400 гр. брашно,
60 гр. захар,
1ванилия,
3/4(5мл.) мерителна лъжичка суха мая или 1/4 прясна мая
По желание може да сложите пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж
Останалият белтък се използва за намазване преди печене.

За тестото може да използвате ако имате машина за хляб, като прибавяте продуктите по реда на записването на програма Тесто. В противен случай измесвате гладко тесто и оставяте поне 1 час да втаса на топло.
Втасалото тесто разделяте на 12 топки:
Всяка топка разтегляте с пръсти, докато получите продълговата мекичка:
Която завивате като пуричка (по желание в средата може да сложите една ч.л  пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж), но оригиналните виенски кифли са без пълнеж. После огъвате готовата пуричка на кравайче:
Слагате на покрита с хартия за печене тавичка (или 2 при мен) и оставяте още около 20-30 мин да втасат.
Преди печене намазвате с разбития белтък и поръсвате с мак. Печем на 160-170 градуса за около 15 мин. до зачервеняване.

Общи условия

Активация на акаунт