КОЗУНАЦИ - 1 тема

• 90 279
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
allba_a . страхотни са ти козунаците.Аз ще покажа и моя от днес, но кажи ми твоята рецепта и тайната на конците

# 601
Момичета, страхотни козунаци правите. Аз като Джемма не репетирам  Wink, но ви чета с интерес и събирам информация. Прави ми впечатление, че и тази година не споменавате така уважавания в нашето семейство Кранц. Аз винаги меся и него, всички много го харесват. Ето и снимка да се подсетите за какво говоря, ако сте го забравили.
http://bonni.snimka.bg/daily/krantz.584270.23010810

ani_d, то не останало, гледам 37-ма седмица. Тази година май няма да можем да ядем твоя торта  Sad  Ние мислим пак да сме на Черноморец за РД на детенце и се надявах да се насладим отново на твоя талант  Hug  Успех и всичко да мине леко!

# 602
  • забравих си мисълта...
Венета, имам само едно питане - долу-горе колко плънка слагаш, аз май се поулях с плънката и на места се беше събрала и вклисявяше малко  newsm78. Козунаците стават големи по обем, но пък сякаш са много малки на грамаж

КОТЕ, хубав въпрос, но аз плънките ги прибавям винаги на око. Виж снимките в рецептата, там горе долу се вижда. По мое мнение при козунаците е по-добре да се прибави не сочна, а по-скоро суха плънка, в смисъл, стафиди или други сушени плодове, локум, може също ябълки + стафиди + орехи + захар + галета + канела. Получават се изключително вкусни козунаци. Вместо канела може да се прибави лимонова кора или ванилия, или и двете. Може също да се направи плънка от орехи + захар + какао + галета(kanela) + ванилия. Аз съм прибавяла и вишни от компот + пасирана извара + яйце + захар + лимонов сок + ванилия.  Сега имам намерение да пробвам с праскови или кайсии от компот + останалите съставки, както при вишните. Така че вариантите и комбинациите са много.
Иначе имаш  право, козунаците са големи на вид, но са малки на грамаж, затова и така бързо свършват.

Ani_d, прекрасен козуначен кекс.
Allba_a, чудесни козунаци си направила.
Джемма, Wink голяма майтапчийка си. Ще се справят момичетата със сигурност. Има някъде грешка, но с общи усилия ще я разгадаем.

# 603
  • Тракийка в Софийското равно поле....
Лилис, супер клипчета - благодарности!  Hug

Аз не тренирам, защото опита ми показва, че винаги първия път ми се получава най-добре каквото правя  Laughing. После ставам самоуверена и пропускам продукти  hahaha

Пробвах обаче кифличките на Angellove - велика работа просто - думи нямам! Направих ги с ореховата плънка на Мари-ета. Направо бяха божествени. Имам само една нещастна снимчица още в тавата, че после....... заминаха  Crazy Crazy

Сега съм решила в четвъртък преди Великден да правя козунака на Венета. Дано ми се получи.
ще гледам да не съм в неподходящо състояние.  Mr. Green Джемма  Hug
Всъщност аз съм "попска унука" и съм чувала тези правила също. Не са бабини деветини, а църковни изисквания от по-старо време.

# 604
Записвам се да следя с този козунак

# 605
За църковните правила не ми се говори, знам го и аз, че преди Велики четвъртък не се месят козунаци. Аз затова правя само рула Embarassed  Ама то и нашто вече не е църква като църква -Велик ден с православните, Коледа с католиците Crazy даже и самата църква се спука да заимства католически символи

Възпитавана съм с вяра, но каквото съм видяла точно в църквите вече ме кара не само да не стъпвам там, но и да не вярвам и спазвам всякакви църковни правила, за които не съм дълбоко убедена, че са Божии правила.

Миналата година на Велик ден,  охраната на Варненския митрополит разбутваше бабичките, които искаха да му целунат ръка ooooh!. Поведението беше повече от мутренско - скъпи коли, ланци, часовници като водомери, приказки по между им къде ще се яде агнето след молитвата  ooooh! Същевременно няма нито една църковна трапезария, от всякъде висят плакати "Варненци дарете за своя нов храм"... Много офф стана, но като се сетя и ме втриса

# 606
  • забравих си мисълта...
Според мен това с постите е свързано преди всичко със здравето. Преди Коледа се правят пости, ами нормално е. Нали след това се колят прасетата, правят се луканки, бабеци, яде се сланина, много пържени храни, дреболии. Нормално е да се даде почивка на организма, след го чака такова "лапане" през зимата. Същото e и с постите преди Великден. Да се изчисти организма, да му се даде почивка от зимното преяждане и за престоящото похапване за празниците, които идват.
Не мисля, че в днешно време обаче постите са непременно задължителни, защото много хора се хранят разумно. Обръщат все повече внимание на съдържанието на храните. Така че ако човек се храни умерено през цялата година едва ли ще е необходимо да прави толкова дълги пости.
Колкото до свещениците, по-добре е да не ги коментираме, щом стигнаха до там, някои от тях да убиват колегите си!
Вярата обаче е друго нещо и аз не я свързвам с подобни неща като пости, да не се влиза в църква, ако жената не е разположена и т.н. Това са според мен пак неща свързани със здравето, които в днешно време не са вече актуални, но са останали от миналото. Много от тези неща, за които се казва, че ако човек не направи еди как си, ще му се случи еди какво си, според мен си е чисто суеверие и няма общо с вярата в Бог. По мое мнение, не може Бог да е съвършен, да ни обича, да бди над нас и да ни причини зло, защото неразположени сме отишли в църквата да му се помолим, или да ни накаже, защото сме яли козунак преди Великден.
Колкото и стриктно да спазва един човек постите, като направи един козунак с 10-15 яйца, половин пакет масло и 300 гр захар, ами то този човек сам се наказва. Тогава този козунак си е буквално отровен както и да го погледнете. Сами си изчислете колко е съдържанието на холестерола, колко са мазнините, калориите и т.н. Та искам да попитам кой наказва в случая, ако някой не е правил пости? Бог ни наказва или ние сами, чрез лакомията cи?

# 607
  • Тракийка в Софийското равно поле....
По мое мнение, не може Бог да е съвършен, да ни обича, да бди над нас и да ни причини зло, защото неразположени сме отишли в църквата да му се помолим, или да ни накаже, защото сме яли козунак преди Великден.
Peace Много правилно - вярата е в сърцето, а не в храма!

# 608
Привет момичета   bouquet,

Супер вкусотии пак сте напоказвали    chef

Venetta - радвам се че вече си си у дома  Hug
Tatitt  - това, на което му викаш "нещастно" Wink на мен ми изглежда божествено!!!

Аз само набързо - да си покажа - от преди - едно Козуначе "Нади", вариация по рецептатат на нади, както е видно от името му Simple Smile

Много вкусно стана - и с конци бол, но го снимах по нощите - и снимките са доста зле Sad

Прекрасна седмица на всички!!!   bouquet

# 609
  • забравих си мисълта...
Tatitt  Peace

AngelloveHug благодаря ти, мила! 
Козунака ти е отново приказен.  bouquet

# 610
  • Балчик
Е, аз се опитах  да и намеря оправдание на belinda. Laughing Разбира се, че някъде технологично греши. Козуначеното тесто е капризно. Hug

# 611
  • София
verabel, по коя рецепта са ти козунаците? Днес ще ми е 3-ти опит и се надявам този път за успея вече!!!
извинявай, че ти отговарям толкова късно, но не си бях у нас - рецептата е  на Вени. Но това е част от тестото, формата ми е малка за цялото количество.

# 612
  • sofia
allba_a . страхотни са ти козунаците.Аз ще покажа и моя от днес, но кажи ми твоята рецепта и тайната на конците

Благодаря, аз като една абсолютно начинаеща..... Рецептата е на Венета, само дибавих ванилия и лимонови кори. Но този път изчаках захарта хубаво да се стопи в яйцата, отделих малко от брашното и го добавих при млякото и маята, изчаках го около 20тина минути да шупне и го прибавих към останалите съставки. Използвах суха мая. Не знам дали всичко това има значение но тестото ми се получи, втаса хубаво и го усуках няколко пъти. Peace

Veneta, благодаря, казано от теб е голямо признание.   bouquet Hug

Аngellove, изглежда много вкусен.

# 613
  • София
Е, аз се опитах  да и намеря оправдание на belinda. Laughing Разбира се, че някъде технологично греши. Козуначеното тесто е капризно. Hug
Добре бе, мацки, да съм някоя новичка домакиня, бих го разбрала...Ама аз меся козунаци от над десет години. Винаги са ми ставали Sad Едно време на ръка, от 3-4 години, откак имам машина - все в нея. Целогодишно. И те точно сега пък три провала един след друг Close Как да не се ядосвам?Що яйца съсипах ooooh!

# 614
  • забравих си мисълта...
Belinda, може би продуктите, които ползваш не са подходящите. Ако не си се отказала, купи си този път друга марка продукти, от друг магазин. Аз например ако съм нервна, нищо не ми се получава както трябва. Направи козунаците както винаги си ги правила, както се казва по инерция. Без да мислиш, че си имала неуспешни опити. Сигурна съм, че ще се получат.

Общи условия

Активация на акаунт