КОЗУНАЦИ - 1 тема

  • 90 302
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Момичета, някой от вас пекъл ли е козунаци в силиконова форма?

И аз съм пекла, изпичат се перфектно:


# 586
  • Мнения: 2 126
Благодаря ти, аз не смятам,че са страхотни........

Не мога да обеснявам много добре, съжалявам, дано и с това съм била поне малко полезна.......
Съвсем добре те разбрах,аз също всичко правя на око и се ослушвам и попивам кой какво ме посъветва,проба-грешка дето казваш.Мерси много че отдели толкова време за да ми кажеш тия неща Hug

# 587
  • София
  • Мнения: 18 685
Пореден опит ще направя днес Simple Smile По рецептата на Галина и без захар, без пълнеж, просто да видя пустото тесто дали ще го докарам този път. Ако пак не се полу4и, ще си направя извода, 4е тази година просто не е моята и ще спра да разсипвам продукти Laughing

# 588
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
Включвам се, за да кажа че днес направих козунака по рецепта на Галина с плънка от течен шоколад и се получи страхотен - целият на конци . Благодаря за рецептата !    bouquet

# 589
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 831
Да се отчета и аз с един козуначен кекс, ето по тази рецепта http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=567151.msg17986432#msg17986432

Стана невероятно вкусен и е много лесен. Точно за такива в моето положение, дето им се яде домашно, а пък нямат сила да месят  Grinning Grinning Утрои си обема и излезе над формата още толкова! За първи път , толкова сполучливо ми се получава и съм много доволна и щастлива!

# 590
  • София
  • Мнения: 18 685
A пък аз се отказвам Sad Тази година не ми било писано да направя хубав козунак. Писна ми да се 4удя какво пък се обърка сега. Майната му Close
То4но същата история като предния път. То4но същото стана тестото. Явно нещо трябва да се направи разли4но, когато козунакът е с подсладител, но какво, какво???

# 591
  • sofia
  • Мнения: 177
Ох, добре че не се отказах -вторият опит ми е супер успешен. Тестото стана меко и еластично, месих го с удоволствие, още тогава разбрах че ще се получат козунаците.

Единият  - без нищо, дори стафиди - така го искаше дъщеря ми, а другия със стафиди и течен шоколад. Станаха пухкави, меки, ароматни истински козунаци.  Ако мъжа ми беше тук, щеше да каже че не съм ги правила аз. Laughing





Ani много ти е хубав кекса, ще го пробвам !

# 592
  • Мнения: 1
Белинда, какво брашно ползваш?Аз залагам на мелко тип 450.Жива мая-русенска.И по моята рецепта ли не се получиха?

# 593
  • При децата ми
  • Мнения: 7 294
Привет момичета!
Включвам се да кажа, че снощи за пръв път правих козуначени кифлички по рецепта от тук. Стоях до два часа да ги правя, понеже замесих тестото късно вечерта! Crazy Tired Какво да кажа: на финала имах една тава страхотни кифлички и една тава с два козунака, които обаче не се получиха! Thinking Като цяло съм доволна защото самото тесто се получи много добре(поне според мен) еластично, меко, не ми лепнеше по ръцете, не съм набрашнявала плота или да добавям брашно за да не лепне! Тестото удвои, че и утрои обема си! Party Спазих почти всички правила, които прочетох от маѝсторките тук.  bouquet С козунаците обаче се позложих Embarassed, нямаше конци, не ги сплетох, както трябва,но не останаха де... GrinningЕдиният направих със сладко, другия само със стафиди. Та това е от моя ПЪРВИ опит с козуначено тесто.  :blushНадявам се от сега нататък да стават все по добри! Praynig Simple Smile
Снимки нямам, защото фотоапарата не в мен, за жалост....

# 594
  • София
  • Мнения: 18 685
Белинда, какво брашно ползваш?Аз залагам на мелко тип 450.Жива мая-русенска.И по моята рецепта ли не се получиха?
Брашно Софимел от най-високока4ественото. Мая - жива по принцип, сега и със суха правих, пак нищо. И по твоята рецепта нищо не стана, но проблемът категори4но не е в рецептите, които пробвам. И твоята, и на Венета са си супер, просто аз тази година нищо не мога да направя като хората, поради което се предавам, аман Crossing Arms

# 595
  • Мнения: 167
Белинда, какво брашно ползваш?Аз залагам на мелко тип 450.Жива мая-русенска.И по моята рецепта ли не се получиха?
Брашно Софимел от най-високока4ественото. Мая - жива по принцип, сега и със суха правих, пак нищо. И по твоята рецепта нищо не стана, но проблемът категори4но не е в рецептите, които пробвам. И твоята, и на Венета са си супер, просто аз тази година нищо не мога да направя като хората, поради което се предавам, аман Crossing Arms

Недей да се отказваш! Ето ти два линка дано да ти помогнат да се ориентираш, къде грешиш:
http://www.youtube.com/watch?v=ymjt0_OUtTY
http://www.youtube.com/watch?v=O6gLoupuGCc
(има и още клипчета по темата в Youtube)
Тестото за козунак е приятно за работа, но е трудно защото се меси и бие много дълго. Втасва на два пъти и знам, че за да втаса трябва да утрои обема си.

# 596
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
А аз си взимам  брашно, на което пише,че е за козунаци. На различни фирми съм взимала и все са ми харесвали. Според мен е много важно да се оформи хубава топка при измесването, даже и днес като правих по рецептата на Галина си сложих всички продукти по рецептата, но тестото не ми беше добре оформено и си го доизмесих с още малко олио и брашно докато ми хареса. Peace

# 597
  • Мнения: 5 177
Да се похваля - една доза от козунака на Венета - 3 часа му баях, изчезна за 15 мин..Докато го извадя от фурната хукнахме на кафе Mr. Green  с козунак

Чуден козунак на конци, сладък. Направих единия със сладко от дюли в единия фитил, в другите два с череши. А другият с локум и стафиди. Сложих и портокалови кори в тестото.. Абе казаха пак да направя   chef bowuu

Месих и втасвах първия път в хлебопекарната, а втория път на много ниски градуси във фурната.

Венета, имам само едно питане - долу-горе колко плънка слагаш, аз май се поулях с плънката и на места се беше събрала и вклисявяше малко  newsm78. Козунаците стават големи по обем, но пък сякаш са много малки на грамаж

# 598
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Къде майтап, къде истина, но както и друг път съм писала преди Великден е грях да се правят козунаци.козунакът е обреден хляб, който си има своята символика. Приеми го, belinda, че не ти се получава, защото не трябва да го правиш. Hug Не се отказвай от козунакоправенето изобщо.  Peace
Освен това в духа на християнството, от баба ми знам, че ако жената е неразположена, не трябва да меси обредни хлябове и ако меси, те не се получават (ей тук, ще ме разстрелят еретиците #2gunfire Simple Smile). Както и яйца не трябва да боядисва тогава и в църквата не бива да влиза. Може и да са бабини деветини, но така съм чувала, както казах.
Аз не спазвам това с цикъла специално- боядисвам и меся, само в църквата не влизам. Grinning

# 599
  • Мнения: 11 607
Джемма, Джемма, аз съм в грях значи целогодишно......А точно за Възкресение няма да правя.....Май все пак ще прескочим до мама, на нея съм и забранила да ни прави козунаци, защото не искам да се трепи 2 дни за тях, при условие,че ние ще бъдем за 3.......Та......колко му е да прескочим да хапнем при теб козунаци, Джемма, така че.......стягай нощвите от сега.......

Белинда, а ти видя ли рецептите на Бордовски? Той ползва подсладител, та може би при него ще намериш сполучливата рецепта......Не се отказвай!

Общи условия

Активация на акаунт