КОЗУНАЦИ - 1 тема

  • 90 314
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 2 126
Maма Цоцоланка,прости ако сте го коментирали Praynig Би ли ме насочила към технологията на твоите страхтони козунаци,направо изглеждат невероятно Crazy
Аз събирам материал и за Великден поне един ама ще омеся козунак този път.Голям мерак имам,но нещо не ми се получава Rolling Eyes

# 571
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Умишлено не прочетох цялата тема, нямам сили да понеса всичко. Стрелям директно с един въпрос, на който се надявам да му е мястото точно тук.

Замесих в хлебопекарната един козунак, но съм напълно сигурна, че няма да се опече, ще дойде голям и ще прелее. Още е на първото втасване, а вече солидно се дуе. Какво да предприема? Ако извадя половината, сега нямам възможност да го пека във фурната. Ако го прибера в хладилник, фризер  newsm78 Изобщо- кажете ми какво да направя, моля  Praynig

Тарталета, може би е вече късно, но аз да си кажа. Аз винаги пека по два козунака в тавата на печката. Дори и да се залепят един с друг, аз не мисля, че това ще е проблем. Моите козунаци най-редовно се залепват ако не са поставени в отделни съдове. В краен случай, след първото втасване, омеси тестото още веднъж, по-скоро го нагъни ако желаеш, както съм показала в моята рецепта за козунак и го раздели на две. Едната половина я прибери в хладилника, а другата остави нормално да втаса още веднъж и след това оформи козунака и го изпечи. След като изпечеш първата, можеш да продължиш с втората половина от тестото. Разбира се ще трябва да прецениш до колко е необходимо още да ти втасва тестото или направо го сложи в студена фурна и тогава я включи на 180°С.
Дано въпреки, че е толкова късно съм ти полезна с този отговор.


Petia_tag, ЕлексирHug благодаря ви за пожеланията, мили момичета!   bouquet

Мама Цоцоланка, както винаги показваш радост за очите и ни караш да преглъщаме и се облизваме пред мониторите.
Галина 74, чудесен козунак.

Прибрах се вчера на обяд от болницата и направих два козунака за подарък. Единият е със стафиди,
 


а другият е с пълнеж от мармалад от сини сливи и орехи. Не затворих добре краищата, и мармалада излезе навън, но въпреки това  козунака бухна много и съм доволна от резултата. Като го пипна е добре.



Дъщеря ми ги занеси и каза, че гледката е била достойна за скрита камера. Всички много са се зарадвали и са си направили набързо кратка кафе + козунак + кекс пауза. (Направих и два кекса, че отделението е голямо и персонала е от около 20 човека).


# 572
  • Мнения: 142
Днес правих козунак по рецептата на Венета,но не се получи.Спазих всичко/не ми е за пръв път по принцеп правенто на козунаци/,но определено не стана пухкав и на хубави коци.Стоеше като превтасал един/като пресечен/ сякяш че маята е много.Направих го и с доста плънка но едва ли от това ще е толкова збит.
За пръв път обаче правя нещо със суха мая,меся с миксера и втасвам сам във фурната.Помогнете къде греша.\вкуса беше супер половинат изчезна топъл Laughing

# 573
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 539
Венета, благодаря ти. Оставих всичкото тесто в машината. Както и предположих, преля  Rolling Eyes Като свърши програмата, отрязах козунака наполовина и неопечената половина я сложих само на печене. Няма вид, но пък е вкуууусно.

# 574
  • Габрово
  • Мнения: 70
Маме, страхотни козунаци!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=571948.new#new
заповядайте моята рецепта, ако има още въпроси ще отговоря.
аз не мога да се ориентирам от този линк-пращаме в друга тема , ама там ги няма твоите прекрасни козунаци  Embarassed newsm78

# 575
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Saaa, щом е стоял като превтасал да не би, да е превтасал наистина, или да е бил на път, да превтаса. Аз също много пъти се опитвам, по това как описвате какво сте направили и че не се е получило, да разбера къде е проблема. По принцип е възможно по-точно да се каже, когато човек види лично, как е бил приготвен козунака.
Вчера претеглих яйцата, които ползвам и едно цяло яйце с черупката е 60 гр, което показва, че аз ползвам много малки яйца. Понякога си мисля, че е възможно и да е от маята или от брашното. Различните марки брашно и мая са с различно качество. Факта обаче, че има момичета, които са постигнали успех - пухкави козунаци с много конци, идва да покаже, че не е невъзможно, а има грешка някъде, затова ще помоля момичетата, които са направили успешни козунаци, да казват също и какви марки продукти са ползвали.

Аз вчера получих критика от домочадието, че не съм помислила за тях, а само за лекарите и днес рано сутринта направих два малки козунака с пълнеж от бадемов марципан и локум. Снимах ги цели и исках 15 минути по-късно да отчупя парченце и да снимам, но докато телефонирам с дъщеря ми, мъжете не издържаха и нарязаха и двата козунака и едва успях да снимам последните 3 парченца, преди да изчезнат ; Joy .



# 576
  • Мнения: 74
Помощщщщщщщщ! Сложих козунака в машината за хляб на програма френски хляб/машината ми е мулинекс , която е с багетите/, кога трябва да го извадя да го сплета? Моля ви, помогнете, че не мога да си изчисля попрограмата? При мен програмата за френски хляб е 3,39мин?

# 577
  • София
  • Мнения: 18 685
Приблизително около 4ас преди края запо4ва да пе4е. Сложи и 30-40 минути за втасване. Зна4и според мен около 4ас и 40 минути преди края можеш да го наплетеш.

# 578
  • Мнения: 142
Маята е на д-р Йоткер 7гр.,но на пакетчето пишеше че е за 500гр. брашно,а по рецепта е 7гр.+непълна 2,5гр.
Брашното е на София мел - екстра,което е за пити и т.н.Не знам явно маята е много и това втасване във фурната,иначе тестото беше разкошно дърпаше се идеално много еластично и имаше конци и балончета.

# 579
  • Мнения: 2 521
Маме, страхотни козунаци!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=571948.new#new
заповядайте моята рецепта, ако има още въпроси ще отговоря.
аз не мога да се ориентирам от този линк-пращаме в друга тема , ама там ги няма твоите прекрасни козунаци  Embarassed newsm78
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=571948.msg18367074#msg18367074 -просто бяха на предната страница.Наистина изглеждат много добре козунаците.И аз си копирах рецептата,но ми се струва,че доста количество ще излезе като за репетиция  Wink

# 580
  • Мнения: 1
Рецептата за козунака е на 39 стр.Ако евентуално отваря друга, се върнете на 39.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=571948.570слагам отново.
От това количество продукти излизат доста.Аз си разделих на 4 всички продукти и получих 1 голам козунак.

# 581
# 582
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Saaa, трябвало е да се ръководиш от указанията на пакета на маята. Аз ползвам друга мая, не тази на доктора.
Също зависи на колко градуса ти е била включена печката когато тестото е втасвало. Аз включвам фурната на 35°-40°С. Но както веднъж споменах, тези градуси при друга фурна може да се окажат много, затова всеки трябва сам да прецени, дали тези градуси в неговата фурна не са прекалено много. Но важно е, че козунака е бил вкусен както казваш, другият път сигурно ще е перфектен Simple Smile. Пожелавам ти го от сърце.  Hug

# 583
  • Мнения: 11 607
Maма Цоцоланка,прости ако сте го коментирали Praynig Би ли ме насочила към технологията на твоите страхтони козунаци,направо изглеждат невероятно Crazy
Аз събирам материал и за Великден поне един ама ще омеся козунак този път.Голям мерак имам,но нещо не ми се получава Rolling Eyes

Благодаря ти, аз не смятам,че са страхотни........Но....какво да ти обесня за технологията......Аз не съм кулинар, защото по рецепта не готвя, така и по рецепта козунаци не правя. Всичко е на око. Специално в последно време козунаците ги правя само с олио. Реших да опитам така и то взе,че стана. Друго, което е, че вадя яйцата от хладилника директно Embarassed, не сея брашното, въобще......Затова лично мое мнение е, че това, което главно трябва да се следи е консистенцията на тестото. То трябва да стане едно меко, еластично, стегнато....Случвало се е да се наложи да добавям и брашно, и мляко/олио още в началото като меси машинката. Пускам няколко пъти машинката на началното бъркане - което е около 4-5 мин. - докато ми хареса консистенцията.  Друг важен момент е - захарта за мен. Не е хубаво нито малко, нито много.....С опита долу-горе си нацелих моята доза. И накрая втасването. Втасвам първо маята един път. Втори път изчаквам цяла програма месене и втасване да мине - 1ч. и тогава сплитам......Обичам големи козунаци, защото те най-добре пасват на голямата ни фамилия........Сплитането с олио са ми ръцете. Втасват и пека. Уцелих си и нивото на фурната - най-долното, по някое време слагам фолио отгоре за да не загорят, Т е 180 градуса и не пека дълго време, защото иначе ще стане сух и ронлив. Около 35-40 мин. може би........Когато не съм оставила достатъчно да втаса козунака и съм го пекла на силна фурна или дълго време - на другия ден, в каквото и да съм го съхранявала - все тази - сух е!

Аз по принцип целогодишно правя козунаци, та.....на принцип проба-грешка си намерих моята формула........Меси хлебопекарната, пече фурната при мен.

Не мога да обеснявам много добре, съжалявам, дано и с това съм била поне малко полезна.......

# 584
  • София
  • Мнения: 254
Мислех тази година да не правя козунаци, нооо.... направих. По рецептата на max-mama.

От рецептата стана един козунак в правоъгълна форма и 8 кифлички с локум.

За съжаление уж отслабвам и не ги опитах, но мъжът ми веднага седна да вечеря с козуначе и айрянче. Каза, че е страхотен. Нямаше кога да снимам козунакът.

На всички козунаците са страхотни.  Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт