КОЗУНАЦИ - 1 тема

  • 90 304
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 399
Извинявам се,в рецептата всичко е описано.

# 61
  • Мнения: 422
Ама само как ухае тук.....
Благодарение на момичетата във форума преди две години се престраших да направя козунак, не помня по каква рецепта го правих, резултата бе по-добър от купешките. На следвашата година правих козунака на Пина, кифличките на Джема, под форма на руло с мармалад и един козуначен кекс, който се хареса изключително много. Но рецептата за него не открих на 1 стр, затова ще я пусна, копвала съм си я от форума отдавна и не знам кой я е пускал. Аз добавях от себе си ромова есенция и стафиди и в нас така по се хареса.


Козуначен кекс

 

Продукти:

    3 яйца
    1 1/2 ч.ч. захар
    1/2кубче мая
    1 ч.ч. малко прясно мляко
    3 ч.ч. брашно
    1/2ч.ч. олио
    лимонова кора или есенция
    щипка сол
    захар.

Добавям  ромова есенция и стафиди.

Начин на приготвяне:
Разбиват се 3 яйца с 1 1/2ч.ч. захар. 1/2 кубче мая се размива с малко прясно мляко, брашно, щипка сол и захар. Остава се да втаса. След това се смесва с яйчената смес, като се добавя и 1 ч.ч. прясно мляко (хладко), 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, лимонова кора или есенция. Втасва в кексова форма. Поръсва се със захар и се пече.

# 62
  • Пловдив
  • Мнения: 2 282
Натресвам се тук, защото обожавам домашен козунак, всяка година правя по рецепта на моята баба, но тази мисля да пробвам нещо различно Grinning

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 10:50 от violenza

# 63
  • Мнения: 437
И аз тук   chef, благодарение на Вас   bouquet и на хлебопекарната   Embarassed

# 64
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Маме, страхотно панетоне  bouquet

Аз мятам набързо един, даже два козунака от днес и бягам по задачи.

# 65
  • Мнения: X
Илианче,много хубави са ти станали козунаците!  Crazy bouquet

# 66
  • Мнения: 539
Ама само как ухае тук.....
Благодарение на момичетата във форума преди две години се престраших да направя козунак, не помня по каква рецепта го правих, резултата бе по-добър от купешките. На следвашата година правих козунака на Пина, кифличките на Джема, под форма на руло с мармалад и един козуначен кекс, който се хареса изключително много. Но рецептата за него не открих на 1 стр, затова ще я пусна, копвала съм си я от форума отдавна и не знам кой я е пускал. Аз добавях от себе си ромова есенция и стафиди и в нас така по се хареса.


Козуначен кекс

 

Продукти:

    3 яйца
    1 1/2 ч.ч. захар
    1/2кубче мая
    1 ч.ч. малко прясно мляко
    3 ч.ч. брашно
    1/2ч.ч. олио
    лимонова кора или есенция
    щипка сол
    захар.

Добавям  ромова есенция и стафиди.

Начин на приготвяне:
Разбиват се 3 яйца с 1 1/2ч.ч. захар. 1/2 кубче мая се размива с малко прясно мляко, брашно, щипка сол и захар. Остава се да втаса. След това се смесва с яйчената смес, като се добавя и 1 ч.ч. прясно мляко (хладко), 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, лимонова кора или есенция. Втасва в кексова форма. Поръсва се със захар и се пече.
Това непременно ще се пробва! Grinning Предполагам кексчето няма да е на конци ,но ще е вкусно.

# 67
  • Мнения: X
Маме, страхотно панетоне  bouquet

Аз мятам набързо един, даже два козунака от днес и бягам по задачи.


То хубаво ги мяташ...ама да беше пратила и по парче...    Mr. Green
Оф,така ми се прияде козунак....      Embarassed  

# 68
  • Варна
  • Мнения: 208
Здравейте тазгодишному   Hug

Записвам се да ви следя. Предната годината имах доста успешни опити по рецепти от тук, тази смятам да продължа да експериментирам.

Хубави празници и почивки Wink

# 69
  • Мнения: 422
Не е на конци, но с вкус на козунак и сладък, а с уханиято на ром и стафиди, а и доста лесно.
Илрай, много апетитни козунаци, аз си отчупих маллко без да ме видиш Wink

# 70
  • София
  • Мнения: 8 500
Чак сега сколадах да кача снимката от вчерашния козунак, за който ви писах вчера. Ето го:


Значи като се замисля като, че ли се приготвя по спокойно и няма чак толкова много дертове по него. По оригиналната рецепта би трябвало да го меся с миксера (този козунак се меси много лесно защото тестото е много меко), ама аз нал съм съвременен дядка го приспособих и го месих на машина.

Днес (един ден след печенето) козунака беше изключително мек и пухкав. Даже жена ми твърди, че след престояването и е харесал повече.

Между другото моето мнение е, че това по скоро отива към козуначена погача защото или аз не успях да докарам конците (то всъщност само това му липсваше де) или пък такива при тази технология няма. Вкусът обаче е превъзходен и моето семейство е на мнение, че не държи пък чак толкова да има конци.

Втасва много бързо и трябва да се внимава. Тук не знам дали си личи но това е малко над удвоения обем на тестото, което съм сложил за печене в тавата.

Следващия път пареното тесто (както аз съм нарекал първата особеност на тестото) ще го направя с грис (а имам идея и да ползвам и оризово брашно ама това вече е фикс идея).

# 71
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Чак сега сколадах да кача снимката от вчерашния козунак, за който ви писах вчера.

Много ме заинтригува това тесто. Ще дадеш ли по-точна рецепта, дядо хаджия?

Благодаря, момичета   bouquet И аз ги харесах  Simple Smile

# 72
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
Леле още не съм се престрашила,но ще прочета темата и скоро време ще се отбележа.

# 73
  • Мнения: 1 775
Тази година ще се пробвам, на риск, но тук като има такива страхотни рецепти, няма начин да не ми се получи.
От много рано сте се почнали обаче.  Laughing

Бих била благодарна и аз на подробна рецепта от дядо Хаджия като за начинаещи обяснено.   bouquet И с уточнението, че не ползвам все още машина за печене, но може би този вариант не е приложим в обикновена фурна?  

# 74
  • София
  • Мнения: 1 377
    Дядо Хаджия, много хубав козунак !    bouquet
 Мисля да пробвам с нишесте- малко количество прибавено към брашното. Добра идея даваш!
 Аз обикновенно добавям към кексовото  тесто и към локумки/тестото/ като правя винаги малко нишесте, за да е по- меко, но към козуначеното не съм се сетила. Дали обаче нишестето няма да пречи на конците в козуначеното тесто? 

Общи условия

Активация на акаунт