Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 13

• 51 438
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
Оф, така се притесних, че го прочетох пак това, дето съм го писала.

Установявам, че съм забравила нещо много важно.

След като вече детето развие астма, при почти всяко распираторно заболяване може да получава спазъм - паралелен или последващ заболяването, което го кара да изглежда по-продължително.

Нашият лекар често ни кара да правим инхалации при самото начало на вирусно заболяване на дихателните пътища, за да не се стигне до спазъм. Обикновено така се спасява човек от тежък пристъп.
  bouquet

# 391
След като вече детето развие астма, при почти всяко распираторно заболяване може да получава спазъм - паралелен или последващ заболяването, което го кара да изглежда по-продължително.

Добре де, мила, а това контролиращо лечение, в нашия случай Фликсотид, или пък Сингулера не е ли точно за това, да не получават спазми, на мен така ми обясниха лекарите
 Rolling Eyes

# 392
  • Варна

Добре де, мила, а това контролиращо лечение, в нашия случай Фликсотид, или пък Сонгулера не е ли точно за това, да не получават спазми, на мен така ми обясниха лекарите  Rolling Eyes

И Фликсотид и Сингулер разреждат спазмите, спомагат за това да минат по-бързо и по-лесно. Но не могат да ги предотвратят изцяло, това може да "направи" само организмът на детето.

# 393
Добре де, мила, а това контролиращо лечение, в нашия случай Фликсотид, или пък Сингулера не е ли точно за това, да не получават спазми, на мен така ми обясниха лекарите[/i]  Rolling Eyes

Да, за това е. Но реално спазмите не изчезват (поне не веднага), а се разреждат и намалява силата им. Затова се говори за "кнотрол" на астмата, не за "лечение".

# 394
Благодаря на всички за напътствията.
Искам отново да питам за Сингулер. Разбрах, че действа чрез натрупване - колко време е необходимо за да се усети подобрение и лекува ли или само поддържа. Какво с случва когато  се спре приема му?

# 395
  • софия
При дъщеря ми сингулара действа след около 20-30 дни най-малко. Забелязвам го по едно специфично за нея преглъщане от алергичния ринит. Като го пие прави само леки спазми , които се овладяват само с вентолин без кортикостероиди. Преди да го започне не ставаше.

# 396
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Меги и Никола беше така - лека хрема от кака, последваща кашлица и спазъм, свиркане и много повръща /като се закашля повече от 10-15мин. и почва да повръща ЯКО/.

# 397
  • София,
Нинаб така е И повръщат и то ЯКО, но това е сигурно от по слабо стомахче, може да имате и рефлукс или сте имали преди!
А при моята пък вече всичко започва не с хрема или с кашлица - забележете с якото порвъщане по цяла нощ - последния път 18 пъти Shocked, хремата се появи след два дни, а кашлицата два дни след хремата, като тя дори беше изчезнала.
Та искам да уточня, само едно нещо след обясеннието на Герганди, едва ли ще намерите по добро и по ясно обяснение, само искам да вмъкна, че става въпрос за така наречената ДЕТСКА астма, която в /90%/ от случаите се израства около 7 - до десетата годинка Peace, това естествено са само статистики! Crossing Arms
Да обърна внимание и аз на това че Сингулерът и фликсотидът не лекуват асмата, те просто поддържат организма и контролират Peace. Сингулерът покрива лигавиците на горните дихателни пътища, а фликсотидът подпомага функцията на дробовете и на бронхите и не им позволява да се съкращават,  Peace.
Меган аз смятам че при вас също става въпрос точно за типичната детска астма! Peace
Като става въпрос за др. Куфарджиева направо се замислям да взема да звънна утре да запазя и аз един час - не сме ходили при нея от много отдавна, да я види за последно и да си каже мнението по въпроса с контрола.
Герганди а Влади как е, оправя ли се вече?
Меричери а Миши как е?
Ние май сме пред пристъп и ние от няколко нощи малката подкашля по едно и също време към 2 часа, а и сутрин като се събуди също се закашля сухо newsm78 дано не ни се провали заминаването за Сандански. Praynig
А и още нещо се сетих да спомена - пристъпът и спазъмът са две различни неща Peace и са много добре обяснени на първа страница. Пристъпът може да е само кашличен - детето започва да кашля и няма спирка, може да бъде съпроводен със леко просвирване, задъхване, трудно дишане. А спазъмът е свиване на белия дроб, намалява се капацитета му, това също затруднява дишането, дроба се изпълва с хрипове, сухи и влажни. Свиркането се получава от свиване на бронхите и белия дроб - особено на бронхите. Те се свиват и се изпълват със секрет, който е много жилав и дори неможем да предположи че го има, той затруднява като преграда издишването на въздуха, това става изключително трудно и затова се чува тоя свистящ звук. Кашлицата в този случай се явява като много полезна, но задължително преди това трябва да се помогне да се развлажни и втечни секрета, кашлицата трябва да е влажна, така по лесно се изкарва секретът и се освобождават въздухоносните пътща. Peace
Ох ама едни обяснения написах и аз- дано сте ме разбрали, ужасно съм уморена и едва мисля Confused!
Лека и спокойна нощ на всички!

# 398
Семирамида, ама то времето е пристъпно. Просто е отврат - -вятърът вдига прахоляк, постоянно се мени налягенето, разцъфва какво ли не, а влажността е много голяма... Дано ви се размине този път!!  Praynig

Владо си е като предните дни, утре ще видя какво ще каже Куфарджиева... и после трябва да търся друг лекар за следенето (иначе, слава Богу, че за пристъпите самите мога да разчитам на личния). Надявам се да се оправи Владото сравнително бързо (ама 10-тина дни го виждам вентолина...).

Между другото, една приятелка разви астмата си на 13... и пак детска се водеше, но на практика в момента не получава пристъпи, само мнооого рядко и се оправя, като просто си носи "помпата" в джоба. На времето някой беше писал, че 50% се израства... Не зная, надявам се да е наистина висок процентът!

И аз искам да зная как е Миши!

# 399
Искам отново да питам за Сингулер. Разбрах, че действа чрез натрупване - колко време е необходимо за да се усети подобрение и лекува ли или само поддържа. Какво с случва когато  се спре приема му?
Аз изрично питах д-р Куфарджиева след колко време започва да действа сингулера и тя каза че е строго индивидуално - при някои деца още на 10-15ти ден, а при други са необходими 2-3 месеца. Но до 3-тия месец най-късно се натрупвал достатъчно, че да започне да действа.
Не съм наясно какво точно се случва в организма когато се спре приема му, но обикновено се спира само за лятото - когато се предполага, че се боледува по-малко и есента като се почнат пак болестите и алергичните прояви, се пие отново... и така докато не се израсте астмата, нали?! Thinking

# 400
  • Варна
При дъщеря ми сингулара действа след около 20-30 дни най-малко. Забелязвам го по едно специфично за нея преглъщане от алергичния ринит. Като го пие прави само леки спазми , които се овладяват само с вентолин без кортикостероиди. Преди да го започне не ставаше.

+1 - и при детето, и при мен е така. Не знам как ще й се отрази спирането, най-вероятно от юни ще започне почивка - и от сингулера и от фликсотида. Praynig
gergandi, времето наистина е отврат - при нас е и с мъгла в допълнение, сутрин и вечер, веднага започва да ми дразни гърлото, секретите се стичат.
Елица днес подкашля сухо - ни в клин, ни в ръкав, без инфекция. Ще видим.
Да се оправят всички дечица, да минем леко пролетта!

# 401
Момичета, днес питах Куфарджиева за лекар... Тя каза, че тази, която е заедно с нея в обратната смяна - Димитрова - била много добър педиатър. Не е пулмолог, обаче, струва ми се... Но поне ще може да изписва Сингулер и другите неща по ЗК... Така че остава и този вариант. То някой беше ходил при нея от темичката, но не си спомням кой.

Иначе, тея на резепцията са малко тъпи. Те днес на една мама, която питаше за Куфарджиева с момиченцето си, казаха, че тя не е пулмолог, а е педиатър. Е, да, върви по код 17, но си е специалист детски пулмолог. То пък може ли да са такива??????!!!!!! Ако жената беше тръгнала да се връща, щях да се намеся, но тя все пак записа час, а момиченцето кашляше.

Ще питам и личния за друг лукар и пак ще пиша, като имам инфо.

Ментова, Еличка дано да си е ОК...  Praynig да, времето е.... то тук е ветровито, представям си при вас... Но пък щом има мъгла, значи не духа.

# 402
  • софия
На Габи класната води дъщеря си при тази др. Димитрова. Открии й коклюш, при условие че момичето кашляше 3 месец и го бяха водили 10 пъти при личната. Друго не съм чула.
А големите бели птици на рецепцията ....... #2gunfire

# 403
  • София
Ние сме ходили при д-р Мирона Димитрова през октомври, когато д-р Куфарджиева беше в отпуска и тя ни предписа Сингулера до лятото. Но по това време синът ми беше здрав и не го е преглеждала. Само дето ни беше объркала кодовете в здравната книжка, но на другия ден ги оправи и я беше оставила на регистратурата готова.

# 404
Здравейте, момичета, много ви благодаря за отговорите, мненията ви са много ценни за мен  Hug
Бързо оздравяване на болничките и дано дечицата с алергии минат леко пролетта  Praynig

Аз съм пред невна криза, Калоян беше 3 дни с Т, вече от 2 дни няма, но вчера му изби някакъв обрив,ситни пъпчици, личната каза, че било някакъв бебешки вирус и ще мине само, да давам само Ериус по 2.5 за 5 дни,  цяла нощ се въртя и рева горкия, явно го сърби, ще откача вече, незнам откога не сме имали един ден, в който всичко да е ок ooooh! Sad

Общи условия

Активация на акаунт