Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

• 430 633
  • 3 534
  •   2
Отговори
# 3 525
  • София
Аз от около 2 седмици спя. Страх ме е дори да се похваля. Минаха 2 години и 5 месеца. Стресът при мен продължава да е неимоверни заради фирмата, която поех, след като той почина. А все така продължавам да си работя и моята работа, макар и на 4 часа. Не знам докога ще издържа така. Като цяло съм си дала срок до края на годината и ако не успея да сваля нивата на стрес, ще преосмислям нещата. Хубавото е, че децата са живи и здрави. Баткото вече студент първи курс. Малкият септември ще е първокласник. Пораства и става по-самостоятелев и по-лесен за гледане от преди. Ходя на спорт. Това държи балансът ми, да не полудея. Не съм срещнала никого засега. Но някак фокусът ми се измести повече върху мен и това да намеря моят си вътрешен баланс. Пък тогава ще мисля за нещо друго.

# 3 526
  • Варна
Идната събота стават 6 години. Не е спрял да ми липсва нито за минута.
Искам да питам тези, които са останали сами с малки деца. Как говорите с тях за липсващите родители? Големият помни много добре баща си, но малкият беше бебе. Чувствам вина, че не му разказвам достатъчно.

# 3 527
  • София
Говорим къде сме ходили, какво сме правили. Но малката беше на 4,има спомени за него. Говори свободно, синът ни обаче  не, а помни ясно сигурна съм.
Тя разпитва много за него, вярва, че се е вселил в една котка. В звезда го опреличава.
Трудно е...
А времето си отива...

# 3 528
Различни са децата. Едни питат и се интересуват, за други е болезнено и не повдигат темата. Зависи и на каква възраст са, имат ли съзнателни спомени от времето когато бащата е бил жив и т.н. Всяка майка най-добре си познава детето. Аз не бих ръчкала едно по-затворено, мълчаливо и чувствително дете да споделя и да пита за починалия си родител, освен ако самото то не зададе въпрос или не изяви желание да каже нещо по темата. На по-приказливите деца може да им се разказват истории от времето на съвместния живот между бащата и майката, ако проявяват интерес.

# 3 529
Скоро станаха пет години откакто вече сме сами. Не минава и ден без да мисля за него. Дъщеря ми вече е на 9, но не говорим за него, рядко го споменавам по различни поводи, но тя  не отвръща, не пита, не се интересува, все едно нищо не съм казала. Така е от самото начало. Помни все още мисля, но беше в такава възраст, че като порасне няма да има съзнателен спомен. Понякога сядаме да гледаме снимки, но пак така, не задава въпроси тя, а аз сякаш гледам да не натрапвам. Не зная кое е правилното. И нещо, което ми тежи и ще помня още дълго сигурно. Малко преди да си отиде мъжът ми ми каза: "ти ще ме забравиш бързо". Е, не съм  забравила. 5 години вече, всеки ден...какво щеше да бъде, ако не беше...

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 09:35 от Zauberei

# 3 530
  • ВАРНА
По отношение на спането, аз се роботизирах. И докато беше болен, и след като почина съпруга ми, си "набих в главата", че трябва да спя, за да съм във форма за детето и за себе си. Лягам и се изключвам от мисли.
На 23-ти този месец ще станат седем години, откакто сме сами с дъщеря ми. Баща ѝ присъства в разговорите ни. Продължаваме напред с болката от липсата му.

# 3 531
  • у дома
Лятото ще станат 5 год-децата ми ,макар и вече големи -единия ще направи 24,др 20 също не говорят за него-отначало,защото аз много се разстройвах и плачех и те явно гледаха да не ме разстройват...
Миналата година малкия завърши училище и прави бал /мм почина внезапно месец и половина след бала на големия/. Дните преди бала на малкия доста си поревах,защото до брат му бяхме не само аз ,а и баща му,девер ми,свекър ми и майка ми,а сега ,само 4 г по-късно тези хора ги няма и бях сама като изгубена... Реших да се стегна и поне в деня на бала да не рева,но времето беше отвратително ,не спираше да вали-детето стана сутринта и каза Все едно тати плаче от небето,защото няма да присъства и аз не издържах и пак се разревах-следобяд се стегнах и го изпратихме усмихнати-неочаквано дойдоха и приятели,та не бях и сама ,но на сърцето си ми тежеше...

Мен ме спасяват от самотата пътуванията,направо все едно живея за тях месец за месец...

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 12:47 от svetlaem

# 3 532
3 години и 3 месеца. Говорим си с за него, споменаваме името му, имаме снимките му, целуваме ги. Разказвам й истории, които не помни, защото е била.малка или пък как сме се запознали и изобщо любовната ни история. Дъщеря ни го рисува, казвам й да се гордее с него, защото и той се гордее с нея. Когато й е мъчно, й казвам, че е 50% татко си, така че той всъщност е много близо.  Мисля, че е здравословно. Поне за нас така работи. Но някак си тъгата ни е друга, изпълнена и с благодарност,  че е бил нашият съпруг и татко. Имаме си един герой-ангел на небето.

# 3 533
На 8-ми февруари се навърши година, откакто си отиде моят човек. Събрахме се децата, внуците и неколцина близки приятели да го поменем. На гробищата големият внук (на 15) много се разстрои, те със сестра му са израснали от бебета с дядо си, той повече се грижеше за тях - на разходки ги  водеше из града, в планината, пък аз се занимавах с осигуряване на бита в къщи. Даже колежки със смях ми казваха - ти внуци нямаш ли, все мъжът ти е с тях. Малките внуци - най-малката твърде вероятно няма да има ясни спомени, брат ѝ ще има може би по-ярки, знам ли. Установявам, че когато съм с децата и внуците не се поддавам на мъката си, като се замисля май никога не съм плакала пред тях. Когато съм сама в къщи - тогава... Скръбта си е моя... Сега живея в жилището на родителите ми, в което също имаме спомени, датиращи от началото на брака ни. И въпреки, че направих ремонт, изхвърлих 50-годишните мебели,  въпреки, че в апартамента обстановката е различна, пак виждам във вътрешния си взор мъжа ми - как изминава разстоянието от една стая до друга, просто е тук, макар да го няма физически. Представям си като си отида в нашето семейно жилище, където почти нищо не е променено, освен кухнята, в която имаше струпани негови вещи на едното легло и трябваше да ги прибера. Та хем ми се иска да отида в нашето си жилище, където всеки сантиметър е спомен, хем не ми се иска, защото да си сам, където всяко най-мъничко нещо напомня за човека, с когото си бил десетилетия, е мъчително. Определено когато говорим за него, било то с децата ми или с общи познати и приятели, не изпитвам мъка, напротив, става ми хубаво, когато го споменаваме - все едно го има, ама не е с нас сега. Скръбта идва, когато съм сама, особено нощем - както казва Хемингуей "нощта е ужасно време за самотните хора". На моменти ми се струва, че всичко това е сън, че съм участник в някаква нелепа пиеса, която в един момент ще свърши и всичко ще бъде както преди, но... никога вече няма да бъде както преди. И се улавям, че правя някои неща, както той ги правеше и тогава даже съм се дразнела. Например когато трябваше да боядисваме стените в къщи и да се махат книгите от етажерките (къщата ни е пълна с книги, само в банята и в тоалетната няма) той с часове ги вземаше една по една, дори разлистваше преди да ги постави някъде другаде. И сега, когато изхвърлих старата библиотека от жилището на родителите ми, установих, че правя абсолютно същото - изваждах книгите една по дена, разлиствах някои, почти цял ден се занимавах с това... Той ми миеше съдовете, не защото го карах, ами просто не обичаше в умивалника да има чинии, пък на мен не ми пукаше особено. Сега, когато съм сама, не че веднага ги мия, но пък като захвана да ги мия и сякаш го виждам как го прави... Когато наливам изворна вода от чешма, която има кранче, правя същото както него - първоначално водата тече силно, а когато тубата вече е близо до напълване, внимателно и постепенно намалявам с кранчето, така че да спре да тече водата точно до гърлото на бутилката. На моменти си казвам - Боже, май някакъв фетишизъм развивам! Пък след това си помислям - важното е, че ми е добре като правя така, пък дали е фетишизъм или тихо полудяване, все ми е тая... След почти половин век заедно, няма начин човек да не излезе извън релсите. Така ще е, влакът дерайлира, оцелелите ще трябва да я караме някак си...

# 3 534
На 16.02. стават шест месеца от внезапната и страшна загуба на съпруга ми! Болката се трансформира, не е така парлива както в началото, сега дойде тъгата по неизживяното, по това какво щеше да е...Крепим се със сина ни, разказваме си как е минал денят ни, спомняме си за него, вече се смеем, но загубата ни е огромна! Продължаваме заради него защото и двамата знаем, че той не би искал да ни вижда смачкани и без желание за живот! Аз се завърнах към фитнеса, излизам, разхождам се, ограничила съм доста кръга от хора, просто защото душата ми се лекува и не искам тълпи  покрай себе си! Завърнах се и към хобито си, на синът ни му предстои доста сериозна стъпка професионално, и двамата сме обнадеждени и чакаме с нетърпение новия му старт, с искрената вяра, че баща му ще го закриля и  ще се гордее с него! Бавно, трудно...ден след ден се учим как да живеем .....

Общи условия

Активация на акаунт