Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 9

• 78 431
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Списък на всички "Валиде султан":
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Valide_Sultans (Сръбкините водят в класацията  Thinking )

Има и една българка, все пак:
1807-1808: Ayse Seniyeperver (also known as Aishā Sina Pervar or Ayşe Seniyeperver) - Wife of Abdul Hamid I, mother of Mustafa IV. She was of Bulgarian descent. Her original name was Sonija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ayse_Seniyeperver
A'ishā Sina Pervar (Айше Seniye Perver) Кадин Султан, назначенa за детска възпитателка на малкия Мустафа IV, тъй като биологичната му майка Nükhet-Seda Кадин султан, която е първата съпруга на султан Abdulhamid I Хан, е починала в детството на Мустафа IV. Тя извършва задължения на Valide султан, като ко-регент на османския султан за четиринадесет месеца, считано от 29-ти май 1807 до 28-ми Юли 1808, по време на царуването на приемния й син Мустафа IV Хан. Тя преживява повече от двадесет години след екзекуцията на Мустафа IV, по заповед на следващия османския султан Махмуд II Хан. Тя почива на 11-ти декември, 1828 година в Истанбул. Нейното лобно място се намира в The Fountain (Şadırvan) Courtyard на Еюп Султан джамия в Еюп, Истанбул.

# 496
Корнелия е абсолютно права.И аз като нея смятам,че демонизирането на Хюрием
мина  всякакви граници.Не е необходимо да си чел много за да знаеш,че такова  
държание  на една робиня в харема е абсурдно.
Ще се радвам ако думите на Ибрахим ,че нарочно в началото я представят така
за да може по-късно да изтъкнат,че момичетата в харема освен основното им
предназначение са получавали добро възпитание и култура се сбъднат.Дано само е по-скоро.
Допадна ми обобщаващия епизод.Имахме възможност да видиме всички най-важни
моменти наведнъж.
Това, което стори  Хюрем на Мария,единствената и приятелка е непростимо.Според
мен обаче постъпката на Махи е много по укорима.Да сложиш отрова на трапезата
на султана е непростимо.Ами ако Хюрем беше решила  и му подаде залче,както правеха понякога?
Ибрахим в началото ми беше симпатичен образ,но от момента, в който забрани да се казва ,
че Махи е сложила отровата, вече не е.Това показва,че не е толкова предан на султана,
колкото се прави.Просто гони личния си интерес.Защитава Махи,заради чиято неразумна постъпка можеше да има фатален край,,а прати нарочно в леглото на султана единствената приятелка на Хюрем.Вярно,че Хюрем си го търсеше,предизвика го с думите си,но това даде възможност да видиме истинското му лице.

# 497
  • Атлантис, Галактика Пегас
nadejda2639, точно тази постъпка ме отврати от Ибрахим... Махленска, типично женска постъпка от страна на мъж...  Sick Sick Sick Sick Sick Sick Sick

# 498
nadejda2639, точно тази постъпка ме отврати от Ибрахим... Махленска, типично женска постъпка от страна на мъж...  Sick Sick Sick Sick Sick Sick Sick

При това планирана и злонамерена! След превода видях, че султана не планираше да се усамотява.

# 499
Списък на всички "Валиде султан":
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Valide_Sultans (Сръбкините водят в класацията  Thinking )

Има и една българка, все пак:
1807-1808: Ayse Seniyeperver (also known as Aishā Sina Pervar or Ayşe Seniyeperver) - Wife of Abdul Hamid I, mother of Mustafa IV. She was of Bulgarian descent. Her original name was Sonija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ayse_Seniyeperver
A'ishā Sina Pervar (Айше Seniye Perver) Кадин Султан, назначенa за детска възпитателка на малкия Мустафа IV, тъй като биологичната му майка Nükhet-Seda Кадин султан, която е първата съпруга на султан Abdulhamid I Хан, е починала в детството на Мустафа IV. Тя извършва задължения на Valide султан, като ко-регент на османския султан за четиринадесет месеца, считано от 29-ти май 1807 до 28-ми Юли 1808, по време на царуването на приемния й син Мустафа IV Хан. Тя преживява повече от двадесет години след екзекуцията на Мустафа IV, по заповед на следващия османския султан Махмуд II Хан. Тя почива на 11-ти декември, 1828 година в Истанбул. Нейното лобно място се намира в The Fountain (Şadırvan) Courtyard на Еюп Султан джамия в Еюп, Истанбул.
Aaaa Българската следа в ОИ съвсем не се изчерпва с това…Българки са били съпруги на двама султана –Султан Мурад I и на Султан Баязид I Светкавицата
Султан Мурад I:
Гюлчичек хатун –Българо-Византийски произход
Мария-Тамара (Marya Thamara Hatun) – сестра на Цар Иван Шишман
Fülane Hatun –Дъщеря на  български болярин
Султан Баязид I
Олга (Devlet Hatun) –Българка
Тук съм споменал само съпругите с български произход,но по интересното е ,че Гюлчичек хатун е майка на Баязид I,извод сами си направете…Второ още по интересно за мен е ,че Девлет Хатун е майка на Мехмед I Челеби …Някои историци поради сyвпадение на имената ( Devlet sah Hatun- първата съпруга на Баязид ,дъщеря на Гермиянския бей),причисляват и Девлет Хатун(Олга) към „Гермиянски” произход…За съжаление неоспорими данни по този въпрос няма.То за нашата героиня Хюррем все още се спори….,пък тук става въпрос за основоположниците на ОИ.

# 500
Ибрахим, благодаря за информацията!  newsm10
Има явно разминаване, в Уики - Гюлчичек е гъркиня, а Девлет Хатун е от турски произход. newsm78
"Гюлчичек хатун е майка на Баязид I,извод сами си направете…" - не схващам?!  newsm78

# 501
Ееее какво се нахвърлихте всички върху адаша , Peace Laughing #2gunfire,сега, нещата не са толкова прости колкото изглеждат,за отровата разбраха всички ,и Ибрахим,и Дайе,и Нигяр калфа,и Зюмбюл ага,Валиде ,че дори и самият Сюлейман.Щом му стискаше толкова защо самият Сюлейман не наказа Махидевран,не можеше,защото нямаше нито един пряк свидетел на това деяние,който да го потвърди.Да не забравяме ,че СС е мюсюлманин ,той е Халиф(глава на всички мюсюлмани),а за един мюсюлманин обвинението в престъпление само на базата на косвени доказателства,автоматично го превръща в Кафир(неверник)...Сюлейман би ли рискувал това,е не ,Ибрахим и той.Така ,че  има неща които се казват и неща които трябва да премълчиш, дори да си и най-добрият приятел на Султана.Друг е въпроса ,че Ибрахим го прави и с други цели ,но такъв бил живота тогава,пък и не само тогава,утре като отидете на работа ,я се поогледайте по внимателно в колегите си,колко Хюрремки и колко Ибрахимовци ще откриете.А може и сами да се припознаем в някои от гороите в сериала..... Embarassed Embarassed Embarassed ,е хайде сложете си ръка на сърцето....на сърцето казах.

# 502
Ибрахим, благодаря за информацията!  newsm10
Има явно разминаване, в Уики - Гюлчичек е гъркиня, а Девлет Хатун е от турски произход. newsm78
"Гюлчичек хатун е майка на Баязид I,извод сами си направете…" - не схващам?!  newsm78
Гюлчичек хатун ,да, е от византийски ( не точно гръцки,щото и при тях е една каша) произход но с българска жилка,т.е. може би майка и, или баба и са били българки ...За извода исках да намекна ,че във вените на Баязид течала и българска кръв.Относно Девлет Хатун казах за съвпадението на имената,но доста историци потвърждават и тезата за нейния български произход...Пък и предпочитанията на историците от към факта да е от турски произход е разбираемо....Мехмед челеби се смята за истинския бтори основател на Османската Империя,и като такъв да е от смесен брак ...за историците е множко,историята никога не се чете обективно,винаги има доза субективизъм ,и когато фактите са оскъдни този субективизъм дава доста интересни резултати

# 503
Ибрахим - благодаря, поизясни ми се малко...световната конспирация   Laughing  Peace Hug

Лека нощ на всички!  Peace

# 504
Да,Gavina.След превода ясно се разбра,че Ибрахим му предложи.

# 505
# 506
Прелестна снимка на Мерием! Хубава жена!   bouquet   bouquet  bouquet 

Още ли няма колекция със снимки от новия епизод?  newsm78

# 507

Султанът първо е гушнал Мустафа, а не Мехмет  Thinking Хюррем няма да е никак доволна..

# 508
# 509

Общи условия

Активация на акаунт