Защо българите не изпращат картички?

• 12 189
  • 130
  •   1
Отговори
# 30
Авторката, ти как мислиш?

Защото хората не го виждат като част от добрите маниери. (Това, че си си направил труда на помислиш, напишеш послание и пуснеш.)

Защото, например,  в началото на 19 век в България е нямало еквивалента на Викторианските лейдис с много време, пари и маниери, които да се скъсват да пишат calling cards.

Защото пращането на смс вместо картичка в Бг не се възприема за грубиянско.

Въпрос на нрави и традиция.

# 31
Хехе! Баба ми не беше никаква викторианска лейди, но когато отидеше на почивка или санаториум, на гости или на кулутрен туризъм до Наречен, Албена, Велико Търново, Арбанаси, Видин или където ти хрумне, смяташе за задължително да уведоми за това повечето си родини и познати, като им пращаше картички от местните забележителности с дълъг поздравителен текст на гърба!  Grinning  Кефеше се жената! Въпрос на натура.

# 32
Явно е така, въпрос на натура. Все още, повече ме кефи, да си отворя плика и да прочета с почерк любим една картичка, отколкото един смс. За мене от смс-а не ми лъха такава топлина както от картичката. СМС-а ми е някакък ежедневен, сив,  не и празничен.
    Но въпрос на вкус и натура, така е.

Последна редакция: пт, 04 мар 2011, 16:16 от inna-bubulina

# 33
Аз изпращам/подарявам картички. И такива, които правя сама, и такива, които купувам. Не пътувам много в чужбина, но ако съм за повече време някъде (на почивка, на специализация и пр.), винаги изпращам картички на няколко човека. Правя го точно заради приятната изненада, която предизвиква една неочаквана картичка. Не ми пука дали после ще ги хвърлят или ще си ги пазят.

# 34
Защо да е грубиянско да ти честитят празник по телефона?Пак си помислил за човека,отделил си време и искаш да го зарадваш.Ако бачкате по петнайсет часа на ден дали ще имате време да организирате за всеки празник на всеки картичка и после да се фукате в българските форуми колко сте култивирани.Кога отидохте там,кога станахте западняци.

# 35
Баба ми не беше никаква викторианска лейди.

Не говоря за картички от почивка, а за картички по поводи, а също така- картичка да благодариш на домакинята за добре прекарана вечер, картичка да благодариш за подарък; да изразиш съболезнования и т.н.

Никой не се фука, Террррри, отбелязвам разлика в порядките, в отговор на конкретен въпрос във форума.

# 36

Не говоря за картички от почивка, а за картички по поводи, а също така- картичка да благодариш на домакинята за добре прекарана вечер, картичка да благодариш за подарък; да изразиш съболезнования и т.н.

Никой не се фука, Террррри, отбелязвам разлика в порядките, в отговор на конкретен въпрос във форума.

За добро или лошо нямаме такива порядки. А и смятам,че никой от тук пишещите не би очаквал да получи благодарствена картичка за това,че е посрещнал гости за вечеря. Българските взаимоотношения са по-непосредствени и естествени, и обикновено са лишени от формалността и протоколството на взаимоотношенията при други народи. Различен манталитет. 

# 37
Струва ми се, че е въпрос на традиции. Винаги благодаря след гости и се обаждам да кажа, че ни е било приятно.
Покрай темата се замислих как да честитя на някой раждането на дете, ако той не ми се е обадил да ми каже. По разни книги съм чела, че раждания, смърт, годежи и сватби си ги публикуват в местния вестник . Ама както каза Алиса, когато са го правели това, моята прапрабаба е раждала на къра сигурно и не е можела да пише. В Отнесени от вихъра, когато Скарлет ходеше на гости в Чарлстън беше описана цялата церемониалност на оставянето на визитната картичка на таблата в антрето на домакините, след това подгъването на крайчетата, в знак, че визитата ще бъде върната, и изобщо цялата условност на етикета.
Когато бях малка, събаряха една къща на улицата на баба ми. Намерихме с братовчедка ми цяла кутия едновремешни картички, от началото на 20 век. КРасиви, с краснопис, който едвам разчитахме. Още ги пазим при баба ми в една кутия. Пазя картичките, които съм получавала лично в кутия. Служебните- не.
Аз лично пиша само към подаръци, в повечето случаи. За Коледа пращам чат пат.  Тази Коледа имах доброто желание, но не ми се получи изпращането, никой не е получил от мен, но моля да ме обичате пак:)

пп. В Пикадили и ЦБА имащендери за картички и пликове, но честно казано са само ужасно скъпи и еднотипни.

# 38

Наистина ли все още някъде по света е широко разпространена практиката да изпратиш картичка, за да благодариш на домакинята за добре прекарана вечер? Това е изумително /без майтап/!  Peace

# 39
Все съм се чудела тия лейдита какво толкова пишат, а те бая работа са имали. 

# 40
Не изпращам и не получавам картички.  Simple Smile
Това е демоде.  Whistling
Всъщност нямаше ли скоро такава тема.  Wink

# 41
в италия съЩо не се праЩат ве4е хартиени карти4ки, нито от ваканции, нито по празници, нито по поводи разни, останали са само бизнес карти4ките по коледа и нова година, но и те ве4е се заменят с електронни

винаги ме е у4удвало, 4е от УК ни пристига вси4ко с най_обикновена поЩа: важни документи, 4екове, фактури и про4ие, явно имат доверие хората
италианските поЩи са гола вода, като българските...

# 42
Наистина ли все още някъде по света е широко разпространена практиката да изпратиш картичка, за да благодариш на домакинята за добре прекарана вечер?

Моите скромни наблюдения са от една страна, със силно обособени класи и съответни им норми и маниери. Така че говоря за нещо доооста по-тясно от "света".

Ще прескоча писането на подобни мили послания на персонализирани листове хартия (personalised stationery), но да, има го и има хора, за които това е част от възпитанието им. Шарен свят.

Както и да е, това не е сред, ехей, първите сто проблема на българското общество.  Wink

# 43
т.е. по_особените на тази тематика са англи4аните (или англо_саксонската култура??) а не българите, които спадат към мнозинството народности, на които не им се занимава с подобни неЩа, заЩото нямат време, неприви4но им е и не му отдават никаква важност 

# 44
Да, въпрос на гледна точка е, разбира се.
В някои общества пък е прието да се храчи на улицата и да се оригваш шумно.
И да, защо трябва да благодариш формално, като може и да не благодариш хич. Стойки и надстроечни чупки някакви.
Оставете ги тези възпитанички на пансион за благородни девици.

Общи условия

Активация на акаунт