Машина за хляб-40 част

  • 58 599
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 62
Джемма,ще обясниш ли как да познаем,че тестото е идеално втасало! Praynig

# 601
  • Добрич
  • Мнения: 757
Здравейте пак  Grinning аз както писах от скоро съм с хлебопекарна и не съм я спряла  Mr. Green правих и тестото за пица и от него изпържих питки станаха супеееер. Виждам че обсъждате Мулинекс 2000, аз също съм с такава, вярно не препича добре хляба отгоре, но пък стават чудни, спазвам пропорциите дадени в книжката и пускам хляба с отложен старт през нощта, сутрин ме събужда аромата на вкусен хлебец  Crazy Тази сутрин се събудих преди да е готов хляба оставаха 5 минути до края на програмата и реших да приложа хитринката с фолиото на стъклото, и наистина имаше ефект веднага коричката стана бледорозова въпреки малкото оставащо време, искам да попитам прилагащите този "метод" удачно ли е да поставям фолиото още като включа хлебопекарната, тъй като основно ползвам отложения старт или трябва да се постави в момента на започване на печенето, и всъщност кога започва печенето, колко минути преди края на цялата програма или то е различно за всички програми   Thinking
Искам да попитам и друго, за хляба на Полина с айрян, мисля да го пробвам скоро, намерих рецептата, която е наполовина с 260 мл айрян и 500 гр брашно, пише че се ползва основната програма, но това за хляб от 750 или 1000 гр е, аз трябва да избера една от тези опции, има ли въобще значение дали ще пусна на 750 или на 1000, разликата само в минутите на цялата програма ли е
Джемма , скоро ще пробвам и твоя хляб с грис  Grinning Само да те питам мисля да го пусна на по дълга програма, но коя да ползвам, за пълнозърнест хляб ли, защото моето ръжено брашно е пълнозърнесто

# 602
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 577
И аз се включвам с въпрос Embarassed.
Смятам следобед да направя кекс - програмата ми за кекс е №12, в инструкциите пише, че само кекс с грамаж 1000 гр. е препоръчителен за тази програма, а в книжката с рецептите е дадена рецепта и за 750, 1000 и 1500 гр..Когато избера програмата на машината - дава ми възможност за избор между трите количества тесто.Та въпросът ми е - искам като за първи опит да направя по- малък кекс, 750 гр., дали ще е проблем?Машината ми е Мулинекс 5023.

# 603
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Весси, за рецептата на Полина ползвам бързата програма за съответния хляб (понеже ползвам черни брашна, за мен това е 5, за теб трябва да е 2). Правя това, защото маята в рецептата е повечко и много често на по-продължителната програма ми превтасва.

Аз в петък си купих от черното пшеничено брашно, което похвалихте тук. Още не съм правила хляб с него, но на пръв поглед не се различава особено от обикновеното пълнозърнесто. Може би само триците са по-ситно смлени.

# 604
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Джемма,ще обясниш ли как да познаем,че тестото е идеално втасало! Praynig

Аз не следя тестото по време на цикъла, но според крайния резултата решавам дали да съкратя програмата или намаля маята. Идеалният хляб трябва да бъде с леко калпаче,заоблен отгоре. А не равен или хлътнал. Peace
Равен обаче може да се получи и от недостатъчно брашно в тестото, т.е да било по-рядко .

Весси, можеш да пуснеш по-дълга програма, но тогава намали маята. Аз го правих на програма за бялхляб, защото тъмного брашно ми е само 100 гр, останалото е бяло. Нямам забележки на тази програма, добре втаса и се изпече. Но като бързам ползвам и експресната.

# 605
  • Мнения: 14
Здравейте пак  Grinning
 искам да попитам прилагащите този "метод" удачно ли е да поставям фолиото още като включа хлебопекарната, тъй като основно ползвам отложения старт или трябва да се постави в момента на започване на печенето, и всъщност кога започва печенето, колко минути преди края на цялата програма или то е различно за всички програми   Thinking

Весси, нямаш никакъв проблем да сложиш фолиото още в самото начало на замесването на тестото. Не мисля, че в края на печенето ще е прегорял отгоре, при положение, че без него е бяла кората. ПРобвай, и ако ти се стори мнооооого тъмна коричката, и тъй като ползваш отложен старт, опитай следващия хляб да е пак с фолио, но да е на средно препечена кора примерно. Само гледай фолиото да не покрива отворите по капака, че да не стане беля  Simple Smile Успех
Самото печене, е в зависимост от машинката. НО повечето, започват след като остане около 1 час  до края на програмата. Поне моите наблюдения са такива.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 10:10 от pretynka

# 606
  • Мнения: 205
И аз се включвам с въпрос Embarassed.
Смятам следобед да направя кекс - програмата ми за кекс е №12, в инструкциите пише, че само кекс с грамаж 1000 гр. е препоръчителен за тази програма, а в книжката с рецептите е дадена рецепта и за 750, 1000 и 1500 гр..Когато избера програмата на машината - дава ми възможност за избор между трите количества тесто.Та въпросът ми е - искам като за първи опит да направя по- малък кекс, 750 гр., дали ще е проблем?Машината ми е Мулинекс 5023.

Хм, и аз съм с Мулинекс ( Embarassedне знам какъв е модела, подарък ми е и то от доста време Embarassed), точно вчера правих кекс и то с грамаж 750 гр. Не съм видяла някъде да пише, че не може  newsm78. И моята машинка прави три грамажа хляб. Но пък програмата за кекс е №10

# 607
  • Варна
  • Мнения: 1 887
По повод Мулинекс 2000 - да, не изпича добре отгоре, но ако оставите хляба вътре около 40 минути след края на програмата коричката си се изпича достатъчно  Peace
Аз съм го оставяла един час след края и си е супер изпечена, без фолио.

# 608
  • София
  • Мнения: 178
Привет! Похвал с един инцидентен хляб - 500гр. (1 яйце, + хладка вода - общо 245 мл, 15 мл зехтин, 15 мл сметана за кафе и 650 мл брашно софия мел готова смеска. Печен на основна 1ва програма с продължит. 3 часа). Честно казано, бях резервирана, че ще става за ядене, защото нямах доверие на готовите смески за хляб, но КУБЧЕТО-ПИТКА (определението на сина ми) стана страхотно! Мек, като гъба - като натисна филийката и си възвръща първоначалната форма  Grinning Днес му е 4-тия ден и от вчера запозна да се рони. Съхранявам го завит в памучна кърпа, в плик. Снимките са с линкове. Хубав ден!

# 609
  • Добрич
  • Мнения: 757
Момичета благодаря за съветите  Hug
KayRenn, а ако намаля маята предполагам ще стане добре хляба с айрян на дългата програма, коя опция за грамаж все пак да избера за този хляб 750 или 1000 гр и какво по принцип трябва да е съотношението мая:брашно  Thinking
pretynka , добре че прочетох преди няколко дена, че отворите не трябва да се покриват, благодаря за напомнянето все пак
Днес се чудих каква ли ще ни е сметката за ток от сега нататък  Blush Момичета вие забелязали ли сте някаква голяма разлика от както имате хлебопекарна/моята е 610 W/, питам да съм подготвена, а не да гледам така  Shocked после, ако разходът е малък и имам повече време през деня ще започна да го правя хляба хем ще наблюдавам процеса

# 610
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Весси, корекциите на маята при мен обикновено води до серия от не особено сполучливи резултати Simple Smile. Затова решението ми бе да пусна хляба на малко по-кратка програма Simple Smile. Грамажът, който избирам,  е 750, ако се налага пускам да допичам 10 мин.
Бтв, тази рецепта не е подходяща за отложен старт заради яйцата в нея.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 14:17 от KayRenn

# 611
  • Добрич
  • Мнения: 757
KayRenn , благодаря отново
Това за яйцата и млякото при отложен старт го прочетох в книжката  Hug

# 612
  • Мнения: 7 779
Искам да попитам и друго, за хляба на Полина с айрян, мисля да го пробвам скоро, намерих рецептата, която е наполовина с 260 мл айрян и 500 гр брашно, пише че се ползва основната програма, но това за хляб от 750 или 1000 гр е, аз трябва да избера една от тези опции, има ли въобще значение дали ще пусна на 750 или на 1000, разликата само в минутите на цялата програма ли е
разликата между двете опции е предимно във времето за печене и в някой от етапите на втасване. така че не е фатално какъв грамаж ще избереш. ако избереш случайно по-голям , а си заложила продукти за по-малък просто изключи машината 5-10 мин преди края. погледи хляба - ако не ти харесва на външен вид може и да го оставиш да си се пече докрай

# 613
  • Мнения: 7 779
И аз се включвам с въпрос Embarassed.
Смятам следобед да направя кекс - програмата ми за кекс е №12, в инструкциите пише, че само кекс с грамаж 1000 гр. е препоръчителен за тази програма, а в книжката с рецептите е дадена рецепта и за 750, 1000 и 1500 гр..Когато избера програмата на машината - дава ми възможност за избор между трите количества тесто.Та въпросът ми е - искам като за първи опит да направя по- малък кекс, 750 гр., дали ще е проблем?Машината ми е Мулинекс 5023.
машината не е толкова умна за да разбере какъв грамаж си и сипала. изхитри я и действай смело. към кекса да прибавиш и едно кафенце   bouquet

# 614
  • Мнения: 7 779
ако може и аз да се изкажа по повод на фолиото което го поставяте и махате постоянно.  #2gunfire
не е ли по-лесно да отвиете 3-4 винтчета на капака , да му свалитеалуминиевата част. изрежети се  готварско фолио с големина по-голяма от тази на прозорчето. след това го поставете така че да закрие прозорчето  , поставете алуминиевата част и завийте болтчетата. така фолиото ще е постоянно на мястото си  hahaha
а пък ако ви липсва прозорчето - ами изрежете си такова във фолиото , но да бъде доста по-малко от стандартния прозорец. дано да съм го обяснил разбираемо. действайте   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт