Машина за хляб-40 част

  • 58 083
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 181
И на мен брашното ми се струва със 100г. повече,също захарта би трябвало да е 3ч.л.Аз лично като ползвам живата мая стоплям на микрото 100г. вода със захарта за 25сек.След това натрошавам маята и я оставям да шупне.Изсипвам маята в/у брашното.Принципно аз на 700г. брашно слагам 1/3 мая и хляба се надига много добре.Според мен даже и маята ти е много за това брашно.Нямам претенции за супер специалист,но аз лично не бих рискувала да натроша маята и да я сложа без да съм я разтворила.

# 691
  • Мнения: 832
Аз също разтварям маята, но не я чакам да шупне. Слагах я досега винаги върху брашното. Ама реших да пробвам и иначе, но явно не става.
Благодаря много за съветите, ще пробвам да намаля брашното и захарта. Ако е 700гр, колко мая да ползвам - 1/3 или 1/2 кубче?

# 692
  • Мнения: 6 468
Оплела съм понятията   Crazy И като чета за маята  Crazy Май и днес няма да се яде читав хляб. Около 19ч трябва да е готов.Ако не е станало нищо, ще пробвам кекса.  Mr. Green

# 693
  • Мнения: 123
Dion, преди време и при нас не се получаваше хляба, не бухваше и вътре оставаше клисав. Оказа се, че маята е калпава. Използваме жива мая, като я сменихме хляба се получи. Аз винаги разтварям маята /жива/ в топла водичка и я сипвам след водата.

# 694
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
А аз никога не разтварям прясната мая. Или я слагам на дъното и после добавям всичко останало, или върху брашното, ако ще ползвам отложен старт след кратко време- 1-2 часа.
Тя сухата се разтваря и активира по време на процеса, пък какво остава за прясната, която е с по-голяма подемна сила. Peace

# 695
  • Мнения: 7 779
Имам нужда от помощ  Praynig  Хлябът ми не иска да бухва  Confused Остават 20мин до печене, а не е стигнал и половината на формата. Кажете какво да го правя? Вчера пак така стана, остана клисав вътре, днес не искам пак да го изхвърлям. Единственото нещо, което промених и вчера, и днес е, че сложих маята (жива мая ползвам) при течните съставки, защото ми казаха, че нямало значение, сухата се слагала най-отгоре, за живата нямало проблем да е във водата. Но явно не е така.

Дайте ми съвет и идеи какво да правя? И вярно ли е това за маята??
като има проблем при втасването няма проблем да спреш машината (програмата), да оставиш тестото да втаса както е по учебник и след това да пуснеш на програма печене. хубаво е по време на допълнителното втасване да подгрееш машината до към 45-50 градуса   bouquet

пп.  проблемите трябва да се решават своевременно   bouquet

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 19:55 от bongo_2007

# 696
  • Мнения: 7 779
да не пропусна да уважа Бонго, спешъли фор Ю ще напълня страницата със снимков материал- Crazy  а ти после,бегом на фитнес, че бая калории ще погълнеш от гледане
глупости говориш !?!?!? - ще добавя още калории към твоите  Laughing - малко мезенце и ракийка. фитнеса е табу за мен. ям когато ми падне и по колкото мога  hahaha

пп - все пак благодаря за снимките   bouquet

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 20:08 от bongo_2007

# 697
  • Мнения: 6 468
Днес пълен провал. SadЯвно тотално обърках нещата с маята.Утре ще пробвам с друга.

# 698
  • Мнения: 1 111
дано утре опитът ти е успешен Peace

а с какво миете казанчето и приставките за багети /за тези,които ги имат/...понеже покритието е тефлоново,аз мия с гъба и веро...обаче забелязах,че покритието е станало някак по-лепкаво и грапаво, от мазнината е...обаче се чудя как да го почистя сега,след като не може да се жули с нищо newsm78

# 699
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 570
Чак сега намерих време да ви покажа снимката на хлебчето от миналият ден Embarassed.
Ето го :



Разсеях се , като поставях водата в контейнера и не сложих всичкото количество, когато машината го замеси видях , че тестото е доста сухо, а не бях сложила всичкото брашно - тогава и се сетих, че не съм наляла оставащото количество вода Rolling Eyes.Мислих си, че хлебчето ще иде в боклука, но ми хрумна, че мога все пак да опитам да докарам хубава топка и наливах по 1 с.л. вода, докато ми хареса топката, после оставих машинката да прави каквото си знае Joy.

Вкусно стана хлебчето, една идея по- солено, отколкото трябва да е, но се изяде за отрицателно време, така че приемам опита за успешен Flutter.

Никой не е писал след мен, затова се редактирам Wink.
Забърках хляба с айрян на Полина, че много го хвалите, но малко ми дойде брашното Sad.Добавях, добавях , накрая го оставих леко да подмазва под бъркалките Rolling Eyes.Освен това не знаех колко мерителни лъжички е 5 гр. мая, затова сложих толкова, колкото ми е по 1 програма за 500 гр. брашно, но сега в машината ми има повече от това, дали ще втаса  newsm78.Като се замисля, може от яйцата да е, не ми бяха много малки newsm78.
Споделих си притесненията , спокойна съм сега, ако се получи хлебчето - ще показвам Wink.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 11:35 от Аелис

# 700
  • София
  • Мнения: 62
Аелис ,не се притеснявай ,ще втаса.Вчера и на мен така ми се получи ,но сложих брашно докато се получи хубава топка.Съответно грамажа стана повече и лепна за капака,ноооо пак стана страхотен хляб.
Преди и аз съм го оставяла леко да маже под бъркалките и се е получавал!

# 701
  • Мнения: 832
като има проблем при втасването няма проблем да спреш машината (програмата), да оставиш тестото да втаса както е по учебник и след това да пуснеш на програма печене. хубаво е по време на допълнителното втасване да подгрееш машината до към 45-50 градуса   bouquet
пп.  проблемите трябва да се решават своевременно   bouquet


Така и направих. Но го оставих да втасва във фурната, още почти час стоя, втаса още малко (но не стана както досега), след това включих да го изпека. Пак остана леееко влажен вътре, но то беше ясно, че няма да стане нормален хляб.

# 702
  • Мнения: 2
dion ,опитай да правиш хляба на друга програма - за френски или пълнозърнест хляб.Основната има и четвърто месене,макар и за кратко.Мисля,че то е излишно.Затова ползвам програмата за френски хляб и винаги се получава.Но и 800г брашно е много за 400мл вода,700 е достатъчно.
Аз от вчера имам ново казанче за моя Мулинекс за 42 лв. Старото още не е протекло много,но реших да се застраховам.Нали предстои голямо месене на козунаци,пък и не мога да правя хляб с отложен старт.

# 703
  • Мнения: 1 298
Въпросче: според доста източници, маята не е никак полезна, а полезен е хлябът, правен с квас. Е, гледам тука, продават екстракт от ръжена закваска, уж с тази цел, обаче пише, че трябвало да се добави И МАЯ. Е за какво да ползвам закваска, ако няма да мога да избегна маята?? Някой знае ли нещо по въпроса? (не питам как се прави квас по "бавната технология" - това го знам, но исках да разбера тия закваски в "Слънце и луна" за какво могат да послужат...)

http://www.bioslunceluna.com/shop/hliab-brashna-pasta/maya-i-kva … biovegan-bio.html

# 704
  • Мнения: X
Аелис, не разбрах какви точно са притесненията ти. Ако леко маже, няма проблем. За сухата мая - моята везна показва, че 1 ч.л. (мерителна) е 3 г, т.е. 5 г трябва да е около 1 1/2 ч.л. (везната ми мери през 1 г). Когато слагам яйца и мляко, добавям мааалко повече течност. Ако по рецепта е било 420 мл вода, добавям още десетина мл течност.
Вчера заредих хляб с 1 яйце, кисело мляко и вода на отложен старт. За пръв път беше се залепил малко за капака (за Панасоника пиша; Мулинекс 5003 е в почивка и все по-рядко ми се иска да я ползвам). Използвах 3 вида брашно (два вида бяло и едно типово). Брашното за козунаци разбухва доста и трябва да намалявам още маята, когато го ползвам самостоятелно. Когато е в комбинация с ръжено брашно, става страхотен хляб.

ne li ta, не съм купувала квас от Слънце и луна, но съм сигурна, че не е нужно да се добавя мая. Правих си експерименти с домашна натурална закваска. На външен вид стана страхотен хляб, но имаше кисел привкус, който не се одобри. Възможно е да не съм успяла да направя всичко както трябва, а също така ми се видя труден процесът на поддържане (захранване) на закваската.

Общи условия

Активация на акаунт