Машина за хляб-40 част

  • 58 673
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 1 111
да,точно така - не се променя количеството мая Peace

аз напоследък го карам на багети,сега експериментирах и с кремвирш в тях - станаха точно като купешките кремвиршки Heart Eyes...
онази вечер се поизложих,поради недоглеждане или по-скоро -недосмятане...исках да направя двойна доза тесто за багети,както и направих,де...но погрешно сметнах количеството вода и сложих по-малко, и багетите вместо да станат меки и пухкави,станаха хлебни и твърди...

# 511
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
да,точно така - не се променя количеството мая Peace

аз напоследък го карам на багети,сега експериментирах и с кремвирш в тях - станаха точно като купешките кремвиршки Heart Eyes...
онази вечер се поизложих,поради недоглеждане или по-скоро -недосмятане...исках да направя двойна доза тесто за багети,както и направих,де...но погрешно сметнах количеството вода и сложих по-малко, и багетите вместо да станат меки и пухкави,станаха хлебни и твърди...
Все чета за тия багети, но рецепта не видях- може ли  Blush

# 512
  • Мнения: X
Благодаря, tuly и mama Tin!   bouquet

# 513
  • София
  • Мнения: 3 875
lux, аз брашното го купих от магазини Верди, но явно го има и в други магазини, както са писали другите.
баба Станислава, каква е цената му в Кауфланд? Rolling Eyes

# 514
  • Мнения: 1 111
tais, багетите са малки франзели,може би знаеш...а моята машина си има приставка за багети
аз правя по тази рецепта- ФРАНЗЕЛА С МАСЛИНИ И РОЗМАРИН-4франзели всяка по 100гр.
вода-170мл
зехтин-1,5 суп.лъж.
сол-3/4 ч.л.
захар-1ч.л.
бяло брашно-270гр.
суха мая - 1ч.л.
маслини-45гр.
розмарин 1ч.л. /аз не го ползвам/
Изсипват се в купата в последователност-вода,зехтин,захар,сол,брашно,мая и розмарин.Избира се програмата за багети /при мен №1/,при звуковия сигнал се добавят маслините /аз ги режа на ситно/.На втория звуков сигнал /при оставащо време 38мин./ се вади казанчето,тестото се разпределя в тавичките за багети,поставят се в машината и се изпичат /натиска се бутона стоп-старт и машината започва да пече/.
Другите разновидности за багети - разбирай още 4-5 рецепти, са почти същите,като на места варира само грамажа на водата и брашното и то плюс -минус 10-ина грама, и има различни добавки-като семена напр. Но тази рецепта,която ти написах е идеалната,поне за мен Peace  Тестото за багетите е кашаво и лепкаво,оформям с намазнени ръце...

Аз не винаги слагам маслини,розмарин пък хич не ползвам,най-често си правя "чисти " багети а освен маслини съм слагала и ситно нарязан салам или сланина...а днес,както  и по-горе писах, обвих кремвирши с готовото тесто и се получиха страхотни кремвиршки Peace

# 515
  • Мнения: 2 655
Благодаря ви  за разяснението и рецептата Hug

Благодаря и за ЛС на Бонго, Мариа П и Алтеа.

Днес правих хляб: 2 ч.ч. пълнозърнесто+ 1 ч.ч. бяло брашно. Добре че навреме получих ЛС на Бонго който ми обясни какво трябва да е тестото. Стана много меко и лепкаво, та се наложи да добавя още поне 1/2 ч бяло брашно.

Но явно маята идва много, сложих около 1/4 кубче от живата мая. Според вас колко трябва да слагам от живата мая?

И кой хляб се изпича по добре 750 или 1000 г?

А пицата как правите?

# 516
  • Мнения: 252
След тези красоти, аз няма да слагам снимки, че да не плаша народа, но първия ми опит хич не стана http://nelinacheva.snimka.bg/cooking/razni-kulinarni.580789.all
малееееее  .... крий тези снимки, че ще ни бият  #2gunfire

 hahaha rotfImbo rotfImbo мен питаш ли ме  Crazy
Сега! БЛАГОДАРЯ на всички отзовали се - в темата получих много съвети, както и на ЛС.  Party
Изключително съм поласкана от вниманието и времето, което всеки един от вас ми е посветил   bouquet
Ще вляза в час с това брашно, но да знаеш, че и толкова хора са готови да ти помогнат - без да се познавате и да очаква нещо в замяна -  newsm10

# 517
  • Мнения: 7 779
А пицата как правите?
като обикновен хляб - вода,олио,сол,захар,брашно  bouquet

# 518
  • София
  • Мнения: 102

баба Станислава, каква е цената му в Кауфланд? Rolling Eyes

1.25 за 1 кг (ако не се лъжа, че не пазя бележката). Използвам случая да ти благодаря специално за рецептата за типово хлебче. От 1 година само нея ползвам, експериментирам с различни брашна и добавки, резултатите са винаги много добри.  bouquet

# 519
  • Мнения: 3 922
Здравейте, момичета.
Записвам се и аз в темата като пресен собственик на хлебопекарна от 2 седмици.
Моята е Мулинекс 5023 /моделът с багетите/.
Досега всички хлябове, които правих с бяло брашно се получават пефектно  Wink.
Но онзи ден имах издънка с т.нар. „пълнозърнест хляб”. Сложих количествата бяло брашно и пълнозърнесто  брашно тип „грахам” точно по рецептата.Пекох на програмата за пълнозърнест хляб.
Резултатът беше катастрофален –наду се, после спадна и като го изкарах видях, че отстрани са се получи сухи стени. Вътре беше някак суров и мокър  Sad.
Вероятнно или маята е била много /макар, че я сложих точно по рецептата 1,5 ч.л./ или времето за печене е много.
Искам да попитам тези, които имат този модел на Мулинекс на коя програма правите пълнозърнест хляб? На опаковката на това брашно /грахам на фирма „Техра”/  пише, че за хлибопекарна трябва да се избере програма около 2ч30м, но моята печка няма такава, а тази за пълнозърнест хляб е около 3ч30м?
Освен това си взех и „Ръжено-пшенично брашно” пак на същата фирма и на него също пише, че програмата трябва да е около 2ч30м. Сега съм решила да го пробвам и него, но не знам на коя програма.

# 520
  • София
  • Мнения: 3 875
 баба Станислава, благодаря ти!  bouquet Аз го взех за 1.39 лв., но се чудя дали продават някъде на едро, че на ден правя по един хляб и ако имам възможност, бих си взела по-голямо количество, че то брашното си върви.   Simple Smile
 Радвам се, че ти е допаднала рецептата за типовото хлебче.  Hug И на мен ми е като основна и само сменям брашната - типово, пълнозърнесто, бяло/много рядко/. Но в началото винаги следя да стане хубава еластична топка, че от брашно до брашно има разлика. Това го казвам за тези, който са решили да спазват стриктно рецептата по грамаж, мерките винаги са приблизителни, следете си тестото в началото. Peace
tais, виж и тази рецепта за франзелиchef

# 521
  • Мнения: 3 428
Тези брашна са голяма мистерия, какво им слагат вътре никой не знае. И на мен напоследък черните хлябове ми втасват поне 15 мин по рано, та спирам машината и пускам на печене. Или са пребоядисани бели брашна  или имат някакви подобрители вътре.

# 522
  • София - Бургас
  • Мнения: 57
Здравейте,
От вчера съм с пекарна , и първия ми опит не беше много сполучлив Sad
Искам да попитам , на колко гр. се равнява живата мая спрямо сухата.
За доза от 1 кг. , колко жива мая трябва да сложа?
И има ли значение , че го правя само с бяло обикновено брашно?

Благодаря .

# 523
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
Tuly, Гелева, благодаря.
Аз франзели правя, но въобще не съобразих, че франзела и багета е едно и също  ooooh!

# 524
  • Мнения: 3 428
Здравейте,
От вчера съм с пекарна , и първия ми опит не беше много сполучлив Sad
Искам да попитам , на колко гр. се равнява живата мая спрямо сухата.
За доза от 1 кг. , колко жива мая трябва да сложа?
И има ли значение , че го правя само с бяло обикновено брашно?

Благодаря .
Маята трябва да е 1-1,5% спрямо теглото на брашното. За хляб със 600 гр бяло брашно ти трябват не повече от 6-8гр жива мая. Съотношението е 3гр жива мая= 1гр суха мая

Общи условия

Активация на акаунт