Всеки ден с копнеж очакваме МАРТенски бебевалеж! - тема 15

• 33 121
  • 730
  •   1
Отговори
# 405
Оххх, много пишете и не успявам да ви изчета, какво останало да се включа по всички теми.... Някой питаше за профилактика на рахита. На нас ни изписаха Вигантол и понеже знам, че трудно се намира, да кажа на софийските мами, че днес го купихме от аптеката на болница Света София (на Мазнейкова). Трябва да го започнем от 21-я ден.

Да питам мамите със секцио - в каква поза ви е най-удобно да кърмите? Аз седнала не мога, понеже бебо все ме подритва в корема и ме боли. Само легнала успявам да кърмя.

Commelina, стискам плаци за леко раждане  Hug

# 406
Mur, заинтригува ме за Вигантола. В България уж няма нов внос...Имаш ли представа дали е от новите партиди или е някакъв изостанал, който не са изтеглили от мрежата  newsm78 Можеш ли да погледнеш дата на производство или партиден номер? Аз имам останал от баткото, но той е от спрените партиди.
П.П. Спрените партиди са с номера: 109 746; 109 452; 109 129; 663 5701; 663 5603; 660 0802; 659 5801; 656 6102; 656 5202; 655 7202 .

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 23:35 от Лъки

# 407
  • където и да е,само да не съм сама
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МАМИ/няма да изброявам, за да не пропусна някоя/, КОИТО ВЕЧЕ СА СЕ СРЕЩНАЛИ СЪС СВОИТЕ МАЛКИ СЪКРОВИЩА. newsm51 smile3525
ПОЖЕЛАВАМ ИМ БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ,ЗДРАВИ,СПОКОЙНИ И ЩАСТЛИВИ БЕБЕТА И ДА ИМАТ ВЯРА В СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНСТИНКТИ И В ТОВА КАКВО БЕБЕТО ИМ ПОКАЗВА.

Маринелс-мн се радвам, че при теб всичко е наред.Сигурна съм, че вече си по-спокойна и главоболието ще мине скоро.Виждам, че и малко сте променили името/май беше писала за Ангелина по-рано/-мн е хубаво.

Марис-липсваш ни определено, но и не чакам скоро да се включиш.Моля се от сърце да имаш сили да се справиш с 2-те малки човечета ,появили се в живота ти и бързо да се възстановиш.Наистина не ти се е разминало нищо и след време ще споделиш за разликата м/у нормално и секцио.

Мами, които се притеснявате за кърменето-ВЯРВАЙТЕ СИ ПОВЕЧЕ!!!.
Катилиас е мн права в това, което е написала.Знам, че при 1-во дете това е трудно осъществимо и постоянно се съмнявате дали имате кърма, дали е хранителн, дали бебетп е яло достатъно,справяте ли се добре като майки и милион др въпроси,които след време ще ви се струват смешни....
Няма да забравя след 1-та консултация на голямата ми дъщеря, когато док ми изтресе, че тя е недохранена и какво съм правила цял месец.Тогава такъв рев му дръпнах, че няколко дни ми държа и кърмата съответно ми намаля.После се ядосах страшно мн на отношението му и ок.10-тина дни я кърмих когато поиска въпреки болките в гърдите и нещата се пооправиха та до 6-я месец.

А и да ви кажа, че за 2-то дете ще си имате вече опит и нещата ще са мн по-лесни:)Simple SmileSimple Smileсамо да искате де.........

# 408
Момичета, да ви се похваля, днес ни направиха ехографии и се оказа, че бъбрека десния е в норма, но левия е на горна граница (ако съм пропуснала да ви кажа преди това бяха ми казали, че увеличението е на десния, но си мисля че просто са сбъркали, тъй като невъзможно ми се струва да е имало проблем преди това с единия, а сега другия да е под въпрос). Та за сега съм спокойна, че е поне в границата, макар и горна.Неонатоложката каза, че след месец 6те го видим пак.
Аз днес се спасих от главоболието с кафе и Солпадеин, искаха системи да ми пускат, но отказах, че пак трябваше да ми слагат абокат, а го махнаха вчера.
Милото ми бебче днес не беше при мен, тъй като майка му не можа да се надигне от тая глава, но пък тази вечер си я взех и си я кърмих  newsm44
И утре вероятно 6те си ходим вкъ6ти, но със сигурност 6те знам сутринта.

Представям си какво й е на Марис - милата.... Hug

Катилиас, много се радвам за вас....

# 409
Лъки, благодаря ти за тези думи!  Hug Всеки ми го казва и знам, че е така, но понякога губя доверие в себе си Sad Просто трябва да съм по-уверена Wink Искам и всичко да е наред с бебка  Praynig

Катилиас, наистина много добре си го написала.  Peace

Маринелс, радвам се за вас и стискам палци по-скоро да се приберете у вас с Анастасия  Hug

Комелина, стискам палци всичко да е наред и да имаш едно леко раждане......и да ни зарадваш скоро с щъркелова вест! Wink

# 410
  • София
Честито на всички нови майчета !  bouquet  bouquet  bouquet
Аз днес бях на преглед (уж за последно). Бебчо най-накрая е слязъл, вече е на изхода Grinning и поради тая причина живея в тоалетната. Joy Тонове, води, плацента - всичко е добре и ако реши, може да си откара до термин. Доки каза, че е добре, че съм имала подготвителни контракции. Пак ми каза да чистя, да ходя, да лъскам прозорци...., обаче мен ме е налегнал някакъв мързел през последните дни и само ми се спи. Tired А и като се пънех до сега всеки ден с къщна работа, какво, само с подготвителни контракции се разминах. Crazy
Виждам, че няколко момичета с моя термин са родили вече. Направо ви завиждам Hug Аз нямам търпение вече Crazy
Comelina, успех и леко раждане Hug Peace
Маринелс, браво за добрите новини ! Дано след месец да са още по-добри резултатите на бебка! Praynig
Лека нощт !

# 411
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ НОВИ МАМИ!!!БЪДЕТЕ МНОГО ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ!!!  bouquet smile3525 newsm51
МНОГО ЗДРАВИ,СИЛНИ И ПОСЛУШНИ БЕБЕТА ВИ ЖЕЛАЯ!!!
newsm30

Аз днес бях на преглед и нямам изгледи да раждам.Каза ми моята лекарка,че една седмица след термина ще ме приемат в болницата за да ме следят.Но няма да ми предизвикват раждането ако всичко ми е наред и не се налага.Щели да ме чакат докато не си тръгнат нещата по каналния ред,ако всичко е като днес.Но за всеки случай си било индивидуално.Обясни ми всичко,което исках да разбера и сега си чакам спокойно вкъщи мига на среща с моя наследник.

Успех желая на всички,които сега тръгват да раждат!!! Hug

# 412
  • София
Момичета от ЛЛЛ, аз съм много притеснена.
Дани ми виси по гърдите по цяла нощ чак до обяд.Заспива на гърдата, събужда се след малко и пак иска да суче. Въобще не спи спокойно дори 30 мин. В момента, в който понеча да стана , той се събужда и реве за ядене.
Да не говорим, че активно сукане при нас въобще не наблюдавам. Прави няколко засуквания и тогава преглъща,  а накрая засукванията са сигурно 8-10 и преглъщане.
Днес реших да се изцедя след като Дани беше ял от дясната гъда и от лявата (20 мин преди това). Дясната нищо не пусна, явно всичко е изял , а от лявата изцедих само 30 мл. А той трябва да яде по 80 сега.
Взех и лактогенен чай на Хип, че българския не можах да намеря.
Не знам с какво е свързано , дали с това, че за 24 ч ми се събират 4-5 часа сън или нередовно хранене.... знам ли. Успявам да закуся чак към 12 ч на обяд.

Валари, за да ми стане по-ясно в какво положение сте, ще ми е необходима малко повече информация за вас.  Дали ще може да отговориш на въпросите ми, за да опитам да съм максимално полезна(може и на лични, ако имаш съображения)
 1.Дали успя вече да пробваш различни пози за кърмене? Има ли някои, които сега сработват при вас? Промяната в позите понякога помага при болка в зърната, а също така може да откриеш поза, при която детето да успява по-добре да засуче гърдата и по-бързо да си набави мляко.
 2. Смяташ ли, че се подобрява захапката на бебето?
 3. Компресията помага за по-лесното приемане на мляко от бебето и често съкращава времето за сучене. Успя ли да я приложиш? Смяташ ли, че има ефект, ако си я пробвала вече?
 4. Разбирам, че чая ви помага за облекчение на коликите. Склонна ли си временно да го заместиш (или поне да намалиш количеството му) с люшкане, "шшш"кане на ухото на бебето, постоянен шум, като от сешоар, прахосмукачка, носене по корем? Защото големите му количества заместват количество мляко, което Дани би приел и това би могло да е причина за постоянното му търсене да суче.
 5 Какво е положението със зърната? Дали си готова да пробваш вече кърмене без силиконови зърна? Ако си пробвала вече, какво се получи?
 6.Продължава ли Дани да ака поне по 2-3 пъти на денонощие?

До колкото си спомням, утре ще ходите на консултация и ще разбереш как наддава бебето(ориентировъчно, защото често има разлика в кантарите). Така, че това ще е също полезна информация за положението ви.

Момичета, аз да ви се оплача Sad нещо ми е много изнервено. Знам, че не трябва да бъде така, ама се ядосвам на моменти адски много, защото си мисля, че не мога да се справя с Божидара. Като я сложа на гърдата и започва да суче, но след известно време заспива и понякога си мисля, че използва зърното ми за биберон Sad Малко като се размърдам и почва да суче, но пак за малко и продължава да си спинка. След като ми пусне зърното я вдигам, за да се оригне и или продължава да спи или се разсънва...а ако я сложа да легне повръща....даже понякога като ми пусне зърното и пак повръща. Значи ли това, че се е нахранила? Защото малко след това пак почва да търси да суче?!  newsm78
Ако момичетата от ЛЛЛ могат да помогнат, ще се радвам и на техния съвет и отговор Wink[/b]

Bub555, изнервена си, защото смяташ, че не можеш да се справиш с Божидара. Но ако имаше възможност да наблюдаваш как се отглеждат  много бебета от раждането им още, вероятно щеше да видиш, че с твоето  бебе не се случва нещо по-различно от колкото с много други.  За човешките бебета гърдата не е само система за хранене, но е много повече – средство за успокоение и  комуникация.  Бебетата на практика се доизносват на гърдите на майката, защото поради спецификата на телата ни се раждат не съвсем готови да живеят като отделни личности(до около 6-тия месец те дори не се осъзнават като отделни личности, а смятат, че са част от майка си).

Но кърменето на сънливо дете може да бъде и предизвикателство понякога.  Удобно ли е да попитам някои подробности за детето? :  Колко хранения за денонощие имате ? Колко пълни напишкани памперса има за денонощие и колко от тях са наакани? Приема ли бебето друго освен кърма(вода, чай, сок, глюкоза) и в какви количества за денонощие? Има ли жълтеница, успява ли самО да се събуди за хранене?
За разбуждане на сънливо бебе често помагат масажиране на ръчичка или краче,  масаж с леко притискане в падинката между ключицата и вратлето или галене на  лицето с влажна ръка. Най-ефикасно, както си установила, се оказва повдигане за оригване или смяна на памперс.

Ефикасна в случая може да бъде и компресията – когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли. Обичайно бебето дори спящо започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти. Няколко секунди след това може да започне пак да суче с гълтане. Ако не започне, отново повтаряш компресията. Когато спре да суче гълтайки мляко и с компресия, би могла да  я оригнеш. Ако се разбуди, може наново да я върнеш на гърда, за да се унесе в сън, а след това вероятно няма да има нужда да я оригваш.

Много бебета връщат мляко след хранене и това често е съвсем обичайно за тях, ако количеството е малко и не изхвърча на фонтан от устата. Не винаги това значи, че са заситени и за това не се приема за индикатор за добре нахранено бебе.

# 413
  • София
Здравейте пак ...

И аз като Катилиас писах писах и всичко изчезна, нещо натиснах и ... бум ... #Cussing out

Минавам да честитя на Мигео78, на Дон4о и Магика! Дано не пропускам никоя мама!

Днес бях на консултация, бебо е пораснал, мама е добре и чакаме да дойде момента. Нямам признаци, тежичко е вече, но това е ...  Peace

Маринелс, за главоболието пробвай с шуслерова сол номер 7. Разтваря се във вода или се смуче под езика. По-добре е от кафе и медикаменти, а за система да не говорим... Аз така мразя абокатите ... Раждането не ме плаши никак, но игли и абокати ... само заради тях се чувствам напрегната... Радвам се, че беба е добре  Hug Справяш се страхотно, както всички мами от нашата дружина!

Ехооооо, ние дето сме още 2в1 нещо не можем да се включим в темата....
На някоя от вас засили ли се главоболието в деветият месец и гадене ми се появи....
Забелязах, че вече като стоя права 15-20 мин и ми става лошо, май ми пада кръвното, дали и това есвързано с края на бременността

Така де ... Но редиците ни доста оредяха  Sunglasses  За главоболието писах по-горе на Маринелс. Може да пробваш и ти. Аз го научих вчера от лекция в The Mall. Да споделя, че беше по-интересно от тази в ЦУМ поне за мен. С ниско кръвно съм и компенсирам с айрян. И аз не мога да стоя права дълго, разхождам се само на кратки разстояния, все гледам да приседна ... Добре, че времето се оправя и ще излизаме по пейките без притеснения от настинки  Peace

Момичета, чета Ви за кърменето и се чудя. Как си правите живота тежък и си причинявате толкова негативни емоции, вместо да се наслаждавате на това специално време, когато сте с малкото човече и сте го гушнали и можете да го помиришете.... Вземете си хубава книжка, седнете удобно и се отдайте на това приятно занимание. Защо е нужно да се изцеждате, да мерите колко грама изпива, да давате добавка. Гърдите ви не са кранчета - завъртаме, пускаме, и наливаме в устата на бебето. Дайте си време -  и на вас, и на децата ви.
Подкрепям!
 Peace
Все пак е хубаво да се информираме. Моя приятелка не кърми изобщо по много причини: лекарски съвети как трябва непременно да дохранва, как след секцио не се кърми, нямала кърма /не е потърсила и помощ от консултанти/ ... накрая направи мастит и едва се оттърва от операция ... Всичко това можеше да има добър край ако беше поискала помощ, та по този повод не е лошо, че момичетата се стремят и искат да кърмят и задават своите въпроси! Мамите и бебетата са различни и имат различни проблеми и нужди. Трябва да не ни липсва увереност!

Лека нощ!

# 414
Bub555, при мен положението е същото с тази сънливост, така че с интерес ще чакам отговора на момичетата от ЛЛЛ. Ти сигурно си имаш достатъчно кърма, а аз мислих че нямам, но днес направихме пробно кърмене и се оказа, че бебето е изсукало около 70мл, което за 14-ти ден си е достатъчно. Засекохме и колко сме наддали от изписването - за 10 дни 220 грама - компетентни мами от ЛЛЛ , как ви се струват тези цифри?

Сиренце, Марио днес много добре се е представил на пробното кърмене. Като се има предвид, че често пъти у дома, в позната и спокойна за бебето и майката обстановка, количествата изсукана кърма са дори по-големи, а и като виждам за какви изцедени грамове споделяш в предишните си постове, по-скоро ти имаш съвсем задоволително количество кърма, а Марио успява да изсуче немалко.
За 10 дни бебко е качил 220 грама спрямо най-ниското си тегло, а не спрямо рожденото, нали правилно съм те разбрала? Това е съвсем добре според данните за средно наддаване на кърмачета. Предполагам, че педиатърт ви също е коментирал тези цифри и ви е дал някакви насоки.
Относно притеснението ти, че е сънлив – защо смяташ, че е така? За да мога да ти бъда по-полезна, ще ми е необходима малко повече информация. Би ли описала как обичайно протича едно хранене при вас? Само едната гърда, за определено време ли му предлагаш, или и двете, докато се засити? Дали успяваш да приложиш компресия на гърдата? Колко храненета имате на денонощие? Спомена, че се цедиш – изцедената кърма би могла да предлагаш като добавка вместо АМ, ако все пак прецениш, че бебето се нуждае от допълнително мляко.

# 415
ЧЕСТИТИ БЕБЧЕТА НА МАМА DON4O, Shortyd, migeio78, Magica- ДА СА МНОГО ЗДРАВИ ДЕЦА!  bouquet  bouquet  bouquet
КетлоукHug Heart Eyes
Успех на всички мами в кърменето и в очакването на мъничетата!

# 416
  • София
Като част от съвместната инициатива на BG-Mamma и Ла Лече Лига България, искам да ви предоставя информация за лекциите и срещите, организирани или провеждани с подкрепата на Ла Лече Лига в различните градове на страната до края на м. Март 2011 г.

Ла Лече Лига срещи

17.03.2011 г., четвъртък, 10.30 ч., гр. Карлово, “Дон кафе”, Тема: “Бебешката гледна точка за кърменето”
26.03.2011 г., събота, 10 ч., гр. Варна, Майчин Дом, ул. Мир №1, Тема: „Хранене и захранване: По-добро хранене за цялото семейство”
26.03.2011 г., събота,10.30 ч., гр. Пловдив, ул. Княз Александър Батенберг № 29, книжарница Хеликон, Тема: “Кърмене и работа”  

Ла Лече Лига Лекции

12.03.2011 г., събота, 10 ч., гр. Варна, Майчин Дом, ул. Мир №1, Тема: „Избягване и преодоляване на често срещани проблеми и трудности.”

Срещи с подкрепата на Ла Лече Лига

16.03.2011 г., сряда, 13.30 ч., гр. Плевен, салон Лечебна физкултура, 5 етаж, ДКЦ 2, Тема: “Начало на кърменето и първи дни с бебето”
16.03.2011 г., сряда, 11 ч., гр. София, „Малко морско”, ул. "Крум Кюлявков", № 15, Тема: “Работа и кърмене”

Бебешко кафе с Ла Лече Лига

16.03.2011 г., сряда, 12 ч., гр. Казанлък, Детски парти-клуб ‘’Мечо Пух’’ (след популярната "Червена къща")
16.03.2011   г., сряда, 11 ч., гр. Пловдив, Тон Бонбон 2 (зад Дома на красотата) ул. Висла 2
16.03.2011 г., сряда, 10.30 ч., гр. Шумен, Детски кът Джунглата, ул. "Цар освободител" 24
17.03.2011 г., четвъртък, 11 ч., гр. Добрич, кино "Икар"(http://www.kinoikar.com)
17.03.2011   г., четвъртък,   11 ч., гр. Хасково, детски клуб "Смехорани" (до зеленчуковия пазар)
20.03.2011 г., неделя, 11 ч., гр. София, „Made in Home”, ул. "Ангел Кънчев" № 30А
24.03.2011 г., четвъртък, 10.30 ч., гр. Козлодуй, сладкарница ПАРФЕ, комплекс Сони
30.03.2011 г., сряда, 11 ч., гр. Карлово, детски център „Джим Бийм”

Срещите, лекциите и Бебешкото кафе са безплатни. Всеки, който има желание и възможност, е добре дошъл. Информацията за тях, както и друга интересна информация, се публикува в е-бюлетина на Ла Лече Лига. Подробности за събитията, организирани от Ла Лече Лига България, може да следите на сайта на Ла Лече Лига, както и на страницата на Ла Лече Лига във Фейсбук и страницата на Бебешко кафе във фейсбук
Надявам се да ви заинтригуват и бих се радвала, ако споделите отзиви и мнения.

Неотразените мартенки, не сме ви пропуснали, ще има включване утре.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 14:45 от skrech

# 417
Amorevole, отново благодаря за отзивчивостта и търпението, с които отговаряш  на моите въпроси.
Марио е сънлив вероятно заради жълтеницата, която при него беше доста силно изразена, но вече отшумява. Аз не го будя за хранене, а го оставям да спи, докато той се събуди - обикновено спи по 3 часа и половина, дори 4 понякога. Значи храненията му са около 6, защото като много спи, и аз не го буда, излиза, че разреждаме с едно за денонощие. Давам да суче по десетина минути на всяка гърда, а ако много заспива, и по-дълго. Но не суче активно през цялото време и затова при повечето хранения давам и 40 мл добавка (но има и едно-две, при които го оставям само на кърма). А когато съм изцедила кърма, я давам допълнително нея, разбира се, а не АМ. Това, което разбирам от вашите обяснения под "компресия" излиза, че го прилагам всеки път без да искам, защото гърдите ми са много големи и винаги трябва да ги държа по подобен начин. Като цяло мисля, че нещата лека-полека се подобряват и идеята да останем постепенно само на кърма не е мираж за нас. За което благодаря и на вас-консултантите, и на всички останали мартенски мами, които ме провокират да мисля в правилната посока.
Маринелс, много се радвам за добрите новини за бъбречето на Анастасия Simple Smile

# 418
  • София
Добро утро, момичета  Simple Smile

Честито на всички мамчета, които вече гушкат своите съкровища newsm30 smile3525

На мен тази нощ ми падна тапата и започнаха контракции. Предполагам, че скоро и аз ще се похваля с добра новина.
В тази връзка искам да помоля някоя от мамите-вестителки да ми изпрати телефона си на лични  Peace

Стискайте палци всичко да мине наред  Praynig

# 419
Лъки, Вигантола е с дата на производство 03/2010, срок на годност 02/2015, сериен номер 108569. Педиатърката ни каза, че в тази аптека са го внесли скоро по някакъв повод за самата болница. Иначе, аз не очаквах да го намерим в Бг и щяхме да го поръчваме в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт