За правата на децата ни!-тема 5

• 105 048
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,
вчера успях да заверя ТЕЛК-а на Макариополски (София) и стана точно за 2 минути с чакането Simple Smile.

1. Подадохме молба за двойните детски - без бележка за доходи и ваксини.
2. Подадохме молба за помощите по чл. 8д, като споменах че искам да ми изплатят и помощите със задна дата.

Роси, как ви приеха молбите, като по закон трябва да се подадат в месеца следващ датата на заверка? Сега звънях на шефката на Соц. грижи в Бургас и лично тя ми обясни, че е така по закон... Аз четейки тук, се съмнявах и мислех че са ме пратили за зелен хайвер, да си чакам да стане февруари, но явно не е. Sad
Казаха, че ще ми изплатят парите със задна дата, около 20ти март.... но на нас ни трябват за 23.02. - РД на детето Sad

# 496
Цитат
Казаха, че ще ми изплатят парите със задна дата, около 20ти март.
това дали значи ,че аз като отида на 3 февруари да го заверя, ще трябва да чакам до март да подам молба #Crazy?
Имам и един друг въпрос,кои помощи връщат със задна дата,на решението ни пише дата на инвалидизация рождена дата,да знам за какво да питам като отида там Rolling Eyes

# 497
Цитат
Казаха, че ще ми изплатят парите със задна дата, около 20ти март.
това дали значи ,че аз като отида на 3 февруари да го заверя, ще трябва да чакам до март да подам молба #Crazy?
Имам и един друг въпрос,кои помощи връщат със задна дата,на решението ни пише дата на инвалидизация рождена дата,да знам за какво да питам като отида там Rolling Eyes

ами явно да. поне на мен така ми казаха.  даже ми казаха да отида към 10то число, понеже до 7-8ми приключват месеца и след това почват да обработват молбите. Rolling Eyes

# 498
pepka_ , а кога ви изтичат детските? понеже те не се влияят от датата на ТЕЛКа...?

# 499
Здравейте,
вчера успях да заверя ТЕЛК-а на Макариополски (София) и стана точно за 2 минути с чакането Simple Smile.

1. Подадохме молба за двойните детски - без бележка за доходи и ваксини.
2. Подадохме молба за помощите по чл. 8д, като споменах че искам да ми изплатят и помощите със задна дата.

Роси, как ви приеха молбите, като по закон трябва да се подадат в месеца следващ датата на заверка? Сега звънях на шефката на Соц. грижи в Бургас и лично тя ми обясни, че е така по закон... Аз четейки тук, се съмнявах и мислех че са ме пратили за зелен хайвер, да си чакам да стане февруари, но явно не е. Sad
Казаха, че ще ми изплатят парите със задна дата, около 20ти март.... но на нас ни трябват за 23.02. - РД на детето Sad

Привет, определено при нас нямаше такова изискване. Приеха ги на момента и ми казаха след месец да ида да си взема заповедта, даже си имам листче с входящ номер и дата и на двете молби.

Ако са ви обяснили че по закон трябва да е един месец след заверката обясниха ли по кой закон и член?

Още преди да заверим решението отидохме в закрила на детето и им го показахме, казахме им че след 3-4 дена можем да го заверим и те казаха елате веднага след това ще ви се дадат необходимите молби за пускане. Нямаше нищо подобно за това че трябва да пусна молба един месец след заверката.

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 17:23 от pulio123

# 500
Цитат
Аз лично на молбата за помощите по член 8д допълних, че искам да ми се изплати и помощта със задна дата. За двойните детски нищо не съм допълвала защото нямам информация да се изплащат със задна дата. Другата помощ е еднократната от 100 лева ако заболяването е открито до две годинки. Тя също може да се иска със задна дата но до 3 години назад.

# 501

И аз бих те посъветвала,да звъннеш отново на шефката Соц.грижи да ти обясни,по кой закон трябва да изчакаш  един месец.Ние два пъти сме минавали на ТЕЛК и понеже при нас заверяват решението веднага,още на следващия ден отивам в соц.грижи и си подавам документите.
Не твърдя,че познавам добре законите,но невярвам за всяка община закона да е различен.
Парите може би наистина ще ви ги изплатят през март,понеже комисиите се събират в края на всеки месец-около 25 число/поне при нас е така/,така че даже и утре да ти приемат документите комисията за този месец вече е минала.

Успех!

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 00:05 от веси78

# 502
Цитат
pepka_ , а кога ви изтичат детските? понеже те не се влияят от датата на ТЕЛКа...?
изтичат юни месец,не знам дали ще подавам всичко наново сега или само за допълнителните детски newsm78

# 503
След изтичането на ТЕЛК-а задължително се подава молба за обикновени детски. Дори и да предстои преосвидетелстване на детето.

# 504
След изтичането на ТЕЛК-а задължително се подава молба за обикновени детски. Дори и да предстои преосвидетелстване на детето.

ние нямаме право на обик. детски... понеже  мъжа ми го осиг. на 1000лв, а чисто взима към 700-800лв и дефакто сме под минимума, но тях това не ги интересува.
за щастие молбата ми е до февруари, и така др месец като отида да подам новата молба, няма да имам прекъсване и ще ми изплатят със задна дата януарските. Rolling Eyes
но и аз предполагам, че няма такъв закон дето да ме задължава следващия месец да подавам документите... едни други се защитават. шефката на соц. ме пита къде са ми отказали и по каква причина, и след като й отговорих- тя каза- ами ДА, правилно са ви казали. И следобяд като отивах да взема детето от градина, минах пак през социалните да ги питам кога ми изтичат детските и те от врата ме заядоха защо съм звъняла на шефката им, как съм можела да се съмнявам в думите им и така ми стана ясно колко е истина това което ми говорят. Явно шефката  им веднага им е звъннала да им се оплаче от мен Laughing Twisted Evil

# 505
Да, наистина няма закон, в който да се определя, че подаването на молби за добавки по чл. 8д и от соц. оценка трябва да става през месеца, следващ този на издаване на ЕР на ТЕЛК. Но за съжаление няма и закон, с който да докажем, че имаме право да ги подаваме в същия месец от издаването на ЕР. То и по тази причина социалните злоупотребяват и си правят, каквото си искат. На мен в прав текст една социална служителка ми каза: "Законите си ги правим ние..."
Не се обезсърчавай от тяхната наглост. Аз, когато ми се налага да отивам при тях и кръвно повишавам, и сърцебиене получавам... Последният път, служителят ме посрещна с репликата: "Аман бе, няма ли отърване от вас (т.е. лично от мен и съпруга ми)..."  Tired

# 506
за соц. оценка нямах проблем. веднага след заверката подадох молби и след 10.02. трябва да я получа, тогава заседавала комисията. ама за чл.8д и двойните детски трябвало да чакам Sad

# 507
тедка ,при кои социални ходи ,на трапезица или по район?Ние сме в Изгрев ,там подавам за детските и са много мили ,обясняват...не съм имала проблеми до сега с тях.На трапезица не ги знам и се притеснявам Confused

# 508
здравеите
Понеже на нас не са ни правили соц,оценка заради обьркан адрес,незнаем полага ли се на детето веднаж годи6но санаториум?
имаме фактури но не знаем дали 6те ги приемат и дали 6те изплатат парите? социална оценка не е правена,не са идвали у дома.

простете 4е така пи6а Hugне6то му става на компа

# 509
  • в полите на Балкана
Без социална оценка са само паричките по чл.8д и детските. Всичко друго зависи от това какво е становището в социалната оценка. А тя се прави и по телефона или вие отивате в клона, не е нужно да идват в къщи.Поне у нас не са идвали за социална оценка нито веднъж.

Това са бели кахъри Wink Има хора, които не могат да си платят терапиите на децата,да не говорим,че има и такива, които са доста по-зле и едвам свързавт двата края, благодарение на добри хора.

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 15:17 от мамаРаче

Общи условия

Активация на акаунт