За правата на децата ни!-тема 5

• 105 043
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
тедка ,при кои социални ходи ,на трапезица или по район?Ние сме в Изгрев ,там подавам за детските и са много мили ,обясняват...не съм имала проблеми до сега с тях.На трапезица не ги знам и се притеснявам Confused

аз съм в М.рудник, а на Трапезица имам приятелка, която ме осведомява за някои неща.
Казаха, че ще ми изплатят парите със задна дата, около 20ти март.... но на нас ни трябват за 23.02. - РД на детето Sad
Това са бели кахъри Wink Има хора, които не могат да си платят терапиите на децата,да не говорим,че има и такива, които са доста по-зле и едвам свързавт двата края, благодарение на добри хора.

Да, така е... и ние не сме цъфнали и вързали, но някак за храна и сметки стигаха паричките, но сега ни се струпват те и  РД и става трудно, а проблема е, че мъжа ми ще вземе малка заплата, а аз няма да имам тези 280лв, и ми е кофти, че ще ощетим детето заради тъпите ни закони.
А Пази Боже да не се разболее някой от нас, че не ми се мисли! Мъжа ми ще вземе 700лв, имаме кредит 250лв, осигуровките му 70лв, моето майчинство което връщам 160лв., 200лв сметки - и нищо не остава  Rolling Eyes С парите от ТЕЛКа пазарим храна и лекарства, а сега и за това няма да има... и ми настръхва косата как ще изкараме февруари.

# 511
Здравейте, аз минавам само да кажа. че подадох молба за ТЕЛК комисия, получих писмото миналата седмица и познайте- с грешна диагноза????Simple Smile))) и сега наново, абе страхотна ни е държавата и службиците #2gunfire #2gunfire, не ми се мисли занапред какво ще е?Simple Smile

# 512
Привет,

Аз тази седмица не успях да подам останалите молби при социалните. Но за сметка на това днес получих обаждане от СП Младост, за да ми кажат, че трябва да пусна нова молба за двойните детски тъй като ТЕЛК-а се води от Януари и молбата трябва да се подаде Февруари. Съответно се разбрах с тях, другата седмица да си взема и заповедта за отказ на първата молба. Така че явно има нещо вярно в това че молбата се подава в месеца следващ издаването на ТЕЛК решение.

Определено се изненадах приятно че се обадиха, бяха много учтиви обясниха ми всичко предложиха ми ако искам да ми изпратят заповедта по пощата и се извиниха че не са ми обяснили още при подаването.

# 513
  • София
. ...Така че явно има нещо вярно в това че молбата се подава в месеца следващ издаването на ТЕЛК решение.....
Ей за това колко спорове водихме,  #Crazy обаче на тях така им е по-лесно и за това си искат молбата в следващият месец. А иначе ето какво пише в ППЗСПД по въпроса
Чл. 19. (2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.
И най интересното е, че и в отказа им е посочен точно същият текст, но така и не успях да ги убедя да прочетат какво пише след запетайката, въпреки, че и него бяха написали на заповедта.  Mr. Green Но както и да е, в случай нищо не губите освен малко нерви и разкарване. #Cussing out

# 514
. ...Така че явно има нещо вярно в това че молбата се подава в месеца следващ издаването на ТЕЛК решение.....
Ей за това колко спорове водихме,  #Crazy обаче на тях така им е по-лесно и за това си искат молбата в следващият месец. А иначе ето какво пише в ППЗСПД по въпроса
Чл. 19. (2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.
И най интересното е, че и в отказа им е посочен точно същият текст, но така и не успях да ги убедя да прочетат какво пише след запетайката, въпреки, че и него бяха написали на заповедта.  Mr. Green Но както и да е, в случай нищо не губите освен малко нерви и разкарване. #Cussing out

т.е.? коя е тази молба-декларация? за детските и чл.8д  ли?
аз го тълкувам така за нас:
ЕР ни е заверено на 30.01.... и до 30.04.  подам ли молбите за детски и чл.8д ще ми се приемат веднага и ще трябва да ми отпуснат паричките от началото на следващия месец... нали така?

ама дефакто аз отивам на 30.01. и те ми казват ела на 15.02. и март месец ще получиш парите за 2та месеца. ooooh!

# 515
  • София
tedka* , аз цитирам какво пише в правилника, но какво се случва на практика май е съвсем друго и понеже не съм юрист, не мога да кажа кой прав и кой крив. Това конкретното в горният цитат е за детските при първоначален ТЕЛК, а вие сте след преосвидетелстване, т. е при вас -детските по чл.7 от ЗСПД и чл.19 ал.3 от ППЗСПД, а помощта по чл.8д  от ЗСПД и чл.24б ал.4 от ППЗСПД.
    Значи според мен във вашият случай дори да подадеш документи на 29.04 трябва да ти отпуснат и детските и 8д от месеца следваш прекратяването на предишното изплащане при положение, че нямате промяна в правото(процентите).
От споделени случаи при различни деца оставам с впечатление обаче, че на практика помощта по 8д я отпускат за периода на "дупката" между двата ТЕЛК-а, но за детските май това не се случва. И понеже това са мои странични наблюдения, ще се радвам ако някоя мама каже как на практика са им ги изплатили през периода на прекъсване между ТЕЛК-овете. Ще съм благодарна  и ако се включи някой с юридическо образования, за да внесе яснота по казуса. Praynig

# 516
tedka* , аз цитирам какво пише в правилника, но какво се случва на практика май е съвсем друго и понеже не съм юрист, не мога да кажа кой прав и кой крив. Това конкретното в горният цитат е за детските при първоначален ТЕЛК, а вие сте след преосвидетелстване, т. е при вас -детските по чл.7 от ЗСПД и чл.19 ал.3 от ППЗСПД, а помощта по чл.8д  от ЗСПД и чл.24б ал.4 от ППЗСПД.
    Значи според мен във вашият случай дори да подадеш документи на 29.04 трябва да ти отпуснат и детските и 8д от месеца следваш прекратяването на предишното изплащане при положение, че нямате промяна в правото(процентите).
От споделени случаи при различни деца оставам с впечатление обаче, че на практика помощта по 8д я отпускат за периода на "дупката" между двата ТЕЛК-а, но за детските май това не се случва. И понеже това са мои странични наблюдения, ще се радвам ако някоя мама каже как на практика са им ги изплатили през периода на прекъсване между ТЕЛК-овете. Ще съм благодарна  и ако се включи някой с юридическо образования, за да внесе яснота по казуса. Praynig

Парите по чл.8д се изплащат със задна дата по закон, докато детските добавки не са ги плащали никога със задна дата независимо чия е вината за забавянето при подаване на молбата тъй като за тях не важи този закон.
На мен друго ми е направило впечатление- няколко поредни телка на сина ми бяха със срок до 1.02. и заповедта за всички плащания беше със срок до края на месец февруари, и новите молби всеки път ги подавах през март независимо, че новия телк е с дата примерно средата на февруари или както последния път началото на декември(знаейки колко се мотаят с датата за нов телк, подадох молба 2 месеца по-рано и за късмет те всеха, че ни дадоха дата за по-малко от месец).

# 517
а при нас, ТЕЛКа изтичаше на 10.12., аз подадох молба 3 месеца по рано... т.е. на 03.09., а ни дадоха дата за комисията 21.12. минахме при невролог, след което чак на 16.01. ни дадоха дата и за психо ТЕЛК... и вече на 16.01. излезе ЕР, и на 30.01. го заверих.

иначе детските са ми до 20.02.12г... но явно за януари няма да получа детските, щом не ги изплащат със задна дата Sad

# 518
     tedka* ,няма  как детските да са ти до 20.02.12г след като ТЕЛК-а ти е изтекъл на 10.12.Всички плащания би трябвало да ти текат до края на месец декември.Новото ти ЕР е от месец януари.Няма значение,че е от 30.01,плащанията ти текат от началото на месеца.Февруари месец сега,трябва да подадеш отново всички документи и нищо не губиш,дори и месец март да ти ги изплатят,ще ти ги платят за два месеца наведнъж,това е.Всъщност може да загубиш един месец интеграционните добавки,т.к първо ще подадеш молба за нова социална оценка,която след месец ще е готова и тогава отново подаваш за интеграционните добавки,които не се връщат назад.Нямаше да ги загубиш ако си беше подала само молбата за социалната оценка на 30 или 31 януари,не знам дали ме разбираш

# 519
     tedka* ,няма  как детските да са ти до 20.02.12г след като ТЕЛК-а ти е изтекъл на 10.12.Всички плащания би трябвало да ти текат до края на месец декември.Новото ти ЕР е от месец януари.Няма значение,че е от 30.01,плащанията ти текат от началото на месеца.Февруари месец сега,трябва да подадеш отново всички документи и нищо не губиш,дори и месец март да ти ги изплатят,ще ти ги платят за два месеца наведнъж,това е.Всъщност може да загубиш един месец интеграционните добавки,т.к първо ще подадеш молба за нова социална оценка,която след месец ще е готова и тогава отново подаваш за интеграционните добавки,които не се връщат назад.Нямаше да ги загубиш ако си беше подала само молбата за социалната оценка на 30 или 31 януари,не знам дали ме разбираш

да, разбирам те. даже и така съм направила. на 30.01. си подадох соц. оценка и на 10.02. ще се разглеждат молбите, съответно към 15ти соц. оценка вече ще е при социалните ни по регион.
на 15.02. ще си подам и молбите за детски и чл.8д.
и знам, че с изтичането на ТЕЛКа ми се спират и двойните детски, просто се зачудих дали ще получа детски за януари, което би трябвало да стане след като новия ТЕЛК ни е от януари, но не съм сигурна понеже молбата ще я подам февруари. Rolling Eyes

# 520
  • Бургас
Аз така и не разбрах при преосвидетелстване връщат ли двойните детски назад или не?

# 521
Аз така и не разбрах при преосвидетелстване връщат ли двойните детски назад или не?
Не.

# 522
  • Бургас
Не.
Ей това не мога да го приема. Подала съм документите в срок. Минах ТЕЛК, обжалвахме, спечелихме пак същите проценти и заради цялото това размотаване между ТЕЛК и НЕЛК, ние губим...

# 523
daritt, има начин да се получат, но трябва да си по-настоятелна. Може и да зависи от доброто желание на социалните в твоя район.
На дъщеря ми първото ЕР беше до 31 октомври 2011. Ноември се явихме пред ТЕЛК за преосвидетелстване. След като си получихме новото ЕР, преди да изчакам заверяването (което стана през декември), отидох в социалните и им го показах. Макар че по закон за ноември трябваше да подам молба за обикновени детски, бележка за редовни посещения в училище и бележка от ЛЛ за имунизации, социалните ми направиха компромис и ми казаха през декември, със завереното вече ЕР да отида и направо да подам молба по чл. 8д.
След заверяването през декември подадох молбата по чл. 8д и през януари ми изплатиха наведнъж всички добавки, вкл. и двойните детски + чл. 8д за ноември 2011.

# 524
  • Бургас
daritt, има начин да се получат, но трябва да си по-настоятелна. Може и да зависи от доброто желание на социалните в твоя район.
На дъщеря ми първото ЕР беше до 31 октомври 2011. Ноември се явихме пред ТЕЛК за преосвидетелстване. След като си получихме новото ЕР, преди да изчакам заверяването (което стана през декември), отидох в социалните и им го показах. Макар че по закон за ноември трябваше да подам молба за обикновени детски, бележка за редовни посещения в училище и бележка от ЛЛ за имунизации, социалните ми направиха компромис и ми казаха през декември, със завереното вече ЕР да отида и направо да подам молба по чл. 8д.
След заверяването през декември подадох молбата по чл. 8д и през януари ми изплатиха наведнъж всички добавки, вкл. и двойните детски + чл. 8д за ноември 2011.
Доста време ще мине докато ни изпратят новото решение от НЕЛК, после 14 дневния срок... старото ни изтече на 25.10. 2011 , от тогава караме на фотосинтеза... Ще споделя какво са ни изплатили, само да стигнем до социалните по-скоро.

Общи условия

Активация на акаунт