За правата на децата ни!-тема 5

• 104 978
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Елочка Шчукина мерси много!

MaLe и моето дете е с хидроцефалия (субдурални изливи по-точно) и няма ново изменение, и няма други последствия от това, слава богу,  но има сложена клапа, която си е до живот, така че заради това ще минем. Не се натискам, колкото дадат, но след като ми взеха 3600 за клапата и здравната каса не я покри (да не говорим парите за доктори) съм решила да си гоня правата докрай.
Знам за дете със същата диагноза, но без клапа, на което му изтече ТЕЛК по-рано тази година и са му го подновили. Не знам там дали го водеха и с друга диагноза като последствие.

# 661
  • в полите на Балкана
........Аз пък трябва да подавам документи за двойните детски.
     Ще ме подсетите ли какви документи искаха?

Само копие от ЕР прикрепено към молбата за детски.

# 662
моето дете е с епилепсия, но от 2г няма пристъпи... съответно е добре, но от лекарствата разви хиперактивност с дефицит на внимание и трудно усвоява уч. материал (в предучилищна група е)... та психоложката ни даде по-висок %, иначе за епилепсията дадоха 20%... та така сега сме с 54%.
преди когато правеше по няколко пристъпа на ден беше с 50% ТЕЛК.

# 663
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте,
исках и аз да питам за изтичане на ТЕЛк и подновяване,
понеже на сина ми изтече, аз се чудех дали знаете какво е необходимо, за да се поднови. Нямам предвид, чисто процедурно и административно, а дали за да излезе експертно решение ново, следва да има някаква промяна. Сина ми беше с вордена хидронефроза и дерматит, но няма никаква промяна или отежнение, добре си е. Има добавена астма, но се чудя дали ще вземат предвид само тази диагноза и при положение, че тя е няма да даде висок процент, не зная дали изобщо да се занимавам. Та въпроса ми е дали, изобщо има смисъл да подавам за ново решение?
Много благодаря предварително.
Аз пък знам от двама добри доктори,че за асма в момента дават най-висок процент.Асма се взема в предвид преди други на пръв поглед по сериозни заболявания.Отивай подай молба и си търси правата и 51 % да вземете  пак е нещо  Peace

# 664
  • Варна, морето, сините вълни...
Аз пък сега забелязах че на реешнието от ТЕЛК-а пише че е за една година и след навършване на 1г. (явно на детето) трябва да се мине пак на комисия по въпроса за чуждата помощ. Това значи ли че може да си истане със същия процент (95%) но "С ЧУЖДА ПОМОЩ"? Сега се замислям че може би за това са ни дали само една година, понеже съм по майчинство и не могат да ни дадат с ЧП. Оф вече тотално се обърках...

# 665
  • Sofia, Bulgaria
mimi_jobnoto  бях ти казала и преди.И нашия ТЕЛК беше 100% без чужда помощ поради отпуск по майчинство на майката.Друг е въпроса,че не са ме питали ,а аз не ползвах такъв. Сега ни дадоха 99 % вече с чужда помощ защото майчинството е една година . По другия въпрос имай в предвид,че при всяко следващо явяване намаляват по малко процентите.Всичко се изчислява ,имат си таблици,а и много зависи на кой ,кога и къде ще попаднеш  Peace

# 666
здравейте момичета Hug
БЧК през август (за тези мами, които нямат време да следят всички теми във форума),
някой може ли да ми каже как стоят нещата с влаковите билети,
ще съм ви много благодарна  bouquet

# 667
За удостоверенията за безплатно пътуване по БДЖ (два пъти в годината) се подава молба, където си подала молба и за винетка.

# 668
  • Бургас
За удостоверенията за безплатно пътуване по БДЖ (два пъти в годината) се подава молба, където си подала молба и за винетка.
Това удостоверение зависи ли пак от процента на телка или социалната оценка?

# 669
Процентът трябва да е над 50. Социалната оценка няма отношение към правото за безплатно пътуване по БДЖ.

# 670
Това удостоверение зависи ли пак от процента на телка или социалната оценка?

Oт тук:

http://bdz.bg/p.php?id=tickets

Безплатни пътувания
Право на безплатни пътувания имат следните групи пътници:

Деца до 7 навършени години
Право на неограничен брой пътувания във всички категории влакове с право на седящо или спално място, което заплащат. Билет за спално място се издава само срещу документ за пътуване. Деца до 7 навършени години заплащат цена за спално място, само ако заемат отделно легло. В този случай заплащат и 1/2 билет за пътуване. Условия за пътуване - срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето, задължително с придружител.
Условия за пътуване - срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето, задължително с придружител.

Инвалиди с 71% или над 71% трайно намалена работоспособност ( I и II група инвалидност), военноинвалиди, децата с тежки телесни и душевни увреждания, както и придружителите им.
Право на 2 безплатни пътувания годишно за отиване и връщане във втора класа на бързите и пътнически влакове.
Условия за пътуване - срещу представяне на удостоверение за инвалидност издадено от регионалните центрове за социални грижи и лична карта. От правото на безплатно пътуване, придружителите се ползват само когато пътуват заедно с инвалидите.

# 671
Дъщеря ми е с 52 % и има удостоверение за безплатно пътуване.
А и достоверността на това, което казвам лесно се проверява в социалните служби.

daritt, в Бургас молби за такива удостоверения и винетки се подават в социалната служба в к-с "Братя Миладинови", срещу спирката на автобус №12а, в големия блок (мисля, че беше 52), на "Трапезица".

# 672
  • Варна, морето, сините вълни...
Добре де аз като ходих да питам и ми казаха че може да издадат карта на името на детето, но то сега пътува безплатно понеже е на 1г. и няма как да я ползваме. Защото сме без ЧП. Имам  ли право на няккаво намаление или не?

# 673
Дъщеря ми е с 52 % и има удостоверение за безплатно пътуване.
А и достоверността на това, което казвам лесно се проверява в социалните служби.

daritt, в Бургас молби за такива удостоверения и винетки се подават в социалната служба в к-с "Братя Миладинови", срещу спирката на автобус №12а, в големия блок (мисля, че беше 52), на "Трапезица".

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 01.11.2001 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., в сила от 08.04.2005 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2010 г., в сила от 09.04.2010 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2011 г.) Лицата със 71 на сто или над 71 на сто степен на трайно намалена работоспособност или определени вид и степен на увреждане, децата до 16-годишна възраст с трайно увреждане и военноинвалидите имат право на безплатно пътуване два пъти в годината - отиване и връщане, с железопътния транспорт в страната.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2001 г., в сила от 01.11.2001 г., доп. - ДВ, бр. 43 от 2010 г.) Правото по ал. 1 ползват и придружителите на лицата с определена чужда помощ, когато пътуват с тях. За придружители се смятат и кучета, водачи на хора с увреждания, когато пътуват с тях.

Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2010 г., в сила от 09.04.2010 г., доп. - ДВ, бр. 63 от 2011 г.) Правото на безплатен транспорт по 19 се ползва срещу представено удостоверение, издадено от дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицата въз основа на молба, подадена от тях.

(2) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2010 г., в сила от 09.04.2010 г.) В случай че удостоверението бъде изгубено или унищожено, дирекция "Социално подпомагане" издава дубликат, като правото за съответната година се анулира.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Редът за предоставяне и разходване на средствата за безплатния транспорт се определя с наредба, издадена от министъра на финансите и от министъра на транспорта и съобщенията.

Peace

# 674
мерси мамета,
значи купувам си билет за мене си, детето ми е на 4г и е безплатно, преди това си взимам от социалните удостоверение и после какво newsm78
п.п. с 50% ТЕЛК е от 1 година

Общи условия

Активация на акаунт