За правата на децата ни!-тема 5

• 104 967
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
мерси мамета,
значи купувам си билет за мене си, детето ми е на 4г и е безплатно, преди това си взимам от социалните удостоверение и после какво newsm78
п.п. с 50% ТЕЛК е от 1 година

Честно казано не знам какво следва, защото:
Преди 4-5г пътувах за пръв и последен път(егати пътуването- между два вагона до тоалетната, защото количката заема мнооого място в купето и половината пътници в него нямаше как да си седнат на местата) с влак със сина ми, който е с ТЕЛК 100% с придружител.
С прословутото удостоверение и копие на телка взех билети за двама ни безплатно(писаха нещо в удостоверението) и толкоз.
Сега как е нямам идея, според закона право на безплатно пътуване имат тези със 71% и над 71%, но пък вярвам на Анжали(защо му е на човек да лъже за подобно нещо), че си е взела такова удостоверение и с 50% телк.

Утре мога да проверя в социалните в нашия район към днешна дата как процедират, но ако по места си тълкуват закона кой както иска, информацията която ще получа едва ли ще е от полза за някой извън София.

Последна редакция: пн, 23 апр 2012, 23:33 от pogar

# 676
еми поне на тези в София като нас да помогнете ще е пак нещо Hug

# 677
Право на удостоверението за пътуване по БДЖ безплатно имат децата и придружителите им, като ТЕЛК-а трябва да е над 50%. На моето дете е с 60 %.
значи купувам си билет за мене си, детето ми е на 4г и е безплатно, преди това си взимам от социалните удостоверение и после какво newsm78
п.п. с 50% ТЕЛК е от 1 година
После нищо - просто си пътуваш. Едно безплатно пътуване се брои отиване и връщане. Имате право на две безплатни пътувания.

# 678
# 679
   А след тези две безплатни пътувания се вади карта,която е 1лв,за една година,и дава право да пътувате с 50% намаление по всяко време.Ако детето е под 7 г.,с билет с намаление пътува само придружителя,а ако е над 7 и двамата с по 50%

# 680
Тази карта кой я издава? Пак социалните ли или от БДЖ?

# 681
     От БДЖ я издават,на самата гара,и става веднага,може да се извади по всяко време и важи за една година,после наново се вади.На мен ми искаха снимка на детето,акт за раждане и ТЕЛК
   Картата за градския транспорт в София е отново 6лв на месец,за цялата градска мрежа.Да измислят нещо нормално,досега децата влизаха в графата за възрастните,и картата беше 8лв с придружител,и 6-без.От 1май т.г има нова точка,за деца с увреждания до 18г с 50 и над 50% със или без придружител - 6лв

# 682
Кой има право да променя със какъв % ТЕЛК дететоима право на облекчения за детски градини ?

# 683
  • Бургас
Как  се определя социалната оценка, на база % от ТЕЛК или нуждите на детето?
Социална оценка обжалва ли се?

# 684
Според нуждите на детето.
Това са:
"Транспортни услуги.
Информационни и телекомуникационни услуги.
Балнеолечение и рехабилитационни услуги.
Достъпна информация.
Обучение.
Диетично хранене и лекарствени продукти."

Но най-голямата сума, която отпускат мисля, че е общо около 45 лв.
Най-малката - май е около 30 лв.

# 685
Кой има право да променя със какъв % ТЕЛК дететоима право на облекчения за детски градини ?
в София децата с телк 50% и нагоре не плащат месечна такса, във всяка детска градина я има наредбата обикновенно залепена на вратата на домакинката, какво точно имаш впредвид с въпроса, в Стара Загора как е? newsm78

# 686
  • Бургас
Според нуждите на детето.
Това са:
"Транспортни услуги.
Информационни и телекомуникационни услуги.
Балнеолечение и рехабилитационни услуги.
Достъпна информация.
Обучение.
Диетично хранене и лекарствени продукти."

Но най-голямата сума, която отпускат мисля, че е общо около 45 лв.
Най-малката - май е около 30 лв.
На нас са ни отбелязали само Обучение,което означава - нищо. 8лв, но само срещу фактура. На някой да са му променяли соц. оценка?

# 687
 daritt, а какъв ви е %-та?

# 688
# 689
от тук следва, че не би трябвало да плащате такса в детската градина, подава се молба за това при домакинката

Общи условия

Активация на акаунт