За правата на децата ни!-тема 5

• 105 029
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
да, знам за възможността да отидем на санаториум, НО за епилептици всеки е противопоказен... странно защо ни го отпуснаха като добавка... ей тъй да кажат, че не са ни ощетили.
иронията е, че аз съм с коксартроза и всяка есен ходя на санаториума на Бургаските бани, но процедурите там не стават за Дебс и немога да я взема с мен. а и няма да има кой да я гледа докато аз съм на процедури...
иначе може да идеш по клинична пътека, за 10дни е към 70лв. ама трябва да имаш изследвания и заболяване. може би и за дете ще е толкова... незнам. Thinking

аз бях през декември и понеже съм регистр. на борсата ми излезе още по-евтино. понеже съм освободена от потр. такса и за 10дена спестих 27лв. и определено има ефект.
ако не ходя ще се наложи след 10г да сменям тазобедрена става Sad

та разучете как стои въпроса дете да мине по клинична пътека, така е 3 пъти по-евтино от НОИ.

# 586
  • Бургас
Бях попитала нашата лична лекарка, но тя категорично каза, че дете не може да мине по клинична пътека за санаториум, не че и вярвам, ползвам я само за направления, иначе си ходим при специалисти ако се наложи.
Чух, че има и други превилегии за студенти с ТЕЛК, но след 2 години ще ги разучавам, до тогава закона може 100 пъти да се промени.

# 587
помощите от БЧК също е една от привилегиите Wink

# 588
помощите от БЧК също е една от привилегиите Wink
Знае ли се нещо за тях и откъде?

# 589
Знам, че ги дават три пъти в годината, общо взето когато си решат, а и дават каквото имат подръка, но за да ги получиш тази година трябва през миналата да е имало ТЕЛК, нашия ТЕЛК е от май 2011 и за тази година се класираме, иначе нищо не се прави, просто се обадих на телефон, който измъкнах от гугъл и попитах има ли ни в списъка.....

# 590
Може ли някой да ми каже или насочи към инф. На колко направления, за физиотерапия и рехабилитация, за година има право дете? 

# 591
  • Бургас
Може ли някой да ми каже или насочи към инф. На колко направления, за физиотерапия и рехабилитация, за година има право дете? 
Мисля че 10 посещения, но не съм напълно сигурна, нещо такова ми беше споменала личната лекарка.

# 592
  • София
Мисля че 10 посещения, но не съм напълно сигурна, нещо такова ми беше споменала личната лекарка.
Зависи от възрастта на детето, от заболяването и по коя КП.
Виж тук:  http://www.hapche.bg/zakonodatelstvo/nrd-2012-za-meditsinskite-d … ti-prilozhenie-16

# 593
Здравейте!Не сме наясно и затова питам ShockedНа детето му дадоха 98% Но телка е общ
За очичките трябвали да подаваме и там документи за нов телк-детето беше с ретинопатия в момента е с доста миопия и мързеливо око
Тъп може да е въпроса но питам защото не знам

# 594
Цитат
На мен личната ми каза ,че може да ни дава направление всеки месец,по 10 дни  Peace
И аз имам един въпрос,на кои деца се полагат помощи за отопление?зависи ли от процента на ТЕЛК?
Една майка ми каза ,че имаме право ,но от социалните нищо не са ми казали Thinking
Цитат
Здравейте!Не сме наясно и затова питам На детето му дадоха 98% Но телка е общ
Според мен на обща ТЕЛК се минава за всички заболявания.Другия телк мисля ,че е психо ТЕЛК Thinking.На вас а ви дали почти 100% няма нужда да ходите другаде за 2 % ...

# 595
  • Бургас
Миналата година ходих да питам за помощите за отопление /бяхме все още 71%/, но служителката беше толкова иронична, че за малко да се скараме. Попита ме за дохода, изсмя се, че ако аз с такъв доход /500 лв/  искам помощи,то тогава всички които работили там трябвало да получават. Заявих и , че разликата между нея и мен е, че аз съм самотен родител, живеем при майка ми и баща ми и отглеждам болно дете - с инвалидност и тя започна да се извинява...
С две думи за помощите за отопление се гледа общия доход на живеещите заедно и не трябва да надвишава /средно аритметично/ , някакъв процент от мин. раб. заплата...

Да ви разкажа за другия парадокс в законите и системата. Отивам в НОИ за соц. пенсия, но детето трябва да има над 71 % или 1 година трудов стаж. Ние сега сме с /54%, след обжалване и перипетии/. Питам как така Болно дете, току що навършило 16 години, може да има стаж??? Ами трябвало да го събира, само че ученик може да работи единствено лятото 3 месеца и по груби сметки чак след 4 години ще може да го съберем този стаж,  а ТЕЛК-а ни е за 3 години... И какво ще работи временно трудоустроено дете 3месеца х 8 часа, след като в епикризата и ЕР на НЕЛК - пише изрично, че детето не трябва да се натоварва, преуморява и тн...
Изморих се, честно да ви кажа,  да се сблъсквам постоянно с небивалици в законите...

# 596
Това е така, защото в закона няма разделение на инвалиди по рождение и придобити в по- късна възраст. Също и на вида инвалидизация.
Разликата, обаче е огромна.

# 597
  • Бургас
Зависи от възрастта на детето, от заболяването и по коя КП.
Виж тук:  http://www.hapche.bg/zakonodatelstvo/nrd-2012-za-meditsinskite-d … ti-prilozhenie-16

Как ги определят тези проценти в ТЕЛК и НЕЛК,сега намерих НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА, от по - горния линк и виждам , че за нашето заболяване са от 50 - 75 %, май не трябваше да се примирявам с тези 54 , а да продължа с обжалването...

# 598
Миналата година ходих да питам за помощите за отопление /бяхме все още 71%/, но служителката беше толкова иронична, че за малко да[quote[/quote] се скараме. Попита ме за дохода, изсмя се, че ако аз с такъв доход /500 лв/  искам помощи,то тогава всички които работили там трябвало да получават. Заявих и , че разликата между нея и мен е, че аз съм самотен родител, живеем при майка ми и баща ми и отглеждам болно дете - с инвалидност и тя започна да се извинява...
С две думи за помощите за отопление се гледа общия доход на живеещите заедно и не трябва да надвишава /средно аритметично/ , някакъв процент от мин. раб. заплата...
[/size]

на мен ми отказаха помощи през 2007г, защото през 2002г съм регистрирала ЕТ, абсурда беше, че ЕТ-то никога не е работило,т.е. аз не съм имала доходи от там, но ми казаха, че нямало значение, трябвало или да я прехвърля или да я закрия, а закриването беше около 200лв #2gunfire #2gunfire

# 599
Значи и аз нямам шансове,имам ЕТ която не функционира.Сега вадя документи за финансиране на шина(ортеза)и ми искат документ ,че фирмата е закрита с решение на съда  ooooh!не работи от 2010 ...

Общи условия

Активация на акаунт