А на покривка ли се храните?

• 50 563
  • 1 109
  •   1
Отговори
# 60
Винаги сме се хранили на покривка, даже и когато децата бяха малки. Така ми е по-уютно.

# 61
Да допълня за бурканчетата... Не слагам бурканчета на масата. Не ми харесва. Предпочитам малки чинийки. Конкретно за лютеницата - с една голяма лъжица слагам на всеки в чинията, ако свърши - пак, но да ми седи бурканчето на масата и всеки да бърка в него - не, благодаря.

* * *
И да изляза малко от акуратността на темата...
Имам един спомен от едно време... Била съм малка, баба ми и дядо ми ме бяха завели на гости в някакво село. Дори не помня как се казваше и на кого сме били на гости. Но помня... един голям съд, нещо средно между тиган и тава, много черно отвън... Вътре имаше "ПЪРЖЕНО" - лук, чушки, домати, всичко нарязано на едри парчета и изпържено в доста мазнина... Това нещо се ядеше ... с пръсти. Спомена ми е за поне 5-6 човека, които чупят едри залци топъл хляб, и топят с пръсти направо от съда... И сега докато пиша, сякаш усещам вкуса... Май и люти чушки имаше...

Не че някога ще направя подобно нещо за ядене, още по-малко пък да разреша на детето да яде с пръсти, просто си мисля, че всеки човек има нужда и от подобни нестандартни и нетипични за бита му изживявания, ако не за друго - поне за палитрата си от спомени и впечатления  Peace

# 62
И нашите трохи летят през прозореца.
То да летяха само трохи, щях да го преглътна, но при нас в София цели торби с боклуци хвърчат през прозорците.  Twisted Evil

# 63
Не че някога ще направя подобно нещо за ядене, още по-малко пък да разреша на детето да яде с пръсти, просто си мисля, че всеки човек има нужда и от подобни нестандартни и нетипични за бита му изживявания, ако не за друго - поне за палитрата си от спомени и впечатления  Peace
Мда! Всеки знае, че с пръсти е най-вкусно!  Wink

# 64

Защо да не яде детето с пръсти, толкова ли е страшно?  Simple Smile

# 65
и аз това се почудих  Thinking

# 66
Пиле, риба, такива неща ям с пръсти.
Обичам като ми остане някакъв сос в чинията, да си топна с хлебче (но това сравнително рядко, защото хляб почти не ядем) и само вкъщи го правя разбира се.

# 67
  • София
Мразя покривките и вкъщи имам само някакви "церемониални" за празници от сорта на Коледа, Великден и класическа бяла.
В ежедневието използваме текстилни и бамбукови подложки за маса. Използваме хартиени салфетки, но имам и текстилни, с пръстени, които са за празнични трапези.
Обичам семплите неща, класическите линии и съответно и посудата е такава.
Хляб консумираме рядко и в минимални количества, поради което трохи няма, а малкото отиват в мивката.  

# 68
Защо да не яде детето с пръсти, толкова ли е страшно?  Simple Smile

Имах предвид в контекста на конкретната ситуация - няколко човека топят с пръсти хляб в мазна манджа...

Иначе естествено, че има неща, които ядем с пръсти.

# 69
Нашенски вариант на фондю.

# 70
Храним се на покривка или понякога върху подложки. След всяко хранене общо взето покривката се пере (или поне подложката, която е била пред дъщеря ми). Покривката изтърсваме в банята, вътре във ваната. За протокола, хлебарки вкъщи още не съм видяла.

Имаме руски сребърни прибори, но ги прибрах като видях, че съдомиялната не им се отразява добре. Сервизите ни са едни и същи за нас или за гости, празнични или делнични дни.

# 71
Фондюто има прибори все пак, при това индивидуални, обикновено в различен цвят. Ако си позволя малко черен хумор от съседна тема- знаеш ли колко мъртви клетки падат от ръцете в тая купа?Simple Smile

По скоро прилича на някакъв пре-руско-Петър Първи-вариант на индивидуалните лъжици § общата чиния. Етикетът е повелявал да си избършеш лъжицата, преди да я потопиш в общата чиния. Голямо бърсане е падало  Grinning

# 72
  • София
 Нямам финансовата възможност за нещо по- така, но въпреки всичко на масата винаги има покривка. Масата ни е кръгла, покривките също. Нищо особено, но е с красива дантела. В/у тази покривка винаги слагам една малка квадратна в пъстри цветове. Нея сменям често. Един ден се забих в магазин за текстил втора употреба. Накупих си такива малки покривчици поне 15. Много красиви, много свежи, пълни с настроение.
Има една голяма чаша в която сгъвам салфетки. Не ги слагам под приборите, просто всеки си взима. Винаги има и свещ. Може да е от чаените, но вечер много обичам да ми гори свещичка на масата. Никога не сервирам на всеки в чинията, освен ако не е супа. Слагам пред всеки чиния, а по средата в купи или чинии салатите, мезета, основното. Каквото има. И аз не слагам буркани директно. Ако ще пет маслини да сложа, пак ще са в малка отделна чинийка Joy
Мразя също така всички да бъркат в една обща чиния. Има си прибор, всеки си сервира.
Често  ми се смеят, че много чинии съм миела, че все съм редяла, но аз така си го харесвам, така ми е по- уютно.
Да уточня, че в къщи няма малки дечица и е възможно това да се спазва Peace

# 73
Фондюто има прибори все пак, при това индивидуални, обикновено в различен цвят. Ако си позволя малко черен хумор от съседна тема- знаеш ли колко мъртви клетки падат от ръцете в тая купа?Simple Smile

По скоро прилича на някакъв пре-руско-Петър Първи-вариант на индивидуалните лъжици § общата чиния. Етикетът е повелявал да си избършеш лъжицата, преди да я потопиш в общата чиния. Голямо бърсане е падало  Grinning

Веднага си представих как си бършат лъжиците в брадите.

# 74
  • Дива Индия
В духа на разказаното от BirdsFlu
Веднъж отидохме на гости на едно семейство на нашата възраст, които върху мушама на розАви трендафили, пазеща спомена от много хранения във времето, "сервираха" тава с гювеч в средата на масата. По-шокиращо нещо във връзка с хранене не бях виждала. Не съм някоя префърцунена, обаче това просто ме разби и ще го помня винаги.

Общи условия

Активация на акаунт