Примерна схема за захранване- 31

• 36 368
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Честно да ти призная, никога не съм била по грамовете - давам на око. Според мен - лично мое мнение - месото в храната не бива да превишава 20-30%.
Има таблици на Световната здравна организация, както и някои книги за хранене, в които се посочват такива мерки и теглилки - колко трябва да изяжда детето на еди каква си възраст. Само дето всичко е много относително и най--добре да си гледаш детето, кое как му харесва, и да не прекаляваш с нито едно нещо - златната среда, както се казва Simple Smile
В момента нямам нито една книга под ръка, иначе бих потърсила инфо...

Сега си спомних за Стелфи - една мама, която преди пишеше в темата - тя много държеше на количествата и точните грамажи, та беше направила подробно търсене по въпроса с месото, ето пускам ти линк към нейно мнение, погледни надолу по страницата, пък иследващите й постове по темата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=468346.msg13996560#msg13996560

# 526
За количеството месо и на мен ми беше полезно да прочета.Въпреки, че пак много мнения и всеки преценява според детенцето.
За бисквитите аз правя домашни обикновенни
ето тук може да погледнеш-моето момче много ги хареса.С благодарност на Воденица за рецептата
]http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=576637.msg19100159#msg19100159]
иначе от купешките рядко давам ето такива на Престиж-пише ,че са с нехидрогенизирани мазнини.
http://kakao.bg/index.php?route=product/product&product_id=259

# 527
  • Edinburgh-UK
.:.Stef.:.благодаря за темичката  Hug по принцип и аз не давам по грамове,но все пак да попитам че ме е страх да не му дам много ,че има голям апетит и все иска да си похапва,кърмата вече за нищо я няма .искам да попитам нещо което е много важно за мене :тука  на някой пюретата(винаги като купувам им гледам съставките)пише следните съставки:
34 % пастелиризано мляко,ябълка,круша,манго,пълнозърнест ориз.пише че съдържа мляко и на етикета пише от 4+ месеца.много ми е странно ,нали млякото се дава към 9-10 месеца,или може сега да му дам?чудя се защо тези пюрета съдържат мляко,може ли да му давам от тях преди да съм предложила млечни продукти?мерси Hug

# 528
Светле - ако млякото е адаптирано, може, но ако е сухо - чак след като въведеш млечните продукти.  Hug

# 529
  • София
Момичета, записвам се в темата да я следя, че скоро ще трябва и ние да мислим за захранването.

# 530
  • Русе
Здравейте момичета да попитам мога ли да давам зелен боб на бебо

# 531
# 532
  • Русе
мерси Hug

# 533
  • Edinburgh-UK
.:.Stef.:.млякото е пастелизирано краве мляко,четох до преди малко че до годината не се дава да се пие,но можело да се приготвя пюрета с него преди годината-явно затова има доста пюрета с мляко.кога да го предложа?тотално се обърках  Hug

# 534
Може би имаш предвид "пастьоризирано" мляко? Thinking
Не бих го дала преди съм въвела млечните продукти.

# 535
  • Edinburgh-UK
.:.Stef.:.да същото,тогава няма да давам. Hugслед като предложа риба тогава ли да давам млечни продукти до тогава само кърма така ли?

# 536
Ами на 9 месеца и половина. Проблемът е , че сутрин кърма вече почти няма, защото вечер се буди по няколко пъти и я изсмуква...
Да де, ясно, но детето как се чувства - плаче ли, че не му стига кърмата сутрин, или си цоква колкото му е нужно и колко има, и после кротко си чака закуската?
Ами цоква колкото има и после поспива още малко и после си е ок. Не показва да е гладен, но той не е от много ядящите и никога не реве че е гладен дори и с час да му забавя яденето... а като му дам си хапва.

# 537
На твое място не бих измествала кашата по-рано, нека си цока сутрин като първа закуска, да си поспива (това ще изчезне, ако го нахраниш с каша, най-вероятно), пък после да си хапне кашата Simple Smile
Режимът ви си е ок, няма причина да го разваляш Hug

Светле - по принцип, кога ще дадеш млечни е въпрос на избор...Ако следваш цялостната схема на захранване, според която се захранва на 6 навършени месеца, до годинката се набляга на млечните продукти, и прочие, и прочие - млечните се въвеждат когато дойде техният логически ред, според тази последователност:

Примерен вариант на последователност на храните:
1) зеленчуково пюре –-> плодово пюре (2-3 вида) –-> оризова каша с плод –-> друга каша с плод –-> месо (1-2 вида в рамките на 2 седмици) –-> глутен –-> масло –-> сирене
или
2) зеленчуково пюре с ориз –-> оризова каша –-> плодово пюре –-> месо –-> глутен –-> масло –-> сирене

Линкът е от тук: http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66

Hug

# 538
Стеф, на мен ми казаха зеленчук, месо, плод, каши млячни и накрая глутен. Аз днес дадох за 1 път глутен, а сме на почти 8 коригирани. Надявам се, да не е късно.

Жълтък още не съм дала, а той не се ли въвеждаше по-рано?

# 539
Ники - всичко е много относително. Зависи вашият педиатър каква школа по захранване му е на сърце, варианти има много, няма нищо задължително, въпрос и на вкус е у детето...Единствените, според мен, важни неща, които трябва да се спазят при едно захранване са да не се започва с плодове и сокчета, особено в невръстна бебешка възраст (преди 4м.), да не се избързва с млечните продукти и жълтъка (да се набляга на кърма или АМ, до годинката) и да се предлага достатъчно разнообразие от зърнени храни, плодове и зеленчуци в пресен вид. Всичко друго е въпрос на интерпретация и личен избор на майката Hug

Общи условия

Активация на акаунт