Отговори
# 1 020
Според мен японците не казват нещата такива каквито са.

# 1 021
Сова, и аз да те успокоя, четох много по въпроса вчера, нормално ниски ще са нивата, ако радиацията отиде към Океана. Имах същите притеснения ще успее ли да се разнесе бързо. Много и различни по националност специалисти казват, че да.

# 1 022
  • София
TanyaMG,

135Cs е изотоп, който се разпада в метастабилно междинно състояние 137mBa, който пък от своя страна се разпада за 2,552 мин.

http://de.wikipedia.org/wiki/Caesium

п.с. inna-bubulina  , НИКОЙ не твърди, че не е радиоактивен, а че се разпада бързо. Нека да не си преиначаваме думите.

# 1 023
  • В средата на времето
Добре де, а французите как определят степента?

# 1 024
  • София
ЕС енергийни нужди нареди главен пълен преглед на сигурността на всички ядрени централи в Европа. Това се случва след като обстановката в АЕЦ Фукушима в Япония е очевидно в изчерпване на контрол.

Тя ще бъде извършва с т. нар. стрес-тестове на 143 атомни електроцентрали.

Нека се молим тези тестове да минат благополучно и да не се повтаря трагичния тест в Чернобил ......

# 1 025
  • София

най-вероятно по чута информация и видяно по ТВ-то. Няма как да я определят по друг начин на този етап, което пък от своя страна е абсурдно направо  ooooh!

# 1 026
В момента по NHK WORLD показват инженера, проектирал саркофага на Чернобил.Казва, че във Фукушима не е наложителна такава стъпка.

И аз го гледах, това за разликите е оК, но не разбрах какво предлага, да ги обливат докато се охладят ли?

# 1 027
  • Beyond the Frontiers
Мен ме притеснява отмяната на полети....

# 1 028
В момента по NHK WORLD показват инженера, проектирал саркофага на Чернобил.Казва, че във Фукушима не е наложителна такава стъпка.

И аз го гледах, това за разликите е оК, но не разбрах какво предлага, да ги обливат докато се охладят ли?

Ами това е една от мерките.Нали уж продължават да вкарват и морска вода  newsm78

Казват и че засечената радиация ( не разбрах името на града) е 470 пъти над нормата.Ама пък професор Накагава казал, че не представлява опасност за хората. newsm78

# 1 029
Това го съобщиха и по БНТ в емисията в 18 часа. Даже сега зад гърба си чувам, точно това в новините по БНТ -  МВнР призовава всички българи да напуснат Япония. Има прегряване на гориво в 5 и 6 блок.

Аз също съветвам българите да напуснат Япония.
Това беше мнението ми преди, такова е и сега.

# 1 030
Мен ме притеснява отмяната на полети....

съвсем нормално е да се вземат превантивни мерки в тази ситуация. И далеч не всички авиокомпании отменят полетите....засега.
Някои като Луфтханза примерно сменят дестинацията Токио с далеч по-сигурните в момента от гледна точка на радиация - Осака и Нагоя.

# 1 031
galana_s  , ето го и обяснено на хим. език.

Цитат
уранът в горивните пръчки при разпад отделя цезий и йод. Тези радиоактивни материали имат много кратък живот, тяхната активност спира и те бързо (за секунди) се раздробяват на нерадиоактивни материали т.е. изпускането им в околната среда не е опасно за чов. организъм.
Най-често те са изотопна група N-16, т.е. радиоактивен изотоп на кислорода. Другите са благородни газове.

А самия уран, който се използва е :
Uranium-235 has a half-life of 700 million years.

# 1 032
  • София

най-вероятно по чута информация и видяно по ТВ-то. Няма как да я определят по друг начин на този етап, което пък от своя страна е абсурдно направо  ooooh!

има си методи за това - Международна скала за ядрени събития, въведена е през 1990 г. от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за да улесни комуникирането на информация свързана с безопасността при възникването на ядрени инциденти.

Скалата има 7 нива (степени) на опасност и едно нулево ниво означаващо липса на опасност. Скалата е логаритмична, подобно на скалата на Рихтер, и всяко ниво обозначава инцидент приблизително 10 пъти по-сериозен от предишното (по-ниско) ниво.
и по тази скала най-високата степен 7 е давана само въднеж при Чернобилската авария, дано е за последно

# 1 033
# 1 034
  • The QC to be!!!
Факти - Cs137 - half life ~ 30 години, бета емитър, ако е външно само по кожата контаминацията - измиване ще свърши работата. Има мн. дълъг half life, но пък е основно бета емитър. Бета частиците се спират от кожата и енергията съответно е депосирана е само няколко милиметра. Бета частиците могат да се спрат от пластмасова чаша с дебелина 1-2 милиметра. Но ако се поеме вътрешно, тогава ефекта от контаминацията е мн. по голям - енергията бива депозирана в органите...
I131 - half life ~ 8.01 дена, бета, но понеже във формата в която е при отделянето му в този случай е volatile и се абзорбира бързо, и отива директно в щитовидната жлеза ако предварително тя не е наситена с йод. Използва се в медицината както за диагностика, така и за терапия при злокачествен рак на щитовидната и при хипер щитовидна жлеза. Обърнете внимание на това  Naughty
I123 - half life - 13.2 часа, използва се в медицината за диагностика.
I125 - half life - 60.1 дни - използва се в медицината най-често за терапия на простата, но има и други случай на използване.

Kakви са тези измишльотини за бързо разпадане или туй и онуй. Ако не знаете за какво говорите/пишете си замълчете. И преписвайте правилно  Peace Няма нужда да се дават уроци по нуклеарна физика тук, но и няма нужда от частични или неправилни обяснения да се шашка този или онзи.  Peace

135Cs е изотоп, който се разпада в метастабилно междинно състояние 137mBa, който пък от своя страна се разпада за 2,552 мин. http://de.wikipedia.org/wiki/Caesium п.с. inna-bubulina  , НИКОЙ не твърди, че не е радиоактивен, а че се разпада бързо. Нека да не си преиначаваме думите.

Общи условия

Активация на акаунт