Отговори
# 120
Не, не е на Хоншу 0  моя грешка,  тя е в Kyushu University, което е на юг - Фукуока мисля

# 121
Да, до Фукуока не се е усетило със сигурност   Hug
За ядрената централа - снощи са изпуснали газ от реактора за да предотвратят избухване. Изпускането на газа е контролирано - т.е. прави се от операторите на централата , не е спонтанно.Има препоръка за евакуация на хората в радиус от 3 километра около централата.
Лошото е, че още има трусове. Не се знае земетресението в Нагано и Ниигата дали е следствен трус на голямото или е ново земетресение.
Ох,молете се за нас момичета  Hug

# 122
Молим се  Praynig Дано се уталожат нещата вече и да има възможно най-малко жертви!

# 123
Samurajke, a ti kyde se namirash_
Сендай знам, че е университетски център голям, сигурно има много чужденци

# 124
A в Киото дали се е усетило ?
Самурайка  Praynig Hug

# 125
Аз съм в Осака, както казах тук не се усети, или поне не и на първия етаж от къща - дрънчаха прозорци, но беше ветровит ден и го помислих за течение.
До Киото също не се е усетило,труса и цунами са откъм океана. Не вярвам и това в Нагано да са го усетили в Киото, в Нагоя са го усетили.
В Сендай е един от най-големите технически университети в света, #1 от техническите в Азия. Има много студенти и много чужденци. Преди години (5) имаше и доста голяма БГ група там - бяхме около десетина човека. Сега май са единици (нямам точна информация), но кампусите, университета и всички сгради са далеч от океана - Сендай е на 20 километра навътре от брега. Цунамиса унищожили всички малки селища по бреговата линия (а навсякъде има подвуметрови диги край брега, но бедствието е с колосален размер).
И тук ще кажа - като чуете "българското посолство в Токио съобщава, че няма пострадали БГ граждани" - не им вярвайте - нито имат представа кои и къде са българските граждани, нито начини да проверят как са!Никого няма да очудя, но да си кажа - много са зле...

# 126
Самурайче, първата ми мисъл беше за вас, като чух новините, предполагам какво ти е в сърцето, но се радвам, че вие сте добре! Hug
Не смея дори да коментирам това, което виждам...ужасно ме е страх от всякакви стихии, а тези кадри още повече ми напомнят до каква степен, дори и най-подготвената за подобни бедствия държава се оказва безпомощна! Но наистина самообладанието, на което са способни японците е поразително, спомням си, уви, видяното от други земетресения, реакциите на населението нямат нищо общо!

За всички, които мислят някого там  Hug

# 127
Стискаме палци за всички, които имат нужда!

Същото за посолството ни пише и в интервюто с български преподавател в Капитал  Confused Май повече бих се учудила ако правеха нещо.

# 128
За посолството само една случка ще разкажа и ще замълча...
Преди около 5 години става, живеем в Сендай, семейство, родило ни се е детенце.Отиваме в посолството и казваме, че искаме да се регистрираме - както си му е реда - с адрес и телефон за да си ни знаят хората - това е стандартна процедура тук за всички посолства за точно такива случаи. Е в такъв шах ги хвърлихме служителите! Чесаха се по главата 5 минути и накрая ни подадоха едно бЕло листче да си напишем данните като толкова държим (съдбата муе била в кошчето, сигурна съм) Една година по-късно става авария точно в тази централа, която обсъждат в момента. От посолството се бяха обадили на наш приятел в Токио, студент, да го питат "абе, ти знаеш ли дали има българи във Фукушима и Мияги?"...Бяхме около десетина българи само в Сендай по това време...

# 129
  • София
samuraika, а няма ли опасност от радиация? Това според мен също е притеснително  Rolling Eyes

# 130
Не мога друго да кажа и мисля, освен  Praynig Praynig Praynig zа всички, всички хора там....
Това е най-големият кошмар в моите представи, просто иzпитвам ужас...

# 131
samuraika, а няма ли опасност от радиация? Това според мен също е притеснително  Rolling Eyes
Има  Confused
И другата ядрена централа във Фукушима е обявила извънредно положение,техниката отказва и общо 5 реактора не се охлаждат.Има и малки изтичания на радиация, за сега не са в опасни за здравето размери. Има обявена евакуация вдесет километровата зона около Ядрена централа номер 1 във Фукушима.
Представа нямам как се евакуират хората там. Цяла северна Япония е мазало- няма ток, газ, вода,няма влакове, няма пътища, няма летища. На места GPS показват четири метрови отклонения  Cry Cry Cry CryОще не съм се чула с всички...Няма и как да се свържа - ни телефони, ни нет работят - нищо...

# 132
А аварийната охладителна система?
Според мен евакурита хората заради засилените мерки за сигурност.
Но въпреки всичко положението е сериозно.  Confused
Дано няма повече трусове.

# 133
Агрегатите са отказали и положението при Фукушима 1 е много сериозно. #Crazy
Фукушима 2 върви по стъпките на Фукушима 1.
Евакуацията при Фукушима 1 е с радиус 10 км, а при Фукушима 2 - 3 км.
Ситуацията е доста критична  Confused

# 134

Общи условия

Активация на акаунт