Отговори
# 165
  • Варна
Сигурни ли сте, че правилно схващате ситуацията? Не съм гледала новините и не разбирам немски, но според Гугъл Kernschmelz означава ядрен синтез, а според Уикипедия това е принципът на работа на атомните реактори newsm78 Какви са тези 17 часа, които остават и до какво?

# 166
По немските новини казаха, че най-лошото вече е започнало - стигнало се е до ?ядрено топене? /не знам дали точно така се превежда Kernschmelz/ и няма начин за овладяване на ситуацията от тук нататък.  Sad Говореха за около 17 часа време още. Вече има изтичане на радиоактивност. Sad Разчита се основно на вятъра, който засега вее към океана. Евакуира се в радиус от 20 км.

Ужас абсолютен! Нямам думи  Cry Cry Cry

Дано да не са прави! Това е пълен кошмар... А последствията ще са в целия свят! И над океана да е...пак засяга екосистемата, а това директо рефлектира върху хората...

# 167
  И аз гледам, немския новинарски канал (N24) казват, че е имало силна експлозия в реактора  във Фукушима, започнало е измерване на радиацията , преди няколко часа радиоактивитета е бил 1000 пъти по-силен от допустимото. Според атомните специалисти, които са поканени в немското, новинрско студио, експлозията е била в защитната система на реактора, което означава,че налягането там е прекалено високо, дължащо се на това, че охладителната система не работи, казват ,че единствено се надяват, да се лъжат и да не е била тя, но са  почти сигурни ,че е ...
  Немците казват, че правителствените говорители в Япония продължават да твърдят, че положението не е толкова черно, но германците не им вярват...

ЕДИТ. Преди, малко и от Японското правителството са признали,че има изтичане на радиация, Япония е пред нова катастрофа....

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 14:00 от меркантилница

# 168
Моля се да не е вярно това което чета.
Ядрения реактор работи на принципа на контролирания ядрен синтез.
В атомните централи се контролира скоростта на синтеза образно казано.
Ако е започнало безконтролен синтез, то това може да е много опасно, топлина която произвежда синтеза, вече не може да бъде овладяна и е въпрос на шанс и време да избухне реактора и съответно да има нов Чернобил.

# 169
Сигурни ли сте, че правилно схващате ситуацията? Не съм гледала новините и не разбирам немски, но според Гугъл Kernschmelz означава ядрен синтез, а според Уикипедия това е принципът на работа на атомните реактори newsm78 Какви са тези 17 часа, които остават и до какво?
Ами нали охлаждат реактора, за да го спрат, а охладителната система не работи и са отказали и генераторите. От тук нататък има по-малко от 17 часа да намерят друг начин за охлаждане, но друг начин няма! В същото време е потвърдено, че е започнало това топене /или синтез/ и малките радиоактивни частици се освобождават извън сградата на АЕЦ-а /то нали и сградата е разрушена от експлозията/.
Сега не знам дали се разбира?!

Казаха, че ядреният синтез е потвърден от Япония!
И аз гледах Н24, das Erste

За Германия казаха, че няма никаква опасност, предполагам, че и БГ ще е така, но горките хора там...  Cry

Сега пък по Н24 казват, че ядреният синтез не бил потвърден от японска страна, но май не им вярват нещо.  Thinking

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 14:55 от Mисис T.

# 170
  • Варна
Преди малко четох интервю с някакъв руски специалист, той твърди, че втори Чернобил не може да има, защото тази централа работи на друг принцип. Не знам, не разбирам, дано да овладеят ситуацията все пак.

# 171
Какво ли е това
Външната стена и таванът на един от блоковете в АЕЦ „Фукушима” се срутиха
Водороден газ избухна в японската АЕЦ „Фукушима 1”
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=682030

# 172
  • София
http://www.btv.bg/news/svetut/bedstvia/story/662946621-Nivoto_na … na_da__spada.html

Тук пише, че радиацията започнала да спада....но значи ли това, че е овладяан катастрофата или не.....не е ясно.

Колко сме уязвими....хората и цялата земя. Бог да се смили да няма сериозна екокатастрофа.... Praynig

# 173
Цяла нощ чета и се моля.
След малко отивам на работа.
Предстои ми 16-часово дежурство.
Нямам непрекъснат Нет, ползвам лимитиран мобилен такъв.
Ще гледам да ми стигне за скайп и информация.
Моля се за всички в Япония.
Господи, не ти ли стига толкова ужас...

# 174
djily  Hug
Ще са трудни часове без информация.

# 175
Тук се публикува всичко актуално на сайта на CNN.

http://news.blogs.cnn.com/2011/03/12/japan-earthquake-live-blog- … struction/?hpt=T1

Няма за сега информация за нещо по- лошо.
Последните новини са, че зоната за евакуация e разширена до 20 км, че експлозията е предизвикана от газ за охлаждане.

Дано нищо лошо не стане и да успеят да го овладеят. Ако има добра новина е, че това се случва в страна с много добра организация, планиране и развити високи технологии. Вярвам, че ще се справят. Дано.

# 176
Проблемът е сериозен, ако схващам правилно термините по CNN /в момента обясняват, гледайте/. Казаха, че поправянето на щетите било "надпревара с времето".  Confused Моля се ангажираните с това хора да издържат психически и физически, за да не се стигне до нещо още по-страшно.
900 жертви, 700 изчезнали...  Cry

# 177
В атомните централи се контролира скоростта на синтеза образно казано.
Ако е започнало безконтролен синтез, то това може да е много опасно, топлина която произвежда синтеза, вече не може да бъде овладяна и е въпрос на шанс и време да избухне реактора и съответно да има нов Чернобил.

Бъркаш! Атомните реактори работят на принципа на ядрения разпад. При разпада от нещо по-тежко се получава по-леко. Примерно от уран - плутоний. При синтеза е обратното от водород се получава хелий. Синтез е реакцията в слънцето или водородната бомба. Все още хората не са успели да създадат такъв реактор, създаването му би означавало революция в енергетиката.

# 178
Много страни са предложили екипи за помощ.
Приели са от Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и САЩ.

# 179
Бъркаш! Атомните реактори работят на принципа на ядрения разпад. При разпада от нещо по-тежко се получава по-леко. Примерно от уран - плутоний. При синтеза е обратното от водород се получава хелий. Синтез е реакцията в слънцето или водородната бомба. Все още хората не са успели да създадат такъв реактор, създаването му би означавало революция в енергетиката.

както не е вярно и че процесът е контролиран , за съжаление ,
процесът е неконтролируем , досега никой не е успял да го контролира ...
да се надяваме , че нищо няма да изтече , че иначе ще стане лошо ...

Общи условия

Активация на акаунт