Отговори
# 2 970
  • на плажа
 Мууу, ме е изпреварила. Това е последната новина от там. Все още не се знае какво се случва. Колкото до радиоактивните стоки - аз лично се страхувам. Винаги ще се намерят желаещи за бърза печалба - дрехи, техника, дори детски играчки биха могли да се появят на пазара, въпреки усилията на властите.
 Самурайка, мисля че прекалено лично приемаш нещата. Вероятно Япония за теб е вече твоята родина, но това не значи да ръкопляскаме на глупостите и самонадеяността на шепа хора с власт, които застрашават не само своя остров, но и екосистемата на целия свят.

# 2 971
Има ли някой да каже, така по цвета на пушека /бял, сив, черен/, какво точно показва... newsm78

# 2 972
Има ли някой да каже, така по цвета на пушека /бял, сив, черен/, какво точно показва... newsm78

Ам, май не. Преди половин час съобщиха за този дим по CNN и коментара беше, че още не могат да кажат на какво се дължи това димене последните дни. Това беше общо взето и пак си почнаха темата за Либия....

# 2 973
не може да се каже от какво е ( това чета ) , нещо гори вътре , няма радиация от него ...

а радиацията тече ли , тече отнякъде - вече е 500 милисив./час , което било прекалено много , за да се работи и чакат да падне ...

да благодарим на германците , все пак , които удариха голямото рамо в последния момент и спасиха положението , че ''великите'' японци не знаеха една седмица какво да правят , но и помощ не искаха ...

# 2 974
Отговарям- смятат, че горят кабели, щом дима е черен, било добре Mr. Green.
Въпрос - от какво се палят...

Преди ден докладваха за температура в всички реатори под 100 гр. целзий, сега като им работят термометрите,
До 400 градуса по Целзий скочи температурата в първи реактор на АЕЦ „Фукушима 1", предаде Ройтерс.

Въпреки че това едоста над границата от 302 градуса повишението за момента не представлява опасност за реактора.

# 2 975
Радиационният фонд около АЕЦ „Фукушима 1” се е понижил
23 март 2011 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Токио. Радиационният фонд в района на авариралата АЕЦ „Фукушима 1” след появата на дим над трети реактор е паднал до 283,7 микрорентгена в час. Това съобщи представител на японската агенция за атомна и промишлена безопасност, цитиран от Ройтерс.
По информация от по-рано, радиационният фонд е бил 435 микрорентген в час.
Появата на дим над реактора доведе до евакуирането на част от персонала.

# 2 976

Самурайка, мисля че прекалено лично приемаш нещата. Вероятно Япония за теб е вече твоята родина, но това не значи да ръкопляскаме на глупостите и самонадеяността на шепа хора с власт, които застрашават не само своя остров, но и екосистемата на целия свят.

Аз че ги приемам лично нещата е разбираемо - за вас това са шепа изплашени японци, зъзнещи в училищния салон, за мен са приятели, бивши колеги, познати...Седем години съм живяла в Сендай, синът ми е роден там, няма как да не го приемам лично.
Но къде съм казала някой някому да ръкопляска, камо ли пък на "шепата хорас власт"??? Учудва ме убедеността ви, че едва ли не само вие съзирате грешките и пропуските, само вам са известни големите "истини". Щом ти се ядосваш на японските управници как мислиш се чувстват самите японци? Наивитета на някои хора, считащи се за персонално просветлени е просто...смешен (въздържам се едвам).

В допълнение към пространния си пост мога да кажа, че да, ще има тряйно замърсяване на Фукушима, не само земетресението, но и радиацията ще е с епицентър 500 на 200 километра. Щеима бавен и труден период - първона овладяване на реакторите, предполагам (подчертавам, засега не е обявено официално никъде) заливане с бетон, постепенно спиране на радиоактивното огнище, замърсени води и почва. Ако за някого това е новина - бих се учудила.

Но Япония далеч няма да стане необитаема, няма да се стигне до радиационно замърсяване на други страни (за Бг е просто смешно, съгласете се), внимание към консумираната вода и хранителни продукти биха били достатъчни в по-отдалечените райони като Токио, например. Това за играчките, дрехи и техника е...несериозно.То проблема на страната в момента е , че фабриките в региона не работят и бясно се търсят събконтрактори на тяхно място (тойота не спря производство за да си почива, нали?) а ти се опасяваш да не ти продадат радиоактивни дрехи, произведени близо до ядрената централа  Rolling Eyes Хората имат невероятно погрепшна представа за що е то туй радиация.

Нещо се размиха понятията тук. На кое се казва "прекалено самообладание" или "прекален оптимизъм"? Да се каже, че не е толкова зле колкото Чернобил, но е малко по-зле от "Три Майл Айлънд" какво е? Аз го намирам за реалистично.

За пушеците от вчера - пускат тока и тестват системите. Всичко е било наводнено - горят кабели, дават на късо. Това не е неочаквано.

# 2 977
Мууу, ме е изпреварила. Това е последната новина от там. Все още не се знае какво се случва. Колкото до радиоактивните стоки - аз лично се страхувам. Винаги ще се намерят желаещи за бърза печалба - дрехи, техника, дори детски играчки биха могли да се появят на пазара, въпреки усилията на властите.

+ 1!

Истината е една: има непрекъснато изтичане на радиация вече втора седмица и ние ще си я поемем не наведнъж/по чернобилски/, а на части/по японски/: на малки и "безопасни" частици, чрез морски продукти, контрабанден внос на каквото се сетиш...
Жал ми е за децата, за неродените още бебенца в Япония и навсякъде по света...
Това, че радиоактивният облак е отвян към океана не ме кара да умирам от щастие и овчо спокойствие.

# 2 978
  • София
Самурайка, добре че си взела от самообладанието на японците. Колкото и да мразя сравненията, аз ако бях в Япония, отдавна да съм се изнесла. Благодаря ти за позитивните новини, само ти даваш някакво реалистично инфо, ако четем статиите по нашите медии, трябва да се гръмнем от сега...

Благодаря ти!   Hug

# 2 979
Самурайка, добре че си взела от самообладанието на японците. Колкото и да мразя сравненията, аз ако бях в Япония, отдавна да съм се изнесла. Благодаря ти за позитивните новини, само ти даваш някакво реалистично инфо, ако четем статиите по нашите медии, трябва да се гръмнем от сега...

Благодаря ти!   Hug
Абе то да бяха само нашите медии ама те повечето европейски стряскат до безобразие.
Нио прекаленото спокойствие и доверие нито пък прекалената паника са от полза.
А и не мисля ,че Самурайка ръкопляска на ТЕПКО примерно .

# 2 980

+ 1!

+1!
И на мен ми се струва прекалено самонадеяно и безотговорно да се застрашава здравето и съществуването на цялото човечество за сметка на дивидентите, които са щели да изкарат японците ако са имали късмет цунамито да не ги удари Confused!
Когато става въпрос за здравето на милиони, милиарди хора и деца по света, включително и моето, няма място за родолюбие, партиотизъм, защита на някакви каузи и сантименти!

# 2 981
До средата на май вятърът ще отнася радиационните частици от Япония към Тихия океан, според руски експерти
23 март 2011 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия
Москва. До средата на май вятърът ще отнася радиационните частици от Япония към Тихия океан. Според представители на руслата федерална служба за хидрометеорология и околна среда „Росгидромет”, промяната ще настъпи през лятото, предаде радио ”Ехото на Москва”. През следващите седмици радионуклидите (химически елементи, излъчващи йонизираща радиация – бел. ред.) ще се разпространят над цялото Северно полукълбо, и това ще засегне и островите Южни Курили.
Руските специалисти заявяват, че това ням да окаже никакво негативно влияние, защото става дума за много малко количество частици, стотици хиляди пъти под минималните пределни норми.

По БТВ заявиха само , че радиацията била стигнала до Европа, без да отбележат, че тя не е опасна за здравето на хората. Въобще....много апокалиптично звучаха  Laughing

# 2 982
някои постове звучат сякаш се вменява вина на цял един народ, значи японците са виновни - щото са самонадеяни и са японци Shocked

лично приемала Саморайка нещата... ами ще ги приема я! - лично - нали е там , децата и растат там, дома и е там - това ако не е лично.

Не искам да цитирам, не искам да засягам конкретни личности , ама осъзнайте се моля ви се.
На фона на трагедията на толкова много хора  къде отидоха човешката ви хуманност, женското ви съчуствие? Седнали да спорят виновни ли са японците щото са японци.
По тая логика либийските дечица са виновни, защото Кадафи е либиец. Българските деца са бандитчета, защото бг министър участва в канал за кражби на коли! - ГЛУПОСТИ

и се чудя през цялото време, тая тема не трябваше ли да бъде в стил "Информация за бедствието в Япония" , а не дайте да се сравним с японците.

Самурайка   bouquet , не познавам Япония, нито хората, но от това ,което видях последните дни се изумих от този народ. Снимките на тъжни лица и погром и ужас и само след ден в целия хаос - почистени пътища, организирана помощ - Шапка им свалям. Също и за отчаяните опити да спасиш народа си (визирам саможертвата на хората работещи в централата)
Дано се развиват нещата от тук натаък само в добра светлина.
Самурайка   bouquet

# 2 983
На всичко отгоре около централата тресе http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/80521.html. Три труса с магнитут 6, 5,8 и 4,7.

# 2 984
  • на плажа
 Извинете ме, че не съм разбрала, че темата е само за охкане и въздишане. Силно съчувствам на пострадалите, на останалите деца сирачета, на бездомните, на почернените майки, но не мога да пляскам с ръце на Японската държава. Чудесно е, че се опитват да се справят с пораженията на стихиите, но какво са направили, за да го предотвратят - нищо. Централата е на брега на океана практически незащитена, морално остарели съоръжения, които не отговарят на стандартите за безопасност. Е, ами охкайте колко са чудесни и как бързо се справят! Аз отказвам да чета повече такива емоционални постове. И да, страх ме е, че ще наводнят пазара с радиоактивни стоки.

Общи условия

Активация на акаунт