Отговори
# 3 075
Ей, страшни сте, значи.

Какво тук значи мнението на някаква си "лелка" от "Института по ядрени изследвания към БАН" пред експертното форумско мнение по ядрените въпроси на бг-маммата.

# 3 076
Според мен тая информационна замъгленост е още по-голяма. Тогава наистина Франция замълча, но останалите страни "удариха" такъв бой по бившия СССР, направо им разказаха играта.  Въобще им беше точно в десятката да ударят системата и до ден днешен се акцентира върху социализма, техниката, чов.фактор, в стил - за цялото нещастие е виновен строя и комунистите, при демокрациите това  не може да  се случи.
Да, ама се случи, при това в страната станала символ за спазване на правилата и на високите технологии. Освен сегашната страшна истина, че Тепко са фалшифицирали доклади и са пренебрегвали препоръките за сигурността,  се оказва, че същите разкрития е имало и през 2002 за тях и за още една компания. И понеже се размина с транграничното замърсяване, дай сега ще мълчим, те там да си се оправят. Ще спрем вноса на храни, едно-друго, ще дадем пари за възстановяване и ще си траем, защото току-виж и нас ни емне обществеността. Въобще, гняс тотална...

# 3 077
ne li ta, Peace
Напълно  съм  съгласна  с  теб!
И  тези  радиоактивни  частици,  които  се  отделят в  атмосферата  от  11  март  и  продължават -  как  мислите-  то  количеството  се  трупа,  възможно е да е малко,  но   за  дълъг  период  от  време??????
Това  означава  ли  -  не  облак,  а  облаци???
Нормалният човек, обитаващ Земята, живее в свят с постоянен радиационен фон (в смисъл, че има винаги радиация, но тя като цяло не е константа). За цял живот. Наистина няма нужда от такава паника и патетика - облак ли, облаци ли...

Още повече пък не мога да разбера защо се напъвате да покажете какво било при Чернобил, пък какво е сега. Хубаво, крили са тогава, приемете, че сега също крият, щом това е вътрешното ви убеждение, и вземете съответните мерки, които смятате, че ще ви спасят.

Съвсем искрено смятам, че просто има хора, които винаги ще виждат чашата наполовина пълна и други, за които тя ще е наполовина празна. Каквито и данни, каквито и анализи да се изнасят. Ако някой се чувства постоянно лъган и не може да намери вътрешно спокойствие или пък дори не може да приеме за своя истина възможно най-лошия сценарий, то съмнява ме, че който и да било - човек, регулаторен орган, статистически данни или какво да е подобно - ще му даде приемлив за него отговор.

# 3 078
Ей, страшни сте, значи.

Какво тук значи мнението на някаква си "лелка" от "Института по ядрени изследвания към БАН" пред експертното форумско мнение по ядрените въпроси на бг-маммата.

Ами, Горица, кажи ти какво трябва да означава нейното мнение, след като така категорично  се цепи по телевизията, че "облакът няма да достигне нито една европейска страна" - един ден СЛЕД като официални френски сайтове съобщават, че е в небето над Франция и Париж? Ето го пак един от тези сайтове... http://www.rfi.fr/france/20110323-le-nuage-radioactif-japonais-f … as-risque-annonce Ако Франция междувременно е излязла от Европа, аз не съм разбрала...  Sick

Нека обърнем внимание, че междувременно и французите са коментирали статията "Облакът е над вас, опасност няма", както би я коментирал всеки мислещ човек по света - смятат, че ги държат в затъмнение, заблуждават ги, и жертват здравето им, за да избегнат паника, която ще удари по финансовите интереси на "големите играчи".

# 3 079
Ей, страшни сте, значи.

Ами, Горица, кажи ти какво трябва да означава нейното мнение, след като така категорично  се цепи по телевизията, че "облакът няма да достигне нито една европейска страна" - един ден СЛЕД като официални френски сайтове съобщават, че е в небето над Франция и Париж? Ето го пак един от тези сайтове... http://www.rfi.fr/france/20110323-le-nuage-radioactif-japonais-f … as-risque-annonce Ако Франция междувременно е излязла от Европа, аз не съм разбрала...  Sick

Нека обърнем внимание, че междувременно и французите са коментирали статията "Облакът е над вас, опасност няма", както би я коментирал всеки мислещ човек по света - смятат, че ги държат в затъмнение, заблуждават ги, и жертват здравето им, за да избегнат паника, която ще удари по финансовите интереси на "големите играчи".
Е, как я четете тази статия?!
Там пише: Les appareils de détection français ne devraient même pas enregistrer la radioactivité de la masse d'air, selon l'Institut de radioprotection de sécurité nucléaire, l'IRSN.

Просто невероятна новина. И после нашите експерти били гламави.

# 3 080
Съвсем искрено смятам, че просто има хора, които винаги ще виждат чашата наполовина пълна и други, за които тя ще е наполовина празна. Каквито и данни, каквито и анализи да се изнасят. Ако някой се чувства постоянно лъган и не може да намери вътрешно спокойствие или пък дори не може да приеме за своя истина възможно най-лошия сценарий, то съмнява ме, че който и да било - човек, регулаторен орган, статистически данни или какво да е подобно - ще му даде приемлив за него отговор.

И това е вярно, и може би най-важното и валидно наблюдение в индивидуален план, но ми се струва, че има и друга много важна тема - за отговорността на "избраниците" към народите, които си плащат данъците... В някакъв смисъл, това е темата за гражданското общество - това общество, една от чиито задачи е именно да поставя под съмнение, да проверява, и да търси отговорност и истина от въпросните избраници... Ясно е, че ако нямат коректив, те напълно излизат от контрол - старата човешка алчност.
Въпросът е има ли право друго лице (дори и много умно да е) да решава дали ти, и твоите близки, ще знаете облъчва ли ви радиация, и колко. Официалното мнение на демократичните правителства е, че няма... Неслучайно никое правителство не би се осмелило чистосърдечно да каже: "Няма да ви казваме истинските нива, за да не се панирате. Ние ще вземем най-добрите възможни мерки за всички - вие си гледайте живота." Просто няма как да стане това официално - противоречи на фундаментите на демократичното общество.

# 3 081
Е, как я четете тази статия?!
Там пише: Les appareils de détection français ne devraient même pas enregistrer la radioactivité de la masse d'air, selon l'Institut de radioprotection de sécurité nucléaire, l'IRSN.
Просто невероятна новина. И после нашите експерти били гламави.

Има нещо такова - статията започва, като се казва, че "Масите заразен въздух са прелетели 15000 км между централата Фукушима и Франция, над която ще прелетят тази сряда - 23 март. Присъствието на този облак няма да представлява никакъв риск за французите, ако разчитаме на експертите, които не препоръчват никаква специална защита."
Пък после пишат, че френските апарати не би трябвало дори да засекат радиацията от масата въздух...

Аз не казвам, че нашите експерти са гламави... Просто казвам, че не смятам, че нито нашите, нито чуждите, благоволяват да са изчерпателни и обективни с информацията - а това им е работата - да знаят, да съобщят и да посъветват своевременно.

# 3 082
Темата за мен изобщо няма допирни точки с концепциите за демокрация, социално равенство и братство, отговорност на ниво политика.

Ако през 86-та родителите ми не са имали на кого друг да разчитат да им каже, освен на държавния апарат, аз смятам, че днес имам достъп до много повече информационни канали и бих могла с голяма степен на сигурност да направя изводи сама за себе си.

Сред въпросите, които аз си задавам, няма
... има ли право друго лице (дори и много умно да е) да решава дали ти, и твоите близки, ще знаете облъчва ли ви радиация, и колко.
Отделно, че радиацията не е кило ориз - да го разделиш на порцийки и ето колко е омаал всеки.

P.S. Освен това, тази статия в rfi.fr изобилства от умозаключения на неясно какви данни. Иначе - да, като знаете скоростта и посоката на вятъра, едва ли е толкова трудно да се пресметне къде би трябвало да са въздушните маси в който-ден-си-харесате.

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 14:10 от Ити

# 3 083
"При избухването на АЕЦ "Чернобил" преди 25 години Минчо Празников е получил указания да не съобщава скоростта и посоката на вятъра, без да знае каква точно е причината."

http://www.novatv.bg/news/view/2011/03/22/13798/%D0%98-%D0%9C%D0 … 1%80%D0%B8%D1%8F/

# 3 084
Ето го решението за страхуващите се от облака http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3699611.
Хем полезно, хем лесно...

# 3 085
Решението за страхуващите се е гайгеров брояч  Mr. Green
А ако страхът ви е граничещ с паника, то може да си купите и подобно нещо и да си го инсталирате на покрива:

Според мен не бива да се преиграва, но и да се омаловажава случващото също не бива.

# 3 086
Ей, страшни сте, значи.

Много е просто - онази чернобилска пролет преяждах с радиоактивна салата, днес съм с половин щит. жлеза.  Сега отново е пролет, точно сега минават подозрителните въздушните маси над България, след 2-3 дни дъжд.
Единственото което искам е   и н ф о р м а ц и я.
 Утре ще ми донесат от село спанак и марули и единственото което ме вълнува е да давам ли на детето си от тях??  Да ям ли и аз от тях при положение и че съм бременна? Да допусна ли това да се повтори?!
Да, виждам чашата наполовина празна, да страхувам се. Хулете ме, оплюйте ме, изтрийте ме, това е . Може да съм параноичка, но за мен изведнъж се замълча и тази тишина за мен е страшна.

# 3 087

Иначе - да, като знаете скоростта и посоката на вятъра, едва ли е толкова трудно да се пресметне къде би трябвало да са въздушните маси в който-ден-си-харесате.

Точно това пресмятам  Peace, но въпросът беше, че баба на село не знае как да го пресметне... Thinking

.... аз смятам, че днес имам достъп до много повече информационни канали и бих могла с голяма степен на сигурност да направя изводи сама за себе си.

Мдаа, и извода, който си правя, че положението около Фукушима никак не е розово и скоро няма да бъде розово.

Между другото, не зная доколко  може да се разчита на информацията по ТВ Европа, но тече надпис, който казва, че от четири от реакторите все още се извива бял пушек. Както и казаха, че е било пуснато ел.захранването, но никой още не може да отговори, дали охладителните системи са наред /засега свети само в залата с командното табло/, и дали въобще ще могат да заработят. 3-ти реактор си е още доста проблемем/това по ТВ Европа/.
           Освен това радиацията се покачва в района на Фукушима - тя пък откъде идва?
           Освен това Австралия е забранила вноса на стоки от Япония /от района на Фукушима/

Не знам, не съм специалист, но когато заработят охладителните системи, тогава за мене е някакъв род "стабилизирано положение"

# 3 088
  • Italia
Ето го решението за страхуващите се от облака http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3699611.
Хем полезно, хем лесно...
Остави ги тия от НАСА да гонят зелените човечета, виж наш'те професори какво препоръчват:
http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8 … D1%86%D0%B8%D1%8F

# 3 089
Остави ги тия от НАСА да гонят зелените човечета, виж наш'те професори какво препоръчват:
http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8 … D1%86%D0%B8%D1%8F
Хубаво, ще пием червено вино, но да не вземем да си увреди черния дроб, вместо щитовидната жлеза накрая.  Thinking

Да даваме ли и на децата от тази ваксина?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт