Отговори
# 360
# 361
http://www.focus-news.net/?id=n1501763

„Ивнинг Стандарт”: Настъпи провал в охлаждането на друг реактор на АЕЦ „Фукушима 1”
13 март 2011 | 03:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Токио. Охладителните системи отказаха да работят в друг реактор на японската АЕЦ „Фукушима 1” часове, след като експлозия в първи реактор предизвика изтичане на радиация, пише „Ивнинг Стандарт”. Агенцията за ядрена безопасност на Япония информира за спешност заради неизправност в охлаждането в трети реактор в ядрения комплекс.
По-рано японското правителство заяви, че радиацията в района около централата намалява. Но опасността е достатъчно сериозна и властите изливат морска вода в реактора, за да избегнат авария, и евакуираха близо 170 хиляди души от района.
Японските власти обаче отказаха да дадат информация за температурата в проблемния първи реактор на централата.
Говорителят на японското правителство заяви, че радиацията около АЕЦ „Фукушима 1” е спаднала и контейнерът на реактора не е засегнат от експлозията, но не даде по-подробно обяснение за ситуацията.
Всяко увеличение на радиацията е риск за поява на онкологични заболявания. Властите планират да извършат снабдяване с йод, който помага за защита срещу рак на щитовидната жлеза.

# 362
http://www.focus-news.net/?id=n1501769

Операторът на японската ядрена централа заяви, че радиацията е преминала позволения лимит
13 март 2011 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Токио. Японският ядрен оператор "Токио Електрик Пауър" заяви, че радиационните нива са преминали позволения лимит в първи реактор на АЕЦ "Фукушима 1". Това предава АФП, позовавайки се на японска медия.

http://www.focus-news.net/?id=n1501770

Има частично топене на топлоотделящи елементи в първи реактор на АЕЦ "Фукушима 1"
13 март 2011 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Токио. Японският посланик в САЩ настоя, че няма доказателство за пълно стопяване в ядрения реактор на АЕЦ "Фукушима 1", но призна, че има "частично разтопяване" на топлоотделящ елемент в централата, предава АФП.
След като предизвиканата от разрушителното земетресение експлозия в АЕЦ "Фукушима" причини изтичане на радиация, се породиха опасения за цялостно стопяване.
"Ние не виждаме доказателство за това в този момент", заяви обаче посланик Ичиро Фужисаки.
"Има частично топене на топлоотделящ елемент, но няма нищо подобно на стопяване на целия реактор", добави той, добавяйки, че се осведомява ежечасно за ситуацията.
Експлозията събори покрива и стените на структурата около реактора на централата, която се намира на около 250 километра североизточно от Токио. Опасенията бяха, че охлаждащата течност може да изложи топлоотделящите елементи на въздух, предизвиквайки ядрено топене и голямо изтичане на радиация.
Посланикът междувременно изказа благодарност на помощта, предложена от повеече от 50 държави за последиците от бедствието, което той нарече най-голямото предизвикателство в историята на страната.

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 04:39 от muuu

# 363
http://www.focus-news.net/?id=n1501775

Операторът на АЕЦ "Фукушима 1" се подготвя да изпускане радиоактивна пара от втори реактор
13 март 2011 | 05:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Токио. Компанията „Токио Електрик Пауър”, управляваща АЕЦ „Фукушима 1” е започнала подготовка за изпъскане на радиоактивна пара от втори реактор на ядрената централа. Това предава Ройтерс, позовавайки се на говорител на компанията. Той заяви, че количеството радиация, което ще бъде изпуснато, е малко и не е на ниво, което би повлияло на човешкото здраве.
Официален представител на орган за наблюдение на ядрената безопасност заяви рано в неделя, че е получил данни от компанията, че е бил изгубен напълно контролът върху охлаждащата система в реактора.

# 364
Не звучат никак добре нещата, за съжаление  Confused . Дано се случи чудо и овладеят ситуацията  Praynig ...

# 365
http://www.focus-news.net/?id=n1501778

Най-малко 15 японци са хоспитализирани заради радиационно отравяне
13 март 2011 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Токио. Най-малко 15 японски граждани са влезли в болница със симптоми на радиационно отравяне след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима 1". Това предава РИА Новости, позовавайки се на японската агенция Киодо.
След експлозията в първи реактор на централата местните власти разшириха евакуационната зона около централата и започнаха да раздават йод, който помага на тялото при радиационно облъчване.
Властите в японската префектура Фукушима призовават населението да затваря прозорците, да изключва климатиците и да стои по домовете си.
По-рано охлаждащата система в друг реактор на централата отказа да функционира, което породи опасения за възможна експлозия, дължаща се на свръхзатопляне. Японските власти информираха, че трети реактор на централата е процес на изпускане на радиоактивна пара.
Това е третият реактор, в който има провал в охладителната система след ефекта на разрушителното земетресение с магнитуд от 8,9 по Рихтер в Япония.

# 366
Реактора е пълен с уран и плутоний, което означава, че последиците от разтапяне ще са в пъти по тежки отколкото при други реактори само с уран. Възможно топене в два реактора според правителството. Междувременно увеличиха силата на земетресението от 8.8 на 9.0.  Confused

muuu, моля те спри да копи-пействаш, още повече че информацията е леко изостанала!  Peace

# 367
Добре, спирам  Peace

# 368
  • Някъде там...
А дали се знае нещо за Калоян Махлянов  Rolling Eyes Дали са добре той и съпругата му?

да, майка му е говорила с него сутринта. Той е бил в школата, а съпругата му е пътувала във влак и се е прибрала 3 часа по-късно с такси. И двамата са добре и засега не мислят за идване в БГ.

Благодаря!!

'Вълкът с дълъг ник' имам голяма, но кутията ти е запълнена  Peace

# 369
Все още няма нищо положително доколкото разбирам от написаното от вас   Cry
Аз съм си пуснала СНН ама нищо не разбирам .

# 370
Аз съм икономист , завършила по времето на соц- а , и както е отбелязал Вълка съм изучавала предмети за защита при ядрен взрив и пр. и пр.
До сеега изчетох цялата тема и съм готова да запиша магистратура по ядрена физика.

Моля се за хората и съм до някъде спокойна , че случва на подготвен , организиран и много по- напреднал от нас народ.

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 08:48 от Рòса

# 371
То затова през соца във ВУЗ-овете се изучаваше дисциплина Организация и защита на населението и народното стопанство За да не говорят глупости и всяват паника, а да знаят какно да правят
Някой знае ли колко пъти АЕЦ Козлодуй е изпускал пара?
Последното бе преди няколко месеза, 2010 година Заради един предпазител, подменен с по слаб и впоследствие изгорял.
Явно си донякъде запознат,но не чак толкова.Реакторите в нашият АЕЦ са с два контура(японската е с един),в първи контур циркулира водата,която охлажда реактора.Тази вода пък от своя страна безконтактно нагрява водата от вторият контур,тя се превръща в пара в парогенераторите и завърта турбогенератора,който произвежда електричество.Март месец 2010 година лъжливо сработи защитата на турбогенератора(намиращ се по втори-нерадиоктивен контур),повиши се налягането по втори контур,отвори се предпазен клапан и се изхвърли нерадиоктивна пара от втори контур,която задвижва турбината.Моля нека тези,които не са запознати с тези неща да не правят интерпретации и да всяват паника,в този момент тя не е необходима
Стилът ти прилича на стила на правителствен човек, а от такива ние за опасност никога не сме чули. Не всявам паника, а напротив

Не съм правителствен човек,слава богу,работя в 6 блок,където се случи това,за което се опитваш да ни осветлиш.Запознат съм напълно с това което стана и знам какво говоря.Спри да създаваш интриги и да търсиш под вола теле.

# 372
Приятно ми е, Алекс. Аз съм селянин и ми е пределно ясно, че под вола няма ни теле, ни виме, ни тестиси.
Само дето ние, селяните, на първия Първи май след Чернобил ядохме агнешко с лапад, салата от зелена маруля, а агънцето бе пасло зелена тревичка. Правителствените хора ядоха от държавния резерв и  казваха - няма страшно. В тоя смисъл радвам се, че не си правителствен човек и благодаря за информацията. Важна ми беше.

# 373
А какво е виновен потребителят Алекс с това, че навремето някои са ядяли чисти храни, а други не, вероятно няма да стане ясно. Човекът решил да обясни нещо, което явно разбира, обаче сега ще бъде ритан на общото основание "ти си новак и не ми давай акъл".

ПП - ау, не бил новак, подлъгах се по нулата мнения, извинавам се на човека.

# 374
Ами и аз това казвам, радвам се, че е невинен.

Общи условия

Активация на акаунт