Отговори
# 585
Ройтерс - TEPCO is now confirming a rise in radiation levels at the Fukushima Daiichi plant.

Kyodo News:
07:11 14 March
BREAKING NEWS: Radiation level again tops legal limit at Fukushima No. 1 nuke plant

# 586
  • София
samuraika, и аз ще кажа "горе главата". Незнам защо, НО някакси съм твърдо убедена, че японците ще се справят със ситуацията. Това е в кръвта им - борбата с бедствията. Имам усещане, че мозъците им са тренирани да измислят във всяка ситуация някакво решение, дори и такова, което не е идвало на акъла на други хора и хубавото е, че успяват  Peace

# 587
Времето за молитви свърши, от днес е време за работа.
Сендай бавно се връща към ежедневието - има ток,телефоните работят, една от големите вериги супермаркети са отворили врати. За сега са само те и опашките са огромни. Снабдяването с храни е проблем.
Чух се с бременната си приятелка - жива и здрава е! Аз ревях неудържимо, а тя ме успокояваше, макар намерението ми беше да е обратното  Embarassed. Отдъхнах си като я чух. Била е в дома на майка си, който е на високо. Апартаментът й е оцелял, но е практически неизползваем. Мъжът й е денонощтно на работа (работи за електрокомпанията,не е в ядрената централа, но възстановява енергоподаването в града).Питах я няма ли да отидат при близките си в Аичи - за сега е невъзможно, а и нее препоръчително.Макар влаковете стрла да вървят вече едно пътуване поставя доста рискове.
С другите приятели с които се чух, се разбрахме да дойдат в къщи при първа възможност. Те нямат роднини на юг, щедойдат у нас. Звъних в училището на сина ми - казаха че няма проблем тяхното момченце да посещава кварталното ни училище. Но за сега и те остават в Сендай - вече имат дори организирано училище за децата, макар повечето училища да са превърнати в убежище.
Положението във Фукушима остава без промяна и критично. Чух се с приятелка, която е от там - семейството на сетсра й са добре, но са в убежище. Цялото семейство на зет й е загинало при цунамито, зет й е полицай и е денонощно на работа. При реакторите продължава борбата за охлаждане, ситуацията е без промяна за сега.
Мъжът ми също е на работа, като се върне очаквам новини и от него- предполагам вече има някакъв извънреден план за действие на всички нива, дори в отраслите, които нямат пряко отношение.
Сега отивам до банката.
Благодаря, на хората готови да помогнат! Hug Наистина финансови дарения на този етап едва ли ще са от значение, но ако някой може да убеди ББ да прати вода и храни, а не пожарникари - ще е наистина чудесно. Не искам да звуча неблагодарно, но тези пожарникари няма даса от кой знае каква помощ - на практика спасителни операции на затрупани няма- жертвите са основно от цунами  Cry Сега трябва да се осигури оцеляването на 310 000 евакуирани.
 Hug

# 588
Към 3 часа е имало силно заметресение на територията на Токио - 6.2 по Рихтер.
 По CNN съобщават, че има нова опасност от цунами

# 589
Току що излезе съобщение за пушек на 3-ти реактор и веднага след него за експлозия.

# 590
Също и цунами до 5 м.  Cry
http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv  на живо в момента

# 591
Твърдят, че реакторът не е засегнат, изпуснатата радиация не е в количества, опасни за здравето  Praynig ...

# 592

много ми хареса това:
"И накрая Katz завърши с думите- Ще подновим Япония и ще се оправим!Ако желаете да дарите пари, по-добре ги спестете и елате след 1 година да видите как сме възобновили държавата си!"

Peace Горди хора са японците. Уникални.

Peace

# 593
Мен започва да е притеснява сериозно това с новите трусове и новите взривове.
http://bourgas.org/новини/24445/Акценти-в-новините-в-7:00-от-БургасOrg---14-март
Спомням си, когато преди беше Чернобил. Майка ми ни изведе на нещо като трудовден, който им бяха организирали за събиране на окосената трева в морската градина. Всички взеха децата, защото беше хубав ден. И после се оказа, че е било заради радиацията. То не беше къпане, бърсане!

# 594
 И като се притесни как си помагаш? Или помагаш на Япония?
Кому е нужно?
Мен ме валя  радиационния дъжд от Чернобил бях на манифестация , а след това ядох много салати и зелен лук и к'вото още досетиш , но мърдам още. ВЕрвай ми.
Моля ви не се самонавивайте . Или си пуснете отделна тема .

Нека тази да остане само информация за случващото се. Не я о@@райте, моля ви!

# 595
  • София
Информация за взрива на Фукошима 3 - http://www.-CouncilRegulation(EU)-/doc.html?id=436036&tid=88854 . Особено притеснителен са двата пасажа в края.

И други цитати:

Тези централи са с  "едноконтурна топлинна схема, т.е. водата (топлоносителят), която се подгрява и изпарява в реактора, задвижва турбогенератора...
В АЕЦ “Козлодуй” се експлоатират 2 ядрени блока с “водо-водни” реактори (тип РWR). Реакторните инсталации от този тип се характеризират с двуконтурна топлинна схема, т.е. водата (топлоносителят), която се подгрява в реактора, безконтактно изпарява друга вода, която от своя страна задвижва турбогенератора."

"Аварията в АЕЦ „Фукушима” не е предизвикана от земетресението, а от последвалото цунами. Именно то е извело от строя дизелгенераторните станции, предназначени за аварийно електроснабдяване при подобни ситуации. Това е проектен недостатък."

АЕЦ „Фукушима” е само с един цикъл на топлообмен и в голяма степен зависим от наличието на енергия. Четох доста за тези централи и донякъде си промених положителното мнение за японската ядрена индустрия. Да, централите са издържали на земетресението, но на цунамито не. Но и в средното училище се учи, че след земетресение може да се образуват цунами. Централите са оцелели физически, но са почти неуправляеми.

Вече трети - четвърти ден тези централи са на милостта на природата. Японците се опитват да направят нещо, но от репортажите се вижда, че те просто пробват и в момента измислят план, който не се знае как ще завърши.

Дано процесите в тези реактори да се овладеят и да не стане най-лошото, защото при избухване на реакторите ще пострада целият свят.

Да се молим японските специалисти да измислят начин да обезопасят централите Praynig

За битовите последици от земетресението нямам съмнения, че японците ще се справят - трудолюбива, изпълнителна, богата нация.

Не разбирам защо трябва да се пуска отделна тема за опасностите от радиацията, не видях тази да е само за съболезнования.

Ето и един линк на германските експерти - http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14908315,00.html, които казват да не се прибързва с изказванията, че е безопасно за Европа.

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 07:39 от TanyaMG

# 596
Тревогата за опасност от цунами беше отменена в Япония днес
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3676991

# 597
Аз имам чувството, че немските медии доста всяват паника, а сега да не се прибързва с изказванията. Учудват ме.

# 598
Ситуацията с ядрените централи остава тревожна. Истината е, че никой не знае какво може да сеслучи и няма смисъл да си го измисля. А японската ядрена енергетика съвсем не е за пример - прекалената им самоувереност им изигра лоша шега - от много години оперират почти безаварийно и си вярваха прекалено много. Само да се размине най-страшното - това ще се промени за в бъдеще. Това е най-голямото притеснение в момента - централите. Още вчера, предупредиха, че втори взрив е възможен - случи се. Не мисля, че японските власти укриват информация. Просто пускат надеждна информация - има разлика.
В Токио още не спират тока, макар да беше обявено.Много фабрики не отвориха и потреблението все още не е надхвърлило подаването. Всички са помолени да намалят потреблението до минимум. В Токио вече мягазините са празни - вода, хляб, ориз- липсват. Няма и бензин. Още не са преориентирали снабдяването. Полека започва да се усеща и тук - днес само водата беше чувствително намалялав магазина,предполагам, че нарушеното снабдяване ще се усети и тук постепенно, докато се преориентира внос, доставки, помощи...
Иначе всички са на работа и живота при нас е все още без промяна.
Рискът от нови трусове все още не е отминал.

# 599
"горките японита" - както казва дъщеря ми

Общи условия

Активация на акаунт