Отговори
# 240
  • София
Ами представям си, ако, не дай си Боже, се беше случило в България, щяхме да се самоизтребим сами, в борбата кой да се измъкне първи...

при такова земетресение в БГ нямаше да има измъкване, з-то всичко щеше да се срути за секунди- такова ни е строителството.

Цитат
Работят денонощно. За АЕЦ-а казаха, че ситуацията не е овладяна и действително разширяването на евакуационния район е притеснително - съмняват се, че се казва цялата истина.

това е най-притеснителното според мен.

# 241
Много съм щастлива, че има потвърждение, че въпросните реакотори се охлаждат вече.

Тайна, трусовете намалявят силата си, да. Вчера по СНН показаха колко труса са минали и с какъв интензитет, бяха към 160, всяко следващо ( по-долно стъпало) е все по-мн.бройно. Но такова земетресение не може да отшуми за 2 дни.

Гледахме нещо интересно следобяд, италиански кореспондент, който разказа, че хорта в Япония са много спокойни, донякъде обясни това с възпитание, тренировки но и и с шинтуизма. Няма никаква паника, няма доброволни групи, които да се организират, примерно младежи да се хвърлят сред руините да вадят затрупани и т.н. -- държат се хладнокръвно и инертно ( не в лошия смисъл на 'инертно'). Сигурни са, че чиято работа е, ще си я свърши. По време на земетресението в Акуила тук по-миналата година цялата страна се хвърли да дарява, да се оргнаизира, да е съпричастна, да привлича съпричастни. В случая няма такова поведение. Има разлики с Европа.

Така че, аз мисля, че преди Бойко Борисов да изпраща някакви пожарникари, които със сигурност ще са по-скоро в тежест, отколкото от полза, да поизчака малко да види апела. Иначе на мен тази акция ми се струва единствено показна. Не че се учудвам.

# 242
Днес пишеше, че АЕЦ "Козлодуй" може да издържи до 7 по Рихтер (очудващо- не е малко)  newsm78

Така е, не е малко, но дали можем да вярваме на това иzявление..? Аz нещо.. не zнам  Confused
Това като легендите zа панелките. Раzкаzва се, zнаете, че били сууууупер надеждно строителство, zаради "пълzящия кофраж" и т.н. Даже имам съсед, който е участвал в строежите на блокове (не zнам в кой квартал на София е работил, но и все едно) и твърди с увереност същото. Ама е леко шантав..
Аz обаче, не че съм Тома Неверни, но някак не го вярвам това на 100% . И не дай Боже да го раzбираме от опит  Praynig Praynig Защото като zнам как си "оставяха ръцете", ама буквално, строителни войски и в какъв вид си получихме едно време нашият "довършен" апартамент (живеещите в София, а сигурно и другаде, zнаете какво zначеше "довършен" и "недовършен" апартамент ) и ми приzлява направо, дете бях, но добре помня. Та то може на теория да са zеметръсноиzдържливи панелките, но у нас теорията много често почти няма общо с практиката  Sad
Сега, когато си отидем до БГ, често нощем сънувам кошмари със zеметресения. На 9тия етаж в софииски панелен квартал сме там. Ужас иzпитвам просто. И ако тръгна да си представям какво би се случило, ако има.... си представям просто ужасяващи гледки. Но спирам да пиша zа това, че...

Моля се да се овладее положението в Япония по най-добрия въzможен начин...  Praynig

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 18:56 от Сова

# 243
  • София
   Като знам нашия как го взехме, виждаше се небето между панелите и заварките, само се моля да ни пощади природата!

# 244
Аз мисля, че няма никакъв смисъл от тези сравения.
Колкото по-западнала е една страна, толкова по не може да се справи в ситуация на бедствия и аварии. Земетресението в Хаити уби 80 хиляди души, а 3 милиона останаха и без покривчето, което имаха, а беше по-слабо от това. Колкото по-бедни са хората, толкова по-голяма е човешката трагедия. Естествено дали си роден в силно земетръсна зона или в такава, в която не знаят какво е земетресение също има значение за реакцията. Ние имаме пълни основания да сме страна със стандарти в това отношение и гражданско обучение, но сме супер жалки, така че освен "Господ да ни пази" не знам какво може да се каже.

# 245
  • В тъмната гора.

Гледахме нещо интересно следобяд, италиански кореспондент, който разказа, че хорта в Япония са много спокойни, донякъде обясни това с възпитание, тренировки но и и с шинтуизма. Няма никаква паника, няма доброволни групи, които да се организират, примерно младежи да се хвърлят сред руините да вадят затрупани и т.н. -- държат се хладнокръвно и инертно ( не в лошия смисъл на 'инертно'). Сигурни са, че чиято работа е, ще си я свърши. По време на земетресението в Акуила тук по-миналата година цялата страна се хвърли да дарява, да се оргнаизира, да е съпричастна, да привлича съпричастни. В случая няма такова поведение. Има разлики с Европа.

Държанието на японците сигурно се дължи и на религията и на възпитанието им, но липсата на съпричастност не им гарантира непременно особено добри резултати, предвид степента на бедствието.

# 246
Доколкото знам, ние сме на края на ...как се казва....сеизмеична зона и при нас няма силна земетръсна активност, но това са ми спомени от училище и е възможно да не съм слушала добре в час Rolling Eyes.
Принципно от към природни бедстивя сме сравнително застрахована страна - цунами трудно ще ни застигне, Черно море си е една локва, нямаме тайфуни, торнада, земетресенията Слава Богу освен Стражица друго сериозно не знам да е имало....какво още. А да, наводняваме се сравнително често, но това е по съвсем други причини. Не е заради многото вода, а заради непочистваните корита на реките, неподържаните язовири и тн. Rolling Eyes

# 247
Спомням си един слаб трус преди много години. Бях ученичка и имахме час. Ние почти не усетихме нищо, но ни наредиха да напуснем сградата. И разбира се, дори и да нямаше нещо кой знае какво, при положение, че едновременно от всяка стая изкачаха вкупом към 30 ученици, можете да си представите какво ставаше по коридора. Та най-ясният ми спомен беше, че 100кг. ни директорка направи задръстване в опитите си да се измъкне първа през входа! Това едва ли е частен случай. Национална черта е, всеки да спасява кожата си първи и за сметка на другите.При всеки слаб трус тук, хората правят точно това, което не трябва, като на първо място се разбягват хаотично. Хиляди пъти са се повтаряли мерките за безопасност, къде трябва да застанеш, как трябва да се измъкнеш, как да реагираш, но това е само теория. Браво на японците за техния дух, соридарността и дисциплината им!

# 248
  • София
aniese , това е поведението ни в почти всички ситуации, не само при земетресения. Нац. черта, както и при японците това, което описахте са нац. черти  Peace

# 249
А да, наводняваме се сравнително често, но това е по съвсем други причини. Не е заради многото вода, а заради непочистваните корита на реките, неподържаните язовири и тн. Rolling Eyes
не заради непочистени корита, а заради изсечени гори във водосборните райони

# 250
Браво! Значи - няма епицентър на силно земетресение на територията на България, и това означава, че сме застраховани от поражения на земетресения с епицентър извън територията на България /говоря за епицентър на 370 км от София/.
   Наистина трябва да сме спокойни, при нас всичко си е наред. bowuu

Относно панелките, устойчиви са на земетресения до 7 по Рихтер, Да. Това, че някой вижда небето през стените, означава, че при такова земетресение, може да паднат стените, не и цялата конструкция, защото колоните на конструкцията са важни, не стените. Виж, ако и там сме побългарили нещата, тогава вече си е уауууу... Peace

# 251
Не сме сеизмична зона....да бе да.
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=zemia&Number=1943 … ollapsed&sb=5
Тук са извадени факти за по големите трусове у нас.

# 252
Не сме сеизмична зона....да бе да.
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=zemia&Number=1943 … ollapsed&sb=5
Тук са извадени факти за по големите трусове у нас.

Точно  Peace

# 253
  • София

тази снимка дали е актуална (Дарик са я взели от Reuters) и заглавието е:

Цитат
Няма опасност от втори Чернобил след ядрената злополука в Япония

като ги гледам с какви костюми са, не ми се връзва снимката със заглавието  newsm78

# 254
Аз се замислих и за друго - у нас по улиците няма телефони - обществени. Някак по презумпция всеки трябва да има мобилен апарат. А ако стане нещо - просто прекъснат мобилните телефони - човек няма как да се обади... Едно време имаше ...

Общи условия

Активация на акаунт