Отговори
# 3 090
Ей, страшни сте, значи.

Какво тук значи мнението на някаква си "лелка" от "Института по ядрени изследвания към БАН" пред експертното форумско мнение по ядрените въпроси на бг-маммата.
Ей, Горица, стига си разваляла страшната драма!  Mr. Green  Сякаш и да има и да няма радиация кой знае колко алтернативи имаме! Тази колония дето НАСА смята да я строи на Марс кога ли най-после ще я направят?  newsm78

# 3 091

Иначе - да, като знаете скоростта и посоката на вятъра, едва ли е толкова трудно да се пресметне къде би трябвало да са въздушните маси в който-ден-си-харесате.

Точно това пресмятам  Peace, но въпросът беше, че баба на село не знае как да го пресметне... Thinking

Е, ок, аз пък не пресмятам. И сега разбирам, че въпросът бил всъщност за бабата на село.

.... аз смятам, че днес имам достъп до много повече информационни канали и бих могла с голяма степен на сигурност да направя изводи сама за себе си.

Мдаа, и извода, който си правя, че положението около Фукушима никак не е розово и скоро няма да бъде розово.

Аз не казвам дали положението е розово, или не. Право на всеки е да вижда положението в каквито краски пожелае. Но не се чувствам неинформирана. Вярно е, че информацията е противоречива, но я има в изобилие.

# 3 092
Hari75, спокойно, бе жена, сега си в такова положение, че не ти трябват такива измислени драми.
Повтаряше се няколко пъти, но ще  повторя пак, защото звучиш панически. В Чернобил реактора цъфва буквално след аварията, запалва се пожар от графита, който качва цялата радиация високо в атмосферата. Във Фукушима има утечка на реакторите, но е малка, няма такъв концентриран облак над Япония, камо ли да стигне до нас. В пъти е по ниска радиацията около Фукушима в сравнение с Чернобил, ако не вярваш, ще ти потърся и цифри да те убедя. На всичко отгоре сме и доста далече от там, в сравнение с Украйна. НЯМА вариант да дойде до нас висока доза радиация, дори да се случи най-лошо там, погледни една карта с ветровете и ще се убедиш Hug.

inna-bubulina , верни са новините, по - напред бях дала линк. На два от реаторите вярвали, че ще успеят да задействат охладителните системи, но за другите два било по-сложно отколкото си го представяли. Радиацията пак се е вдигнала и им пречи на работите, първи им създавал проблеми с налягането, двама от работниците са получили изгарания от радиацията по краката. Откриват йод и цезий в почвата извън 30км. зона, количеството в океанската вода около централата също расте.

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 21:10 от flambe

# 3 093
Утре ще ми донесат от село спанак и марули и единственото което ме вълнува е да давам ли на детето си от тях??  Да ям ли и аз от тях при положение и че съм бременна? Да допусна ли това да се повтори?!

Отговорът на твойто чудене е доста ясен, според мен. Риск си има - не знаем дали, кога, и доколко ще се материализира в реална опасност за здравето, но ако можеш да преживееш известно време без листни зеленчуци и въобще ограничавайки продукти, които акумулират много радиация, не виждам защо не го направиш... То точно затова става въпрос - да знае човек, за да вземе поне елементарните мерки, които не ти костват кой знае какво.
Съчувствам безкрайно на производителите на такива продукти - и тук, и в Япония, но предпочитам да им давам пари като помощи, вместо да им ям продуктите точно в момента.

Един дядо-млекопроизводител от Фукушима го интервюират, и той казва следното:  "Аз си пия млякото от кравите ми, понеже смятам, че е добро. Но разбирам, защо никой друг не го иска и правителството ме кара да го изхвърлям..." -  много е тъжно, защото това му е поминъкът, а и защото той няма какво да направи, освен да се прави, че радиацията, щом е невидима, не съществува за него...

Разбира се, всеки има право да си яде каквото реши, на база на информацията, която има. Смятам, че това е ползата на този форум - да се видят различни мнения, хората намират и цитират различни източници, и между тези мнения се ражда нещо по-близко до реалността.

# 3 094
# 3 095
Разбирам, че се притеснявате, но да не вземете да се разболеете  от страх и диети.  newsm78
По телевизията гледах някаква японска лекарка, която каза, че тя не се притеснява толкова от радиацията, колкото от възможна дискриминация след това.
Жената имаше предвид, че е възможно хората живеещи в близост до централата да бъда дискриминирани.

# 3 096
B & C, явно Радиацията не е вече същото нещо  Peace

# 3 097
Разбирам, че се притеснявате, но да не вземете да се разболеете  от страх и диети.  newsm78
По телевизията гледах някаква японска лекарка, която каза, че тя не се притеснява толкова от радиацията, колкото от възможна дискриминация след това.
Жената имаше предвид, че е възможно хората живеещи в близост до централата да бъда дискриминирани.

Да - оцелелите от Хирошима примерно ги наричат със специален термин - "хибакуша", и действително са (били) много дискриминирани, по всякакъв начин...

# 3 098
B & C, явно Радиацията не е вече същото нещо  Peace
Някой беше пуснал един линк с радиоактивни продукти  Laughing
Хората дори вода са си купували и са пили, а вие се тръшкате за някаква салата.
За сега наистина няма опасност за България, но случващото се в Япония е доста неприятно.

# 3 099

По какъв признак?

flambe, много са успокояващи постовете ти.   bouquet

# 3 100
На мен ситуацията в Япония не ми изглежда напълно безвредна. Работила съм в лаболатория с повишена радиация, т. ч. не бих казала, че панически се страхувам от нея. Не смятам, че има много голями основания за тревога в страните, които не са близо до Япония, щом няма досега взрив, но предполагам, че ситуацията там се оценява много оптимистично. После най-вероятно ще има нови оценки с константации че предишните не са имали достатъчно информация и затова не са били точни и не се е знаел процента на мелтдоуна на горивото и т.н. Да не говорим за дългосрочните последствия. Четох, че американците си местят военния кораб да не му се повреди апаруратурата. Може би апаратурата му е някаква специална и лесно се гътва, но нормална апаратура би трябвало да издържи нива вредни за човека, особенно минимални количества йод в атмосферата.

Гайгер-Мюллеровия брояч не отчита всички видове радиация и ако нивата са високи ще заглъхне.

# 3 101
B & C, явно Радиацията не е вече същото нещо  Peace
Някой беше пуснал един линк с радиоактивни продукти  Laughing
Хората дори вода са си купували и са пили, а вие се тръшкате за някаква салата.
За сега наистина няма опасност за България, но случващото се в Япония е доста неприятно.

Peace
            Нали и аз това пиша. Не може да има опасност за Европа и България, дори и най-страшното да стане във Фукушима /дано да не става/
            За района на Фукушима си е вече станало лошото.
           Радиацията си е радиация попаднала в земята и във водата не можеш да я изметеш с метла или да я изринеш с лъжица днес и хоп утре всичко в района си е по старому /и това не е за година, 5 или 55, а за много повече/.

Не говоря за хората, защото това което чета как са се отнасяли към тях след Хирошима е наистина отвратително.

# 3 102
  • София
Земетресение с магнитуд 6.1 по скалата на Рихтер разтърси североизточна Япония в 17.21 часа местно време.

Няма сведения за жертви и сериозни разрушения, съобщи Националната метеорологична служба. Не е отправено и предупреждение за цунами.

Трусът бил усетен в префектурите Ивате и Мияги, който пострадаха най-силно от катастрофалното земетресение на 11 март.

Епицентърът бил на 20 км дълбочина в Тихия океан, край бреговете на Ивате.
БГНЕС

# 3 103

По какъв признак?

По същият признак  по който са дискриминирани хората след бомбардировката над  Хирушима

# 3 104
На мен ситуацията в Япония не ми изглежда напълно безвредна. Работила съм в лаболатория с повишена радиация, т. ч. не бих казала, че панически се страхувам от нея. Не смятам, че има много голями основания за тревога в страните, които не са близо до Япония, щом няма досега взрив, но предполагам, че ситуацията там се оценява много оптимистично. После най-вероятно ще има нови оценки с константации че предишните не са имали достатъчно информация и затова не са били точни и не се е знаел процента на мелтдоуна на горивото и т.н. Да не говорим за дългосрочните последствия. Четох, че американците си местят военния кораб да не му се повреди апаруратурата. Може би апаратурата му е някаква специална и лесно се гътва, но нормална апаратура би трябвало да издържи нива вредни за човека, особенно минимални количества йод в атмосферата.

Гайгер-Мюллеровия брояч не отчита всички видове радиация и ако нивата са високи ще заглъхне.
Ами те твърдят, че техните отчети на радиация доста се различават от информацията от японските източници. Ето един материал по тази тема:
http://cosmiclog.msnbc.msn.com/_news/2011/03/17/6290369-us-milit … ts-more-radiation

(а къде е истината никой не знае)

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 16:52 от Arizona

Общи условия

Активация на акаунт