Отговори
# 3 120
Няма заливане на бетон, май няма и да има.Помпата за бетон,за която споменах се използва за заливане с вода, тя има"ръка" 58 метра и може да наливамного по-точно от пожарните коли.
След като се включат охладителните системи се планира заливане със сладка вода (очаква се да се включат и американски спасителни части в тази операция) и морската вода да се подмени (солта кристализира по прътите и пречи на охлаждането).След това да се пристъпи към т. нар."студено изключване" на цялата централа.

Поствам мнениена канадски ядрен експерт,който прави независими анализи на ситуацията във Фейсбук :

General Summary...conditions on site are improving each day but progress is being hampered as a result of access problems for people and equipment.

Fukushima Daiichi Site—Work continues to restore power inside units
1-4 from temporary offsite power supplies.

Fukushima Daiichi Units 1/2/3—Seawater injection continues into these
units.

Fukushima Daiichi Unit 1—At approximately 11:30 am, 24 March, lights
in the main control room were restored. The amount of seawater injected
into the reactor core of unit 1 was increased by switching the injection
point to the feedwater supply line from the fire pump injection line.

Fukushima Daiichi Unit 3—Approximately 35 tonnes of seawater were
injected into the spent fuel pool through the cooling and purification
line on 24 March.

The smoke that was seen coming from the unit 3 reactor building on 23
March stopped without intervention.

Fukushima Daiichi Unit 4—A concrete pumping truck continues to be
used to spray water (not concrete) into the unit 4 spent fuel pool. The
concrete pumping truck has an extension arm and is able to more
accurately spray water into the spent fuel pool.

Fukushima Daiichi Unit 5/6—A temporary residual heat removal system
sea water pump stopped automatically 23 March at unit 5 when switching
its power source from a temporary power-supply to the offsite power
supply. TEPCO has replaced the pump with a new one and resumed normal
residual heat removal service.

Miscellaneous Information—On 24 March, three workers were exposed to
170 to 180 mSv (17 to 18 Rem) of radiation while working on cable
installation on the first floor and basement of the unit 3 turbine
building. Two of them had radioactive contamination on their legs and
were sent to the hospital for decontamination. It was reported that the
cable installation was occurring in a flooded area.

Fukushima prefecture is carrying out contamination surveys at 14
locations. Thru 21 March, 75,429 people have been surveyed. Among them,
97 people were above 100,000 cpm when fully clothed, but when these
people disrobed and were re-surveyed the count rate decreased to below
or equal to 100,000 cpm.

# 3 121
http://news.ibox.bg/news/id_973162100

В коментарите  има цитиран  линк  към  едно  експертно  мнение:
http://video.glasweb.com/spotlight/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B … 1%81%D0%BE%D0%B2/

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 09:44 от nikata1234

# 3 122
I see you,   bouquet

Всеки ден влизам тук с надежадата за добри новини, но уви:
http://www.-CouncilRegulation(EU)-/doc.html?id=439366&cid=9 

# 3 123
[Трима работници са били изложени на радиация от водата на пода вътре в турбината сградата на  3 -ти реактор. Двама са получили бета изгарания. Равнището на радиоактивност, е около 10 000 пъти по-висока от водата в нормално работещи ядрени реактори.
Агенцията за ядрена безопасност на Япония е заявила, че има голяма вероятност това да означава, че реактора е повреден.
Повече от 700 инженери са работили на смени денонощно за стабилизиране на аварията, но една част са изтеглени от блок 1 и 2 след засечената висока радиация.

Едано е призовал  120 000 души живеят в периметъра на 20-30км. зона,  към доброволна евакуация, но се е уговорил, че е заради трудните доставки в района.

В Япония няма докладвани случаи за хора изложени на висока радиация освен работниците в централата. Китайците обаче са заявили, че са засекли двама пътници пристигащи от Токио, на които тестовете са показали сериозно надвишаване на пределно допустимите норми .
Министърът на отбраната е заявил, планират да преминат от морска вода на прясна вода за охлаждането с помощта на американците.Това е била препоръка от петък от амер.страна, защотоморската вода се използва като спешна мярка, но сол във водата може да доведе до корозия.

Плана е  американски шлепове, да се дислоцират край централата и за подават  вода по тръбопроводи до централата.
Американската армия  също ще осигури помпа с висока мощност, а японските кораби ще  пълнят на шлеповете с вода.
Един американски кораб вече е на път. Американските и японски военни ще се опитат да оправят тръбопроводите и системите за охлаждане следващата седмица.

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 11:11 от flambe

# 3 124
"Много възможно" да е повреден = със сигурност е повреден  Sad Казаха, че ще анализират дали не е от басейна с отработено гориво или от тръбите на охладителната система,новодата е прекалено силно радиоактивна, явно е от реактора.
Говорих с приятелка, която е родом от Фукушима. Сестра й щеидва да живее у тях. Каза, че автобуси извозват желаещите да се евакуират - един се пълни, идва следващ и така...Питах я какво им казват, а тя каза, че те си знаят.От училище са имали най-различни тренировки, обучения, лекции. Поминъкът на префектурата е основно от двете големи централи и винаги са живели със страха (а може би и претъпнали към него) от авария. Иначе съветват хората извън 20 километровата зона да се евакуират доброволно.
Странно ми е защо в нашия регион още не се организират места за настаняване на евакуирани  newsm78 Предполагам сме твърде далеч за да стигнат.

Реакторите са американско производство и американците настояватза преминаване от морска към сладка вода, поради опасения от корозия.

П.П.Писалисме едновременно с flambe...

# 3 125
Изобщо, в НЯКОЯ страна, инструктирали ли са хората как да ползват прословутите йодни таблетки? Аз не съм чула... Пък със сигурност, ако не в България, то в други по-близки страни, ползването им е оправдано...

# 3 126
  • София
пак говорих с майка ми от Франция - позицията на правителството е, че да, знаят, че при Чернобилската трагедия е имало информационно затъмнение и оценяват притесненията на французите за сегашно такова, но категорично няма опасност за сега.
Ако толкова ви е шубе (аз не смятам да го правя), но грубо:
 - не консумирайте листни зеленчуци
 - не консумирайте мляко
 - яжте повече боб, леща, консерви и т.н.
 - ако облакът е над вас - стойте вкъщи и уплътнете прозорци и врати
 - децата да не излизат, доколкото е възможно
 - сложете мокър пешкир пред вратата и избърсвайте обувките - без ръце и парцал!
 - измийте с течаща вода двора, пътеките, растенията (тук би било чудесно да ни поизмият и улиците, не заради Фукушима, а ей така, за сефте  Mr. Green)
 - ограничавайте децата да играят в пясъчници

И по-ведро! България е далече, Япония не е Украйна, дори и да стане нещо ще е в по-лека форма.

За самите японци -  Cry. Голяма трагедия е. Като гледам изтрещелите патки навсякъде - японец да не си в близките години.  Whistling

Самурайка  Hug

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 12:36 от бъръльо-бъръльо

# 3 127
В Германия и по-точно Нюрнберг радиационният фон не е мръднал на милимунда през последните седмици - съответно, няма йод, няма паника, гайгерови броячи не съм питала дали има в аптеките и санитарните магазини, но Хер Сърфов работи в химичен институт, който се занимава с изследване на храни и въздушни емисии и от доставчиците им на апаратура са получили уверение, че могат да им доставят сравнително бързо съответната апаратура за анализи - т.е. в промишлен мащаб също не се забелязва "паника".
Виж в."Bild" тръска смут от първа страница, но все пак е разбираемо - трябва да се продава някак и тоя парцал. Rolling Eyes

# 3 128
Изобщо, в НЯКОЯ страна, инструктирали ли са хората как да ползват прословутите йодни таблетки? Аз не съм чула... Пък със сигурност, ако не в България, то в други по-близки страни, ползването им е оправдано...
В сайта на АЯР е пояснено, че полза има ако таблетките са приети от 1 до 2 часа след началото на аварията. След 5 часа действието им намалява десетократно.
 При това положение всеки би трябвало да има таблетките в себе си. Иначе не виждам как ще ги рзададат за 5 часа дори, а за един час просто ...  Laughing Да не говорим, че ние много вероятно няма и да сме разбрали за въпросната авария за такъв период от време.
Ето подробности:  http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/iodine

# 3 129
Самурайка  Hug

Можеш ли да посъветваш хората, които могат финансово да помогнат на пострадалите от бедствието японци, как е най-добре да го направят? Японският червен кръст, или някакви местни организации...?

Имам чувството, че това вече е обсъждано, но нямам сили да се връщам по цялата тема... Ако въпросът ми е неадекватен, извинявайте...

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 14:21 от ne li ta

# 3 130
# 3 131
@ ne li ta
Може да дариш директно на яп.чк, както и на локалната или международната организация, указвайки че дарението е за Япония.

За даренията: Могат да се направят директно дарения към Международната федерация на Червен кръст http://www.ifrc.org/

# 3 132
  • София
...
Имам много добра приятелка, която е завършила мисля приложна физика беше, в т.ч.  медицинска физика  и сега си работи по специалността. Жената всеки ден мери радиационния гама фон в София и няма никакви отклонения до момента, както и следи официалната информация от останалите държави в Европа. Това е инфо от първа ръка и ако има и най-малкото нещо веднага ще ми каже и аз ще пиша тук (в случай, че не вярвате на официалното инфо).
...
Малко спам, но вие сте навътре в нещата, затова питам вас: Има ли радиация в София, има ли такава информация въобще някъде? В детската градина на сина ми вчера и днес имало инфо за радиация и не ги извеждат навън в туй хубаво време, че и прозорците им са затворени.
I see you, ако имаш инфо от първа ръка, сподели, моля те!

# 3 133
  • София
Малко спам, но вие сте навътре в нещата, затова питам вас: Има ли радиация в София, има ли такава информация въобще някъде? В детската градина на сина ми вчера и днес имало инфо за радиация и не ги извеждат навън в туй хубаво време, че и прозорците им са затворени.

Няма радиация. Проверявай тук.
http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background

# 3 134
  • София
.....
За коя детска градина става въпрос? И от къде имат такава информация?
В сайта на АЯР, не пише нищо, смисъл, че не се отчита повишение на гама - фона!

Общи условия

Активация на акаунт