Отговори
# 4 515
П.П. Сега си спомням случай за един руснак, на когото бяха облъчили в Англия в някакъв бар. Мисля че облъчването беше станало направо с радиоактивния материал, отиде си човека за броени дни, а и сред другите клиенти на заведението имаше болни. Извинете че не мога да се сетя сега подробности.
Александър Литвиненко

Той направо си го е пийнал полония с кафенцето. А този, дето му го е сложил (не е доказано в съда де), та той, жена му, децата му .. всичките са "светили".

# 4 516
По принцип е забранено да се внасят предмети в контролираната зона,ако се наложи да се изнасят например инструменти,то тогава те се замерват от лице от дозиметричен контрол и ако са чисти се дава износна бележка,с която може да те допуснат да ги изнесеш.Ако са "мръсни",то тогава се дезактивират,ако и след това са радиоактивно замърсени се третират като радиоактивен отпадък и подлежат на последващо преработване и погребване.
 Ако бях на тяхно място не бих рискувал да изнеса нещо замърсено,все пак става въпрос за здравето и живота ни.Скривайки нещо и занасяйки го вкъщи си имате осигурен радиоактивен източник за цял живот.

# 4 517
Ами да, откриването на радиоактивни материали се води за инцидент и се отразява в някаква официална документация. Не помня на кой от сайтовете има списък например. Основно ги откриват при предаване за скрап в Стомана Перник, защото там ги мерят камионите.

Забравих да ви пусна нещо - http://eea.government.bg/bul/News/N_2011_LAD/2011-03-28.html. Тук също има измервания на въздух и вода в София 2 пункта (Павлово и Надежда) и Свищов.

# 4 518
Жертвали са ги да, ама въпреки поетите огромни дози повечето от тях са живи, има интервюта с тях.
Да има интервюта, но те са правени преди доста години.

# 4 519

Жертвали са ги да, ама въпреки поетите огромни дози повечето от тях са живи, има интервюта с тях.
Значи няма смисъл да се страхуваме от радиацията, щом повечето от ликвидаторите на Чернобил са живи
Защо? Те могат да ги обеззаразят външно, така няма риск за другите хора.
Е, значи може да се обеззаразява. Това не може ли да се приложи към предмети, явно не за всичко може.

Аз затова казвам - качвам каквото мога в нета (информацията не е радиоактивна), другото си го взимам и се надявам да мине. Каквото мога да си спася.

В Припят са били разграбени магазините. Т.е. обрани. Знаете ли кога военните са почнали за дебнат за кражби от там? Когато в Киев и бил продаден радиоактивен телевизор.
А като се замисли човек, че трябва по най бързия начин военните да отцепят два града с по 40 000 човека /примерно/ и всеки си държи на протмоненцето и цветенцето в саксия, които трябва да се деактивират... ЗНаете ли за колко време ще трябва да отцепите града? Някой да сметне моля... Не случайно в Припят все още седят колите на хората, противопожарните коли, вертолетите.
Ама поне 20, които се запнат да си вземат"кое мине, мине"... Евакуацията ще закъснее с часове. А пък тогава се говори за секунди. Затова- по един сак максимум. И не с лична кола, защото ще трябва да се деактивират поне 10 000 коли. А не 2000 рейса...

# 4 520
Вече не знам от какво повече да се плаша

Date time   2011-04-21 00:39:05.0 - EAST COAST OF HONSHU, JAPAN - магнитуд 5.7

....

Извинете, че така нахълтвам!
От лекцията на  д-р Милен Цеков във ФзФ в събота разбрах следното: ще има многооо афтършокове като по сила ще са :
При трус с магнитуд 9 следват афтършокове :
1 х 8
10 х7
100 х6
1000 х 5
10 000 х4
100 000 х3
1 000 000 х 2
Това е нормално и винаги след земетресение е така.
Между другото лекцията беше много интересна, много добре обяснена и доста неща ми се изясниха.
Също беше обяснено, че зоната , в която е строена централата е била  статистически най-безопасната в цяла Япония.
Необикновеният катаклизъм, както беше споменала Самурайка, всъщност наистина е такъв и той разбива на пух и прах статистиките и изяснява защо там не е имало сеизмична активност.

# 4 521
Корина, точно  Peace, хората около Фукушима и без това имат по един сак багаж, с който са в евакуационните центрове. Какъв е този ентусиазъм, отново да се връщат в замърсената зона /дори и за 2 часа/ Сега, когато вече надали ще има нещо, което ще може да премине през ККП-тата /след като е стояло в тази зона, вече толкова време след аварията/. Hug

пп Бряххх, това за "статистически най-безопасната зона" все едно ми говорят в момента марсианците за АЕЦ Белене /извинете за спама/  Mr. Green

# 4 522
fiona разкажи още  bouquet

inna-bubulina  нека ги пуснат за два часа. Доколкото разбрах има регламент да е само по един член от семейство и ще има дозиметричен контрол на излизане. Нормална процедура предвидена в такъв случай си е. Лошото беше щъкането им през този месец там, непрекъснато влизаха и излизаха, имаше някакви постове на главните пътища, които им записваха само имената и номерата. Реално по заобиколните пътъща и колите си можеха да изкарат.

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 22:08 от flambe

# 4 523
Сега попаднах на това ... http://www.youtube.com/watch?v=VimKiihyvIc&feature=related
Не знаех, че той е против Белене. Имам чувството, че е чел темата.  Mr. Green

Попаднах на жестоки снимки от Чернобил... Направо жестоко-брутални. Ако сте със слаба психика, бременни или кърмите, моля ви не ги отварайте.
http://www.corbisimages.com/Search#q=+%22Chernobyl+Nuclear+Accident,+1986%22

Лъчева болест... За пръв път попанам на снимка в нета... толкова красноречива за ада!
http://www.corbisimages.com/Enlargement/Enlargement.aspx?id=42-1 … amp;caller=search

inna-bubulina  нека ги пуснат за два часа. Доколкото разбрах има регламент да е само по един член от семейство и ще има дозиметричен контрол на излизане. Нормална процедура предвидена в такъв случай си е. Лошото беше щъкането им през този месец там, непрекъснато влизаха и излизаха, имаше някакви постове на главните пътища, които им записваха само имената и номерата. Реално по заобиколните пътъща и колите си можеха да изкарат.
Добре де... За вас това нормално ли е? Не действията на хората. Те са научени на "Спокойно!" А действията на хората, които трябва да контролират.

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 22:16 от Корина

# 4 524
flambe, нека да ги пуснат  Peace, но ако наистина действат, както трябва да бъде в случая, би трябвало да не могат да изнесат нищо лично от района, а това ще нанесе още по-голяма болка на и без това изстрадалите хорица там /да не говорим, че не виждам нищо нормално, което да се прави до този момент, спрямо хората, които живеят в района на Фукушима/ Hug

Иначе и на мене ми е интересно, какво точно е обяснено за този катаклизъм.

И между другото, обяснено ли е, че има земетресения, които се предизвикват от пропадания, и земетресения, които се предизвикват от приплъзвания на земните плочи една под друга. Както и какво проявление има земетресение, чийто епицентър е по-надълбоко, и земетресение, което е по-плитко/може би, не са точните термини, но го пиша на обикновен човешки език/.
     А иначе, нормално е след такова силно земетресение, да има множество също не слаби земетресения /даже има случаи и след първоначален силен трус, да следва и последващ по-силен трус/

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 22:31 от inna-bubulina

# 4 525
Корина Никак не ми е нормално, няколко пъти го коментирах. Особено след цифрите за радиацията в зоната, които днес благоволиха да публикуват, защото преди това нямали разрешение от канцеларията на министър-председателя. Никакви оправдания, че те хората си знаели и така били решили не са ми аргумент.
 Но е факт, че това продължава между 20-30 км, в петното зад 30 км. Грийнпийс дига непръкъснато джабъл, МААЕ ги натиска, те се опитват да убеждават местните, те се бунтуват да се евакуират...Честно казано, не знам какво да кажа...

И да не те плаша, ама това са радиоационни изгарания. И без лъчева болест може да ги получиш, напр. двамата работници в подземието на централата. Виждала съм ги с очите си на крака на дете. Да не те ужася, ама изгарянето е отвътре/тъканите/ към кожата. Първо се беше появило черно петно като от ударено. Не гледай такива работи, те са извън прага на поносимост на човешкото.

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 22:35 от flambe

# 4 526
И да не те плаша, ама това са радиоационни изгарания. И без лъчева болест може да ги получиш, напр. двамата работници в подземието на централата. Виждала съм ги с очите си на крака на дете. Да не те ужася, ама изгарянето е отвътре/тъканите/ към кожата. Първо се беше появило черно петно като от ударено. Не гледай такива работи, те са извън прага на поносимост на човешкото.
Вчера попаднах на тези снимки. Снимките на децата ми спират дишането от както ги видях. И преди сме си говорили за АЕЦ и за това какво е трябвало да последва след чернобил. А тогава даже не бях ги виждала ...
На линка, който постнах Костов говори, че Белене ще си възвърне парите след 60г., а това й е гаранционния срок. Смешно е да си мислим за собствения г*з, докато Япония се пече на бавен огън... Но няма ли да е по-добре да се предотвратяват вече строежи на атомни централи и да се работи над зелената енергия.
Вчера гледах соларни панели в нета. дълбоко се замислям над такава инсталация след като взема жилище за мен и детето... Наистина!  Стига изложението да го позволява

п.с. Съжалявам за спама и искренно се надявам поколението ни да е мутирало и нови снимки на пострадали деца да няма в нета....

# 4 527
Добре де... За вас това нормално ли е? Не действията на хората. Те са научени на "Спокойно!" А действията на хората, които трябва да контролират.

Ами не е нормално разбира се, ама аз се отказах веЧе да се опитвам да разбирам японската 'народопсихология'. Може и да не съм права но ми се струва Че в последно време маса недомислици, некомпетентност и неправилни реакции се изпокриха зад клишето с народопсихологията. И в Чернобил се били върнали, да върнали са се, но там си живеят сега бабите и не разнасят изтоЧници на радиация сред нищо неподозиращи хора. Оцелелите ликвидатори са в огромна степен много болни хора. Гледах един филм, основното действащо лице беше фотограф, който е присъствал на всиЧки възлови места, летял е с хеликоптера над реактора, отварял е прозореца, снимал е директно вътре в дупката, каЧвал се е на покрива заедно с ликвидаторите. Е, жив е, но прекарва по 2 месеца в годината в болница.
ЛиЧно аз не проумявам защо трябваше да мине над 1 месец от аварията за да пуснат хората вътре. Като искат да ги пускат, да ги бяха пуснали в наЧалото. Радиацията се акумулира и със сигурност днес предметите им са по-облъЧени отколкото преди 1 месеца. И който иска може да мисли за безсърдеЧна, но това е извънредна ситуация, въпрос на живот и смърт, с нищо не се разлиЧава от война и съответно трябва да се взимат същите мерки, всиЧки навън, предмети не се изнасят и се охранява от военни. Просто не искам да си помислям какви биха били последствията ако в Чернобил руснаците бяха подходили така мекушаво.

Също беше обяснено, че зоната , в която е строена централата е била  статистически най-безопасната в цяла Япония.
Необикновеният катаклизъм, както беше споменала Самурайка, всъщност наистина е такъв и той разбива на пух и прах статистиките и изяснява защо там не е имало сеизмична активност.

А какво му е толкова необикновено на тоя катаклизъм? Четох Че земетресенията над 9 по Рихтер изобщо не са толкова голяма рядкост, по 1-2 на година се слуЧват, следователно би могло да се оЧаква Че рано или късно и в Япония може да се слуЧи, все пак това е силно земетръсна зона, а не средата на Европа. И децата веЧе разбраха Че цунамитата са естествено и Често последствие от земетресенията. В наводнените райони на Япония има стари камъни, поствяни там още преди векове, на които пише Че всиЧки сгради трябва да се строят зад тях за да не бъдат залети от цунамита, т.е. не е някакво непознато явление в тоя район. Днешният Човек обаЧе е по-умен и си е настроил къщите (и централите) не просто пред камъните, ами на самия бряг. Само аз ли съм толкова тъпа Че не мога да проумея при това положение къде е уникалността на катаклизма?  newsm78. Фиона, това не е нападка срещу тебе, съвсем искрено се Чудя, защото от моята лаишка гледна тоЧка да стане земетресение в Япония и да го последва цунами не е нещо непредвидимо, но може и да бъркам.

# 4 528
Вяра, точно този филм за фотографа търся от седмици. Бях го намерила, но по време на гледане на филма ми спряха нета и не мога да го открия. дай линк, моля те Praynig

Упс, намерих го. Той бил за Игор Костин...  Mr. Green

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 22:51 от Корина

# 4 529
Вяра, точно този филм за фотографа търся от седмици. Бях го намерила, но по време на гледане на филма ми спряха нета и не мога да го открия. дай линк, моля те Praynig

Чакай да го потърся. Но ще успея да го намеря само на немски, устройва ли те?

Редактирам, намерих го междувременно. Ето това е линка към първата Част:
http://www.youtube.com/watch?v=-TgczLGbZSA

Общо са 10 Части, разделени на по 10 мин. Като изгледаш първата ще излезнат и линкове към следващите. Филмът е много натоварващ, но от всиЧко което видях за Чернобил е най-добрият  документален материал с много автентиЧни кадри.

Общи условия

Активация на акаунт