Майчинството счетоводно - 39

• 33 801
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
  Мерси много за отговорите ви. Hug

# 721
Здравейте , искам да помоля за малко разяснения , ако някой може да направи . Става въпрос за следната ситуация : от 2004 г. работя в фирма '' А.Б.''-  август месец 2008 г. излязох по майчинство със сина си , по стечение на обстоятелствата , в момента съм със застъпено майчинство със дъщеря си без да съм се връщала на работа . Днес разбрах от човек от фирмата че е обсъждано връщането на мен и още една колежка , която ''давала зор'' на работа - аз от септември( тогава ми свършват 2-те години на дъщеря ми) , а тя незнам откога.  Та въпросният човек от отдел ''Човешки ресурси '' казал че щяли да ни уволнят ........ нямали нужда от нас ...... Имат ли право , на какви основания , членове и т.н.т може да се случи това ??? Не сме ли защитени от закона определено време ??? Ако може някой да ми отговори изчерпателно , за да съм наясно със всичките законови положения .... И дали когато ''започна '' работа , могат да ме задължат да си ползвам полагащата ми се годишна отпуска за 3-те години , през които съм била в майчинство преди да започна уж работа  ?????

# 722
  • София
silvia1980, привет! Благодаря ти много за отговора. Фирмата, в която работя превежда заплати и данъци на 1-во число от следващия месец, т.е. на 1-ви април е превела за март. Честно казано, банката ги бави понякога до 2-ро число и като се има предвид, че през април 1-ви беше петък, предполагам че до 5-ти най-късно парите са внесени. При това положение и понеже до момента нямам превод по картата, на кое число да очаквам парите? Въпросът ми е свързан по-сроко с това на кои дати правят преводи от НОИ.

Благодаря сърдечно!!!

# 723
Здравейте!
От средата на м. март'11 съм в 45-ния болничен преди термина за раждане. Преди седмица получих парите от НОИ за м. март. Имам разминаване между среднодневното НТВ, което се получава по двата калкулатора на 1-ва страница и изчислената сума от НОИ, която виждам в справката им на сайта.
Въпросът ми е - мога ли да получа инфорамция от НОИ как са изчислили среднодневното възнаграждение. Ако да - на какви телефони/e-mail в София да се обадя/пиша, за да получа тази информация. Фирмата, в която работя е регистрирана в София и всички документи се подават там.
Предварително благодаря.

# 724
  • Пловдив
Здравейте!
От средата на м. март'11 съм в 45-ния болничен преди термина за раждане. Преди седмица получих парите от НОИ за м. март. Имам разминаване между среднодневното НТВ, което се получава по двата калкулатора на 1-ва страница и изчислената сума от НОИ, която виждам в справката им на сайта.
Въпросът ми е - мога ли да получа инфорамция от НОИ как са изчислили среднодневното възнаграждение. Ако да - на какви телефони/e-mail в София да се обадя/пиша, за да получа тази информация. Фирмата, в която работя е регистрирана в София и всички документи се подават там.
Предварително благодаря.

пишеш мейл на sofia@nssi.bg
ако има грешка,ще коригират
каква е разликата в сумата

# 725
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Правилно ли съм разбрала,че болничния за бременност е 90 процента и първите 3 дни не са за сметка на работодателя,а изцяло се поема от НОИ?Благодаря.

# 726
  • София-Младост
Правилно ли съм разбрала,че болничния за бременност е 90 процента и първите 3 дни не са за сметка на работодателя,а изцяло се поема от НОИ?Благодаря.
Стига да ти е ясно от каквмо са тези 90% , другото е вярно Simple Smile

# 727
Как от какво-от заплатата на която съм назначена.Поправете ме ако греша.

# 728
  • Майничка

90% от среднодневното брутно осигурително възнаграждение за последните 18 месеца назад (считано от месеца преди началото на болничния) или 100% от среднодневното нетно (взема се по-малката сума, което почти винаги е нетното). Всичко е за сметка на НОИ, да.

Pisi81, отговорих на лични.

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 16:15 от gargamela

# 729
  • Русе
silvia1980, привет! Благодаря ти много за отговора. Фирмата, в която работя превежда заплати и данъци на 1-во число от следващия месец, т.е. на 1-ви април е превела за март. Честно казано, банката ги бави понякога до 2-ро число и като се има предвид, че през април 1-ви беше петък, предполагам че до 5-ти най-късно парите са внесени. При това положение и понеже до момента нямам превод по картата, на кое число да очаквам парите? Въпросът ми е свързан по-сроко с това на кои дати правят преводи от НОИ.

Благодаря сърдечно!!!

Превод трябва да имаш до 15 работни  дни от датата на представяне на болничния в НОИ. Ако са ти представили болничния до 5ти, брой от тогава 15 работни дни. Дано работодателят да ти е представил болничния в този срок(1-5 април). Преводите на обезщетенията са всеки вторник и четвъртък.

# 730
Принципно болничния в моя случай е от 18.04-02.05.и съм го дала на работодателя.За него има ли някакъв срок за предаване,примерно след 02.05. или ако имат желание може и сега да го занесат във НОИ?Благодаря.

# 731
  • Русе
Принципно болничния в моя случай е от 18.04-02.05.и съм го дала на работодателя.За него има ли някакъв срок за предаване,примерно след 02.05. или ако имат желание може и сега да го занесат във НОИ?Благодаря.

След изплащане на заплати и внасяне на осигуровки за месец април в  твоя случай. До 2 дни след това се представят болничните в НОИ. После превод трябва да имаш до 15 работни  дни от датата на представяне на болничния в НОИ.

# 732
  • София
silvia1980 / Силве, благодаря ти много!!! Дано, дано!!!

# 733
Имам въпрос, който не касае майчинството, но компетентните дами тук няколко пъти са ми помагали, надявам се и сега да го направят. На съпруга ми май му предстои съкращение. Знам, че така ще взема 60 % от... какво? Той досега е осигуряван на пълната си заплата и всеки месец сумата е била различна. Как се изчислява това 60-процентно обезщетение? От заплатата за последния месец? За 6 месеца назад? Бруто или нето? Надявам се да ми помогнете отново  bouquet

# 734
  • Русе
Имам въпрос, който не касае майчинството, но компетентните дами тук няколко пъти са ми помагали, надявам се и сега да го направят. На съпруга ми май му предстои съкращение. Знам, че така ще взема 60 % от... какво? Той досега е осигуряван на пълната си заплата и всеки месец сумата е била различна. Как се изчислява това 60-процентно обезщетение? От заплатата за последния месец? За 6 месеца назад? Бруто или нето? Надявам се да ми помогнете отново  bouquet
          Паричното обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от осигурителния доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.

Общи условия

Активация на акаунт