Майчинството счетоводно - 39

• 34 200
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, кога се очаква да бъде изплатен болничен, който започва от 30 януари и завършва на 13 март. Болничният е внесен в НОИ на 1 март.

В срок от 15 раб. дни от датата на подаване на б. лист.

Много благодаря на прекрасните жени, които отговарят на въпросите ни тук   bouquet
Искам да Ви попитам само още едно нещо... имате ли представа къде трябва да попитам какви са условията и как се получава тази еднократна сума при майки студентки? Просто няма как да се водя студентка след септемри тази година, водя се дипломант....без да съм много сигурна!

Подава се декларация в Дирекция Социално подпомагане и от тях се изплаща.

# 106
  • софия
Здравейте,
Ако бременността ми е в две календарни години. Това означава ли че имам право на 180 дни за едната и 180 дни за другата година.
Благодаря ви.

# 107
Момичета искам да попитам дали мога да подам документи за детски? Нито знам дали има срок, нито дори дали имам право. Знам само че не трябва да имаме доход повече от 350 лв на член от семейство. Съпруга ми е осигурявам на 640 лв, на аз сега на 21,03 ми изтича майчинството. Мога ли да получавам детски?

# 108
  • Пловдив
Здравейте,
Ако бременността ми е в две календарни години. Това означава ли че имам право на 180 дни за едната и 180 дни за другата година.
Благодаря ви.

на стр 6 ти е отговорено

или искаш друг да ти отговори ???

Момичета искам да попитам дали мога да подам документи за детски? Нито знам дали има срок, нито дори дали имам право. Знам само че не трябва да имаме доход повече от 350 лв на член от семейство. Съпруга ми е осигурявам на 640 лв, на аз сега на 21,03 ми изтича майчинството. Мога ли да получавам детски?

с този доход имате право на детски

може да подадеш по всяко време-подготвяш
служ бележки от работодателите ви
бележки от педиатърът на децата
молба образец

# 109
  • тук-там
Сигурно е коментирано но не намирам..Бременна без права - нито един ден в осигуряване. За болничните - ясно - от социалните еднократно. Въпросът ми е ще може ли след 6-те месеца на детето таткото - СОЛ да взима обезщетение до 415 ден и след това майчинството. Майката ще я назначим на ТД.

# 110
  • Добрич
Здравейте! За детските,веднага след раждането ли се подават документи,или след изтичане на майчинството? И още нещо,таткото ще се брои ли в изчисленията на дохода,при положение че нямаме брак,но живеем заедно. А бебето се брои,така или иначе...или не?
Благодаря за отговора Elfita  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 22:01 от Sneakers

# 111
  • Пловдив
Сигурно е коментирано но не намирам..Бременна без права - нито един ден в осигуряване. За болничните - ясно - от социалните еднократно. Въпросът ми е ще може ли след 6-те месеца на детето таткото - СОЛ да взима обезщетение до 415 ден и след това майчинството. Майката ще я назначим на ТД.

таткото може да поеме обезщетението след като правоимащия /майката/ има това право.в случая майката няма право,няма и бащата.Ако започне работа и като натрупа 12 те м стаж,ще има право на обезщетение и ще може да го прехвърли на бащата.Да започне да се осигурява някъде колкото може по-бързо

Здравейте! За детските,веднага след раждането ли се подават документи,или след изтичане на майчинството?-подаваш в месеца последващ раждането  И още нещо,таткото ще се брои ли в изчисленията на дохода,при положение че нямаме брак,но живеем заедно.-таткот не се брои щом нямате брак  А бебето се брои,така или иначе...или не?-бебето се брои.ако имате само едно дете-делиш на две твоя доход

# 112
Здравейте момичета   bouquet
Имам въпрос касаещ болничните при бременност.
Казуса ми е следният:
- работя на 8 часов трудов договор от 3 месеца на 600лв нето(трябваше да започна още преди нова година,но...)
- преди това съм била на обезщетение в бюрото по труда за 4ри месеца
- имам непрекъснат трудов стаж преди това

Въпросът ми е ако излезна във болнични (по лекарска препоръка евентуално до края на бременността) после как ще ми се изчисли майчинството на база 80% или 70% от брутото или нетото?
 И още нещо фирмата ли ми плаща болничните? Кой плаща осигуровките, здравните?Аз плащам ли нещо и на кого?

Искам да знам, защото ако не ми е изгодно ще правя уговорки със работодателя ми, макар че много ми е неудобно и без друго, че започнах бременна и сега пък се налага да излизам в болнични. Weary

Благодаря ви много   bouquet

# 113
  • софия
Elfita, Много се извинявам, не съм видяла, а уж следих внимателно Embarassed
Благодаря ти много  за отговора:bouquet: 

# 114
  • Пловдив
Здравейте момичета   bouquet
Имам въпрос касаещ болничните при бременност.
Казуса ми е следният:
- работя на 8 часов трудов договор от 3 месеца на 600лв нето(трябваше да започна още преди нова година,но...)
- преди това съм била на обезщетение в бюрото по труда за 4ри месеца
- имам непрекъснат трудов стаж преди това

Въпросът ми е ако излезна във болнични (по лекарска препоръка евентуално до края на бременността) после как ще ми се изчисли майчинството на база 80% или 70% от брутото или нетото?обезщетението за бременност и раждане е винаги 90 прозента от брутото ти,но не повече от нетото.това че ще вземеш болничен не влияе на процента.самия болничен ще ти повлия на бъдещото обезщетение надолу,защото базата е 12 м,а в тези 12 м имаш 4 м на 240 лв  /месеците на борсата/
 И още нещо фирмата ли ми плаща болничните?фирмата плаща първите 3 работни дни от първичните болнични.другото го плаща НОИ Кой плаща осигуровките, здравните?по време на болничен се плащата само здравните от работодателят ти-20.16 лв на месец Аз плащам ли нещо и на кого?не,нищо не плащаш ти

Искам да знам, защото ако не ми е изгодно ще правя уговорки със работодателя ми, макар че много ми е неудобно и без друго, че започнах бременна и сега пък се налага да излизам в болнични. Weary

Благодаря ви много   bouquet

# 115

вероятно ще я назначите още сега бъдещата майка.  newsm78
Тя ще получава помощи от социалните до придобиване на правото на обезщетения. НО ако отговаря на условията за доход.

Иначе отпускът след навършване на 6-месеца на детето може да го прехвърли. Но таткото ще взима обезщетение ако се самоосигурява на високия процент и има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск (ОЗМ) по принцип през живота си. (било като самоосигуряващ, на трудов договор и др.)

Не знам дали се изразих ясно.
Та, един пример - бащата е самоосигуряващ. Осигурява се на ниския процент (без ОЗМ). Никога не се е осигурявал на високия и никога не е работил на трудов договор. Следователно няма право на обезщетение и по двете изисквания.

А твоята майка какво ще прави - ще се върне на работа ли, че май няма право и на платен отпуск, неплатен със стаж- 30 раб.дни ...?

Здравейте,
Имам следния въпрос - прехвърлила съм втората година на майчинството на майка ми, която е пенсионер и работи. Интересува ме ако детето се разболее през тази година - може ли да се ползват болнични и от кого - от мен или от нея. Разбира се предпочитам аз да си гледам детето при подобна ситуация, но не съм наясно до колко е законно такова нещо при положение, че държавата вече плаща за отглеждане на малко дете по 240лв на месец.
Предварително благодаря за отговорите и се извинявам предварително ако въпроса е вече повдиган, но нямам много време да чета назад.

Не ти се полага болничен за гледане на детето.

задай въпроса си в odit.info - Осигуряване

според мен имаш право на болничен за гледане на малко дете, като си запазвате обезщетенията

(9) Ползуването на отпуска по чл. 164, ал. 3 КТ  не се прекратява, когато майката (осиновителката) ползува друг вид отпуск.
НРВПО

имам отговор на НОИ на подобен въпрос, но трябва да го потърся че е от преди 2-3 години

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 01:19 от AnMary

# 116
  • София
Здравейте.
Безработна съм от началото на годината и искам да попитам мога ли да се запиша в бюрото по труда и да получавам някакви пари и горе-долу каква ще е сумата?

# 117
  • София
Здравейте,
Искам да ви питам - от началото на месеца започнах работа на втори трудов договор, първия си ми е на 8 часа на ден, втория ми е на 4 часа на ден. Преди една седмица разбрах, че съм бременна и искам да ви питам дали и двете ми нетни заплати ще вземат предвид за майчинството. Осигурявам се и на двете места на реалните си заплати?
Мерси за помощта Hug

# 118
  • Magrathea
Някой знае ли колко време след подаване на документ в НОИ, той се отразява в сайта им. Декларациите 50-51 са ми внесени в петък 11.03 и още не ги виждам Rolling Eyes

# 119
  • София-Младост
Здравейте.
Безработна съм от началото на годината и искам да попитам мога ли да се запиша в бюрото по труда и да получавам някакви пари и горе-долу каква ще е сумата?
А защо не се регистрира веднага след прекартяване на ТД? Сега и да се регистрираш може и нищо да не получаваш.

Общи условия

Активация на акаунт