Майчинството счетоводно - 39

• 34 049
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
DENICA3, ако си пуснала детето на ясла, без да се върнеш на работа и без да си си подала декларация за промяна на обстоятелствата в НОИ, ще трябва да връщаш парите от момента, в който си пуснала детето на ясла, до 2-те му години. За повече информация НОИ-тел. за Русе 816470,816471,816472,816473.
да ти кажа честно не ми се звани в нои
но мисълта ми беше   фирмата ли ще уведомят или мен лично с писмо ли знам ли как
и да не съм подавала декларация
и могат ли да ми спрат второто майчинство

# 271
  • София-Младост
DENICA3, ако си пуснала детето на ясла, без да се върнеш на работа и без да си си подала декларация за промяна на обстоятелствата в НОИ, ще трябва да връщаш парите от момента, в който си пуснала детето на ясла, до 2-те му години. За повече информация НОИ-тел. за Русе 816470,816471,816472,816473.
да ти кажа честно не ми се звани в нои
но мисълта ми беше   фирмата ли ще уведомят или мен лично с писмо ли знам ли как
и да не съм подавала декларация
и могат ли да ми спрат второто майчинство
Кажи точно какъв ти е случая, че не ми стана ясно. Дала си детето, не си с евърнала на работа...така ли? И съответно не си ползвала друг отпуск/болничен?
Теб лично ще те уведомят, но може да стане след година две и д аплащаш накуп с лихвите, а те не са малки.

# 272
здравейте пак
пуснах си детето на 1г.9 м на ясла не съм подавала декларация в нои това е 2008 г
след време напуснах фирмата в който бях и сега съм в нова фирма по майчинство с второ дете и питах фирмата ли ще уведомят ако имам да плащам или мен лично (примерно с писмо )
а не ми се обажда в нои..................... да  не би да са ме пропуснали  Mr. Green
и могат ли да ми спрат второто майчинство ако не платя

# 273
  • София-Младост
здравейте пак
пуснах си детето на 1г.9 м на ясла не съм подавала декларация в нои това е 2008 г
след време напуснах фирмата в който бях и сега съм в нова фирма по майчинство с второ дете и питах фирмата ли ще уведомят ако имам да плащам или мен лично (примерно с писмо )
а не ми се обажда в нои..................... да  не би да са ме пропуснали  Mr. Green
и могат ли да ми спрат второто майчинство ако не платя
Теб ще те уведомят, вероятно с доброволна покана за плащане. Дали могат да прихванат задълженията ти от текущото обезщетение...предполагам могат.

# 274
  • Пловдив
да,прихващат задълженията от болничните и обезщетенията.имаше писано за подобни случай

DENICA3 ,ако получиш писмо,ще го платиш/разсрочиш задължението и няма да има проблем с второто ти майчинство

# 275
има ли някакъв срок в който трябва да получа писмо
връщам се да чета

# 276
Ето от едно решение на съда във Видин :  Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   № 157/гр. Видин , 13.01.2011г.

На трето място, при издаването на процесното решение АО не е съобразил и друго законово положение – за периода 30.09.2009 г. – 06.07.2010 г., за който се изисква Г. да връща получени по реда на чрл. 53 КСО средства, се твърди, че детето й е било настанено в детска ясла. Съгласно действащата към момента редакция на чл. 53, ал. 4 КСО, детските ясли не са посочени сред детските заведения, настаняването в които е отрицателно условие за получаване на обезщетение от майката. С изменението на КСО, обн. ДВ бр. 49 от 29.06.2010 г., в сила от 01.07.2010 г., към детските заведения по чл. 53, ал. 4 КСО изрично са добавени и детските ясли. Това законодателно решение  произтича от факта, че по принцип до тогава яслите не са считани за детски заведения. Законодателят урежда в съвсем различни нормативни актове материята за детските заведения и за яслите – за яслите това е чл. 118 от Закона за здравето, раздел „Здравна закрила на децата”, като целта на детските ясли е да се подпомага  семейството при отглеждане на деца до тригодишна възраст и за осигуряване на тяхното нормално физическо и психическо развитие. Детските заведения – детски градини, училища и т.н. – са законодателно уредени от Закона за народната просвета, като част от системата на образованието в Република България. Едва с изричното посочване от законодателя на яслите в законовия текст на чл. 53 КСО, те де юре се приравняват на детски заведения и се разширява приложението на законовия текст и относно настаняване на дете в ясла. Тъй като действието на законите е занапред, може да се търси възстановяване на платено обезщетение, след датата на влизане в сила на изменението на КСО – т.е. след 01.07.2010 г., когато яслите са добавени в законовия текст. Видно от издаденото решение обаче, това законово положение не е съобразено от АО и издаденият акт противоречи на материалния закон

Явно тръгва да се оборва НОЙ

# 277
Здравейте и от мен.Ето накратко и моят казус.На 10.03.2011 детето ми стана на 2 години.Следователно и ми изтече майчинството.Та от фирмата ми предлагат да ме съкратят по чл.328 ал.1 т.6  .Преди да изляза по май Hugчинство се осигурявах върху 1000лв.Това, което ми предлагат изгодно ли е за мен и евентуално какво би било евентуалното ми обещетение от борсата при положение че имам стаж 13години.Дължат ли ми някакво друго обещетение освен за 2 години платен отпуск.Много моля посъветвайте ме да подпиша ли или се мъчат да ме изработят.Благодаря ви

# 278
здравейте,искам да попитам :в неделя бебка навършва 1 годинка.трябваше ли да пускам някаква молба при счетоводителката и кога?и до сега вземах майчинство от 1-во до 5-то число на месеца,а от тук нататък как стоят нещата.ако работодателя в момента не ми плаща осигуровките  ще ми се изплаща ли майчинството изобщо??благодаря ви предварително!!

# 279
  • София-Младост
здравейте,искам да попитам :в неделя бебка навършва 1 годинка.трябваше ли да пускам някаква молба при счетоводителката и кога?и до сега вземах майчинство от 1-во до 5-то число на месеца,а от тук нататък как стоят нещата.ако работодателя в момента не ми плаща осигуровките  ще ми се изплаща ли майчинството изобщо??благодаря ви предварително!!
Подавате молба за отпуска за втората година и прил.3, за да получавате обезщеетние. За сега все още важно е подаването на декл.обр.1 от работодателя обезщетение плащат и при невнесени осигуровки, но няма ли данни за теб в персоналния регистър няма как ще има забавяне.

# 280
  • Русе
Здравейте и от мен.Ето накратко и моят казус.На 10.03.2011 детето ми стана на 2 години.Следователно и ми изтече майчинството.Та от фирмата ми предлагат да ме съкратят по чл.328 ал.1 т.6  .Преди да изляза по май Hugчинство се осигурявах върху 1000лв.Това, което ми предлагат изгодно ли е за мен и евентуално какво би било евентуалното ми обещетение от борсата при положение че имам стаж 13години.Дължат ли ми някакво друго обещетение освен за 2 години платен отпуск.Много моля посъветвайте ме да подпиша ли или се мъчат да ме изработят.Благодаря ви

Чл. 328.  (1) т.2 е при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата.
 За 13 години трудов стаж обезщетението се изплаща за срок от 9 месеца.
 Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца.
За времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете се взема среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период.
За друго обезщетение за оставане без работа се обърни към работодателя, защото зависи при какви условия е сключен трудовият договор.

# 281
Здравейте! В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Искам да започна работа, но не да се върна в старата фирма, а да започна на втори трудов договор в друга фирма. Възможно ли е това? И дали ще продължа да получавам цялото  си майчинство от 240 лв. от старата фирма?

# 282
Здравейте.
Имате ли представа дали НОИ работи в събота до обяд или ми  грешна информацията?
Благодаря.   bouquet

# 283
  • Русе
Здравейте! В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Искам да започна работа, но не да се върна в старата фирма, а да започна на втори трудов договор в друга фирма. Възможно ли е това? И дали ще продължа да получавам цялото  си майчинство от 240 лв. от старата фирма?
Ако не си прекратиш трудовия договор със старата фирма и започнеш работа по втори трудов договор, имаш  право да получаваш 240 лв. Съответно от второто място няма да подаваш никакви декларации в НОИ.

# 284
Здравейте,
можете ли да ми кажете при изтичане на майчинството при навършване на 2г. на детето мога ли веднага да ползвам болничен или трябва да се върна на работа за 1-2 дена и след това да изляза в болничен? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт