Математическите паралелки от 5 клас в 125 СОУ, 107 ОУ и 119 СОУ, София

• 188 306
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Prizma, благодаря! Същата работа стана в нашето училище  Confused Само дето не е много ясно тоя СИП дали ще го има повече от 1 г.

# 451
  • София
Здравейте, мамчета, моля за информация относно регламента за прием след 4-ти клас в 107 ОУ. В сайта на училището не откривам нужната ми информация. Благодаря!

# 452
  • София
Открих търсената от мен информация! Извинявам се!

# 453
  • София
Vache, голямата ми дъщеря тази година излиза от 107-мо. Доволни сме. Не че си няма кусури, но и преподавателите и децата са ок. Учителският състав е предимно мъжки и това се усеща Simple Smile Учителите по английски, математика, история (и не само те) са много добри.

# 454
  • sofia
Тази година в 119-то няма да има математическа паралекла, доколкото разбрах.
Идеята била да се запазят паралелките и чрез часове по СИП да стане някакво профилиране.
Така че остават 125-то - 107-мо като алтернативи на СМГ.
Часовете са ЗИП, по 3 часа седмично. Как точно ще съчетаят учебната програма и различния избор на децата в един клас - не си го представям, но ще видим.

# 455
  • нейде там, където ....
Prizma, не проверихте ли в сайта на училището? Там има обявена паралелка с математика.
Прием в 119-то СОУ след 4.ти клас

# 456
  • София
Prizma, не проверихте ли в сайта на училището? Там има обявена паралелка с математика.
Прием в 119-то СОУ след 4.ти клас

Не, нямам интерес към кандидатстване в 119-то.
Информацията, която посочвате, не е много по-различна, според мен:

Цитат:
ПАРАЛЕЛКИТЕ СЕ ЗАПАЗВАТ. Учениците ще бъдат разпределени в 5 групи в зависимост от Задължително избираемата подготовка /ЗИП/, която е три часа седмично.
В петте паралелки ще бъдат приети по 5 ученици от други училища.
Край на цитата

т.е. външни ученици биха се борили за 5 места, като подборът на децата от 119-то ще се осъществи чрез външно оценяване от директора.
Моето мнение е, че няма силна математическа паралелка в 119-то - не виждам групово високи резултати в горните класове, не съм забелязала отборно участие в състезания в страната и в чужбина. Остсъствието на силна конкуренция при формирането на паралелката също ще бъде пречка пред следването на високо темпо по математика, поне в  смисъла, който се влага в математическо училище или паралелка. 125-то и 107-мо ми се струват по-добри варианти в този смисъл.

# 457
  • София
Лекси, благодаря ти, много!!! Hug

# 458
  • нейде там, където ....
Поне до седми клас разпределението във всички училища е според избраните ЗИП. Може и да нямат отбори по международни състезания, но е вариант за деца, които имат интерес към математиката, не към медалите  Peace
125-то и 107-мо имат математически паралелки по-отдавна, а кое от тях - зависи от целите и възможностите на деца и родители.   bouquet

# 459
  • София
125-то и 107-мо имат математически паралелки по-отдавна, а кое от тях - зависи от целите и възможностите на деца и родители.   bouquet

Т.е. ти ги приравянваш като качества?

# 460
  • София
Поне до седми клас разпределението във всички училища е според избраните ЗИП. Може и да нямат отбори по международни състезания, но е вариант за деца, които имат интерес към математиката, не към медалите  Peace

В 125-то няма "разпределение" на децата в математическата паралелка след 4-ти клас. Имат приемен изпит, достъпен за всички деца от София, и който кандидатства и се класира, бива приет.
Колкото до медалите, не става дума само за това.
Ето разпределението на участниците в утрешното състезание в Шумен:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MLFcg1s7IiZmOqICB2zLI2c2 … it#gid=1580472632
Деца от 119-то училище не виждам. Ученици с интерес към математиката имат нужда от участие в такива събития. Не е същото като да си разпечаташ задачите и да ги решиш у дома или в клас. Иначе нямаше да смисъл от цялото пътуване и организация.
И да, всеки, който участва, отива с надеждата ако не за медал, то поне за добро представяне, както и за проверка на подготовката си в състезателни условия.

# 461
  • нейде там, където ....

Т.е. ти ги приравянваш като качества?

Не, не ги приравнявам.
За мен 107-мо е стъпка към НПМГ, със стабилна подготовка и по математика. Имат интерес учениците им да се представят добре навсякъде, не само на математически състезания. Приемат 20 деца в пети клас тази година, като предполагам, че няма да са в една паралелка. Отборът се определя сред повече деца и който не иска да участва, сигурно може да пропусне. Но пък ако има желание - повече деца се борят за място там.

125-то е квартално училище с две математически паралелки от 4 до 7 клас. В тях се разпределят децата, които са класирани след изпита. Те имат за ЗИП математика, като при едната паралелка това е само един допълнителен час. Имат добри преподаватели по математика, участват в състезания и се представят успешно. Такива са очакванията към учениците - да са с по-състезателна нагласа. Отборът на училището се определя сред двете паралелки. Имат и 4 други паралелки, със ЗИП различен от математика, без приемен изпит за тях.

И в двете училища децата ходят на школа по математика, където се подготвят за състезания. Мисля, че не е задължителна, но силно желателна за добро представяне и влизане в училищните отбори.

119-то също си е квартално училище. За следващата учебна година ще приемат по 5 деца от други училища в паралелка след изпити. Едната ще е с 3 часа математика ЗИП. До момента не съм виждала техни отборни изяви. Ако детето/родителят не държи на състезанията, а иска допълнителна подготовка по предмета - може да е добър вариант.  newsm78

А където и да учи детето, ако има желание или необходимост от допълнително математика - има много възможности.  Peace

# 462
  • София
20 деца в пети клас тази година, като предполагам, че няма да са в една паралелка.

И в двете училища децата ходят на школа по математика, където се подготвят за състезания.

Поне в годината, в която дъщеря ми влезе, новите деца се обособиха в отделна нова паралелка и само няколко бяха записани във вече съществуващи паралелки. На школа не ходиха всички деца, а само тези с резултати от състезания/Еврика над определен минимум. Школата се заплащаше, но на по-ниски от реалните цени и се провеждаше два следобеда в седмицата. От преподавателката обаче повечето родители не бяха доволни и част от децата се отписаха още 2-ри срок. Моята дъщеря не е ходила на такава школа. До колкото знам и сега нещата са така...

# 463

Поне в годината, в която дъщеря ми влезе, новите деца се обособиха в отделна нова паралелка и само няколко бяха записани във вече съществуващи паралелки. На школа не ходиха всички деца, а само тези с резултати от състезания/Еврика над определен минимум. Школата се заплащаше, но на по-ниски от реалните цени и се провеждаше два следобеда в седмицата. От преподавателката обаче повечето родители не бяха доволни и част от децата се отписаха още 2-ри срок. Моята дъщеря не е ходила на такава школа. До колкото знам и сега нещата са така...

Нещо сгафиха с школата точно за нашите деца (и моят син сега е 7-ми клас там). Доколкото разбирам от другите родители, чиито деца ходиха на школа, нещата не стоят по-добре и сега.

Не бих казала, че 107-мо е стъпка към НПМГ.  Peace Вярно е, че имат вътрешни изпити за кандидатстване там, които са само за учениците от 107-мо, но само толкова. Обучението е насочено към цялостно отлично представяне, като за това се грижи много силен екип от учители.

И още една подробност относно отбора, който ходи по състезания - формира се изцяло от деца, които посещават школата. Изводи няма да правя, а само ще вметна, че този подбор не изпраща най-добрите математици да представят училището.

Нямам представа как стоят нещата в другите обсъждани училища, но ако сега трябва отново да избирам училище до 7-ми клас за детето си, пак щях да избера 107-мо.  Peace

# 464
  • София
Благодаря за мненията ви. Засега потвърждават подредбата ми  Wink
А как ходят децата до 107-мо? В чисто практичен план. Моята би ходила с метро, а после? В 5 клас придружавахте ли ги?

Общи условия

Активация на акаунт