Математическите паралелки от 5 клас в 125 СОУ, 107 ОУ и 119 СОУ, София

• 188 330
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 465
  • София
От края на миналата година (т.е. 6-ти клас) ходи с рейс 102. Мисля, че разстоянието от метрото до у-щето не е проблем - предполагам може да се мине за 5 мин. (нагоре по бул. Св. Наум и при 46 ясла вдясно има излаз към училището)

# 466
  • София
Vache, аз живея в Люлин и работя във фМИ, т.е. срещу 107-мо. Пътувам с метрото направо до станция Джеймс Баучер. От ст. Люлин до края (през Надежда, без да прекачвам) отнема 25 мин. След това пеша по Баучер - още 10 мин, може и с трамвай, но разходката е приятна, наклонът е надолу. Но, ако е дете в 5 клас, не бих го пуснала само.

# 467
В 5 клас придружавахте ли ги?

В 5-ти клас го карахме с колата, защото и работехме в близост до училището и беше съвсем логично и неговото Д. а се вози. После нещата се промениха и от началото на 6-ти клас си ходи и се прибира сам. На нас ни е далечко, нямаме метро и сутрин излиза в 6.20 ч., за да успее за първи час, но досега има само две закъснения, които са по вина на транспорта. Най-важното е, че и той е много доволен от училището.

Лекси, кое е твоето детенце?

# 468
125-то и 107-мо имат математически паралелки по-отдавна, а кое от тях - зависи от целите и възможностите на деца и родители.   bouquet

Т.е. ти ги приравянваш като качества?

125-то е квартално училище с две математически паралелки от 4 до 7 клас. В тях се разпределят децата, които са класирани след изпита. Те имат за ЗИП математика, като при едната паралелка това е само един допълнителен час. Имат добри преподаватели по математика, участват в състезания и се представят успешно. Такива са очакванията към учениците - да са с по-състезателна нагласа. Отборът на училището се определя сред двете паралелки. Имат и 4 други паралелки, със ЗИП различен от математика, без приемен изпит за тях.

И в двете училища децата ходят на школа по математика, където се подготвят за състезания. Мисля, че не е задължителна, но силно желателна за добро представяне и влизане в училищните отбори.

А където и да учи детето, ако има желание или необходимост от допълнително математика - има много възможности.  Peace

Да споделя личен опит за 125-то (дъщерята е 7 клас). Наистина 125-то е квартално училище с 2 математически паралелки за 5-7 клас. Квартално - означава, че останалите учители са като навсякъде - каквото ти се падне, има отлични (при нас такава е химичката Гаджанова), има и на на много ниско ниво.
Математическите паралелки са 2, в първата СИП, ЗИП е само МАТ. За 5-ти клас бяха общо 5 часа, т.е. хорариумът е като в СМГ. При втората (където сме ние), СИП-ът е Немски език (по-скоро е загуба на време, за 3 години не научиха много), т.е допълнителната математика е 3 часа. Общо стават 9 или 7 часа седмично, което си е много. (за 6 и 7 клас не знам точно колко са допълнителните часове, мисля, че са с 1 по-малко).

Количеството не означава задължително качество. Затова е важно нивото на учителя (ясно защо) и нивото на децата. За 125-то с Мат класове работят 3 учители. За двама от тях имам лични впечатления и мога да кажа, че са на изключително ниво - Данков и Димитров. За третата Генчева нямам впечатления, но предполагам, че и тя е на ниво.  Димитров води 7 клас и сигурно догодина ще вземе малките.  За него - само хубави думи, нивото му е като на добрите учители от СМГ. Освен за МАТ, намира време да им говори и за важни неща от живота (за второто мнението ни съвпада на 90%). Дава огромни домашни. През ваканцията организира морски лагери и планински преходи.

Школата не е задължителна и няма директна връзка с отбора за състезания. Цената е 160лв/срок. По-скоро е още 2 часа МАТ. Естествено, който учи повече има по-големи шансове. Ходят повечето деца, затова за 2-та класа са отделни групи. Ние пропуснахме 2 или 3 срока.

Състезанията
- в София децата ходят масово, няма отбори.
За провинцията и чужбина - не знам точно, защото моето гардже не иска да ходи.
Знам, че се прави специално контролно и отиват най-добрите в този момент. Мисля, че за всяко такова състезание ги готвят по няколко часа допълнително и безплатно.  Поемат и разходите или поне част от тях.

За децата и родителите - има огромна разлика с предното училище, казано кратко - от една кръвна група сме. Родителите са амбициозни и загрижени, децата са интелигентни.

Сега малко реализъм - 125-то  не е Итън. Не може да стигне нивото и на СМГ, особено по отношение на другите учители. Но ако живеете в близките квартали и в 5-ти клас няма кой да води и да взема детето, това е перфектно решение. Ако беше 4 клас, пак бихме избрали 125-то.

# 469
  • София
biborana, благодаря за подробната информация!!!  Hug Сега гледам, че след празниците май месец започва подаване на заявления. Тааа, ще подаваме  Grinning

# 470
  • София
Vache, пиши ми ако не ти се разхожда, да подам за вас.  Peace Не е зле все пак да тествате маршрута, но пък може да е в почивен ден.   Wink Както решиш.  Simple Smile

# 471
  • София
Vache, пиши ми ако не ти се разхожда, да подам за вас.  Peace Не е зле все пак да тествате маршрута, но пък може да е в почивен ден.   Wink Както решиш.  Simple Smile

Ааа, чакай, аз искам да видя с очите си  Mr. Green
Кажи ми, от колко часа са сутрешната смяна? А имат ли втора смяна?
Мога в обедната си почивка да се занеса до там.

# 472
  • София
Има ли някъде в нета задачи от предни години от изпита в 125-то?

# 473
Дали ще изкарат на 9.06 резултатите от изпита в 125 СОУ?

# 474

Въобще не звучи като реклама в моите уши. Това е самата истина. Знам, че дискусията е стара, но попаднах на нея, поради вътрешната ми нужда да похваля този учител. Невероятен педагог, невероятен математик, способен да завладее вниманието и на най - буйното дете. Синът ми завърши сега седми клас в 125. СОУ и постигна завидни резултати! С жена ми го бяхме записали във "ВЕДИ", а детето каза: "Аз ще ходя и при Димитров - той ми обяснява страхотно". В момента, в който видите този човек, ще усетите харизмата му. Родители, ако детето Ви се увлича от математиката - човекът е Димитров. Видях, че мейлът му е публикуван и е верен. Имам и телефонният му номер, но не смятам, че нета е за публикация на толкова лични средства за комуникация.
Поздрави!

# 475
  • София
Моят син също тази година завърши 7 клас при г-н Димитров. Всички хубави думи, казани за него, абсолютно ги потвърждавам. Децата много го уважават и обичат. От съучениците на сина ми, по математика на НВО има само една единствена оценка под 5, а повечето са над 5.50. Моето дете се е подготвяло само при него и има страхотна оценка по математика. Жалко, че българското образование не разполага с повече педагози от такъв ранг.

# 476
Повдигам темата, че ми е важна. Понеже записванията за 125 приключиха преди да се проведат изпитите в 107-мо, си записах детето там. Сега обаче като гледам, ще го приемат в 107 и ще трябва да си изтегля документите от 125-то. Може ли някой от вас, който е минал по същите стъпки, да ми каже как става: направо в 125 отивам и си взимам документите или първо ходя в 107-мо, взимам бележка за записване и тогава си изтеглям документите. При положение, че се иска и удостоверение за завършен 4-ти клас, мисля, че трябва първо да си изтегля документите.
ПП: Успях да се свържа със 125-то и много любезно ми обясниха как се прави. Ще го напиша тук, в случай че и други имат същото чудене. Отива се първо в 125-то, откъдето ви връщат удостоверението за завършен 4 клас и характеристиката. С тях отивате в 107-мо, откъдето взимате бележка, че е записан. Връщате се в 125 и взимате отпусно, което носите отново в 107.

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 10:12 от Янечек

# 477
  • София
Янечек, много полезна информация. И аз се чудех как става, защото и аз записах дъщеря си в математическата паралелка на 125-то, а може да ми се наложи да я отпиша. Благодаря за информацията.....

# 478
  • София
Янечек, моята девойка също ще е приета в 107-мо  Hug Също ще я изтегля от 125-то където ще освободи място в мат. паралелка. Обаче сега на 1 класиране може би няма да влезе в списъка, чак на второ.
Благодаря за информацията! Hug
Също се надявам децата от Еврика да са в една паралелка.

Ваня+Йоана, вие се упътвате към СМГ, нали? Честито и успех!!!  Hug

# 479
  • София
Vache, Надявам се днес да ни приемат в СМГ.
Иначе изглежда, че ще сме приети и в 107, но няма да се запишем, защото е малко неудобно за нас за водене и прибиране. Simple Smile.
 Две съученички от класа на моята дъщеря ще се запишат там. Така че ще сте един много силен клас - късмет.

Общи условия

Активация на акаунт