Забраненият плод (Aşk-ı Memnu) ~ 35

• 55 982
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
'Мислите,че можете да ме изиграете,а?'

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 16:14 от NotApproved

# 496
  • Бургас
charovnica, разбира се, че е възможно - не само между мащехите и заварените синове има безумни страсти и любов.  Wink Но дори и тогава човек не бива да губи контрол върху ситуацията, най-малкото защото поема риск да изгуби любовта си. Ето веднага един пример - да си представим, че Бехлюл не съществува, а Бихтер е влюбена в мъжа си. Скандалите, които нарочно устройваше заради въображаемата ревност от мадмоазел. Да си представим, че са истински. След една такава поредица, търпеливият и зрял Аднан много бързо ще разкара неуравновесената и много влюбена в него жена. Та затова казвам, че човек трябва да анализира и озаптява емоциите, които могат да му навредят. А ако усети, че не може да се справи, да потърси помощ. Ето при една нормална ситуация без морални оттенъци как загубата на контрол върху преживяванията може да съсипе всичко.
А в случая с Бихтер и Бехлюл - това нейното си е чиста проба безумна емоция, която ще се окаже и фатална за нея. И понеже съдъжанието на понятието "любов" може би е най-обемното и многостранно - да, може да се каже, че това между тях е любов. За техните личности и опит - да, това е любов. Но за хора като Дениз или Аднан - не е.   Peace

# 497
  Арсен/лелята/ си няма най-малка представа за игричките на Фирдевс.Тя  като брат си приема нещата за чиста монета/още Мадмоазел й спомена за чувствата на Нихал/ и сега тя си мисли,че нещата се подреждат от само себе си.
  Юличка вече мисля,че се изяснихме за загубата на какъв контрол става дума,тук те подкрепям напълно  Peace  Колкото до Аднан и изблиците на Бихтер,по-скоро ще разкара Мадмоазел,за да не се дразни тя.Видяхме как скорострелно я изпрати сама на почивка.

За Дениз-вероятно не е,за Аднан въобще не мога да коментирам,защото той никога не би могъл дори да асимилира тази мисъл. Също така ми  е чудно защо Фирдевс не говори с Бихтер,а само по заобиколни пътища я отдалечава?
  Все пак не ми отговори на въпроса какво следва след осъзнаването на силни чувства,които са в разрез с нормите ? Какво трябва да се направи,интересно ми е да чуя твоята гледна точка  Peace

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 16:24 от charovnica

# 498
С две думи гледаме:
 Бихтерено-Бехлюлови размисли и страсти,
Аднаново-Мамзелени пости,
Нихалени фантазии,
Фирдевсови машинации.
И покрай тях другите украшения-Пейкер и сие,Сюлейман и зъмска дружина...

# 499
  • БГ
А така-а-а ! Цял ден се готвя да паразчопля темата "Фирдевс",ама от други разисквания не успях.
Дали бихме могли да поразсъждаваме върху нейните мотиви - кое я накара да насочи вниманието върху Нихал и уж любовта на бехлюл към момичето?!
Дали само егоистични и материални интереси се крият зад действията й , или инстинктивния страх на майката да предотврати бъдещи интуитивно усетени нещастия с детето й - Бихтер?!
Фирдевс познава живота и горе и долу!Все ми се струва,че тя сякаш предусеща нещастията,които ще се стоварят върху Бихтер и семейството,но подходът и начините за постигането на целта й са твърде неправилни.Фирдевс с инстинкта и опита на зряла и опознала живота жена, е разгадала що за птица е Бехлюл,знае и на какво е способен Аднан,ако Бих го напусне.
И още много други въпроси си задавам около действията на Фирдевс.Особено като гледах последните сцени на погребението на Бихтер.Този инсулт май не е плод само на потрес от загубата на материалната изгода!

# 500
Чаровница Hug Hug

# 501
  Славена-кратко,точно и ясно   bouquet и с този твой свеж хумористичен привкус  Hug
  Фирдевс прави всичко за Бихтер и стъпва здраво на земята,затова всячески се опитва да спре тази връзка,независимо от средствата.
  mariola_sha пак заповядай  bouquet

# 502
А в случая с Бихтер и Бехлюл - това нейното си е чиста проба безумна емоция, която ще се окаже и фатална за нея. И понеже съдъжанието на понятието "любов" може би е най-обемното и многостранно - да, може да се каже, че това между тях е любов. За техните личности и опит - да, това е любов. Но за хора като Дениз или Аднан - не е.   Peace

Много истина има в тези думи !

# 503
  Славена-кратко,точно и ясно   bouquet и с този твой свеж хумористичен привкус  Hug
  Фирдевс прави всичко за Бихтер и стъпва здраво на земята.
  mariola_sha пак заповядай  bouquet
и аз така мисля Thinking Thinking

# 504
  • ... да усещаш мириса на море ...
Дали само егоистични и материални интереси се крият зад действията й , или инстинктивния страх на майката да предотврати бъдещи интуитивно усетени нещастия с детето й - Бихтер?!
Фирдевс познава живота и горе и долу!Все ми се струва,че тя сякаш предусеща нещастията,които ще се стоварят върху Бихтер и семейството,но подходът и начините за постигането на целта й са твърде неправилни.

Тъй като не искам да коментирам неща, случващи се по-нататък, ще коментирам нещата към момента: За мен Фирдевс се намеси, освен за материална изгода, и за да предотврати скандала, който би се разразил от събирането на двойката БиБ. Чуствата на когото и да било - Бих, Бех, Нихал - ни най-малко не я интересуват... За нея е важно да има средства (кредитната карта на Бих/Аднан) и да не я/ги пишат по вестниците...

Slawena как ги измисляш  Joy

# 505
  bouquet

С риск някой да се почувстава засегнат ,за което съжалявам,но помъчих се да чета и да чета днес и като систематизирих всичко достигнах до това прозрение.Понякога с две думи може да се каже повече отколкото с 20.

di_ni,това с подписа е моят начин да кажа "Здравей пролет!" и да внеса собствен колорит в профила си. Hug

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 16:53 от Slawena

# 506
  • БГ
  С риск някой да се почувстава засегнат ,за което съжалявам,но помъчих се да чета и да чета днес и като систематизириха всичко достигнах до това прозрение.Понякога с две думи може да се каже повече отколкото с 20.
di_ni,това с подписа е моят начин да кажа "Здравей пролет!" и да внеса собствен колорит в профила си. Hug

Чудесна терапия - а колорита се забелязва и е много приятен! Hug
Че тука като сме забили носове в клавиатурата - натиснала ни една логорея Mr. Green - мани,мани..... ooooh! ooooh!

# 507
  • Бургас
di_ni, Фирдевс с всичките си недостатъци все пак е майка. Отгледала е дъщерите си, въпреки натякванията и неудовлетворението си, не ги е оставила. Те биха живели доста добре и само с баща, Фирдевс знае това, но не е могла да се отдели от тях, за да се наслаждава на живота без отговорности. Тя ги обича, посвоему, но ги обича. Единственият начин, по който тя е свикнала да се справя с живота е интригата - това обяснява и действията и. Освен това за нея щастието се изразява в материалния и социален просперитет. А понеже е завършен егоист - заради себе си и децата си (те са част от нея) не би се поколебала да мине през трупове (образно). Жалко, че не може да впрегне проницателността си, за да види към каква бездна е тръгнало детето и. А и духовната и пустота пречи да осъществи истинска емоционална връзка с децата си. Но тя въпреки това ги обича (особено Бихтер). Така го усещам аз.
Освен това мисля, че Фирдевс обича много повече Бихтер - именно защото вижда себе си в нея. С Пейкер имат малко общо. Въртележката-играчка, която Фирдевс донесе на Бихтер - спомен от детството и доказва, че тя не е безразлична към емоциите на децата си. Ако Бихтер се примири с обичта си към майка си и бъде по-снизходителна към недостатъците и - каквато е Пейкер, може би ще бъде по-удовлетворена и тя самата. Има няколко момента, в които Фирдевс ме развълнува и спечели. Когато след опита за самоубийство оцени помощта на Дениз и се сближи с нея. Моментът с въртележката. И операцията в Англия, за която само Катя узна. В крайна сметка тя можеше да умре там, но не сподели с никого. И едва ли само евентуалното раздухване от журналисти е причината.   
Чаровница, явно не мога да разбера точно въпроса ти - дай пример за различна от филмовата ситуация на силни чувства в разрез с нормите и ще ти отговоря (ако искаш на лични, за да не товарим темата и потребителите). За мен зависи от ситуацията.  Peace

# 508
   Юличка,добре  Peace
   Образът на Фирдевс си го разнищила много точно  Hug
   Изброените от теб моменти също и мен много ме впечатлиха и показаха човешкото й лице,което на моменти се губи.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 17:19 от charovnica

# 509
di_ni, Фирдевс с всичките си недостатъци все пак е майка. Отгледала е дъщерите си, въпреки натякванията и неудовлетворението си, не ги е оставила. Те биха живели доста добре и само с баща, Фирдевс знае това, но не е могла да се отдели от тях, за да се наслаждава на живота без отговорности. Тя ги обича, посвоему, но ги обича. Единственият начин, по който тя е свикнала да се справя с живота е интригата - това обяснява и действията и. Освен това за нея щастието се изразява в материалния и социален просперитет. А понеже е завършен егоист - заради себе си и децата си (те са част от нея) не би се поколебала да мине през трупове (образно). Жалко, че не може да впрегне проницателността си, за да види към каква бездна е тръгнало детето и. А и духовната и пустота пречи да осъществи истинска емоционална връзка с децата си. Но тя въпреки това ги обича (особено Бихтер). Така го усещам аз.
Освен това мисля, че Фирдевс обича много повече Бихтер - именно защото вижда себе си в нея. С Пейкер имат малко общо. Въртележката-играчка, която Фирдевс донесе на Бихтер - спомен от детството и доказва, че тя не е безразлична към емоциите на децата си. Ако Бихтер се примири с обичта си към майка си и бъде по-снизходителна към недостатъците и - каквато е Пейкер, може би ще бъде по-удовлетворена и тя самата. Има няколко момента, в които Фирдевс ме развълнува и спечели. Когато след опита за самоубийство оцени помощта на Дениз и се сближи с нея. Моментът с въртележката. И операцията в Англия, за която само Катя узна. В крайна сметка тя можеше да умре там, но не сподели с никого. И едва ли само евентуалното раздухване от журналисти е причината.  
Чаровница, явно не мога да разбера точно въпроса ти - дай пример за различна от филмовата ситуация на силни чувства в разрез с нормите и ще ти отговоря (ако искаш на лични, за да не товарим темата и потребителите). За мен зависи от ситуацията.  Peace

Бях започнала да пиша абсолютно същото.И мен ме спечелиха тези моменти на Фирдевс.При нея, освен всичко, този характер, както при Бихтер, е голяма пречка за създаване на истински отншения с някого.Фирдевс реално няма хора, които да са й показали, че я разбират и които не са с нея, защото така се е наложило(семейството на Аднан) или от някакъв лицемерен интерес(онази русата, ужасната й приятелка, която все забравям как се казваше).Следователно, според нейната логика, няма смисъл да мисли за другиго освен за себе си и за децата си.Тя не ги напусна и след като любовника й предложи да заминат.Мисля, че разбира много добре това, че Пейкер е различна и  макар демонстративно да не одобрява бързите й, последователни бременности, иска й се дъщеря й да бъде щастлива.Та заради нея Нихат е при Аднан, това го направи за да осигури Пейкер, не за себе си.Мисля също, че разбира и Бихтер, но понеже не е навътре съвсем със ситуацията, няма как да види как Б. пропада в бездната на неконтролируемите чувства все по-бързо.Тя мисли, че като поговри с двамата, по-скоро като си проведе монолога(който признавам - беше много добър) те ще охладят страстите и ще се укротят малко.Може би грешката й е, че подценява темепрамента на Бихтер(вероятно и този на Бехлюл) и счита, че след като тя е стигнала до изовда, че временната страст може да донесе много лоши неща, те също ще стигнат до него.И то бързо.

Общи условия

Активация на акаунт