Великденската трапеза 2011

• 83 615
  • 547
  •   1
Отговори
# 390
Тази година се чудя от къде да си купя агнешко.

Кажете някои магазин, от които сте взимали и ви е харесало, през последните 2-3 изобщо не случвам и все месото е старо!

# 391
  • Czech Republic
Здравейте!

Тъй като станаха много дискутирани силиконовите форми за агънца, зайчета и др. подобни, днес пробвах нова рецепта за моята форма-агънце с вместимост 1 литър. Хубавото на рецептата е, че е с майонеза вместо с яйца, когато се случи по една или друга причина да нямаме в наличност.

Агънце от кексово тесто с майонеза вместо яйца

Вместимост 1 литър

Продукти:

500г брашно
250г захар
250г майонеза (забележете грама, а не милилитра!)
350-400мл прясно мляко
1 бакпулвер
лимонена кора или есенция
По желание може да прибавите:
стафиди 50г
 бадеми или орехи или начупен (настърган шоколад) - 50 гр (по ваш вкус)

Приготовление:

Предварително загрейте фурната на 170 градуса.

В подходяща купа размесете първо брашното с бакпулвера и после прибавете останалите продукти). Тестото става по-гъсто от обикновеното кексово тесто. Няма нужда даже от миксер.

Излейте в леко намазнената силиконова форма. Моята е едностранна (снимки може да видите тук - http://natalyna.multiply.com/photos/album/61/61). Не се сетих да снимам суровото тесто, но остава не запълнено около 1 см.

Печете на 170градуса около 50-60 минути.

След изпичане докато е топло може да посипете със захар или да полеете с шоколад или друга глазура.

Аз използвах лешничета за очи и муцунка, но следващия път муцунката само ще я мацна с шоколад.

Ето така изглежда готовото агънце:

Още снимки ТУК

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 15:16 от natalyna

# 392

Кажете някои магазин, от които сте взимали и ви е харесало, през последните 2-3 изобщо не случвам и все месото е старо!

Ние миналата година купихме от Метро агнешка плешка, охладена и беше много добра.

# 393
Благодаря за коментарите. Рецептата, която ползвах е за кексово тесто -
60г масло, 1ч.ч. захар, 2 яйца, 50мл прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия.Първо смесвате мокрите съставки, после сухите и изливате във формата. Може да се импровизира- с портокалови или лимонови корички + съответната есенция, с ром и стафиди и т.н. Тестото е много вкусно, мен ми стига за тази форма. Използвах оцветена белтъчена глазура за украса и цветни гел боички. Моите кексчета в началото залепнаха предполагам от това, че сложих силиконовата форма в тава, за да е по-стабилна. Вече директно върху скарата на печката и се извадиха без проблем.

# 394
  bouquet Страхотни сте момичета, видях големи красоти и страхотни идеи за празниците   bouquet
Записвам се да Ви следя  Wink

# 395
Здравейте,искам да се включа и аз с подготовката си за Великден.Репетиция за козунаци по рецептата на Мариетаhttp://passionscooking.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%B5%D1 … D0%B5%D0%BD%D0%B8
и разбира се да се похваля с тревичката си от пшеница

Много ги харесвам и аз тези форми за зайчета и агънца,незнам кога ще се сдобия с такива,страхотни са.Черпя много идеи от тук и се радвам на красотите които показвате,а и разяснявате.Благодаря ви  bouquet

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 17:48 от танита 3

# 396

Ние миналата година купихме от Метро агнешка плешка, охладена и беше много добра.

Благодаря за съвета! Дано и тази година да е така.

# 397
Ехееееей първа репетиция -успешна!!!Ето и снимчици,бъдете милостиви за първи път ми е  GrinningРецптата е от тук
Алана, аз правих по тази рецепта, много хубаво стана:

2 яйца
120 гр. масло /може и маргарин/
120 гр. захар
160 гр. брашно
1/2 бакпулвер

Приготовление
Предварително формата се маже с масло.
Печем както кекса на 180 градуса с вентилатор, в предварително загрята фурна.Тестото дойде точно за формата. 9 минути загрява фурната и след това се пече още 40 мин. Общо 49 мин Само че ,сместта дойде малко и ми се напука ,когато го обърнах.Напълних до половината формичката,,като си мислех че ще се надуе но въпреки че се наду,пак беше малко.
Следващия път ще пробвам със доза и половина от тази смес или може би две дози  и трябва да се получи.Освен това пекох само 20 мин. защото при мен беше изпечен на 20 тата минута  ,а не както е в оригиналнат рецепта за 40 мин. Peace

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 19:03 от poxy 80

# 398
poxy 80, браво!! Много сладък Зайо!! А лесно ли ти се извади от формичката?

# 399
poxy 80, браво!! Много сладък Зайо!! А лесно ли ти се извади от формичката?
Да даа много лесно ,само я намаслих добре с чисто масълце и сама се извади!Само сето ми се начупи като го обърнах ,но сместта ми дойде малко и затова,като за първи път съм много доволна!!!

# 400
poxy 80 , абе не му се виждат дефектите  Hug пък и важното е да си зарадваме дечицата  Heart Eyes

# 401
poxy 80, много сладък зайо се е получил  Hug

# 402
  • софия
Момичета,който е забравил да си насади тревичка да си вземе от Била готова покълнала пшеница,слага се върху мн. напоен памук с вода и готово,мойта за 4 дни е висока 4-5 см.

# 403
Здравейте! Много хубави идеи има за Великден! От скоро съм домакиня и искам да изненадам мъжа ми с правенето на курабии и руло с мармалад, някой ще може ли да ми услужи с рецепти. В интернета има голям избор, но да се допитам до вас.

# 404
  • Ирландия
Здравейте!Поздравления за темата!Има невероятни идеи,които вече 2-ри ден попивам,а и опитах с декорация на едни яйца и се получи невероятно!
Искам да споделя с вас една рецепта за козунак,която ми се стори по-различна от списание Good Food и мисля да я приготвя:

http://goodfood.bg/recipes/kozunak-s-mango/

Общи условия

Активация на акаунт