ВЪПРОСИ към хомеопати - 13

• 46 266
  • 768
  •   2
Отговори
# 405
Някой може ли да ми препоръча добри лекари хомеопати в София ?

# 406
Begemot, къде ги откриваш тези противоречия, за които говориш newsm78? Принципите които следват класическите хомеопати при лечение, са написани в Органон. Ако там откриеш противоречие, заповядай да го обсъдим, на мен лично ще ми е интересно Peace, както предполагам и на повечето пишещи и четящи тук.

Противоречие:

- според Европейския комитет по хомеопатия, ЕСН, само медицински доктори могат да практикуват хомеопатия

A homeopathic physician will, therefore, be a fully qualified medical practitioner additionally
trained in homeopathy

(източник: http://www.homeopathyeurope.org/about-ech/subcomittees/education )

- според ECCH (друга хомеопатична институция

"Homeopathy is currently practised by three categories of practitioners:
1. Homeopaths who have received a full training in homeopathy as a discipline in itself.
2. Medical doctors and other healthcare practitioners whose postgraduate training in
homeopathy varies from short introductory courses to a full training in homeopathy.
3. Other practitioners who use a limited range of homeopathic remedies alongside other
therapeutic options."

Противоречие

- из сайта на БГ хомеопатично общество:

http://www.bghomeopathy.org/bg/news_bg.php

"Тук се крие и голямото предимство за хомеопатичните препарати: при тяхното приемане опасността от странични действия на практика не съществува" (същото е публикувано и в "Информативно за хомеопатията в този форум")

-из този форум по-рано: "Защото когато здрав човек приема ХЛ, той изявява симптоми за това лекарство, т.е доказва лекарството. Да си здрав и да ти се появят симптоми е "вреда", т.е разболяване. " http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564241.msg18114698#msg18114698

Противоречие (за продължителността на доказването и лош ефект от хомеопатия:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=81182.msg2380141#msg2380141

- " Една група доброволци - около 20 - 30 човека в продължение на 1 до 3 месеца приемат всеки ден сутрин и вечер едно и също ново хомеопатично л-во"

а тук  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564241.msg18115516#msg18115516

- "Хомеопатичната общност е утвърдила стандарти - 3 приема на ХЛ дневно за два дни, след което се спира приемът и се отчита динамиката. Няма човек, при който да няма изявяване на симптоми. "

Само аз ли виждам противоречия  newsm78

И т.н, за всичко което изброих мога да дам конкретен пример, но да не флудим темата с повтаряне на неща, които вече съм цитирала веднъж.

По-рано зададох конкретен въпрос: как да разбера дали даден хомеопат е квалифициран или не, но така и не разбрах как ( въпросът ми се удави в дискусия защо задавам такива въпроси общо взето )

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 23:04 от begem0t_

# 407

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=81182.msg2380141#msg2380141

- " Една група доброволци - около 20 - 30 човека в продължение на 1 до 3 месеца приемат всеки ден сутрин и вечер едно и също ново хомеопатично л-во"

а тук:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564241.msg18115516#msg18115516

- "Хомеопатичната общност е утвърдила стандарти - 3 приема на ХЛ дневно за два дни, след което се спира приемът и се отчита динамиката. Няма човек, при който да няма изявяване на симптоми. "

Само аз ли виждам противоречия  

Това е написано от мен, въз основа на препоръките които дава  Jeremy  Sherr в “Dynamics and Methodology of Homoeopathic Provings”. Aвторът е признат от световната хомеопатична общеност, като експерт в областта на доказването на хомеопатични лекарства и повечето доказвания, които се правят днес се базират не методическите препоръки, дадени от него, а те от своя страна се базират на препоръките на Ханеман в Органон.
В интеренет пространството, във  форум, всеки потребител е свободен да изказва и лични мнения. Не зная на какъв източник се позовава потребителят Alexander за своето твърдение. Приемам го като мнение, на свободен участник във форум.

# 408

По-рано зададох конкретен въпрос: как да разбера дали даден хомеопат е квалифициран или не, но така и не разбрах как ( въпросът ми се удави в дискусия защо задавам такива въпроси общо взето )

Не съществува единна институция, която да следи за спазването на единни обучителни стандарти и която да удостоверява квалифицираността на дипломираните курсисти. Поради тази причина не съществува и единен регистър, където може да бъде направена справка.

# 409

Противоречие

"Тук се крие и голямото предимство за хомеопатичните препарати: при тяхното приемане опасността от странични действия на практика не съществува" (същото е публикувано и в "Информативно за хомеопатията в този форум")

-из този форум по-рано:

"Защото когато здрав човек приема ХЛ, той изявява симптоми за това лекарство, т.е доказва лекарството. Да си здрав и да ти се появят симптоми е "вреда", т.е разболяване. "

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564241.msg18114698#msg18114698

Твърдението ми  
се базира на написаното в "Органон на лечебното изкуство", от Самуел Ханеман, цитиран е и конкретен параграф.

Органон е основният философски труд в хомеопатията и всички практикуващи класическа хомеопатия, по целия свят се ръководят по него.  

Може да има противоречие между възгледите на отделни практикуващии. Това е възможно ако те не практикуват въз основа на единна философкса парадигма или ако  разбиранията  им за тази философска парадигма се различават.

Във Органон, където е събрана цялата хомеопатична философия, НЯМА противоречия, т.е философската парадигма на хомеопатията не е вътршнопротиворечива.

Къде са противоречията? Къде Ханеман противоречи на себе си?

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 02:51 от Nial

# 410

Противоречие

Според мен в сайта на БХО са имали предвид, че лечението с хомеопатия от добре обучен хомеопат не крие рискове. Друг е въпросът кое гарантира квалификацията на всеки дипломиран такъв. Реално погледнато обаче същото може да се каже и за лекарското съсловие - дипломата по медицина не е критерий за добра (по общоприетите норми на обучението) медицинска практика. Надявам се, че ще се съгласиш с това.

ПП. Освен това, в медицината, независимо дали е традиционна, хомеопатия или друга, се работи по определени критерии, но там математика няма - 2+2 не винаги е равно на 4. Wink

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 12:36 от multimodal

# 411
Nial, не оспорвам твърденията ти и виждам, че са от източник. Отбелязах ги, защото ми направи впечатление, че други хомеопати очевидно ползват други източници. От това наблюдение произтече въпроса ми как да разгранича добрите специалисти по хомеопатия.

Благодаря за отговора:

Не съществува единна институция, която да следи за спазването на единни обучителни стандарти и която да удостоверява квалифицираността на дипломираните курсисти. Поради тази причина не съществува и единен регистър, където може да бъде направена справка.

Multimodal, говорим за хомеопатията, нека не намесваме конвенционалната медицина. Не мисля, че "ама тя и конвенционалната е лоша, какво като в хомеопатията няма контрол" е причина да не обсъждаме проблемите с квалификацията на хомеопатите.

В крайна сметка поради липсата на критерии и професионална гилдия и компетентните хомеопати губят, защото целия хаос около тази практика отблъсква много хора от нея.

# 412
С последното ти изречение, споделяш и моето мнение.

# 413

Nial, не оспорвам твърденията ти и виждам, че са от източник. Отбелязах ги, защото ми направи впечатление, че други хомеопати очевидно ползват други източници.

Не съществува друг източник, в който да са разписани принципите на хомеопатията, освен Органон.

Към момента това е единствената "институция" за единни стандарти за добра хомеопатична практика. Спезването им, обаче, е въпрос на осъзнаване и лична отговорност.

Човек осъзнава смисъла на хомеопатията, решава че иска да практикува хомеопатия, преминава обучение и разбира, че ако иска да практикува хомеопатия - трябва да спазва принципите й, разписани в Органон. Друг е въпросът че липсата на единни критерии и професионална гилдия, която да съблюдава за това дали правилно се разбира Органон е причина за много свободни тълкувания...

Проблемът не е с философската парадигма, а с това кой как разбира и как тълкува.

Тези, които практикуват на база философска парадигма от други източници, просто не практикуват хомеопатия.

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 14:46 от Nial

# 414
Ами щом не съществуват други източници значи чисто и просто говорят наизуст Simple Smile Аз затова обичам като твърдя нещо цитирам публикацията, датата и страницата, на която се твърди, но това си ми е професионална деформация.

За другото, точно това и имам предвид: липсва професионална гилдия, липсват критерии за право на практика (е, критерият по закон е да си медицински доктор, но както виждам това не се счита за правилно и от практикуващи, и от пациенти), и с една дума всеки може да се назове хомеопат да представи сертификат от знайна или незнайна организация и да започне да лекува децата ни.

И какво правим? Разчитаме на съвети от познати или настояваме за по-строг контрол над тази практика?

# 415
Не съществува друг източник, в който да са разписани принципите на хомеопатията, освен Органон.

Към момента това е единствената "институция" за единни стандарти за добра хомеопатична практика.

Проблемът не е с философската парадигма, а с това кой как разбира и как тълкува.

Тези, които практикуват на база философска парадигма от други източници, просто не практикуват хомеопатия.

Ами точно това прави хомеопатията ненаучна, псевдонаучна и я приравнява с култ или религиозен фанатизъм. И за "истинските" християни има само един Бог и една истина, отразена в една-единствена книга - Библията. Аргументът "Ханеман казва" прилича подозрително много на изпъстрените с цитати от Библията изказвания на вярващи.
Ето един подходящ аналог на думите на Nial:

Цитат
И по това сме уверени, че Го познаваме, ако пазим заповедите Му. Който казва: Познавам Го, а заповедите Му не пази, лъжец е, и истината не е в него. Но ако някой пази словото Му, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него. (1 Йоан 2:3-5)

Приликата е очевидна.

Nial, не можете да ми посочите нито една естествена наука, която да настоява всички изучаващи я да се придържат към една-единствена книга или учебник, нито пък можете да ми цитирате заглавието на научна книга или учебник, съдържанието на които да не е било усъвършенствано, актуализирано или променяно в съответствие с новите открития повече от два века. И тази динамичност е нещо положително, защото научното мислене борави с аргументи и факти, а не с авторитети.

Къде са противоречията? Къде Ханеман противоречи на себе си?

Този въпрос ми звучи като "Къде Луис Карол противоречи на себе си в "Алиса в страната на чудесата""?
Органонът не е нищо по-различно от художествена литература, защото няма научна основа. Вътрешни противоречия разбира се, че има, но много по-важно е, че Органонът на Ханеман противоречи сериозно на натрупаните през последните два века знания от другите науки. Ето един такъв пример от Органона на Ханеман:

Цитат
§ 8. Невъзможно е да си представим, нито може да бъде доказано с какъвто и да е опит на света, че след отстраняването на всички симптоми на болестта, на цялата съвкупност от доловими феномени, остава нещо друго освен здраве, или че болестните изменение на вътрешността остават неизкоренени.

§ 8 It is not conceivable, not can it be proved by any experience in the world, that, after removal of all the symptoms of the disease and of the entire collection of the perceptible phenomena, there should or could remain anything else besides health, or that the morbid alteration in the interior could remain uneradicated.

Има много заболявания, които протичат безсимптомно, но наличието им недвусмислено може да бъде доказано с изследвания. Безсимптомно могат да протичат заболявания като хепатит B, туберкулоза, СПИН, различни видове паразитози, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, захарен диабет тип 2 и много, много други. Такива заболявания често биват открити и доказани при изследвания по друг повод. Разбира се, съвременните лабораторни, клинични и инструментални изследвания не са били известни на Ханеман, оттам в 21 век вече звучи смешно наивната категоричност на Ханеман "not can it be proved by any experience in the world", а също така се потвърждава моралната остарялост и концептуалната неадекватност на Органона и хомеопатията, базирана на него.

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 16:45 от Persona

# 416
Интересно ми е какво мисли хомеопатията (до колкото разбирам тука има практикуващи такива), за хроничен хепатит Б и Ц, хив(спин), и рак, някой от практикуващите тука сблъсквал ли се е с тези заболявания, или просто имат теоретична основа ?

# 417
Ами щом не съществуват други източници значи чисто и просто говорят наизуст Simple Smile Аз затова обичам като твърдя нещо цитирам публикацията, датата и страницата, на която се твърди, но това си ми е професионална деформация.

За другото, точно това и имам предвид: липсва професионална гилдия, липсват критерии за право на практика (е, критерият по закон е да си медицински доктор, но както виждам това не се счита за правилно и от практикуващи, и от пациенти), и с една дума всеки може да се назове хомеопат да представи сертификат от знайна или незнайна организация и да започне да лекува децата ни.

И какво правим? Разчитаме на съвети от познати или настояваме за по-строг контрол над тази практика?

Аз бих се радвала у нас да има акредитирани учебни заведения по хомеопатия с регламентиран хорариум на нужните за това дисциплини.  Peace И в тях да се кандидатства както в медицинските университети, за да не попадат там случайни хора. Това със сигурност би ограничило практикуването и от всякакви самозванци и би направило избора ни по-лесен. За съжаление обаче не е толкова просто, поправките в закона не предвиждат такава възможност, а и изглежда на този етап няма достатъчна мотивация от страна на МОН и управляващите за промени в тази посока.  

Сигурно пак ще ме контрираш, че правя сравнение с традиционната медицина, но лично аз така съм си подбирала и докторите по медицина (преди да се преориентирам към хомеопатията), на които съм поверявала здравето си и това на семейството ми - старателно проучване на конкретния терапевт и разбира се референции.  Не че тогава това доведе до някакъв положителен резултат.. Simple Smile

# 418
  • Пловдив
Привет!О...тук е станало доста напечено,а... Grinning

Аз да споделя...нали така правим тук Wink моя син пак е с жълтеникави(зелени дори) сополи.Нищо ново ще каже някой...така е,да,особено след като си имаме и изолирана бактерия в този секрет.Но хом. не прави нищо,чакаме...и аз незнам какво.Тъкмо му бяха пресъхнали(1-2 седм) и сега пак и за капак тая сутрин е и с конюнктивит! Tired Май хом.не се впечатляват особено от подобни дреболии.Може би е реакция от прием на конст.ХЛ или пак съм в заблуда? Rolling Eyes

п.п.Оставихме го при баба,на чист въздух за ваканцията,дано там всичко мине...

# 419
  • София
моя син пак е с жълтеникави(зелени дори) сополи.
оф и ние сме така вече 2-3 седмици. тъкмо минат или станат прозрачни и пак наново.
а как открихте че има бактерия? взехте секрет от нослето ли?

Общи условия

Активация на акаунт