ВЪПРОСИ към хомеопати - 13

• 45 982
  • 768
  •   1
Отговори
# 480
Мисля, че е крайно време и тук Tatti да се намеси защото се загуби добрия тон и доброжелателството в желанието на някои да разнообразят дните и вечерите си със злобни коментари.

# 481
begemot и persona наистина ставте досадни. стига! ясно е че не вярвате в хомеопатията и никой не ви кара. ама спрете с тъпите си въпроси и с мераците да докажете че не деиства.наистина вече ставате досадни. дори не ми се чете напоследък заради вас.....

Форумът е за въпроси към хомеопати и задавам въпроси към хомеопати. Ти като ползваш хомеопатия, не се ли интересуваш как и къде действа? Не мога да разбера какво против въпросите ми имате: според мен те са съвсем нормални - дали има професионални критерии за хомеопатите; как работи самата хомеопатия; какви заболявания лекува; как да разбирам противоречията в различните сайтове с информация.

Фразата "хомеопатията действа там, където патологията е обратима" наистина е объркваща: какъв е критерият дали една патология е обратима или не? Например диабет тип I винаги се е считал за необратима патология (поради унищожаване на бета-клетки на лангерхансовите острови), но ето, че хомеопатията му помага.

На някои места, като в сайта на БГ хомеопатично дружество пише, че лекува рак. Обаче на сайта на ECH (европейския хомеопатичен комитет) пише, че не може да лекува тумори. Питам хомеопатите.

Прочетох този раздел : http://homeohelp.eu/homeopatiya-za-studenti.html но не открих конкретен отговор и за двата ми въпроса;

Meжду другото, тук-там май има грешки при превода, например тук
http://homeohelp.eu/homeopatiya-za-studenti/roberts/174-glavavii.html
"Първо. Спектроскопските изследвания на космоса показват навсякъде огромен превес на водорода, който всъщност представлява просто свързване на първични положителни и отрицателни електрони." няма положителни електрони, има протони, но те са адрони и съвсем не са лептони, каквито са електроните - оправете си го.

# 482
Виж сега ясно е че не може да се даде отговор на всички твои въпроси.Разбрахме за желанието ти да научиш повече за хомеопатията и установихме че тук няма такъв който да задоволи всичките ти питанки.
Относно последното пиши на Хомеохелп и обясни какво точно и как да поправят.

# 483
При един добър рисърч, какъвто.. вярвам не е невъзможен за begem0t_ , няма нужда подобни въпроси да се задават точно в тази тема.
Освен ако целта им не е друга..    Rolling Eyes

# 484
Факта,че бях със световъртеж една година и никой не можа да ми постави диагноза и всички "лекари" ми казваха, че нищо ми няма (в това число и след направен ЯМР) В същото време ми даваха какви ли не "лекарства",с които не се подобрявах дори.Но след посещение на хомеопат,защото вече не знаех какво да правя и не исках да остана завинаги в това състояние ( успокояваха ме,че по всяка вероятност в критическата ще се оправя Mr. Green),се оправих след прием на една гранулка, третия ден.По-голямо доказателство,че хомеопатията действа, не ми трябва Simple Smile
begem0t_ , Persona как ще обясните това,вие Simple Smile

# 485
  • София
begemot Мислщ че колкото ид а ти се дават отговори на въпросите никога няма да признаеш- да тя действа. за това са доказателство стотиците излекувани...мисля че е тотално безсмислено да се продължава това!

# 486
Kaш, темата е въпроси към хомеопати и аз задавам въпроси към хомеопати: ако вие не сте компетентни да ми отговорите, това не означава, че хомеопатите тук не са. Плюс това вие само флудите темата с офтопик "защо питам като не вярвам". Питам си, интересувам се, темата е за това. Ами някои от вас като не вярват, че от ваксините има полза, не се ли интересуват що е то ваксина и как работи ( или как не работи ).

Мултимодал, правя рисърч, но постоянно попадам на противоречия. Например ето тука казват, че ХЛ лекуват диабет тип 1,

Този път дискусията отново започна от едно невярно твърдение на Nial, че с хомеопатия може да се лекува захарен диабет тип 1. Той не аргументира това свое твърдение. В медицинската литература няма описани случаи на излекуван захарен диабет тип 1 с хомеопатични средства и да се твърди подобно нещо е опасно и безотговорно!!!

Разбира се, че в медицинската литература няма такива описани случаи. В хомеопатичната има.

А eто тука на сайта на здравен център "Холистика" пише,

http://www.holisticabg.com/pages.php?page_id=27&lang_id=1&curr_node=4

Цитат
С Хомеопатия не може да се компенсира липсата на орган или негова функция, както при инсулинозависим диабет или хирургично отстранена щитовидна жлеза.

Мисля, че въпросът ми какво значи "Хомеопатията действа там, където патологията е обратима" е съвсем основателен, защото наистина не става ясно къде действа. Какво се има предвид с "патология"? Хомеопатията не работи с болести и симптоми; а с миазми; като и трите миазъма включват необратими патологии от медицинска гледна точка, но и трите се лекуват с хомеопатия, защото нали тя лекува човека, лекува предразположението да се преболедува по определен начин, а не конкретни симптоми. В какъв смисъл "патология" - в медицинския ли, в кой?

В сайта homeohelp.eu примерно пише, че ХЛ лекуват тумори, а в сайта на европейския хомеопатичен комитет (ECH) пише, че не лекува (ако някой иска да цитирам точно къде ще го направя, но не искам да удължавам поста).

Bunnie, напротив, защо да не повярвам в нещо подкрепено с факти (но не анекддотични, а от истински експерименти по съвременните методи, повторени от няколко независими групи).

И пак се чудя, вие като "вярвате" не се ли интересувате от тези работи: как работи, какво лекува? Или не се замисляте изобщо? Или вече ги знаете тези работи и нарочно не ми ги казвате Simple Smile ?

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 00:38 от begem0t_

# 487
Понеже се заговори за това дали хомеопатията е емпирична наука, нека да видим в какво се състои научният метод?
Научният метод е систематичен начин за придобиване на знания. Той се състои от наблюдения (измервания), предположения, експерименти и верификация - в този ред. Последователното прилагане на научния метод е това, което различава науката от лъженауката и други форми за придобиване на знания.
Хенеман е започнал с експеримент – доказването на хининова кора. Докато превеждал една материя медика от английски на немски, той се натъкнал на обяснението за лечебните свойства на хининовата кора. Според написаното в английската материя медика тези лечебни свойства се дължали на горчивия вкус на кората. В бележка под черта на преведеното на немски издание Ханеман пише, че съществуват десетки по-горчиви от хининовата кора субстанции, които не е известно да притежават лечебни свойства; пак там отбелязва, че този въпрос трябва да бъде изследван по-задълбочено. И добре, че го е направил, защото в медицината по това време са били на ниво пиявици, кръвопускане, очистителни клизми, опиум и живак.
Това което направил Ханеман, като експеримент е било просто да приеме няколко дози хининова кора и да наблюдава ефектите върху себе си. Това което открил е, че след няколко приема започва да  получава симптоми много подобни на симптомите на болен от малария. Скоро след като преставал да взема хининова кора, симптомите бавно изчезвали. Когато отнова вземал субстанцията – симптомите се проявявали.
Изводът, до който достига Ханеман въз основа на този свой експеримент, е че лечебните свойства на хининовата кора не се дължат на горчивия й вкус, а на способността й да предизвиква подобни на малария симптоми у здрав човек, т.е Similia similibus curantur = подобното с подобно се лекува. Казано по просто – онази субстнация, която предизвиква конкретен симптом у здрав човек е същата субстнация, която ще премахне този симптом у болен човек.
За да изключи случайността Ханеман провежда нови експерименти и те потвърждават наблюденията, които е имал върху себе си. Започва да излседва и други субстнации, за да види какви симптоми ще предизвикат у здрав човек. Сеща се, че може да използва и токсикологичните протоколи от отравяния с различни субстнации (отравянето е екстремна форма на доказване – изявяват се симптоми).
Следващият въпрос на дневен ред пред Ханеман, бил дали може да използва своето откритие за да лекува пациенти.
Наблюдавайки, хода на протичането на различни болести, той забелязал, че Левантийската чума не се наблюдава там където преобладава скорбутът, или болният страда от екзема. Наблюдавал че страдащите от епилепсия не получавали пристъпи, докато били болни от трихофития, но след излекуването им епилепсията се възобновявала. Белодробната туберкулоза спирала развитието си, когато пациентът се разболеел от тиф, но след  излекуването си туберкулозата продължавала да прогресира и така нататък и така нататък. Това са наблюденията на Ханеман – 1ва стъпка от приложението на научния метод.
Втора стъпка  в научния метод – предположение.
Ханеман направил предположение, че когато две подобни по своята проява болести се срещнат в човешкия организъм, по силната „изгонва” по-слабата. Допуснал още, че когато две неподобни болести се срещнат в организма, по силната временно потиска по-слабата, но когато човек се излекува от по-силната то по-слабата се възобновява.
Това което му напривило впечатление са две неща – подобието в симптомите и ролята на динамичния принцип (по-силна, по-слаба болест). Веднъж той наблюдава подобие в симптомите които една субстанция  предизвиква у здрав човек и симптомите които същата субстанция лекува у болен. Подобие открива и в динамиката на протичане на заболяванията.
Прави връзката между двете наблюдения и решава да експериментира, което е трети компонент на научния метод.
Експериментът е прост. Ако има информация за симптомите които предизвиква една субстнация у здрав човек (реално го разболява, за да има изява на симптом, т.е тази субстанция се явява изкуствена болест), дали ако тя бъде дадена  на болен човек със подобни симптоми, но в такава доза, щото да е динамично по-голяма от естествената болест, ще има излекуване.  Целта на експеримента е поставена. Във времето хипотезата на Ханеман за лекуване чрез изкуствена болест, която е подобна на естествената, но по-силна в динамичен план, се потвърждава от успешно излекуваните случаи. Експериментът е успешен.
Ханеман минава към верификация – последен етап от научния метод.
Трябва да изследва нови субстнации и да опита да ги приложи при други заболявания, за да види дали ще има същият ефект.
Еволюцията на неговата мисъл може да бъде проследена в Органон 1-ва, 2-ра и 3-та редакция.
Разбира се, имало е и спънки. Например, как да дадеш отрова (за която се зане какви симптоми предизвиква) на човек който вече е болен? Това несъмнено ще го влоши, или дори убие.
Хенамен започва да експериментира с разреждане на субстанциите, с идеята да намали дозата и да може да я дава на пациенти, без това да е причина за влошаване или смърт.  Постига известен успех и въпреки това, сякаш никога разреждането не е достатъчно...сякаш дозата винаги е прекалено голяма. Ханеман продължава да експериемнтира с по-големи разреждания, докато в един момент това което давал на пациентите спряло да има какъвто и да е ефект – нямало влошаване, но нямало и подобряване. Това се случило със субстанции, претърпели повече от 12 стотични разреждания. Днес ние знаем, че точно тогава, при 12тото стотично разреждане, се достига числото на Авогадро и в разтвора няма нито една молекула от изходната субстанция.
Начинанието на Ханеман изглеждало обречено. Открил е принцип, който му позволява да превърне всяка субстанция лекарство; открил е закономерност в динамиката на протичане на заболяванията; успял е да свърже двете закономерности, така щото да  провокира излекуване; всичко е логично построено за разлика от масово пракиткуваната тогава медицина, която може да бъде описана с две думи отровителство и касаплък....и в същото време не е имал възможност да приложи метода си цялостно. Защо? Защото на своя пациент, страдащ от боелст, изразяваща се в конкретни симптоми  той е трябвало да даде субстанция, която у здарв човек е произвела симптоми максимално подобни на тези от които страда болният. Повечето такива субстнации са отровни в материални дози. Започвайки да разрежда, той стига до момент в който лекарството не действа.  По малко от 12 стотични разреждания било твърде много и пациентите имали сериозни кризи, преди да се излекуват; повече от 12 стотични разреждания – никакъв ефект.
Ханеман, успял да се измъкне и от тази дупка. Решил да вложи допълнително енергия в системата на лекарството, което приготвял – чрез тритурация (стриване). До този момент, той просто механично разреждал субстанцията в разтворител, но по никой начин не повишавал енергитичното ниво на системата. Разбира се, разсъжденията му не са били с езика, който аз използвам сега. Провокиран е от ебонитовата пръчка, която след енергично потъркване можела да полепва по себе си хартия, така както Нюрон е провокиран от падаща ябълка, както Кекуле със съня за змията, както Архимед и ваната.
Та, Ханеман решил да стрива субстанциите, а после започнал да прилага и сукусии (енергичните удари) на разтворите...и сякаш чрез магия бариерата на 12 стотични разреждания била надскочена. Лекарствата с 13, 15, 20 разреждания започнали да работят. Най-важното е, че започнали да работят меко, без опасност от отравяне (днес знаем, защо не може да се отровиш – достигайки числото на Авогадро, по нататък в разреждането, всъщност, няма никакви молекули от изходното вещество – това е онова което изумява мнозина).
И след като нямало опасност да отрови пациентите си в опитите да им помогне, вече пред Ханеман нямало граници. Той пише 4-та редакция на Органон, годината е 1829.
Все повече нови субстанции били доказани, все повече пациенти се лекували и излекували по метода на Ханеман – което е верификация на хипотезата, която той допуска по рано.
Ханеман минава през наблюдение – обмисляне - предположение – експерименти – верификация, стъпките на научния метод....

И с това мисля да приключа. Бях изчерпателен, доколкото формата тук ми позволява и доколкото имам желание.

За мен Хомеопатията е метанаука, която вижда първоизточното случване и смисъл на живота като цяло, събира в едно холистично ново единно разбиране понятията болест и здраве и жизнената сила като основен механизъм, генериращ всичко. Това, че ...науките не са еволюирали достатъчно по пътя в своето развитие, че да си докажат по самоограничените научни параметри истинността и научността на Хомеопатията, не я прави ненаука....
За мен... Хомеопатията е преварила еволюционния ход на съвременните "признати" науки.
Нищо не е еспряло в точка от времето, всичко във всеки миг търпи развитие...
Наука съществува сама по себе си, еволюирайки с нас самите. Нея я има като наш стремеж към себеразбиране и себеоткриване пътя към здравето и добруването. Хомеопатията Е тази, която е, и би била безмислена без хората, за които тя е лекуващ метод, независимо дали за някой я определя като наука или не.
А може би просто ни убягва за нас самите къде се намираме чисто общочовешки в еволюционен план. Има постоянна съпротива винаги към новото... което след време се оказва, че никак не е било ново, а е всевалидно и истинно from the very beginning. от самото начало. А ... Стигма е да си ригиден, консервативен и неотворен към „новите хоризонти”, носещи все по-ясен смисъл на изминатия път дотук.
Стигма е отричането на новото. Било е стигма и винаги ще бъде.
Стигмата на обществото говори за потискане.
Мисленето е осакатено, ригидно, от което ни боли. И като боли, избираме да забравим за себе си, като свиваме перспективата, от което още повече боли.
За да смениш формата в нова, трябва да развалиш старата форма, да промениш старата форма.
Стигма е, използвайки наука в рамката на нейното познание и информация, доказателственост... да отричаш нещо, без да имаш научните доказателствата, че то, новото, не е научно...
За новоотритото в която и да е било област и сфера, не само в научен план, а навсякъде в живеенето ни... важи "око да види, ръка да пипне", защото сме в страх от неизвестното и за всичко търсим обяснение и структурирано проявление, причинно-следствено.
В това няма нищо лошо, защото страхът има своето свойство да ни води към еволюция и напред към себепознание.
Е, тази еволюция тече и не е спирала да тече....

# 488

...страхът може и да парализира. Как избираме да изживеем страха? Като парализиращ или като стимулиращ еволюция?

# 489
Kaш, темата е въпроси към хомеопати и аз задавам въпроси към хомеопати: ако вие не сте компетентни да ми отговорите, това не означава, че хомеопатите тук не са. Плюс това вие само флудите темата с офтопик "защо питам като не вярвам". Питам си, интересувам се, темата е за това. Ами някои от вас като не вярват, че от ваксините има полза, не се ли интересуват що е то ваксина и как работи ( или как не работи ).
Не съм компетентна защото не съм хомеопат и аз задавам въпроси като теб.
Честно казано като не вярвам в нещо не си губя времето и усилията да поствам чаршафи и да се доказвам на много знаеща.

# 490
  • Пловдив
Бегемот според мен допускаш грешка като четеш по сайтове, и очакваш информацията там да е 100% достоверна и непротиворечаща си. Интелигентният човек, освен че може да търси информация в мрежата, трябва да умее и да е "пресява". Моят личен съвет е, вземи си Нов модел на здраве и болест(Георгос Витулкас), Науката Хомеопатия (Георгос Витулкас) и Органон на лечебното изкуство и ги прочети в този ред.

пп. Изобщо малко ми е странен начина на някои пишещи тук, да се опитват всячески да ме накарат да вярвам, в това което те вярват. Трудно ли е да се приеме, че тяхната истина, не е и моя Rolling Eyes....!?!

# 491
Темата е все пак за въпроси към хомеопати.Не е за това дали вярваме или не, ако не вярвате, то попитайте, може нещо да ви "просветне".

# 492
Здравейте.Въпроса ми е как да разберем кога действието от дадено лекарство продължава да е положителен,след четири месечно лечение.

Дъщеря ми има Атопичен Дерматит.От четири месеца лекуваме с хомеопатия,един път месечно ходим.В първите два месеца започна изчезване на екземите,стигнахме до едно положение.Част от нещата изчезнаха,но друга част си останаха.Изчистихме очи,уста,лакти,колене-не се чеше толкова много.Но си останаха гънки от зад на краката и ръцете,а когато дам капките започва събиране на секрет в носа и запушване на носа.А си мисля че след като се получават такива обостряния в носа е време да сменим лекарството.А и с екземите сме до едно положение и не мърдаме по напред.

Хомеопатката ми каза че ще го сменим когато спре да има промени след приема,правилно ли е това.
И тези реакций какво означават че тези секрети и запушен нос са стари не излекувани неща и сега се чистят или означава доказване на лекарството.

Като цяло когато даваме някакво хомеопатично лекарсто каква реакция ни показва че лекарстово работи в положителна насока(обостряне на лекуваното нещо за кратко,краткотрайни обостряния на различни неща от лекуваните или пък отихване на лекуваните неща).
Има ли нещо като добра и лоша реакция след приема.

# 493
Моят въпрос е свързан с преднизолона . Дадено е конституционално Na-m . След 10 дни се стига до вентолин и преднизолон.  Хомеопата отначало ли трябва да започне, тъй като знам ,че кортикостероида нулира действието на ХЛ?  Означава ли ,че на следващия прием конституционално ще има такава, че и по силна лечебна криза? /ако това е лечебна криза/

Става въпрос за дете и е пило преднизолон 3 пъти в живота си, но свързан със спастичен брохит.

# 494
Мултимодал, правя рисърч, но постоянно попадам на противоречия.  Например ето тука казват, че ХЛ лекуват диабет тип 1,
Разбира се, че в медицинската литература няма такива описани случаи. В хомеопатичната има.
А eто тука на сайта на здравен център "Холистика" пише,
http://www.holisticabg.com/pages.php?page_id=27&lang_id=1&curr_node=4
Цитат
С Хомеопатия не може да се компенсира липсата на орган или негова функция, както при инсулинозависим диабет или хирургично отстранена щитовидна жлеза.

За мен този твой т.нар. рисърч е доста несръчен (за твоите възможности) опит за намиране на противоречия между това какво може и какво не може хомеопатията. Но така е - кой каквото търси, това и намира. Надявам се да си приключила с издирването на "доказателства" за личния си блог, че хомеопатията не е нищо повече от плацебо. Уверявам те, че не е никак приятно за пишещите в тази тема непрекъснатото връхлитане на всякакви персони и опитите им да ни "вкарат в правия път".

Повечето, вкл. и аз, сме потърсили и намерили помощ от хомеопатията, след като традиционната медицина, дори в лицето на известни светила, не се е справила. А и не вярвам, че някой, който лично е изпитал възможностите на този прекрасен метод, ще се впечатли от привеждането на каквито и да било нАучни доказателства за неговата несъстоятелност. Всеки мислещ човек може да си даде сметка, че експерименталната наука няма обяснение за много други неща и това не може да бъде състоятелен довод за отхвърлянето на емпирично доказан метод.

Хомеопатията не е нито панацея, нито е за всеки. Хората, които поставят възможностите на ограничения човешки ум над духовната същност на човека и използват материалистичния подход за оценяване на парче, пренебрегвайки холистичната основа на метода, никога няма да бъдат в състояние да осъзнаят истинската същност на хомеопатията.

Колкото до цитата от сайта на МЦ "Холистика", можеш да се обърнеш с въпрос към д-р Георги Хаджиев, тъй като твърдението е негово и той единствен може да се обоснове. Не виждам защо някой хомеопат трябва да се ангажира за написаното от друг, което изглежда се базира единствено на личния му опит. Аз примерно съм чела и видяла заснето диабетно стъпало в напреднал стадий на гангрена, излекувана с хомеопатия, при това без каквато и да било хирургична намеса. За съжаление беше отдавна и вече не помня къде, така че не мога да дам препратки. Но за мен въпросът с възможностите на хомеопатията е ясен. За себе си имам обяснение и за твърдението на въпросния д-р от „Холистика”, който е боаронски възпитаник, и въпреки първоначалните си амбиции да се включи в редиците на клсическите хомеопати, „от 01.10.04г практикува само хомеопатия”.

Общи условия

Активация на акаунт