Отбиване?

• 65 498
  • 835
  •   1
Отговори
# 60
Ами моето зверче е буквално пристрастено и се притеснявах да ги махна от раз, така че сега я приспивам както обикновено със сукане и после суче чак към 6-7 часа за събуждане, през останалото време се гушкаме като се събуди, галя я по косицата, тананикам едва-едва нещо и заспива. Вече от 5 дена сме така, малко повече рев имаше първите две нощи, сега само мрънка и бързо заспива като я гушна, вече знае, че няма да суче през нощта. Ще изчакам да минат още 1-2 седмици и ще опитам да махна и сутрешното. С това за заспиване не знам как ще се справим обаче, тя така заспива и през деня... А другото ми притеснение е, че няма да поема достатъчно мляко. От адаптираното мляко се погнуси и щеше да повърне, буквално почервеня и ѝ се повдигна, няколко пъти опитвах да ѝ го дам в каша или на попара - резултатът е същият. Обикновеното прясно мляко също не ѝ се понрави, изплю го веднага. Кисело обича само с лъжичка и без никакви примеси, но успявам максимум 150-200 г да ѝ дам за следобедна закуска и то не всеки ден... Не знам как ще я караме.

# 61
BAN,
Може би е добре да прецениш според ситуацията - кое е по-трудно във вашия случай - да го приспиш за нощния сън без кърмене или да го успокоиш при среднощните будения.
Има деца с проблемно заспиване, но по-лесно се успокояват през нощта и обратно - ако са много уморени заспиват лесно, но после, след няколко часа сън, им е трудно да заспят до сутринта.
Аз лично махнах при първото си дете от раз всичките кърмения, но с второто се цедях през деня и беше на шише, но кърмех на нощните будения. Когато реших да ги махна, не съм замествала с вода, което ще доведе до ново отказване впоследствие, а го залюлявах. Плачеше, но буденията му се разредиха и започнахме да имаме що-годе нормален сън - визирам поне 3-4 часа накуп.
Както сама се убеждаваш - няма универсална формула, а и не е нужно да следваш императивно съветите,които би получила - следвай нуждите на детето си. И се приготви за известен плач.
Но всичко минава, ако си абсолютно убедена да отбиеш - майките го приемат по-трудно този процес, отколкото децата.

# 62
  • Карлово
BAN, по-щадящо и за майката, и за детето е плавното отбиване. Ти най-добре можеш да прецениш кое от двете кърмения ще е по-лесно да махнеш, то трябва да е първото. И след седвица-две, ако детето не проявява някакви признаци на тревожност, може да махнеш и последното.
Мрън, понякога промяната на ритуалите преди сън може да подейства благотворно за отказване от сукане.

# 63
Ами не знам какво да измисля за преди заспиване, дайте някакви предложения, моля ви. Знам, че е индивидуално, но споделете какви са вашите ритуали. Вечер преди лягане я къпя, после докато аз се изкъпя таткото я облича и приготвя за сън, кърмя я и заспива, докато суче. Нямаме някакъв особен ритуал. А пък през деня - въобще. Просто лягаме когато ѝ се доспи, горе-долу по едно и също време е и това е, като тя заспи аз се измъквам на пръсти. Може би е моя грешката, че не правим кой знае какво, което да я предразположи преди сън Rolling Eyes

# 64
Кърмя 1-2 пъти през деня и 2 пъти през нощта. Тези дни пробвах да махна дневното кърмене преди сън, но той реве и не иска да заспива без гърда.
Опитах да махна едното нощно кърмене, разсънва се и реве отново.
Как да процедирам?
Май ще е много трудно  Sad
Най-вероятно не става веднага, не се заблуждавам, ама и аз май съм много 'мека Мария', само да се размрънка и се смилявам.

# 65
  • Карлово
Мрън, моите ритуали са къпане, миене на зъбките, четене на приказка и после кърмене. Впоследствие кърменето отпадна. Щом таткото я облича, защо не пробвате да й прочете приказка. То на тази възраст ще е по-скоро като преразказ по картинка, но понякога татковците са много изобретателни в озвучаването на героите.  Grinning Ако има нужда от сукане, може да пробвате да го изместите преди къпането. Или пък да я накърмиш на друго място - друго легло, друга стая, и после да се приспивате на обичайното легло.
Нежна, има ли възможност някой друг да става и да го приспива отново, когато се събуди нощем? На тази възраст вече различават кога е мама и кога някой друг и е възможно да приеме по-лесно некърменето, ако друг е до него през нощта като се събуди. Наистина плавното отбиване отнема време, често месеци. Особено, ако детето не е готово за това. Чудесно е, че се съобразяваш с желанието на детето, така стресът за него ще е възможно най-малък.

Прави ми впечатление, че повечето деца, които искате да отбивате, са на възраст 1г и 2-7месеца. От какво е продиктувано това намерение да отбивате точно в тази възраст? Тя е може би най-трудната за това начинание.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 16:29 от микки

# 66
Баща му може да го присписа, но бебето не дава, реве и иска мен, респ. гърда  Sad

Ако продължава така и е трудно за бебо ще се откажа и ще пробвам по-натам, след лятото може би.

# 67
микки, благодаря ти, по-нататък ще опитаме нещо такова, за начало нека свикне, че през нощта няма да суче.
Аз не искам да я отбивам все още, просто нощното кърмене започна да ми тежи, тя се будеше около 40-60 минути след като е заспала и след това през цялата нощ през около час - да си посуква. Година и седем месеца аз не съм спала повече от час и половина без прекъсване и просто много ми дотегна изведнъж. Също и заради никненето на зъбките беше започнала нон-стоп и през деня да виси върху мен, само това я успокояваше, а аз съответно не можех да мръдна от нея, камо ли някаква работа да свърша. Та затова. В момента е период на затишие по отношение на зъбките, но тя си е свикнала вече да си суче по 100 пъти на ден и в момента сме в изходна позиция - опитвам се да редуцирам кърменията до 2 дневни и 1 вечер за приспиване и 1 сутрин за събуждане. Горе-долу имам някакъв напредък, просто се чудех като дойде време да махам и другите как ще я приспивам, но да се надяваме, че и възрастта ще си каже думата и с четене на приказка евентуално би се получило.

# 68
Пивет Simple Smile милички, да споделя и моя опит...отбих сина си на 1 г. и 3 м., имах желание да го кърмя още, но нещата станаха някак болезнени и изнервящи за мен, иначе и на мен ми беше много чудно как ще бъде, че и той сучеше за заспиване и всеки път като се пробуди нощем пак..но нещата станаха от самосебеси. Моят съвет е да не се бърза и да не се прави рязко, ако не върви отбиването леко, може да отложите опитите за след няколко седмици..по този начин и детето е по-спокойно и се дава време и на гърдите да посвикнат да произвеждт все по-малко мляко..
Една вечер реших да пробвам да го люшкам докато се беше заиграл с някакво кремче, загасих лампата и си го люшкам в леглото той си размята, лапа тубичката затворена..накрая заспа. През нощта според ситуацията пробвах да го люшкам и да го приспя отново без да давам нищо, че идеята ми беше вече да не ставам нощем спре ли да суче..а не да започна да ставам пък вода да давам или мляко..ако се приспи за минутка 2 добре, ако не пак цока и така лека по лека нещата станаха за около 2 седмици, но го отдавам на това, че и детенцето е било готово, всичко мина спокойно и без ревове и терзания..За през деня е по-лесно, че се разсейват с друга храна или пък заспиват в количката...Поздрави и успех с отбиването Simple Smile

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 20:34 от Zò

# 69
микки  искам да те попитам , кога според теб е най-добре да се отбива след 1 годинка?

# 70
А под нощно кърмене, едно кърмене ли имате предвид? Щото при нас "нощното кърмене" всъщност си е висене на цицата по няколко пъти на нощ и смятам да пробвам да махна всичките от раз. Whistling

# 71
BAN и ние сме в същата ситуация, ще чакам да споделиш ,ако пробваш от раз как е минало  Simple Smile

# 72
BAN, и при нас нощното кърмене не беше едно, а поне 5-6, т.е. колкото пъти се събуди, толкова пъти си търси и не заспива, докато не ѝ дам. Тях ги махнах от раз, като оставих само това за заспиване и сутрешното точно преди ставане. Първата нощ едва се сдържах да не ѝ дам, толкова жално плачеше и ми говореше нещо възмутено на нейния си език... Sad С много гушкане и тананикане и галене по главицата някак изкарахме тая нощ, втората беше малко по-добре, след това вече беше по-лесно. Пак се буди, но вече заспива само като ѝ попея нещо тихичко и/или я погаля, или пък ѝ държа ръчичката, или и трите заедно - а това беше немислимо преди седмица, искаше си цицата и това е, а сега вече и таткото може да я приспива, преди заспиваше само с мен. Като че ли започва да се буди все по-рядко, а аз се наспивам вече.

# 73
  • Карлово
*gest*, няма правило за отбиването. Както виждаш от прочетеното тук, при едни работи едно, при други - друго. Възрастта между 1 и 2 години е най-неблагоприятна за отбиване, ако отбиването е инициирано от майката. На тази възраст децата още не са намерили други заместители на майчината прегръдка за близост и утеха, трудно се заиграват, все още не са така самостоятелни в уменията си. Когато кърменето прекъсне, то може да се почувства несигурно и предадено от майката. Затова е добре отказът от гърда да се замести с много гушкане и нежност.
Много са причините, поради, които майката иска да отбие точно след навършване на една година. Но трите най-разпространени са хорското мнение, тръгването на ясла на детето и тръгването на работа на майката. Като изключим първото (мисля, че е излишно да се коментира), в останалите два случая отбиването не е никак наложително, нещата могат да се съчетаят и в повечето случаи този вид раздяла с майката се приема много по-добре от детето, отколкото отбиването. И често кърмачето самО намалява броя кърмения и се научава да се приспива по друг начин.
Ако трябва да ти отговоря в едно изречение: "По-добрата възраст за отбиване е след 2 години"  Grinning

Други идеи, които бихте могли да пробвате е да се съкрати времето за сукане. Нощем работи доста добре. Когато детето поиска да суче, не му се отказва, но се оставя съвсем малко време на гърдата, като постепенно се намаляв времето. Някои кърмачета са доста сговорчиви и не се сърдят, ако дръпнат само 2-3 пъти и им се "вземе" гърдата.

# 74
Пробвам този метод с по-краткото сукане, но не става - реве и си иска. Май ще се откажа от отбиването за сега, чак на есен евентуално.
Колкото повече си мисля за отбиване и пробвам някакви методи, той толкова повече иска да суче и даже си увеличава понякога броя и продължителността на кърменията. Което ми говори, че не е готов и няма да го насилвам.

Микки, нали уж казват, че колкото е по-голямо детето, толкова по-трудно се отбива. Аз даже поради тази причина се замислих за отбиване, както и поради силните болки в гърба и кръста, които получих напоследък.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт