Защо никой не иска на работа майки с малки деца?

• 11 303
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
 Спомням си ,че още преди години с първото ми дете, какъв проблем беше намирането на работа ,като чуят ,че съм с малко дете. Изсипвах по един куп уверения ,че има кой да го гледа като се разболее и пак не ме взимаха.
 Но съм попадала  и  на такива които казват -"Ти сега и второ ще искаш скоро...." Shocked
Така че, угода няма! Важното е да попаднеш на свестен работодател.

# 31
Мм да- много хора имат такива проблеми- моя приятелка не я взеха на работа след приключване на майчинството точно поради тази причина- че вече има дете и ще се налага да отсъства.При мен кошмарът с работата започна няколко месеца преди да изтече майчинството- пуснах детето на ясла, започнах да търся работа (преди това още) - Не и Не!!!Реших си проблема като започнах собствен бизнес.

# 32
Здравейте!Не знам дали темата е точно за тук,но малкото ми дете е родено 2008 и затова я пускам тук.Майка съм на две деца ,на 6 и на 3 год.От една година си търся работа ,пуснала съм автобиографии в десетки фирми,ходила съм на не повече от 10 интервюта,и като кажа че имам деца направо ми казват ,че няма смисъл да говорим.Никой не ми дава шанс да покажа ,че мога да се справя.Всичко в тази държава ми се струва много нелогично.Първо ,нямало деца раждайте,като раждаш си седиш безработен с години,второ за да го запишеш на детска градина трябва да си работещ,как да работя като заради децата не ме вземат на работа,а и за да работиш трябва да ходи на градина.Изобщо всичко е е една голяма каша.Сигурно има много майки в моето положение,как си търсите и евентуално, как си намирате работа?
Напълно те разбирам майките с две или дори с едно дете сме онеправдани откъм работа ,но все ще мине и това и ще намериш подходяща работа.
Не унивай ако можеш запиши някакъв курс за до усъвършенстване на умения  и се въоръжи с търпение. Hug

# 33
Здравейте момичета и аз да се включа в темичката!Имам дете на 2 години и утре тръгва на ясла!Аз съм с икономическо образование на 25 години!Започнах да търся работа още преди 2 месеца и нищо и нищо!Знам,че ще мина много дълго време докато си намеря работа,която да ме устройва и на която благоволят да ме назначат,което ще изпили нервите ми и финансите ми!От сега съм много нервна а са минали едва месеци!Единственото което ме успокоява,че докато малкия свиква с яслата аз ще съм на линия!Но не се ли замислят работодателите ,че дори и едно необвързано и бездетно  момиче да запо4не работа след време това няма да се промени!??Чувала съм и за хора които взимали точно майки ,които ве4е са минали бременността и бебешкия период, но те са рядкост!И после искат раждаемост!!!Пожелавам на всички майки в тази темичка,да успеят с търсенето на работа и да се развиват професионално!

# 34
  • София
Аз макар, че работя в голяма фирма, която прие бременноста ми много добре и всичко е ок и не съм взимала болничен никога пак ми се намеква от време на време леко, че за тези, които взимат болнични им режат премиите.  ooooh!
Тая тъпа държава не става за нищо. Crossing Arms

# 35
за тези, които взимат болнични им режат премиите.  ooooh!
Нормално. Защото през това време някой те е замествал и е вършил повече работа..
А и става въпрос за премии (както пишеш) не за заплата. Премиите са бонуси, не са задължение за работодателя.
И при нас премиите не са по равно за всички, а според конкретни заслуги.
По същия начин има и глоби и наказания..
Съвсем правилно.

# 36
Преди години няколко месеца след като започнах работа забременях. След като детето стана на около 2 г. трябваше да се върна, но него още не го бяха приели на ясла. Аз казах, че ще си взема всичката платена отпуска и ако се наложи малко неплатена докато тръгне на ясла, а те идиотите ме съкратиха. Беше ми много тъпо. Почнах да търся отново. Ходих на едно интервю, но там не ме накараха да се представя, а ме разпитваха неща по работата конкретно. Е аз се възползвах и не уточних, че имам малко дете. Разбраха чак като ме бяха назначили. За сега нямам проблем, но реша ли пак да раждам, не знам какво ме чака. Но не мисля да се отказвам да имам още едно дете заради тези работодатели.  Naughty

# 37
Аз вчера бях на интервю и утре ме викат да уточним условията , явно съм одобрена.
Имам дете на 2 години , ходи на ясла ама често боледува , аз разбира се казах че имам малко дете , въпреки това за мое учудване те са ме одобрили..
Сега ми е много притеснено дали няма да има проблем като отсъствам и да  ме уволнят на първия месец, ако е така въобще да не се занимавам да започвам , много ми е криво.. извинете за объркания  ми пост , ама в главата ми е каша

# 38
  • София
Янина, недей слага каруцата пред коня!  Hug
Щом те викат и са те одобрили, са преценили, че 2 годишната ти рожбичка не пречи. Не обяснявай колко много боледува, докато си на пробен срок ако можеш въвлечи в отглеждането и таткото, баби и така... по-ведро гледай на живота!
Успех ти желая!  Peace

# 39
Точно така, просто не обяснявайте, че боледуват и.т.н. Аз съм ЧР в една чужда фирма и при нас никой не го е грижа имаш ли деца, нямаш ли. Е, някои от шефовете се опитаха да измрънкат, но си има закони и те трябва да се спазват. А на запад много ги е страх някой да не ги съди за нещо.
Момичета търсете си правата! Майките имат защита от уволнение до навършване на 3 години на детето, а в Закона за защита от дискриминация пише, че след завръщането на майката от работа работодателят е длъжен да и осигури същите условия като на останалите служители. Успех!

# 40
Така е. Много трудно е станало положението за майките. Аз от сега се замислям какво ли ще работя после, още повече че шефката искаше да ме уволни докато бях бременна. Е, не успя, но все пак не мога да се върна на същото място при това положение. Предполагам работодателите не обичат майките с малки деца заради това, че детето може често да боледува и ще се налага майката да отсъства от работа или пък работодателят трябва да плаща нещо допълнително като детски - не съм много сигурна, но според мен това е пълна мизерия.  Thinking

# 41
Здравейте,
Темата е с друга насоченост, но се надявам някой да има отговори на моите въпроси.

Интересува ме какви са моите права след като съм се завърнала от 1-годишно майчинство.
Случаят е следния:
- когато се явих при работодателя да подам документи за прекратяване на майчинството и завръщане на работа ми беше съобщено, че ми се отнема месечния бонус, който получавах преди да изляза по майчинство;
- заявиха ми, че съдружника на фирмата ( немско участие) не е съгласен на една и съща позиция в офиса да работят 2-ма човека ( длъжността е „Мениджър Покупки“), поради което се налагало да ме понижат в длъжност ( Сътрудник Покупки). Заявих им, че не съм съгласна.
Имат ли право на тези действия? Чувала съм, че майката е защитена по някои точки до навършване на 3 г. на детето, но не знам по кои.

# 42
Angel&Demon, най-добре говори с някой адвокат. Аз мисля да направя същото, когато ми изтече майчинството понеже уволнението ще ме чака на вратата, но все пак да знам какви са ми правата.

# 43
Angel&Demon, най-добре говори с някой адвокат. Аз мисля да направя същото, когато ми изтече майчинството понеже уволнението ще ме чака на вратата, но все пак да знам какви са ми правата.
И това го имам предвид, но не разполагам с време. Днес по телефона ме сюрпризираха от HR отдела и аз им заявих, че не съм съгласна за понижването в длъжност и ще си отстоявам правата. При което от другата страна на линията започнаха да мънкат и да ми се оправдават. Трябва да се явя наработа в сряда ( 30-ти ноември). Затова се опитвам да се подготвя психически и информативно за моите права.

Трябва да си защитаваме правата, за да спрат да ни правят на маймуни. Аз съм решила ако се наложи да вкарам и адвокат и медии. Фирмата, за която работя е голяма и с немско участие и ще им се стъжни от самата мисъл за скандал.

# 44
И аз мислих за медии по едно време, но после се отказах. Като заплаших шефката ми, че ще се видим в съда и че съм говорила с адвокат (искаше да ме уволни като бременна), започна да пее друга песен. Наистина работодателите си мислят, че могат да правят каквото си искат с работниците и всичко да минава безнаказано, но не са познали.  #Cussing out Остоявай си правата и ако трябва, ги натисни и сплаши. Май по-ефективна тактика от тая няма. Мисля, че нямат право да те понижават или уволняват, но най-добре това ще каже човек, който е запознат със закона. Моят адвокат чете от една книга за законите - може би, ако си я купиш, ще ти свърши същата работа. Но не знам как ще се ориентираш из нея.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт