Защо никой не иска на работа майки с малки деца?

• 11 290
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
И аз съм в голям колектив, има много майки с малки деца, но никой не прави проблем.На мен лично само 1 път ми се е налагало да ползвам болничен за едното дете.

Имам приятелки в частни фирми, вярно голями и на тях не им правят проблеми, но когато се разболеят си взимат гледачки.
Май е по-добре при започване на работа изобщо да не споменавате, че имате деца или че са при таткото!голяма тъпотия е да ти откажат работа заради децата!Дали те ще се разболеят или служителя какво значение има?

# 16
Майките с малки деца отсъстват, създават работа за другите колеги и особено на личния състав - с болничните!  Mr. Green

Съпричастни и разбиращи са може би работодателите, които имат жена с малко дете в къщи или пък внуче...

След като първото ми дете стана на 1,5 год., търсих работа няколко месеца, но бях "майка с дете до 3 години". Започнах с мизерна заплата само за да съм на работа.
Сега съм на друга месторабота. Колегите ми са много толерантни, заместваме се взаимно, изобщо отношението е много по - различно.

# 17
В личен състав леко това им си е работата  Twisted Evil
Болничният лист просто се носи до НОИ, заедно с другото, което се носи до там
Просто някои хора, висшестоящи или не, като манталитет си търсят причини да си "разчистват пътя" за чужда сметка: студент е, все го няма като ходи на изпити, прекалено възрастен, прекалено неопитен и млад, прекалено бременна; то без много труд всеки може да попадне в някоя такава категория. Рано или късно  Simple Smile

# 18
  • София
е мен 4-та година ми откзват повишение с думите "ами детето ти е малко, а на нас ни трябва човек който да е 100% свободен"....и повишават други , които нямат толкова знания и опит.
да ви кажа не само майките страдаме , а и бащите, моя мъж е безработен от декември и на всяко интервю като каже, че има дете на 3г. се мръщат. ХОди на 10-на интервюта и нищо... ooooh!

# 19
  • Бургас
И за мен беше проблрм намиранеот на работ аи главно заради това, че имам дете.След близо едногодишно търсене, намерих такава по специалността си в социалната сфера.Започнах със стартова заплата 400 лева и с изпитателен срок 6 месеца , като всдеки път ми се казваше, че след изтичане на тези месеци си става 440 лв, колкото е и тавана уж.Е, аз сега в август ще правя година там и продължавам да вземам 400 /е, разбира се след удръжките са доста по-малко, а като сложа и пътни и си вземам минималната работна заплата/.
Освен това постоянно ми се натяква толерантността, а в същото време и вменяването на вина поради честите ми отсъствия за гледане на дете /ако не всеки месец, през месец аз съм в болничен заради малката/, ама аз какво мога да променя, да я оставя с пневмонията или сама да си лежи в индекциозно или с 40 градуса и т.н.Сякаш забравят понякога, че и те са имали деца.Но Господ вижда всичко - и добрината, когато е от сърце и мнимата такава и си знае работата.
Желая на всички скорошно намиране на работа и толерантни шефове.

# 20
Аз все пак се питам дали подфорум гледане на деца и помощ в домакинството не е решение, в случай, че една майка не намира друга работа за момента; не сте ли пробвали да се свържете с майки, които търсят гледачка? Имам познати жени в предпенсионна възраст, които пък не намират друго, защото са над 50 години - биолог, инженер и учителка, две от тях отделят време и да гледат внуци, не се оплакват от условия и заплащане, отсъстват като внуците са болни

# 21
Да си кажа и моята болка. Миналата година доста дълго търсех работа, тогава бях свободна и без деца. При всяко интервю ме питаха, дали имам намерение да раждам и т.н. Нямаше как да си намеря нещо по специалността ми или сериозна работа, защото бях на 24 г. и може би не лъжех достоверно, като казвах, че нямам намерение да се женя и раждам. След няколко месеца търсене ме взеха на 4 часов работен ден, като продавачка на обувки. Уви аз забременях и докато се усетя ме съкратиха. Бях бременна в 3-я месец и без работа. Това беше първото работно място на което ми бяха пуснали и договор  Mr. Green Нямаше как да си намеря работа в това състояние и сега си гледам детето с майчинството от социални служби в размер на 100 лв. Не искам да си помисля какво ме чака до година, защото вече подадох заявление за ясли и ще оставя малкия да го гледат, защото догодина април и майчинство няма да получавам. Знам, че ще чуя репликата имате ли деца? Колко са големи? И това ще ги откаже, защото по закон ако си на постоянен договор и имаш дете до 3 години нямат право да те махнат от работа, но кой ли го спазва. Лошото е, че колкото и СВ-та да подаваш, на дали ще те повикат на интервю, а ако те извикат, шанса да те вземат е минимален. Обявите са за параван и всеки си набутва свои хора. Нека да имаме надежда  Praynig

# 22
Ами обстоятелствата около твоето съкращение изглеждат доста съмнително, защо не си потърсила правата си по-рано? Може би, за да не се стресираш повреме на бременността  Hug
Беше ли договорът ти бесрочен, когато те съкратиха и подписвала ли си молба по взаимно съгласие?
Или си била на изпитателен срок?

А за това "кой ли го спазва" - голяма част от нарушенията така и не стигат до Инспекцията по труда, потършевшият не подава сигнал и т'ва там

# 23
Бях на изпитателен срок. Потърсих си правата, но ме попитаха дали съм представила документ от наблюдаващия бременността гинеколог, казх "не" и ми отвърнаха, че в такъв случай не може да се възползвам от закона за закрила на бремените и... така нещата приключиха

# 24
  • София
p.atanassova, трябвало е още шом си разбрала за бременността си, да депозираш в деловодството на фирмата ви, с входящ номер, медицинско свидетелство, доказващо, че си бременна. Така щеше можеш да се възползваш от защита.
В нашата фирма, имаше подобен случай - младо момиче, непланирана бременност, в пробен срок. Отиде още щом разбра, говори със шефа си, каза, че много съжалява, че така се е получило и какво следва. Макар и да не беше очарован, шефа й каза да уведоми надлежно, каза й, че на всеки може да се случи и не я уволни. Понеже се наложи, да идва в много напреднала бременност на работа, не знам дали застъпи и 45-те дни, даже беше уредил фирмата да й плаща двупосочно таксита, че беше бременна с близнаци. Картинката с това момиче продължи - таман се върна от майчинството с близнаците и се оказа, че отново непланирано е бременна. Еми изкара си и второто майчинство...

А колкото до това, че си била в изпитателен срок, може би е възможно и да не са те харесали, знае ли човек  newsm78

# 25
След седмица ми изтичаше изпитателния срок. Работодателя може да не посочва причина за уволнението ти при такъв случай. А и магазина след няколко месеца затвори, не вървеше според очакванията. Беше некоректно, това че в същия ден ми беше и последния работен. На въпроса кога ми е последния работен ден ми се отговори "днес"  Laughing
p.atanassova, трябвало е още шом си разбрала за бременността си, да депозираш в деловодството на фирмата ви, с входящ номер, медицинско свидетелство, доказващо, че си бременна. Така щеше можеш да се възползваш от защита.
В нашата фирма, имаше подобен случай - младо момиче, непланирана бременност, в пробен срок. Отиде още щом разбра, говори със шефа си, каза, че много съжалява, че така се е получило и какво следва. Макар и да не беше очарован, шефа й каза да уведоми надлежно, каза й, че на всеки може да се случи и не я уволни. Понеже се наложи, да идва в много напреднала бременност на работа, не знам дали застъпи и 45-те дни, даже беше уредил фирмата да й плаща двупосочно таксита, че беше бременна с близнаци. Картинката с това момиче продължи - таман се върна от майчинството с близнаците и се оказа, че отново непланирано е бременна. Еми изкара си и второто майчинство...

А колкото до това, че си била в изпитателен срок, може би е възможно и да не са те харесали, знае ли човек  newsm78

Браво на колежката от вашата фирма   bouquet  тя е героиня, също и на шефа, който е постъпил коректно!

# 26
С други думи, уж са те съкратили, с ясното съзнание какво правят; т.е. прекратили договора
Така и така си щяла да береш ядове с тая гад  Tired ; трудно ти е без работа, но от "тези" май по-скоро си се отървала

# 27
С други думи, уж са те съкратили, с ясното съзнание какво правят; т.е. прекратили договора
Така и така си щяла да береш ядове с тая гад  Tired ; трудно ти е без работа, но от "тези" май по-скоро си се отървала

newsm10  , сега се моля да попадна на свясни работодатели другата година, когато малкия тръгне на ясла, а аз започна да търся работа

# 28
Нека ви дам малко кураж. Моя приятелка с 2 малки деца си търсеше работа. Имаше няколко неуспешни опита, заради децата. На поредното интервю при въпроса за деца тя започва - " Това не е проблем, Има кой да ги гледа..." Спират я с думите -" Ние питаме дали имате деца, това е добре, защото много млади жени, които започват,  нямат деца, после забременяват, напускат, а ние търсим сериозен човек." На жените,които са омъжени ,а още нямат деца им е по - трудно.

същото.   Peace
държа при избор на служител да е омъжена и вече с деца.

# 29
  • Пловдив
А има и шефове, които разсъждават така "Ами то, няма добри кандидати - ето млада, няма деца още, ще вземе да ми забременее като теб /т.е. аз преди година и нещо/, а пък тая другата с  малки деца- те все ще се разболяват, нали? И тя ще трябва да отсъства... Третата- с  пораснали деца, обаче тя е възрастна вече...." И това от началник -жена.  Не ми се мисли какво ме чака като трябва пак да си търся работа!
Успех на търсещите работа майки!

Общи условия

Активация на акаунт