Ваксини - дискусия САМО за вредата от тях... (тема 16)

• 33 961
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Това с 1-та година по мое мнение не е вярно,

multimodal, защо смяташ така?

# 556
  • Пловдив
Обаче тук идва момента, че стария ЛЛ явно досега ни е посочвал като отложени, обаче като разбере, че го напускаме ще ни докладва - това за първо нарушение ли ще се счете - т.е 50 лева, или за всяка непоставена ще го калкулират и един вид ще ни изкарат рецидивисти!? newsm78
Няма нужда да казвате на ЛЛ, че ще го сменяте. Simple Smile
Отложете още малко ваксините и си търсете подходящ нов ЛЛ.

Колко несложени ваксини има детето и кога е изтекъл срока на отлагането?
След отлагане ЛЛ първо трябва да изготви схема, по която детето да навакса ваксините, защото между тях си има законови срокове. Мисля си, че ако се наложи да отказвате, то ще бъде само за първата ваксина..

Само не разбирам защо хората се навиват да подписват откази, при положение, че по закон имат право на информирано съгласие, при това в писмена форма. Щом като не им е предоставено такова, нямат никакви задължения да подписват някакви хвърчащи листчета. Ако приемем, че информираното съгласие е извършено устно, то устния отказ е напълно достатъчен. Как ще се оправят личните лекари с РИОКОЗ, и какво ще пишат в отчета след като нямат подписан отказ, си е техен проблем. Но без подписан отказ няма как да ви бъде съставен акт.

ПП. Разгледайте подробно сайта за ваксините от подписа ми, там има много подробности за законовите положения. Също и този за информираното съгласие, за да знаете как трябва да изглежда документа, който трябва да ви предоставят, за да изискват от вас да удостоверите отказа си с подпис.

Значи ли това, че трябва да кажа на ЛЛ да ми даде Информирано съгласие , те имат ли изобщо ? newsm78

# 557
Това с 1-та година по мое мнение не е вярно,

multimodal, защо смяташ така?

Според мен е вярно, но се взема датата, на която детето е трябвало да бъде имунизирано, т.е. след като е изтекъл срокът на отлагане... За децата без мед. противопоказания, се гледа имун. календар на България, освен ако не са отлагани с по 2-3 месеца, поради грипни епидемии или други подобни...

Мисля, че това важи в случая:

ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ

Чл. 34. (1) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

# 558
Обаче тук идва момента, че стария ЛЛ явно досега ни е посочвал като отложени, обаче като разбере, че го напускаме ще ни докладва - това за първо нарушение ли ще се счете - т.е 50 лева, или за всяка непоставена ще го калкулират и един вид ще ни изкарат рецидивисти!? newsm78
Няма нужда да казвате на ЛЛ, че ще го сменяте. Simple Smile
Отложете още малко ваксините и си търсете подходящ нов ЛЛ.

Колко несложени ваксини има детето и кога е изтекъл срока на отлагането?
След отлагане ЛЛ първо трябва да изготви схема, по която детето да навакса ваксините, защото между тях си има законови срокове. Мисля си, че ако се наложи да отказвате, то ще бъде само за първата ваксина..

Само не разбирам защо хората се навиват да подписват откази, при положение, че по закон имат право на информирано съгласие, при това в писмена форма. Щом като не им е предоставено такова, нямат никакви задължения да подписват някакви хвърчащи листчета. Ако приемем, че информираното съгласие е извършено устно, то устния отказ е напълно достатъчен. Как ще се оправят личните лекари с РИОКОЗ, и какво ще пишат в отчета след като нямат подписан отказ, си е техен проблем. Но без подписатказ няма как да ви бъде съставен акт.

ПП. Разгледайте подробно сайта за ваксините от подписа ми, там има много подробности за законовите положения. Също и този за информираното съгласие, за да знаете как трябва да изглежда документа, който трябва да ви предоставят, за да изискват от вас да удостоверите отказа си с подпис.
Благодаря много за отговорите!
  bouquet Аз разгледах сайта и се извинявам ако повтарям питанията си, но може да не съм разбрала всичко там или пък да съм го пропуснала - с дете около мен ми е трудно да се съсредоточавам! Grinning

Детето реагира след 2-рата противохепатитна и в резултат на това ни ни ги отложиха за 6 месеца всички ваксини освен 3-тия прием на противохепатитната. Тогава теорията беше, че това не е реакция а просто съвпадение с някакъв много странен и труден за лекуване вирус, но ги отлагат за да може да укрепне детето - другите били страшни, но противохепатитната не. Реално нямаме поставен нито един пентаксим! След навършване на 6 месеца отидох ме да ни поставят и третата, като всички лекуващи лекари на детето бях сигурни, че нищо няма да се случи - реално се случи - по сериозна реакци, същите симтоми, но с още допълнителни екстри - някъде към 40 дни сме се борили да овладеем състоянието - слава Богу детето няма трайни увреждания - поне за сега Praynig- ако изключем, че реално за тези 40 дни то не се е хранило нормално, отслабна и беше спрало развитието си за периода. Ако броим 6 месеца от третия месец, когато би трябвало да ни поставят първата отложена - срока изтича при навършване 9 месеца на детето - в момента е на 1,7, а до юни ще е на 1,9 - значи от първата ще е минало повече от година, но от другите не. Преставам си нямам защо нямаме друга схема - нашат апедиатърка е супер разсеяна и незаинтересована - тя дори не искаше да й давам заключенията на детето от специалисти при които ходим - за всичцко казвава добре - реално при нея е май само това с което ни отлагат ваксините - никога не м ее е притискала - само аз споменавам, че искама да отлагаме още - тя е супер учудена, че е изтекал срока и казва - оооооо няма никакъв проблем. За мен обаче проблема идва от там, че аз не я харесвам като лекар - за мен тя няма нито данни, нито умения и знания  и искам да я сменя. Знам, че не трябва да й казвам, обаче за да се записшем при следващия трябва да занеса кздравен картон на детето и здравна книжка(която между другото още не ни е издадена) а те се взимат от нея - тя ще разбере че искаме да се местим. Проблема с подписа - също н ебих подписала докато те не ми предоставятова съгласие, но се притеснявамче новия няма да ни иска с този проблем - ааз не търся кой да е ЛЛ, а искам да сме при някой свестен и разбращ си от работата!

# 559
ssiillvvyy, без бели бели си правиш.
Извинявай, не съм чела назад твоя случай, но какъв е проблема на ЛЛ? Че не се е сетила, че изтича 6-месечния срок? Аз бих се радвала. Laughing
И според мен, никой лекар няма право да ти откаже да се запишеш при него заради някакъв проблем/заболяване.И не, абсолютно нищо не трябва да вземаш от настоящия ЛЛ, ако решиш да го сменяш.Само отиваш при новия, документите си ги вземат по служебен път.

# 560
Значи ли това, че трябва да кажа на ЛЛ да ми даде Информирано съгласие , те имат ли изобщо ? newsm78
Нямат, но по закон са длъжни да предоставят такова за всяка медицинска процедура. ИС не може да го напише ЛЛ, то трябва да бъде изготвено за всяка ваксина поотделно на базата на данните от производителя, където са описани всички рискове. Само че, предоставяйки такава форма на пациентите, означава да признаят официално правото на отказ. Затова ни третират сякаш не съществува този раздел в ЗЗ:

ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
Раздел II.
Права и задължения на пациента

Чл. 87. (1) Медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие от пациента.

(2) Когато пациентът е непълнолетен или е поставен под ограничено запрещение, за извършване на медицински дейности е необходимо освен неговото информирано съгласие и съгласието на негов родител или попечител.

Чл. 89. (1) При хирургични интервенции, обща анестезия, инвазивни и други диагностични и терапевтични методи, които водят до повишен риск за живота и здравето на пациента или до временна промяна в съзнанието му, информацията по чл. 88 и информираното съгласие се предоставят в писмена форма.

(2) Дейностите по ал. 1 могат да бъдат извършвани в полза на здравето на пациента без писмено информирано съгласие само когато непосредствено е застрашен животът му и:

1. физическото или психичното му състояние не позволяват изразяване на информирано съгласие;

Чл. 90. (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Пациентът, съответно негов родител, настойник или попечител, лицето по чл. 87, ал. 5, дирекцията по чл. 87, ал. 6 или лицето по чл. 162, ал. 3, може да откаже по всяко време предложената медицинска помощ или продължаването на започнатата медицинска дейност.

(2) Отказът по ал. 1 се удостоверява в медицинската документация с подписи на лицето.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Ако пациентът, съответно негов родител, настойник или попечител, лицето по чл. 87, ал. 5, дирекцията по чл. 87, ал. 6 или лицето по чл. 162, ал. 3, не е в състояние или откаже да удостовери писмено отказа по ал. 1, това се удостоверява с подпис на лекуващия лекар и на свидетел.

# 561
  • София
Само дано нямате проблем при търсенето на нов лекар, защото чувам, че масово отказвали. Иначе тази не би ли била склонна да впише отложените ваксини като сложени като етакава, каквато я описваш?

Четох скоро календара от подписа на чукчи и с ужас установих, че вече има и на 6 и на 7 ваксини, които ще трябва да отклонявам, плюс тази на каката на 12...мани!

# 562
Детето реагира след 2-рата противохепатитна и в резултат на това ни ни ги отложиха за 6 месеца всички ваксини освен 3-тия прием на противохепатитната. Тогава теорията беше, че това не е реакция а просто съвпадение
Реално нямаме поставен нито един пентаксим!

Щом едно дете реагира по какъвто и да е начин на която и да е ваксина, не трябва да му се поставят други, особено пък Пентасим, Синфлорикс или други многовалентни ваксини.

Само ако и бебето има симптоми. Моето е с хрема и затова не могат да му сложат ваксини.

Могат, могат! За съжаление и това не може да ги накара да спазват наредбите. Трябва изрично майката да се намеси и да изисква да не се поставят ваксини, докато не се оправи детето.
Моето новородено беше с някаква измислена инфекция, вливаха му антибиотик венозно, но това изобщо не им попречи да го надупчат пред очите ми, без да мога да реагирам...

# 563
ssiillvvyy, ти реално не знаеш какво е писала ЛЛ в отчетите, още повече че сте отложени официално. Но ТЯ е длъжна (не вие) да следи сроковете, и ако е пропуснала да ви напомни, че детето подлежи на ваксинация, не вярвам да се прави на интересна, защото първо нея ще я подведат под отговорност и ще я глобят. Вас могат да ви съставят акт в случай, че не сте осигурили провеждането, т.е. не сте завели детето на датата, която ви е казал ЛЛ. Ето по кой чл. се носи наказателна отговориност:

ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
Глава осма.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 209. (1) Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.

(2) Наказанията по ал. 1 се налагат и на длъжностните лица, които са възпрепятствали явяването на лицата за извършване на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване и имунизация.

(3) Родители или настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации на децата си, се наказват с глоба от 50 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е от 100 до 200 лв.

nenaatoa, знаеш колко много са затегнали комисиите в момента и никак не се са склонни да освобождават, въпреки сериозните реакции. Тук доста майки се оплакаха от подобно отношение. По този повод се чудя към какава по-горна инстанция трябва да се обърне човек, за да очаква адекватно отношение..?  newsm78

# 564
  • София
Според мен е вярно, но се взема датата, на която детето е трябвало да бъде имунизирано, т.е. след като е изтекъл срокът на отлагане... За децата без мед. противопоказания, се гледа имун. календар на България, освен ако не са отлагани с по 2-3 месеца, поради грипни епидемии или други подобни...

Мисля, че това важи в случая:

ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ

Чл. 34. (1) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

Именно. Понеже, когато публикувах горната извадка от ЗАНН никой не се включи с такъв коментар, затова питам.

# 565
nenaatoa, знаеш колко много са затегнали комисиите в момента и никак не се са склонни да освобождават, въпреки сериозните реакции. Тук доста майки се оплакаха от подобно отношение. По този повод се чудя към какава по-горна инстанция трябва да се обърне човек, за да очаква адекватно отношение..?  newsm78

Да, знам! Написах мнението си от чисто лична гледна точка. Ако моето дете е реагирало по някакъв начин (а моите и двете имаха дооооста дълъг запек) АЗ не бих поставяла други ваксини. То е ясно, че онези "богове" няма да разрешат нищо.

# 566
Именно. Понеже, когато публикувах горната извадка от ЗАНН никой не се включи с такъв коментар, затова питам.
Добре де, а как се установява на коя дата е извършено нарушението?  Не е ли само в случай на подписан отказ или ако има свидетели, които да удостоверят устния отказ и също да подпишат? Т.е. отлагане за някакъв период няма как да се се тълкува по този начин.. newsm78

# 567
ssiillvvyy, без бели бели си правиш.
Извинявай, не съм чела назад твоя случай, но какъв е проблема на ЛЛ? Че не се е сетила, че изтича 6-месечния срок? Аз бих се радвала. Laughing
И според мен, никой лекар няма право да ти откаже да се запишеш при него заради някакъв проблем/заболяване.И не, абсолютно нищо не трябва да вземаш от настоящия ЛЛ, ако решиш да го сменяш.Само отиваш при новия, документите си ги вземат по служебен път.

Ох, не ми се обяснява за ЛЛ - никога не ми дава направления за нищо - нито изследвания, нито специалсти, дори и тези за ортопед или кръвни изследвания - а аз съм настоявала и питала - нямало сега възможност - едниствените, които съм получила са 3 за гастроетеролог за да ни изпишат фризопеп - просто нямаше как да избяга от тях!
При преглед никога нищо не пита - слуша със слушалката и почва да пише - никога не ми е дала мнение за състоянието на детето - на въпроса ми пкакво пише - лекарства, какви и как се взимат - в аптеката щели да ми обяснат! Crazy
Благодарение на едно нейно лечение - влязохме в болница, къдзето на мен ми се накараха защо така си лекувам детето изащо ходя при такива лекараи - все пак аз им показах рецептата от нея.
На консултации се преглеждат едновременно тболни деца и бебета - никога никакъв адекватен съвет не ми е дала - всичко е както аз си преценя, може да да отидеш на консултация в 3 и да има толков ахора, че да не можеш да миинеш до 5.30 - тогава обаче госпожата си тръгва и всичко станали, които н еса с оплаквания трябда дойдет отново утре.
Има още , но нета ми е скапан и не мога да пиша - за това са и мног ото правописни грешки.

Иначе с търсенето на ЛЛ - явно е голям проблем и и ми казват ,че мога тда ми откажат уж, че нямат повече възможност заради бройката. ИНаче навсйкъде искат тези документи - изрично ми казват блез здравна книжка и картон не записваме! Crazy
Май съм обречена да си седя при старата - омръзна ми всичко да си плащам, а тя само за взима пари за това ,че уж ни е лекар! Sad
За комисията - лично председател на комисия ми каза, че в нашия случай няма да ми го отменят. Думите й бяха - като лекар ти казвам ваксинирай, като майка изчакай, но никойъ дори и да иска дане може да кдокаже, че това е реакция от ваксина - на практиа сме с вързанши ръце - работим по схема - пише при какви реакции какво се отменя и това е- нямат право на някакво индивидуално отношениет - или просот ги е страх незнам! ooooh!

# 568
  • София
Добре де, а как се установява на коя дата е извършено нарушението?  Не е ли само в случай на подписан отказ или ако има свидетели, които да удостоверят устния отказ и също да подпишат? Т.е. отлагане за някакъв период няма как да се се тълкува по този начин.. newsm78

Родителят трябва да осигури присъствието на детето на определената консултация (например на 3-тия месец за поставяне на Пентаксим и Синфлорикс), отивам аз на тази консултация, обаче отказвам да поставят ваксина: вариант1: лекарят ми дава да подпиша отказ- имаме дата на нарушението (тук е ясно), вариант 2- не ми дава да подпиша нищо, но и не прави предписание за забавяне на поставянето на ваксина до 6 мес. - мисля, че е ясно, че започва да тече срока по ЗАНН на нарушението (защото все пак си има документ,че е извършвана консултация на определената дата, но тук лекарят да му мисли защо не си е документирал отказа), вариант 3 - лекарят отлага за 6 мес.(това според мен траява да го пише на бланката за прегледа) - трябва да осигуря присъствието на детето за конкретната имунизация след 6 мес., ако не го направя - вариант 1 и 2

# 569
За комисията - лично председател на комисия ми каза, че в нашия случай няма да ми го отменят. Думите й бяха - като лекар ти казвам ваксинирай, като майка изчакай, но никойъ дори и да иска дане може да кдокаже, че това е реакция от ваксина - на практиа сме с вързанши ръце - работим по схема - пише при какви реакции какво се отменя и това е- нямат право на някакво индивидуално отношениет - или просот ги е страх незнам!

Оправдания са това. Могат да освобождават, но явно такава е политиката - вместо да влагат средства в рекламни кампани и пр. промиване на мозъци, както е на запад, работят по стария модел - с тоталитарни методи, отнемане на права, заплахи и изнудване.   Tired

Интересното при вас е, че след реакция на ваксината за хеп. Б ви отлагат само другите, но не и тази! Ако преди е било само съмнение, че е от тази ваксина (след втортата игла), при тази засилена реакция след третата.. пак ли не смятат, че е от нея??  Shocked Реакциите при твоето дете има ли ги споменати в листовката на Engerix-B? Във всяка листовка, на всяка една ваксина, пише, че не трябва да се прилага при алергия към някоя от съставките и предишна реакция към ваксината..  ooooh! Тая комисия как ще ти гарантира, че при следваща игла детето ти няма получи трайни увреждания?

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 11:03 от multimodal

Общи условия

Активация на акаунт