Ваксини - дискусия САМО за вредата от тях... (тема 16)

• 33 875
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
За потвърждение. Дъщеря ми бе записана в първи клас миналата година с три или четири липсващи ваксини Peace

# 661
Зависи кой кога го надушат от РИОКОЗ... Ако започнат още от родилното, може да се заяждат за всяка ваксина и да я броят за отделна (Пентаксим и Синфлорикс могат да минат и за едно нарушение, защото се поставят по едно и също време)... Възможно е да отнесете само една глоба, ако разберат че не ваксинирате чак към реимунизацията с Пентаксим, която е на 16-месечна възраст... А може да се разминете и без глоби, ако въобще не разберат или е минала повече от година от последното нарушение, т.е. ваксина по график... По тази логика не може да се изчисли колко излиза плащането на глобите... Да не забравяме обвързването на ваксините с детските надбавки, което си е чиста глоба от 35 лв. месечно за едно дете...

# 662
По принцип в закона си пише- "Чл. 209. (1) Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с...
Правилно е да се тълкува, че всяка една пропусната имунизация ще трябва да се наказва с глоба, а не една определена ваксина без да се вземат предвид броя на  приемите й или дали е предвидена реимунизация. Всичко зависи от това дали са постъпили данни за такова нарушение/неимунизиране/ където трябва и дали не е изтекъл срока. Между другото срока е давностен, което означава, че тече от момента в който е трябвало да се извърши имунизацията, т.е. се взимат предвид всички  реални законови отлагания, ако е имало такива.
Стелт, мисля, че непоставянето на Пентаксим и Синфлорикс са две отделни нарушения, защото са две отделни имунизации. Така мисля аз, поправете ме ако греша. Все пак не съм запозната с процедурата колкото вас. Но тълкувам от законова гледна точка и от общи юридически познания.

# 663
Стелт, мисля, че непоставянето на Пентаксим и Синфлорикс са две отделни нарушения, защото са две отделни имунизации. Така мисля аз, поправете ме ако греша. Все пак не съм запозната с процедурата колкото вас. Но тълкувам от законова гледна точка и от общи юридически познания.

Така е, но обжалването, което спечелихме наскоро срещу НП на РИОКОЗ показа друго... Детето нямаше никакви ваксини, вкл. и в родилното, а НП беше едно единствено... Не мога да кажа в момента колко ваксини са пропуснали, но имаше и такива при ЛЛ, т.е. повече от 3 със сигурност...

От друга страна тълкуването на чл. 209 (3) показва, че осигуряването присъствието на детето в лекарския кабинет, когато му предстои имунизация е напълно достатъчно, за да оневини родителите... В смисъл, родителят е длъжен да осигури присъствие на детето и го прави, а лекарят е длъжен да предостави писмено ИС преди мед. манипулация, но не го прави - в този случай административното нарушение е на лекаря, а не на родителя и точно по този начин става законовото "оправдаване" на родителите в съда... В случая родителите изискват да им се спазват правата... Такъв е админ. ред - отиваш в лекарския кабинет, дават ти информация относно процедурата и чак след това извършват въпросната процедура... Законът дава право след получаване на информацията да се откаже процедурата от пациента... Родителите водят детето в лекарския кабинет и понеже лекарят не им дава информация (т.е. не спазва правата им), то те отказват процедурата по тази причина (докато не се отстрани нарушението от страна на мед. лице)... Това означава, че пациентът не е извършил деянието виновно, а е изискал спазване на правата си, нещо съвсем законно... Дано го обясних разбираемо...  Peace

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 09:26 от stelt77

# 664
  • София
Обясни го супер, мерси! Ако се наложи, ще го ползвам!

# 665
Nice, можеш ли да ми отговориш, съвсем любознателно питам, може  и на лични.
Защо рязко вдигане на висока Т, плюс зачервено гърло и никакви други симптоми в момента е Аконит, а не е примерно Беладона, Меркуриус солубилис, Нат м?  Praynig

# 666
  • София
Мече, в случая, за който стана въпрос причината е, че детето е било изложено на студен вятър.
Цитат:

Моят преди няколко дена го надуха яко вятъра и вдигна 39 Т

АКОНИТ. Внезапно начало няколко часа след излагане на студен вятър. Бързо вдигане на висока температура обикновено над 38.5 градуса, зачервено лице или редуване на зачервено и бледо лице. Често има психомоторно безпокойство, понякога дори и със страх от смъртта. Иска да има някой до него. Изпитва силна жажда за студена вода. Може също да има суха болезнена кашлица. Желае да бъде отвит.

На моя син докторката често му даваше Аконит, когато време се промени и той се разолее, но никога не му е помагал. Просто при него нещата са били на друг принцип, а не от изстиване.

При Беладоната имаме рязко повишаване също, но обикновенно при децата е свързано или със вдигане след следобеден сън или детето си ляга вечер здраво и се буди по някое време с висока температура.

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 09:40 от Вени*

# 667
Мече, нали причината е надухване от студен вятър или греша?  Rolling Eyes

ПП. Вени, писали сме заедно. Simple Smile

# 668
Моля за съвет  Praynig
Бебетата са с ваксини само от РО.
Два пъти вече отказвам 1 ревакснинация и една ваксина, но диалогът с педиатърката и сестрата става невъзможен вече.  Naughty  Tired
Пратиха ме в РИОКОЗ да подписвам отказ. Аз не отидох, не съм искала и ИС при педи, исках още малко да се информирам и да се ослушам... Но излиза, че дори и да подпиша ИС, дори и дело да заведа ( и в най-добрия случай да го спечеля) децата пак няма да бъдат приети на ДЯ.
За градината и да споря и да не споря май и там е ще е проблем. Мои познати минаха по този път, наложи се да ваксинират за ДГ  Tired
Нямам вариант за детегледачка и частна ясла, ще се наложи да се върна на работа след изтичане на майчинството.

# 669
  • София
Да, сигурно по градовете е досто трудна борбата. Там навярно е по-закостеняло и от тук.

multimoda  Hug аз и си дописах. Laughing

# 670
МилаИванова, не знам какво да ти кажа... За яслата нямаш и много време, едно дело (против наредбата за детските ясли) може да се проточи... Може да се заведе дело, а след като се спечели (незнайно след колко години), да се заведе друго дело за пропуснати ползи и за вреди (например, че си плащала на детегледачка, да ти върнат парите за нея)... За ДГ имаш повече време, а и до тогава може да има развитие, но като гледам мудната ни правосъдна система, за яслата не виждам как ще успееш с дело...

Нямаш много варианти - вписване на ваксини, ако си намериш лекар, който да го прави или завеждане на дело, защото не искат да ти вземат децата в детска ясла... За да заведеш дело, децата трябва да са навършили възраст за ясла (напр. 3 месеца мисля беше минимума), да подадеш документи, да ти откажат поради факта, че нямат ваксини и на основание отказа да заведеш дело... Може и да греша за реда, но при ДГ редът е такъв... При яслите пише в наредбата, че децата не могат да ходят ако нямат ваксини и не са освободени с протокол от РИОКОЗ, така че там може би вариантът е направо жалба в съда срещу тази част на наредбата без да се минава през яслата, без да се чака определена възраст на децата и т.н.

# 671
Така е, но обжалването, което спечелихме наскоро срещу НП на РИОКОЗ показа друго... Детето нямаше никакви ваксини, вкл. и в родилното, а НП беше едно единствено... Не мога да кажа в момента колко ваксини са пропуснали, но имаше и такива при ЛЛ, т.е. повече от 3 със сигурност...

Това обжалване на коя инстанция е спечелено? Делото приключило ли е?
От друга страна тълкуването на чл. 209 (3) показва, че осигуряването присъствието на детето в лекарския кабинет, когато му предстои имунизация е напълно достатъчно, за да оневини родителите...

Така е, аз просто написах как здравните институции и държавата разбират какво е нарушение и за какво пишат НП и глобяват. От там идва и парадокса за неспазването на правата на гражданите.

# 672

Това обжалване на коя инстанция е спечелено? Делото приключило ли е?

Спечелено е на първа, РИОКОЗ обжалваха и сега предстои на втора - няма още дата и не се знае кога ще е...

От друга страна тълкуването на чл. 209 (3) показва, че осигуряването присъствието на детето в лекарския кабинет, когато му предстои имунизация е напълно достатъчно, за да оневини родителите...
Така е, аз просто написах как здравните институции и държавата разбират какво е нарушение и за какво пишат НП и глобяват. От там идва и парадокса за неспазването на правата на гражданите.

От РИОКОЗ и съответно МЗ твърдят, че нямаме право на отказ, защото ваксините са задължителни, но пък не оспорват правото на ИС... Знаеш, че от едното следва другото, каламбурите в закона както и да се гледат, не може да имаш право на ИС, но да нямаш право да откажеш манипулацията... Дори и "принудителното лечение" има опция за обжалване в съда и съответно на отмяна на въпросното лечение... Парадокс, ако си болен от заразна болест, съдът може да реши, че нямат право да те вкарват насила в болница и да те лекуват, но ако си здрав нямаш право да откажеш процедура, която може да те убие...

# 673
Момичета,
Пиша в с огромна молба и свито сърце. Детенце няма поставен Приорикс и нямам намерения да я слагам. В същото време е приета на ясла и вече се води, че посещава, но пускаме молби всеки месец. На есен ще е първа група.
Искам сега да я пусна да ходи, за да посвикне докато времето е хубаво, но ми напомниха за прословутата ваксина, че трябва да донеса бележка че е сложена.
Педиатърката отказва да я впише, но каза че ще приеме бележка от друг лекар, че е поставил ваксината.
Моля който има координати на доктор, който би склонил на подобно нещо - да ми пише на лични.
Нямам сили да се боря със системата, да се съдя или да свиквам комисии за евентуални алергии и отлагания.
Благодаря ви много Praynig

# 674
Крис , ако четеш , моля почисти си кутията ! Имам питане  Peace.

Сори за офф-а ! Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт