Родопска кухня

  • 4 047
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
В миналото Родопа планина, не е била свързана с вътрешността на страната с удобни пътища. Това затруднявало снабдяването с хранителни продукти. Родопчанката била принудена да приготвя храната на семейството си само от произведеното от собствената градина - фасул, картофи, алабаш (кочан), пшеница и други. На масата никога не липсвало млякото и млечните произведения. Домакинята разнообразявала ястията като съчетавала картофите с фасула, зелето с ориза, алабаша с картофите, фасула и лещата с картофите и други. Приготвяла сърми (пилци) от кисело зеле с ориз и саздърма. Прибавяла към ястията пастърма, приготвяла букет от подправки.
   Родопската кухня се приближава към съвременната диетична кухня, защото топлинната обработка се извършвала чрез варене, печене и задушаване и по-рядко чрез пържене. Всички продукти се използували в натурален вид - не са характерни меленето, консервирането, бланширането и т.н. Продуктите се запазвали чрез сушене, осоляване и заравяне в земята (картофи, моркови, цвекло, кочан и др.). За подправки се използували магданоз, джоджен, червен пипер, чубрица, а бахарът, черният пипер и дафиновият лист били малко познати. Употребявали се в големи количества орехи и чесън.  Общата трапеза, общия съд за хранене обединявали семейството и утвърждавали патриархалните традиции на родопчани. Най-големият деликатес-аламинут били пържените яйца със сирене или извара. Родопчанката била гостоприемна. Всеки гост гощавала от сърце, независимо какъв е - пътник, просяк, роднина и т.н. Гостите се посрещали с "добре дошли" и с покана на трапезата: "хапни каквото си нашло". За поканените и очакваните гости винаги имало специална подготовка. На събор основното ястие било чевермето - месо печено на шиш, а зимно време го приготвяли в пещта за хляб. Клинът (баницата) бил обичайният десерт. Днес автентичните родопски ястия се консумират по-ограничено. Животът е наложил промени и в кухнята на родопчанина. Съвременните кулинарни техники и продукти са дали своето отражение, но всеки турист и гост на Родопа планина и родопчани би трябвало да опитат от типичните за този край ястия като: Клин, Пататник, Марудник, Чеверме, Качамак, Люта каша, Кочан, Турп, Трахана и други.

Благодаря на Ели, че ми разреши да ползувам информацията и.

Последна редакция: пн, 21 мар 2011, 23:30 от Morena

# 1
  • Мнения: 1
Марудници
За тези,които не знаят това са Родопски катми както ги наричаме ние тук в Старозагорско, само че са много по-пухкави и вкусни. Интересното е,че не се слага никаква течност. Опитайте и няма да съжалявате.
Продукти: 3 кофички кисело мляко,3 яйца, брашно, 1 к.л. сода бикарбонат, олио, масло
Приготвяне: Разбиват се добре яйцата. Прибавя се киселото мляко в което е разтворена содата. Добавя се и брашно до получаване на гъста каша (доста по-гъста от палачинковото тесто). Когато бъркате лъжицата трябва да оставя следа. След като тестото е готово веднага се пече на така наречения при нас сач (кръгъл съд от глина) или ако нямате в незалепващ тиган. Тигана или сача се намазват леко с олио преди печенето на всеки марудник. Съда в който печем трябва да е добре нагрят. Изсипва се с черпак тесто и се разстила равномерно на кръг по най-бързия начин. Не трябва да е много тънко,за да стане марудника дебеличък и пухкав (около 1/2 см.). След като се зачерви от долната страна се обръща с помощта на лопатка. Пече се до зачервяване и на другата страна, изважда се и се намазва обилно с масло. Сервират се топли намазани по желание с мед, сладко, шоколад или някаква солена плънка (сирене, кашкавал или смес по желание).

Общи условия

Активация на акаунт