Как да се устроим в чужбина?

• 30 527
  • 374
  •   1
Отговори
Здравейте!Днес се регистрирах в сайта,с надеждата да споделя моя проблем,който е малко далеч от темата за майките и децата,но тъй като съм чувала колко са сърцати хората в този сайт реших да публикувам темата тук!Наскоро с мъжа ми си дойдохме от Испания,тъй като там нямаше много работа напоследък...Мислехме си,че нещата в България ще са се пооправили,но уви...нищо! Cry За да спестя трогателните си излияния направо ще премина към същността на въпроса ми:с мъжа ми твърдо сме решени,че няма да живеем в  България.Все пак сме живели 10 години в Испания и хората,които са по чужбина могат да ни разберат-вече начинът ни на мислене е друг,навиците,мирогледът...ВСИЧКО...и не можем да се примирим с мизерията и немотията тук!Твърдо сме решени обаче да заминем за някоя друга страна,защото в Испания вече няма хляб,но проблема е наистина ОГРОМЕН!Нямаме сигурни познати,приятели...в други страни, т.е. имаме такива,но всеки се дърпа и никой не иска да ти помогне!И двамата знаем испански,но само аз говоря на добро ниво английски!Някой може ли да ни посъветва по какъв начин можем наново да се устроим в някоя друга страна...Знам,че въпросът ми е прекалено относителен,но се чувствам длъжна да попитам,докато все още имаме спестени пари за заминаване...Ще съм благодарна на всякакви съвети...знам само,че няма да се предадем и отново ще заминем някъде,защото тук  в собствената си страна се чувствам ужасТно... ooooh! Знам,че звучи тъжно,но искам да устроя живота си още докато съм млада и жизнена,а не като много други българи които са станали на по 40-50 години и се вайкат как не са се усетили да избягат на младини!От всичко най-много ме боли,защото с мъжа ми се бяхме устроили и си живеехме като едни нормални граждани в Испания.Имахме си всичко-работа,апартамент,удобства...и в един момент като видиш как 10 години труд се срива пред очите ти и си безсилен да направиш нещо  Cry  Повярвайте ми болката е ОГРОМНА и засяда на гърлото и сърцето като камък ...но какво да се прави!Животът е на приливи и отливи,няма да се предаваме и ще се борим пак да се оправим някъде другаде,но вече борбата става сложна,защото когато никой не иска да ти подаде ръка,едно рамо за упора почти не виждаш светлинката в тунела!Както е казал Ръдиард Киплинг "Ако видиш сринати нещата,
градени с кръв – и почнеш нов градеж!Светът е твой!"!

# 1
  • загубено
Аз не разбрах какво питаш точно?
Един път сте го правили вече,предполагам
знаете как става.Научавате езикът(ако не го знаете),работа,
устройване,адаптация.
Но ако очакваш да ти каже някой на къде да тръгнете,
не мисля че друг може да реши вместо вас.
Кризата е навсякъде,има засегнати много сектори,
има и където не се усеща .
Каквото и да решите късмет.

# 2
Ти сама знаеш, че местенето от една страна в друга е много трудно, всичко започва отначало.
Когато нямаш приятели, които да ти подадат едно рамо в новата страна ти трябва сериозен
капитал поне за първите 6 месеца докато влезеш в час, а и нови документи за работа, научаване на език, квартири и т.н.
Аз лично първо бих се поогледала в за работа в друг град, но в същата държава, така няма да започнете съвсем от нулата.
В Испания положението наистина е много трудно в момента, дори познавам семейство, което
преди около една година се премести във Финландия, защото е една от малкото държави, които веднага давата социална помощ на емигрантите и социално жилище и това семейство в момента учи езика и се устройва, но е много доволно, а и с визите от Испания местенето е било безпроблемно.
Това например в Германия би било невъзможно да се вземе социални помощи, докато се устрои човек.
Трябва все пак да решите към коя държава искате да се насочите и дали вашите професии са търсени на новото място.

# 3
  • ENGLAND
Ти вече веднъж си емигрирала, така че  въпроса ти е излишен. Според мен търсиш някой да ти помогне да се устроиш в друга държава, с изключение на Испания. Доста трудно ще стане в тази криза, не е само в Испания и България.
И като инфо, Англия е почти на същото положение като Испания, ако не и по-зле.

# 4
без да се обиждаш, но дори да имаш приятели ли дори познати в друга държава, какво очакваш от тях? Да те подслонят, да те изхранват, да ти намерят работа?
Аз освен от родителите си, от друг такава помощ не бих очаквала

# 5
Да, много малко приятели биха поели такава отговорност да приемат семейство и да му помогнат да си стъпи на краката. Аз лично не бих поела такава отговорност, може би ако става въпрос за много старо приятелство, но нямам чак такова.
За роднини, братя, лели и т.н. по-може да стане.
Ние в момента например утъпкваме пътечката за лелята на съпруга ми, но това е друго,
а и помоща е вид връщане на голяма помощ и подкрепа оказана на съпруга ми преди много години точно от тази леля.

# 6
каквото и приятелство да е - като се съберте под един покрив ще се изпокарате

# 7
Ами отидете в страна, в която се говори испански, ще ви е по-лесно да се устроите

# 8
  • The QC to be!!!
Kaто човек емигрирал повече от 1 път, в повече от 1 държава, единствено бих ви посъветвала да търсите работа по интернет. Разбира се това ако имате специалности и стаж в определена сфера и знаете езика. Аз лично на никого, никога не съм разчитала за помощ за намиране на работа или подслон. Така, че нямам твоят опит и не мога да сравня с това което ти си изпитала. Защо решихте да напуснете Испания ако не е тайна? Знаете езика, позната ви е системата и страната, търсете си там работа...

Пеперудка какви са тези истории с даването на социални помощи? Чувала съм доста хора да ползват такива, но не познавам никой който да знам със сигурност, че в действителност така емигрира? А само на слухове никога не вярвам. И къде е предмиството на такъв вид емиграция? Има ли такова изобщо? Ако ще рачиташ на социалните помощи на 1 държава в която никога не си работил, не си живял, а искаш да я използваш що за характер, личност би бил такъв човек  Thinking
Аз не мисля, че това е за което става на ?с тук  Thinking

# 9
Baby* социална помощ е само временен вариант докато семейството си стъпи на краката, не е начин на живот. Но също е възможност.
Предимството на такъв вид емиграция е, че ти дават шанс за емиграция без да имаш средства,
т.е. свяко местене от една държава в друга е свързано с много средства, които са непосилни за някой семейства, а и рискът при такава емиграция е малък, защото реално не губиш много пари.
Семейството, което познавам беше в Мадрид и емигрира от там. Не им стигаха парите до никъде,
нямаха постоянна работа, неспокойствие. Финансова сигурност имат във Финландия, за разлика
от студения климат. А и за следване се отпускат някакви стипендии, които стигали идеално, така че и децата са подсигурени в един по-късен етап. /ако няма промяна дотогава де/

# 10
Благодаря на всички за отговорите и съветите!Първо искам да кажа,че наистина звучи ъбсурдно да ви искам подобен вид съвети,при положение,че вече съм минала по този път,но с питане се научават много неща!Напуснахме Испания поради обичайните причини,с мъжа ми останахме без работа,не можехме да си плащаме данъците и така...Просто исках мнения и съвети,за да си направя преценката за себе си...Знаете...от тук чуеш нещо,от там дочуеш друго и надеждата се показва!Искам и да ви попитам дали някой знае надеждни фирми за работа в чужбина,но да е в сферата на хотелиерството,предпочитам и за гледане на деца,почистване...Който знае нещо за това да пише,моля ви,защото намерих студентски бригади за чужбина,но са все за селскостопанството...не че няма и това да работим,с мъжа ми сме минали и по този път едно време в Испания,но аз предпочитам да работя в някой хотел да оправям стаите или да гледам деца някъде...Чакам отговори и благодаря на всички за отзивчивостта!  Hug

# 11
В Испания положението наистина е много трудно в момента, дори познавам семейство, което
преди около една година се премести във Финландия, защото е една от малкото държави, които веднага давата социална помощ на емигрантите и социално жилище и това семейство в момента учи езика и се устройва, но е много доволно, а и с визите от Испания местенето е било безпроблемно.

На мен едва ми дадоха разрешение за престой във Финландия, при условие че живея с приятелят ми, който е финландец, та не знам как така твоите познати са се набутали в системата, но явно информацията ти за тях не е пълна.

За да им дават помощи, трябва поне единият член на това семейство да работи във Финландия. Иначе не виждам на какво основание ще се ползват с това право, освен ако не са бежанци или пък са от мургавите ни сърбатя, за които доскоро медиите гърмяха, че идват и подават молби за бежанци и живеят на помощи, докато Финландия ги отхвърли с мотива, че БГ е в ЕС.

# 12
Абе без да има обидени,но и на мен тази история за Финландия ми се строи прекалееееено хубава,за да е истина,но нищо не опровергавам,разбира се!Знам само,че законите по отношение на емигрантите  в Скандинавските страни са толкова строги,че и муха не може да бръмне,както се казва!   Crazy

# 13
Аз пак да попитам, вие като знаете испански, обмисляте ли, например да отидете в Южна Америка. Или искате в Европа.

# 14
Ами те хората от южна Америка бягат в Испания,пъъъъъъъълно е с тях,затова и кризата там е толкова голяма,защото имаше доколкото помня по социологическото проучване около 33 националности  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт