Как да се устроим в чужбина?

• 30 530
  • 374
  •   1
Отговори
# 30
  • загубено
В Швейцария е почти невъзможно.
Страните от ЕС, които НЕ изискват от българи и румънци разрешителни за работа или престой, по-дълъг от 3 месеца, са Испания, Гърция и Дания.

Би ли пояснила,моля те.

# 31
Все пак е важно авторката на темата да поясни дали само към Европа гледат или нямат против да са през океана. Мис Нели е написала възможностите за САЩ и Канада. Аз ще добавя, че с френски език за Канада не се имигрира само в слабозаселени райони, все пак Монреал е 4млн жители Wink

# 32
Да добавя за Au Pair програмата, че поне тук като съм чела изискванията и условията, е задължително след изтичането на 2-годишния срок о'пер-ката да се прибере в родината (да напусне страната) Peace Така че не мисля, че това е вариант за авторката на темата.

Мишел25, много ми стана интересно за Дания, че не изисква разрешителни за работа или престой, по-дълъг от 3 месеца  newsm78 Тук поне (Норвегия) положението е следното:
Граждани на ЕС имат право на 3 + 3 месеца престой - 3 месеца престой плюс още 3, ако си регистриран, че си търсиш работа. Ако в този период не си намериш работа, строго погледнато трябва да напуснеш страната. Гражданите на ЕС, в това число и ние, не кандидатстват за разрешителни за престой, а се регистрират. Това е олекотена процедура, но въпреки това трябва да имаш основателна причина да останеш и достатъчно пари за това, като доказателство, че няма да си в тежест на данъкоплатците (тоест не ти се полагат социални помощи). По тази процедура минават например студентите (които трябва да имат определена сума пари в банка), събиращите се със семейство в Норвегия, и т.н. За работещите обаче от България, които не са имали разрешително за престой последните 12 месеца, важат преходни правила. Тоест те си кандидатстват за разрешително за престой на база работата, която имат и договорът, който са сключили. Ако обаче нямате договор и работа, а търсите, най-късно 3 месеца след влизане в страната трябва да се регистрирате в полицията като търсещи работа, за да стоите легално още 3 месеца. И нещо важно - пазете си билетите, с които сте влезли в страната, защото само така можете да докажете кога сте дошли и от кога започват да ви текат трите месеца. Важи или самия билет, или разпечатка от имейла с електронния билет. А това регистриране, което се въведе тук, мисля, че го има в целия ЕС за граждани на ЕС. Обаче в кои държави има преходни правила за българите, които търсят или току що са намерили работа без да са имали друго разрешително преди това ... не знам. Тук има.

На мястото на авторката ще си пресметна шансовете в различни държави и ще заложа на държави, в които знам езика или се търсят работници с моите квалификации и умения. И да, Скандинавието е по-слабо засегнато от кризата, но това (според мен) не са гастербайтерски държави. За трайно установяване си трябва език, планиране, стабилна работа и доходи.

# 33
Само да кажа,че аз се договарям директно със семействата,където искам да бъда опер,затова,когато отида като такава в страна като Испания например,никой не ме задължава след това да напусна страната,защото никой не ме знае аз като каква отивам там...дали съм туристка или без значение...   bouquet

# 34
  • загубено
Това не е ли заобикаляне на законът.
Отиваш в страната,намираш си работа(по някакъв начин),
след това договор и започват да ти внасят осигуровки.
Как така не те знаят каква си там?
В някои страни дори за работа в къща се изискват документи.
Които пък вадиш като се регистрираш.

Ти да не говориш за работа на 'черно'?

# 35
Аз ще добавя, че с френски език за Канада не се имигрира само в слабозаселени райони, все пак Монреал е 4млн жители Wink

Галче, аз имах предвид като двата типа програми - за слабозаселените райони, за които френския е задължителен и не може с англ., и другата, по която се събират точки по списъка с професиите, за която може да се кандидаства И с английски, като това уточнение съм го дала, защото дамата е писала, че говори английски. Но инфото ми е малко трета ръка през приятели, които кандидастват. АКо има някаква друга подробност или друг тип програма, допълни ме.

# 36
МисНели, по принцип са две масовите програми, федерална с английски език - за всички провинции без Квебек и квебекарска - която по принцип е само за Квебек, но дефакто никой не ти прави проблем да се заселиш където ти душа иска. И двете са по точки в първия етап. За федералната искат точно определени професии, иначе не можеш да кандидатстваш и IELTS, за квебекарската доскоро освен документите искаха само да се явиш на интервю да си докажеш мотивацията, но сега чувам, че и там започнали да искат тест TCF например.
Разбира се и двете процедури са свързани с такси и с осигуряване на необходимите средства за първите три месеца от престоя в Канада.

Но аз така като гледам, май авторката предпочита Европа Peace

# 37
Май май, но пък знаеш ли накъде ще те духне вятъра, особено като започнеш да се поотчайваш в България.  Grinning
АКо те разбирам правилно, човек, одобрен по квебекската програма може всъщност да се премести къдети си реши из Канада, така ли е? Бях останал с впечатлението, че това е условие - да си стоиш в Квебек. Имаш ли набюдения за периода, който отнема кандидатстването?

П.п. ето, 4 човека са кацнали на балкона и четат темата, затова те питам за тези подробности, предполагам, че доста хора със подобни въпроси само четат и ще им е полезно ако някой изясни.

# 38
Да, засега е точно така. Е на имиграционните като те питат, ще кажеш, че оставаш за малко да речем в Торонто, но след това никой няма да те накара да се преместиш Wink
Процедурата по настоящем май отнема към 1г - 1.6мес, но това са сроковете, ако кандидатстваш от България, за всяка държава са различни.

# 39
Устройването в чужбина има много измерения. Зависи къде си отишъл, какъв статут имаш, с колко пари си заминал и пр. Когато ние решихме да емигрираме си поставихме цели - не искахме да сме нелегални, търсихме по-добра реализация, добри условия за отглеждане на дете.
При нас се получи, но беше скъпо и трудно. В деня в който пристигнахме се започна с устройването, което включва мноооооо бюрокрация, която е неизбежна.
Две години по-късно сме напълно адаптирани и "уседнали".
честно казано подобни въпроси са ми странни - трябва да имате отговори дори преди да се решите на подобно стъпка.
Емиграцията не е за всеки - психическото натоварване е огромно, а малко хора си дават сметка за това.

# 40
Само да кажа,че аз се договарям директно със семействата,където искам да бъда опер,затова,когато отида като такава в страна като Испания например,никой не ме задължава след това да напусна страната,защото никой не ме знае аз като каква отивам там...дали съм туристка или без значение...   bouquet

Е, това е начин за хората, които държат да заобиколят закона и да са с нелегален статут. За онези, които държат да се устроят легално и с изрядна документация - не става.

# 41
Ами ти тогава не си  au pair, ами просто сама си намираш работа като домашна помощница.

# 42
Точно, Guilty. Au pair е отделен тип разрешително за престой, който е по друга линия от разрешителните за работа или нелегална работа в сивия сектор.
Който иска да става au pair, обикновено се обръща към лицензирани фирми, които разполагат с база данни семейства, които търсят и ти помагат да си намериш подходящо семейство в държава по избор.

# 43
Имате ли стабилни професии емиграцията е лесна и адаптацията бърза. Но за избор на страна си е необходимо хубаво проучване според целите ви. Но т.к. виждам постове, в които не се споменава каква точно каква работа се търси, информацията е обща. Съветът ми е първо да отидете на екскурзия и да видите дали ви харесва там, където мислите да се устроите.

# 44
  • The QC to be!!!
Имате ли стабилни професии емиграцията е лесна и адаптацията бърза. Но за избор на страна си е необходимо хубаво проучване според целите ви. ........ Съветът ми е първо да отидете на екскурзия и да видите дали ви харесва там, където мислите да се устроите.
Peace Само екскурзия не е достатъчно по някога. Да не се учудите, че по време на екскурзия нещата изглеждат ок, пък после олеле-мале. Рискове си има при всяко емигриране където и да било то, та ако ще даже от 1 в др. съседна държава да е, град или щат.

Общи условия

Активация на акаунт